Rothenburg ob der Tauber met kids

Ooit gehoord van Rothenburg ob der Tauber? Nicole tipt deze kleine stad in Beieren als een mooie bestemming voor gezinnen met kinderen. Helemaal als je het combineert met een bezoek aan het Playmobil FunPark.

Als tussenstop onderweg naar Oostenrijk bezoeken wij Rothenburg ob der Tauber in Duitsland. Deze middeleeuwse stad ligt op ongeveer 600 kilometer van Nederland in de deelstaat Beieren en is een van de bekendste en misschien ook wel mooiste steden langs de Romantische Straße. Vooral het middeleeuwse centrum is een plaatje.

Doen in Rothenburg ob der Tauber met kids

Rothenburg ob der Tauber ziet eruit alsof het zo uit een Disney film komt met alle vrolijk gekleurde gevels en dat is niet per toeval. De stad schijnt een inspiratiebron geweest te zijn voor Walt Disney toen hij de tekenfilm Pinokkio maakte. Graag deel ik de leukste dingen om te doen met kinderen in Rothenburg op der Tauber.

Rothenburg ob der Tauber met kinderen

Het middeleeuwse deel van Rothenburg ob der Tauber is nog geheel ommuurd door een stadsmuur. En dit is echt een prachtige muur, volledig overdekt door een dak dat gedragen wordt door grote houten balken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de stadsmuren deels vernield. Dankzij donaties vanuit de hele wereld zijn de stadsmuren weer herbouwd en hersteld. De gulle gevers zijn bedankt door middel van plaquettes met hun naam erop, die je over de hele lengte van de muur tegenkomt.

Vanaf de stadsmuren heb je een mooi uitzicht over het middeleeuwse deel van de stad, maar kun je door de schietgaten ook naar de andere kant kijken. Onderweg doorkruis je meerdere middeleeuwse torens met schilden aan de muren. Het is een erg leuke manier om samen met kinderen de stad te verkennen.

Rothenburg ob der Tauber

Marktplatz

De Marktplatz is het hart van Rothenburg ob der Tauber. Rond het plein vind je prachtige vakwerkhuizen met beschilderde gevels en traditionele versierde uithangborden van smeedijzer. Aan het plein ligt de Ratstrinkstube, de oude herberg. Elk uur, tussen 10 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds, verschijnen er mechanische poppen vanuit kleine ramen naast de klok die verhalen uit de geschiedenis van de stad naspelen.

Een van de mooiste gebouwen op het plein is het Raadhuis. Je kunt hier omhoog klimmen naar de toren op 60 meter hoogte waarvandaan je een schitterend zicht op de stad hebt. De fontein van Sint Joris naast het Raadhuis schijnt model te hebben gestaan voor de Disney film Belle en het Beest.

Ieder avond staat de nachtwacht van Rothenburg ob der Tauber op de Marktplatz met een lantaarn klaar voor een rondleiding door de stad. De traditioneel geklede nachtwacht vertelt spannende verhalen over de stad tijdens de middeleeuwen.

Plönlein

Heel Rothenburg ob der Tauber is bijzonder fotogeniek, maar Plönlein is waarschijnlijk het meest gefotografeerde plekje van de stad. Dit stukje Rothenburg staat regelmatig op een van de “most instagrammable” lijstjes. Het is dan ook een prachtig plekje met uitzicht op meerdere straatjes, een fontein en de twee torens op de achtergrond.

Vlak naast de toren is een konditorei waar je met een lekkere apfelstrudel of een ijsje op het terras kunt zitten om mensen te kijken die het perfecte plaatje komen schieten.

kerstmuseum
Kerstmuseum

Käthe Wohlfahrts kerstdorp

In Rothenburg ob der Tauber is het het hele jaar door kerst. Naar het kleine museum ga je als je meer wilt weten over geschiedenis van het kerstfeest door de eeuwen heen en de verschillende tradities over de hele wereld. Voor kinderen is de gigantische winkel bij het museum misschien nog wel veel leuker. Hier wandel je ook hartje zomer door een met sneeuw bedekt kerstdorp en zie je overal lichtjes branden.

