9x Wetzlar met kinderen | Uitjes

Bloggers Anouk en Nathalie waren op vakantie in Duitsland en bezochten onder andere het mooie stadje Wetzlar. In deze blog deelt Anouk wat je doet in Wetzlar met kinderen.

Op ongeveer 4 uur rijden van Utrecht ligt het mooie stadje Wetzlar, in de deelstaat Hessen en op een uur rijden van Frankfurt. Deze oude stad staat vol mooie vakwerkhuizen en is erg sfeervol, daarover lees je meer in de blog over Frankfurt. De stad is zeker een bezoek waard. Niet alleen tijdens een vakantie in Duitsland, maar bijvoorbeeld ook als tussenstop onderweg naar Oostenrijk.

Verblijf bijvoorbeeld bij Vienna House by Wyndham Ernst Leitz Wetzlar, met een fitnesscentrum, een terras en een gemeenschappelijke lounge in Wetzlar.

Wetzlar

Wetzlar met kinderen verkennen

Wij hadden een stadswandeling met een gids, maar met kinderen is het Optik-parcours een leuke manier om de stad te verkennen. Overal door de stad staan haltes van dit parcours met uitleg, opdrachtjes of experimenten die te maken hebben met (onderdelen van) fotograferen. Camera’s en verschillende perspectieven worden op leuke manieren uitgelegd en kun je uitproberen. En ondertussen bekijk je de stad, terwijl de kinderen van halte naar halte gaan. Ideaal!

Dit parcours past goed bij Wetzlar, omdat de stad bekend is van de Leica lenzen. Zo’n tachtig bedrijven in de omgeving te maken hebben met fotografie. Ook bijzonder om te bezoeken is het Leica Experience Centre, waar een fototentoonstelling is, maar je ook kunt zien hoe een camera precies werkt.

bezienswaardigheden Wetzlar

Leuke bezienswaardigheden in Wetzlar met kinderen

Wetzlar is een oude stad, met een oude stadsmuur die vroeger negen torens en vijf toegangspoorten had. Van de muur zijn soms delen te vinden in de stad, en van de torens is er nog eentje over.

Toch is de stadsmuur goed te herkennen door de stad. Aan de buitenkant van de muur zijn verschillende parken aangelegd, waardoor er een groene baan is ontstaan rondom het stadscentrum. Ook bij de oude brug over de Lahn zijn deze parken, met leuke speelplaatsen.

Bij de brug ligt een waterorgel in het water. Elk uur wordt hier muziek gedraaid, waarbij de fonteinen synchroon met de muziek bewegen. Helaas was er tijdens ons bezoek onderhoud aan het orgel, ik ben benieuwd hoe het eruit ziet in werking! Aan de overkant van de brug staat een grote selfie-camera, waarbij je gratis een selfie kan maken met precies de herkenbare achtergrond van Wetlzar achter je. De brug, stadsmuur en Dom. Het Optik-parcours komt ook langs deze brug.

Wetzlar met kinderen

Goethe

Het meest bekend is Wetzlar van de schrijver Goethe. Hij woonde maar 4 maanden in Wetzlar, maar werd daar hopeloos verliefd op Charlotte. De liefde bleef onbeantwoord omdat zij al verloofd was.

Goethe Charlotte Wetzlar

Maar deze liefde inspireerde Goethe wel tot het schrijven van zijn eerste boek: ‘Het Lijden Van De Jonge Werther’. Dit boek maakte hem, Charlotte en Wetzlar als toneel van dit boek beroemd. In Wetzlar vindt je aan een romantisch pleintje het geboortehuis van Charlotte, wat nu dienst doet als museum.

Aan hetzelfde pleintje zit ook het Viseum, een museum met een link naar de Leica geschiedenis. De naam (in plaats van het woord museum) betekent ook dat je vooral dingen mag doen en ervaren, in plaats van er alleen naar te kijken. Een aanrader voor nieuwsgierige kinderen!

