Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en Italië ervaren wij zelf hoe ontzettend leuk een trip naar Salzburg is! Graag neem ik je mee op ons bezoek aan de stad en geef ik je tips voor een stedentrip Salzburg met kinderen.

Salzburg! Deze stad is een van de mooiste steden van Oostenrijk, Mozart komt hiervandaan, the Sound of Music speelt zich hier af en de oude binnenstad staat op de UNESCO World Heritage lijst. Dat moet toch wel een bijzondere stad zijn? We zijn benieuwd hoe leuk Salzburg met kinderen is en enthousiast gaan we (ik, mijn man en onze zoon van 8) op pad in Salzburg.

Wat fijn is voor een stedentrip met kids is dat Salzburg een relatief kleine stad is. Met name in de Altstad is alles op loopafstand en vind je onderweg genoeg cafés en terrasjes om je voeten even wat rust te geven. Als het te warm is om te wandelen kan je eventueel de hop on, hop off-stadstour boeken.

Salzburg met kinderen | Tips voor jouw stedentrip

De Oostenrijkse stad Salzburg is een heerlijke stad om doorheen te wandelen, met een aaneenschakeling van grote en kleine pleinen waar veel te zien is. Prachtige fonteinen, indrukwekkende kerken en bijzondere kunst kom je op heel veel plekken tegen. Wat het bezoek aan Salzburg met kinderen extra prettig maakt is dat veel van de straten en pleinen autovrij zijn. Wil je even niet meer lopen, dan kun je altijd nog een ritje maken met een van de paardenkoetsen die door de oude stad rijden.

Genoeg over waarom Salzburg een fijne stad is om te bezoeken, ik ga beginnen met het delen van de beste kinderactiviteiten in Salzburg. Komen ze.

Salzburg vanaf Hohensalzburg
Salzburg vanaf Hohensalzburg

De tuinen van Schloss Mirabell

Wij starten ons bezoek bij Schloss Mirabell. Dit is een statig paleis dat tegenwoordig een officiële functie heeft, maar ook veel gebruikt wordt voor bruiloften en concerten. Zelfs Mozart heeft hier als kind nog opgetreden. De tuinen zijn vrij toegankelijk en worden druk bezocht. En dat is niet alleen omdat Maria hier met de kinderen Von Trapp door de tuinen heen danste. Er zijn fonteinen en prachtige bloemenperken in mooie vormen, maar er is ook een heuse dwergen tuin.

Het is een heerlijke plek om op een bankje te zitten en mensen te kijken. Tijdens ons korte bezoek zien we al drie kersverse echtparen poseren voor hun bruiloftsfoto’s. Vanaf dit nieuwe deel van de stad is er ook nog eens mooi uitzicht op de oude stad aan de overkant van de rivier en dan met name de indrukwekkende burcht van Hohensalzburg die overal bovenuit toornt.

Aan de rand van de tuinen is een gezellig terras in de schaduw met uitzicht op de tuinen en het paleis. Vlak naast de tuin is leuke speeltuin, ideaal als je in Salzburg met kinderen bent.

Schloss Mirabell
Schloss Mirabell

Winkelen in de Getreidegasse

Over een brug, die bijna bezwijkt onder het grote aantal hangslotjes dat er aan hangt, steken we rivier de Salzach over naar de oude stad. Hier wandelen we door de bekendste winkelstraat van Salzburg: de Getreidegasse. Het is een stijlvolle straat met prachtige pastelkleurige panden. Op de gevels van al die panden prijken rijk versierde uithangborden van smeedijzer, zelfs de McDonalds heeft er een. Tussen de winkels door zijn er veel doorkijkjes naar passages en hofjes.

Wij wandelen bij een van de vele konditoreien binnen om de Mozartkugels te proberen. Dit zijn heerlijke ronde bonbons van marsepein, pistache en chocola. Bij Cafe-Konditorei Fürst op nummer 47 koop je de enige echte originele.

Geboortehuis van Mozart
Geboortehuis van Mozart

Geboortehuis van Mozart

Op Getreidegasse nummer 9 kunnen we een pand van binnen bekijken. Dit is het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart. Het museum geeft een mooi kijkje achter de gevels van Salzburg. Een van de vele kamers in deze woning is ingericht met meubels uit de tijd dat de familie Mozart hier nog woonde. De overige kamers zijn volledig gewijd aan een tentoonstelling over het leven van Mozart.