Speelgoedwinkels in Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg heeft iets met speelgoed. In de oude stad zie je meerdere traditionele speelgoed winkels. Het zijn prachtige winkels met schitterende sprookjes decors vol knuffeldieren. Absoluut de leukste winkels om met kinderen door heen te dwalen.

Raadhuis
Marktplatz

Burggarten

Net buiten de stadsmuren, onder mooie Burgtor door kom je in de Burggarten. Een prachtige tuin vol bloemen met een uitzichtpunt vanwaar je over het dal van rivier de Tauber kijkt.

Rothenburg ob der Tauber

Groot zwembad

Als je in de zomer in Rothenburg bent dan is het openbare zwembad een fijne plek om heen te gaan met kinderen. Op een heuvel net buiten de middeleeuwse stad vind je het RothenburgBad. Dit is een groot zwembadcomplex met een binnenbad en buitenbaden met een hoge duikplank en een leuke glijbaan. Voor de allerkleinsten is er een kinderbad. Naast de grote ligweide zijn er meerdere speeltoestellen en een trapveldje. Vanaf het zwembad heb je een mooi uitzicht op Rothenburg ob der Tauber.

In de oude stad kom je geen speeltuinen tegen, maar net buiten de stadsmuur bij de Webertoren is een klein park met een hele leuke speeltuin. Er staan een aantal mooie houten klimtoestellen en schommels en er is ook een waterpomp. Een fijne plek om even een pauze te nemen.

En vergeet vooral niet om de beroemde Rothenburger Schneeballen proeven. Deze grote bollen van zanddeeg worden al eeuwen lang in Rothenburg ob der Tauber gemaakt en zijn bijna overal verkrijgbaar in het stadje.

Playmobil Fun Park
Playmobil Fun Park

Playmobil Fun Park

Wij combineerden ons bezoek aan Rothenburg ob der Tauber met een bezoek aan Playmobil Fun Park in Zindorf. In dit attractiepark draait uiteraard alles om Playmobil. Er zijn verschillende speeltuinen met glijbanen en klimrekken. In het grote overdekte HOB center kun je iets eten en drinken terwijl de kinderen met allerlei soorten Playmobil kunnen spelen.

In het ridderkasteel lopen we een Playmobil kasteel binnen op grote mensen formaat, dit vind ik zelf een van de leukste dingen. Net of het speelgoed ineens echt tot leven komt. Hier is ook een geheime ondergrondse passage en via klimtouwen kun je van de buitenkant het kasteel bestormen.

Ook de Playmobil piraten schepen zijn in het Fun Park in levensgroot formaat te vinden, in dit water kun je ook met kleine bootjes en vlotten om de piraten schepen varen.

Playmobil Fun Park is niet al te groot en prima in een dag te bezoeken. Het is vooral leuk voor jongere kinderen, mijn inschatting is dat je hier vooral kinderen tussen de 2 en 9 jaar oud blij mee maakt. Neem in de zomer zeker zwemkleding mee, er zijn meerdere plekken in het park waar kinderen met water kunnen spelen. Playmobil Fun Park ligt op ongeveer een uur rijden van Rothenburg ob der Tauber.

Playmobil Fun Park
Playmobil Fun Park

Familievriendelijke accommodatie Rothenburg ob der Tauber

Hotel Rappen in Rothenburg ob der Tauber ligt naast een van de stadspoorten van de middeleeuwse binnenstad. Er zijn meerdere kamers geschikt voor gezinnen. Het hotel heeft een fijne biergarten, een eigen parkeerplaats en je ontbijt er ’s morgens in een traditioneel Duits restaurant. Wij vonden dit een geschikt hotel voor een verblijf met kinderen in Beieren.

Lees ook de blogs van Nicole over:

Sint Joris fontein
Sint Joris fontein
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.