Dom Wetzlar

De Dom

Een andere stop tijdens een wandeling door de stad is de Dom. Deze kerk ziet er bijzonder uit. Het zijn eigenlijk twee kerken die in elkaar zijn gebouwd, waar op verschillende momenten aan gewerkt is. Je kan letterlijk een halve kerk zien die nooit is afgebouwd, en toen de stad een grotere kerk op dezelfde plek wilde bouwen was het geld op. Pas eeuwen later werd de kerk, met nog steeds een oud deel er aan vast, afgemaakt.

Ook de binnenkant van de kerk is opmerkelijk. De kerk wordt gebruikt door katholieke en protestanten, waardoor er wat grappige aanpassingen zijn. Bij binnenkomst zijn er twee lichtknopjes voor de repetities van de organisten: het ene lampje is voor de katholieke organist, het ander voor de protestantse organist. Daarmee kunnen ze inschatten wie welk deel van de energierekening moet betalen.

In het achterste deel van de kerk waar het katholieke altaar staat, zijn de kerkbanken flexibel: je kunt de leuning omdraaien als je naar het altaar wilt kijken. Maar als er een protestantse dienst is, kun je leuning omdraaien, zodat je naar het centrum van de kerk kunt kijken.

Wetzlar kinderactiviteiten

Lunchen in Wetzlar met kinderen

De Dom staat aan een mooi plein in het centrum, waar je kunt winkelen en lekker kunt lunchen of taart eten. Wij hebben uitgebreid geluncht bij Cafe Mundart (WeiBadlergasse 1). Hier werken mensen met een verstandelijke beperking. Ze serveren lokale producten en gerechten.

In Wetzlar zijn verschillende hotels en campings in de omgeving. Wij verbleven in het Michel Hotel, wat op loopafstand van het centrum ligt. Het is een modern hotel. Er is een klein speeltuintje naast de receptie, een binnenzwembad en een uitgebreid ontbijtbuffet wat ideaal is met kinderen.

De omgeving van Wetzlar met kinderen bezoeken

De deelstaat Hessen is een prachtige omgeving met veel bos en natuurparken. Je kunt er dus erg goed wandelen (290 kilometer aan wandelroutes!) en fietsen/mountainbiken. Bekijk hier de opties in het Lahntal. Daarnaast zijn er prachtige kastelen te bewonderen in de omgeving.

In het nabijgelegen Giessen ligt het Mathematikum en dat is veel leuker dan het wellicht klinkt. Hier mag je vooral spelen en ontdekken. Ideaal, want de Duitse taal speelt dan (amper) een rol.

Pilzenmuseum

Bad Laaspe bezoeken

In Bad Laaspe (klein uurtje rijden vanaf Wetzlar) staat een klein museum over paddenstoelen. Het ‘Pilzkundliches Museum’ is gevestigd in een wijkcentrum. Een enthousiaste bioloog die daar ook onderzoek doet heeft de tentoonstelling samengesteld. Het museum heeft 900 gevriesdroogde paddenstoelen verzameld,waarvan 90% in de regio te vinden is. Een groot deel is tentoongesteld.

Een nadeel is wel dat de uitleg in het Duits is, dus dat is voor kinderen lastiger. Maar kort voor ons bezoek zagen wij op het klokhuis een uitleg over paddenstoelen, dat is een mooie aanvulling!

Vanaf dit museum kun je ook starten met een wandelroute rondom het dorpje over de verschillende aspecten van het bierbrouwen.

Wij eindigden deze wandeling met een bezoek aan Bierbrouwerij Bosch, waar we natuurlijk bier mochten proeven, maar ook een rondleiding krijgen door de brouwerij en er met veel enthousiasme werd uitgelegd hoe dit proces werkt.

Terugblik op het bezoek aan Wetzlar met kinderen

We hebben een hele leuke tijd gehad in Wetzlar en omgeving. Ook waren we verbaasd, want op relatief korte afstand van Nederland kom je terecht in een totaal andere omgeving.

Ons bezoek was nu in de herfst, wat de omgeving extra mooi en kleurrijk maakt. We komen graag nog eens terug om nog meer van de omgeving in Duitsland te zien!

Ook in Duitsland: de kindvriendelijke stad Duisburg
Dit doe je in Kassel met kinderen

Bad Laaspe
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.