Er zijn diverse portretten, muziekstukken en originele instrumenten te zien. Vooral de kleine operadecors van papier spreken bij ons tot de verbeelding. Het zijn net heel gedetailleerde kijkdozen. In de mediatheek luisteren we in alle rust naar de muziek van Mozart. Afgezien van de mediatheek is de tentoonstelling voor kinderen nogal statisch, het is vooral veel kijken en niet aanraken. Er is voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar wel een vrij uitgebreide vragenlijst beschikbaar die hen door het museum loodst. Jammer genoeg voor ons is deze er alleen in het Duits of Engels. (Website)

Met de Salzburg Card (heb je vrij entree tot het museum en mag je gelijk naar binnen zonder in de rij te staan. Ook kan je dan gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Een kaarsje aansteken in de Dom van Salzburg

De Dom van Salzburg

Achter de Getreidegasse wandelen we bij de indrukwekkende barokke Dom binnen. Als wij een stad bezoeken slaan we een kerk eigenlijk nooit over. Het is altijd een verademing om even in stilte te kunnen zitten, al is het maar voor 5 minuten. En Robin is met zijn 8 jaar nog steeds groot fan van het afsteken van een kaarsje.

Op het plein voor de Dom is een gezellige markt met lekkere hapjes en souvenirs. Probeer vooral de traditionele grote zoute pretzels eens!

Schelpen en stenen plafond Hellbrunn
Schelpen en stenen plafond Hellbrunn

Festung Hohensalzburg

Vanuit bijna ieder punt in de stad is er uitzicht op Hohensalzburg, een indrukwekkend middeleeuws fort dat vanaf eenzame hoogte uitkijkt over Salzburg. Een leuk uitje tijdens je bezoek aan Salzburg met kinderen! Met de Festungsbahn gaan we omhoog; een wagon die over een kabelspoorweg de berg opgetrokken wordt.

Eenmaal boven ligt de stad letterlijk aan onze voeten. Voor we het kasteel bezoeken besluiten we even uit te blazen op een terras met met fraai uitzicht over stad en de bergen. We doen ons bezoek aan het kasteel met een audiotour die er ook in het Nederlands is! Eenmaal binnen blijkt het nog een flink kasteel te zijn met een enorm binnenplein.

Ben je hier op zondag, probeer je bezoek dan zo te timen dat je de fanfare kunt horen die hier elke week optreedt.

Met de Salzburg Card heb je vrij entree tot het kasteel en de Festungbahn en hoef je niet in de rij te staan.

Begraafplaats van St Peter
Begraafplaats van St Peter

Peterfriedshof

Als we weer beneden aankomen zijn we maar een paar meter verwijderd van de begraafplaats van St. Peter. Dat klinkt misschien niet gelijk als een gezellige plaats om te bezoeken. Maar net als alles in de rest van de stad is het hier ook weer zo ontzettend mooi.

De graven zijn rijk versierd en worden nog altijd netjes onderhouden en voorzien van bloemen. We bezoeken de begraafplaats ook omdat deze het decor is van de belangrijkste scenes van the Sound of Music. Na lang speuren denken we de plek gevonden te hebben waar de familie von Trapp zich in de film verstopt.

Verderop op de begraafplaats leidt een kleine trap omhoog naar een aantal catacomben die uitgehouwen zijn in de rotswand waar de begraafplaats tegenaan gebouwd is. Hier is een klein platform vanwaar je mooi over de graven en de stad heen kijkt.

De begraafplaats is vrij toegankelijk, met de Salzburg Card heb je vrij entree tot de catacomben.

Haus der Natur – Natuurmuseum

Alle kastelen, kerken en pleinen ten spijt: het natuurmuseum is Robin zijn absolute favoriet in Salzburg om te bezoeken. Het museum is behoorlijk groot en bestaat uit twee delen: een natuurhistorisch gedeelte en een Science Center.

In het natuurhistorische deel zien we dinosauriërs, reptielen en aquaria vol vissen. In het Science centre is er vooral veel te doen. Daarna gaan we naar het geluidscentrum waar we proberen zo zuiver mogelijk te zingen, bij de expositie over het menselijk lichaam testen we onze balans op een ski simulator en komen we erachter hoe moeilijk het is om je voort te bewegen in een rolstoel. En een gigantisch apparaat waar we met onze handen in het water dammen bouwen leert ons spelenderwijs over het opwekken van elektriciteit uit waterkracht.

Ook hier is de Salzburg Card geldig en heb je vrij entree. In het museum vind je het Stadtcafe, een aangenaam café met een groot terras. Echt een aanrader in Salzburg met kinderen, dit museum.

Dino's in Haus der Natur
Dino’s in Haus der Natur

Mönchsberg

Niet ver van het Haus der Natur vinden we de Mönchsberglift die ons in no time weer de berg opbrengt. Terwijl Maik nog even de moderne kunst gaat bekijken in het Museum der Moderne zitten Robin en ik op het terras uit te puffen met een lekker drankje. De rit omhoog is alleen al de moeite waard voor het uitzicht, vanaf hier heb je de hele Altstad voor je met slot Hohensalzburg op de achtergrond. Wat mij betreft het beste uitzicht op de stad!

Met de Salzburg Card kun je kosteloos omhoog met de Mönchsberglift en ook gratis een bezoek brengen aan het Museum der Moderne.

Sound of Music paviljoen bij Hellbrunn
Sound of Music paviljoen bij Hellbrunn

Schloss Hellbrunn

Het Schloss Hellbrunn ligt buiten het centrum van Salzburg, maar mag eigenlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan de stad. Vanwege het slot, maar zeker ook vanwege de hilarische Wasserspiele. Dit paleis werd ruim vier eeuwen geleden in opdracht van een prins-bisschop gebouwd als plezierpaleis; hij kwam hier alleen om gasten te ontvangen en feesten geven. Ook al komen de meeste bezoekers vandaag de dag voor de Wasserspiele, het slot zelf is ook een bezoek waard.

Wij wandelen er op ons gemak doorheen terwijl we wachten tot onze tour door de tuin gaat beginnen. Vooral de opgezette eenhoorn (jawel!) en de van top tot teen beschilderde kamer met de klankspiraal maken indruk. Maar het haalt het niet bij de hilarische Wasserspiele achter het paleis. Hier leidt een vrolijke gids ons rond door een prachtig aangelegde siertuin vol fonteinen, beelden en grotten.

Het zijn alleen geen gewone fonteinen en beelden, want alles in de tuin is zo ontworpen dat de gasten die door de tuin wandelen verrast worden door het water. Dat was ruim 400 jaar geleden zo en is nu nog steeds het geval. En wat de Wasserspiele zo leuk maakt is dat het water uit de meest onverwachte hoeken komt, op momenten dat bezoekers het niet verwachten. Ook al let je goed op en denk je op veilige afstand te staan: nog steeds verrast het water je.

Wij geven ons er maar gewoon aan over en lopen met een redelijk nat pak en een hele grote glimlach de tuin weer uit. Voor de liefhebbers van de film: in het park vind je het glazen paviljoen uit the Sound of Music.

Met de Salzburg Card kun je kosteloos het paleis en de Wasserspiele bezoeken. Ook entree tot de Salzburg Zoo is inbegrepen.

Wasserspiele Schloss Hellbrunn

Saltzwelten Hallein

Salzburg heeft haar naam niet toevallig gekregen; de stad dankt haar rijkdom aan de vele zoutmijnen in de omgeving. Wij bezoeken de mijn in Hallein, met de trein, een boot en een glijbaan. Bij het binnenkomst in de mijn krijgen we beschermende kleding aangereikt; een lelijke bruine broek en een soort witte doktersjas. Het ziet er niet charmant uit, maar de stemming zit er wel gelijk in. Dan mogen we plaatsnemen op een lange balk op een treintje dat ons met flinke vaart de mijn in voert, voordat we te voet verder gaan.

Een gids vertelt ons onderweg al het een ander over de mijn, maar we stoppen ook een aantal keer voor een film die de rest vertelt. Over het proces van zoutwinning en over de rol van de mijn in de rijkdom van Salzburg.

Glijbaan in de Saltzwelten Hallein

Maar dan komt het leukste gedeelte; we mogen van de glijbaan! Net als de mijnwerkers jaren geleden glijden we over een bijzonder lange houten glijbaan in sneltreinvaart de diepte in. Of zij destijds ook zo’n lol hadden als wij vraag ik me af, want het was vast hard werken daar beneden.

Terwijl we steeds dieper de mijn in wandelen door gangen die gestut worden door grote houten balken passeren we de Duitse grens. Een aantal borden geven deze officiële staatsgrens ook onder de grond aan.

Iets verderop gaan we verder per boot. Om zout uit het steen te onttrekken werden ondergrondse meren gecreëerd. Op een van die ondergrondse wateren varen we in het donker onder een laaghangend rotsplafond door. Best spannend.

En dan mogen we nog een keer van de glijbaan af; hoera, deze is zelfs nog langer dan de vorige. Omdat we inmiddels wel heel diep onder de grond zitten mogen we, aan het eind van ons bezoek, gelukkig met de roltrap weer naar boven. Het is een behoorlijk afwisselende rondleiding door Salzwelten Hallein, we krijgen zelfs nog een klein zout souvenir mee voor thuis!

Goed om te weten

Er is in de mijn een constante temperatuur van 10 graden. Daarom is het handig om je warm te kleden en een paar stevige schoenen te dragen. Ook goed om te weten is dat de mijn toegankelijk is voor kinderen vanaf 4 jaar. Het uitje is dus niet geschikt als je in Salzburg met kinderen bent met kids onder de 4 jaar.

Naast de ingang van de mijn is een klein openluchtmuseum over het leven van de Kelten uit deze regio. Samen met de kleine speeltuin een prima plek om te bezoeken terwijl je wacht tot de rondleiding door de mijn begint. Het museum en de speeltuin zijn gratis toegankelijk.

Schloss Hellbrunn
Schloss Hellbrunn

Salzburg met kinderen: doen!

Wij hebben genoten van ons bezoek aan kindvriendelijk Salzburg en kwamen absoluut tijd tekort. Het is een klassieke stad met veel traditie, maar deze Oostenrijkse stad biedt ook genoeg variatie voor jonge bezoekers. Zeker als je ook nog tijd vrij maakt voor de musea en de prachtige omgeving van Salzburg is het echt een hele fijne, kindvriendelijke stedentrip. Dan kan je er zo 2 tot 3 dagen voor uittrekken.

Benieuwd naar de rest van onze reis? Bekijk het fotoverslag van onze autorondreis door Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Salzburg Card

Tijdens ons bezoek aan Salzburg met kinderen hebben we gebruik gemaakt van de Salzburgcard. Deze kaart is er al vanaf 25 euro voor volwassenen en 12,50 voor kinderen. Hiermee koop je gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad en op veel plaatsen kun je met de kaart ook de lange rijen bij de entree passeren. Met name in het hoogseizoen is dat echt de moeite waarde. Daarnaast reis je gratis met het openbaar vervoer en geeft de kaart korting op attracties in de omgeving van Salzburg.

Het loont dus de moeite om vooraf te bedenken wat je wilt gaan zien in en om Salzburg en een kleine rekensom te maken. Je komt al snel voordeliger uit met deze kaart.

Kindvriendelijke hotels Salzburg

1. Amedeo Zotti Residence Salzburg is een modern aparthotel, op 10 minuten wandelen van het centraal station van Salzburg en op 10 minuten met de bus van de oude stad. Er zijn appartementen met meerdere slaapkamers.

2. Hotel Lehenerhof heeft familiekamers en ligt op 10 minuten met de bus of 20 minuten wandelen van de oude stad van Salzburg. 

Salzburg bereiken

Reis je naar Salzburg met kinderen, dan zijn er een aantal opties. Meest voor de hand liggende opties zijn het vliegtuig, de trein en de auto.

En met de trein overdag of ‘s nachts naar Salzburg. Kinderen tot 11 jaar reizen gratis mee. Hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger je reis.

Ben je met de auto op weg naar Oostenrijk, lees dan de tips voor tussenstops in Duitsland. Ook hotelketen B&B is prima voor een overnachting. Ga je met de auto naar Salzburg met kinderen dan heb je een wegenvignet Oostenrijk nodig. Dit vignet is verplicht als je over de landelijke Snelwegen (de A-wegen) en de regionale autowegen (de S-wegen) wilt rijden. Het vignet kost € 15,95 en is tien dagen geldig. De prijs van het Oostenrijkse vignet is afhankelijk van het type voertuig (auto of motor) en de geldigheidsduur.

Salzburg met kinderen combineren? De mogelijkheden zijn eindeloos! Bekijk al onze blogs over Oostenrijk met kinderen en lees over de leuke stad Innsbruck.

Residentzplatz en Mozartplatz
Salzburg met kinderen
Residentzplatz
Salzburg met kinderen
Op Festung Hohensalzburg
Salzburg met kinderen
Science lab in Haus der Natur
Salzburg met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën