Oberhausen met kinderen | 7x kinderuitjes

Ga je naar Oberhausen met kinderen en wil je weten wat er in deze Duitse stad net over de grens te doen is? Wij waren er en delen onze tips voor het bezoeken van Oberhausen.

Oberhausen ligt net over de Nederlandse grens, in het Ruhrgebied. Onze gastblogger was een weekend op pad in het Ruhrgebied en vond dat verrassend leuk! Goed, dan beginnen we nu met onze tips voor Oberhausen met kinderen, want dat is wat je wilt lezen.

Tips voor Oberhausen met kinderen

Legoland Oberhausen

Een van de bekendste kinderactiviteiten in Oberhausen is waarschijnlijk Legoland. Legoland Oberhausen is opgebouwd uit een aantal onderdelen, die je vanuit een centrale hal bezoekt. Onze kinderen zijn super enthousiast als we naar Legoland gaan, ze bouwen heel graag. Als we binnenkomen wordt gevraagd of we het onderdeel “fabriek” willen doen, of dat de kids gelijk naar binnen willen. Ze hebben geen geduld en we lopen direct door.

Aanvankelijk is het best overweldigend: het is vrij donker en druk. We gaan daarom gewoon maar in een rij staan. Al snel mogen we in een wagentje stappen. Dit wagentje rijdt ons langs een Legoland “voorstelling”. Het interactieve gedeelte bestaat eruit dat je overal op kan schieten en punten verdient. Erg leuk!

Legoland Oberhausen

Daarna lopen we verder door legoland Oberhausen en krijgen we al snel overzicht: er zijn diverse onderdelen in een grote hal. Bijvoorbeeld een 4D bioscoop, een kleine binnenspeeltuin, natuurlijk een groot gedeelte waar je met lego kan spelen en meer kleine attracties.

Mijn kinderen vonden het erg leuk om hier te zijn. De jongste was met 3 jaar net iets te jong om alles leuk te vinden. Ook was het aanvankelijk wat druk, en dan was hij wel heel klein. De oudste vond direct haar draai en heeft heel enthousiast gespeeld.

Legoland Oberhausen

Tips voor Legoland Oberhausen

Wij waren aan het eind van de dag bij Legoland, hierdoor was het al erg rustig bij de kassa. Het voordeel is dat je direct kan doorlopen, het nadeel is dat je best weinig tijd binnen hebt. Een half uur voordat Legoland Oberhausen echt sluit, zijn veel attracties al dicht.

Legoland Oberhausen is bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar. Kinderwagens mogen ook niet mee naar binnen, die blijven bij de kassa staan. Mijn jongste is drie jaar en voor hem was Legoland best leuk, voor mijn kleuter van vijf jaar was het heel leuk. Ik zou niet speciaal met een dreumes en een peuter naar Legoland gaan.

  • Parkeren kan gratis bij parkeerplaats 3 en 4, gewoon de borden volgen. Dit ligt aan de rand van het Centro (groot winkelgebied) en vanaf daar is het een paar minuten lopen naar de ingang van Legoland.
Oberhausen peuter

Sea life Oberhausen

Legoland combineer je heel gemakkelijk met Sea Life Oberhausen, wat ernaast ligt. Er zijn vaak combinatietickets te koop en dat is een aanrader als je naar Oberhausen met kinderen gaat. Na de ingang (koop de tickets op hun website) kom je direct terecht in een mooie onderwaterwereld, er is veel te zien!

Je volgt hierbij een vaste route, die op bepaalde punten wel wat krap is (zeker met een buggy of kinderwagen). Sea Life Oberhausen heeft meer dan 5.000 soorten dieren. De oudere kinderen kijken hun ogen uit: grote en kleine vissen, allerlei kleuren, zeepaardjes, kwallen, zeesterren. Midden in de route is een groot aquarium waarin allerlei vissen zwemmen, die net op dat moment gevoerd worden. De roggen zwemmen op hun zij, waardoor je goed hun bijzondere onderkant kan zien.

Verderop komen we bij de tunnel uit, waar de vissen boven je zwemmen. Het ziet er prachtig uit, maar het is ook nog wel spannend. Je wandelt letterlijk onder de haaien door. Na de tunnel volgt een ondiep bad, met een kleiner tunneltje waar de kinderen onderdoor kunnen kruipen na een soort koepel in het midden van het aquarium. Je zit er dus letterlijk midden in. Erg leuk gedaan, mijn zoontje vond dat super.

Sea Life Oberhausen

Dit vonden wij van Sea Life Oberhausen

Zoals gezegd, mijn peuter had haast. Op zijn kleine benen rende hij het gebouw door. Prachtig vond hij het, dat wel! De oudere kinderen hadden veel meer geduld, en die zijn er 2 uur geweest. Vonden we Sea Life leuk? Ja, het is echt een mooi gebouw, er is veel te zien en het is op een hele leuke manier neergezet.

Het leukste onderdeel van Sea Life was de tunnel, waar je onderdoor loopt. Aan het eind van de tunnel is een trap omhoog en dan kan je vanaf boven in het aquarium kijken waar je eerst onderdoor liep. Sealife is niet geschikt voor een hele dag uit, maar er zijn wel allerlei combinaties mogelijk. Met Legoland Oberhausen, of het grote zwembad dat naast Sea Life zit.

AQUApark Oberhausen

Een andere leuke activiteit in Oberhausen met kinderen is om het AQUApark Oberhausen te bezoeken. Dit is een enorm zwembad in een nagemaakt mijnencomplex en het is echt erg leuk. Er zijn vier thema’s: belevenis, openluchtzwembad, gastronomie en sport. Daarnaast zijn er glijbanen, er zijn bubbelbaden en er is een verwarmd buitenbad. (Website)

Slinky Springs To Fame

Een hele andere activiteit in Oberhausen met kinderen is wandelen over de brug Slinky Springs To Fame. Dit is een kunstige spiraalbrug over het Rijn-Hernekanaal. Neem zeker je fototoestel mee want deze bijzondere brug is een van de architectonische hoogtepunten van het Ruhrgebied! Dat komt onder andere door de wisselende kleuren, bochten en lussen en het feit dat je zonder trappen tien meter omhoog gaat.

Gasometer Oberhausen

Vanaf het voorjaar van 2021 pas weer geopend, maar deze mag niet in het overzicht missen. De Gasometer heeft een hoogte van zo’n 117 meter en is een symbool van het Ruhrgebied. Inmiddels wordt dit gebouw niet meer gebruikt om gas in op te slaan, maar het is een gebouw waarin indrukwekkende tentoonstellingen te zien zijn.

Kaisergarten Oberhausen

Wil je de natuur in nadat je een van bovenstaande activiteiten hebt gedaan? Dan is Kaisergarten Oberhausen een fijne bestemming bij Oberhausen. Je kan in dit grote park goed wandelen, maar er is een extra reden waarom dit tof is voor gezinnen. Er is hier namelijk een gratis dierenparkje om te bezoeken. Hierin zijn ongeveer 500 dieren te zien!

  • Een andere gratis activiteit is een bezoek aan het Bunkermuseum Oberhausen. Hier leer je over de tijd van de Tweede Wereldoorlog en hoe dat voor het Ruhrgebied was. Voor kinderen zijn er speciale bijschriften gezet bij de tentoonstelling. Het museum is gevestigd in een bovengrondse bunker.

Alpin Center – Omgeving Oberhausen met kinderen

Skiën in het Alpin Center in Bottrop met kids, hoe leuk is dat? Anouk testte het met haar zoon van 9. Mijn zoon heeft goede herinneringen aan een skivakantie van 2 jaar geleden. Hij vond het skiën geweldig! Ik heb vreselijke herinneringen aan mijn laatste skivakantie van 12 jaar geleden ongeveer: ik ging huilend de berg af. Te stijl, te snel en niks geen controle. Bij aankomst stond er al een rij buiten, dus er was aardig wat animo op deze zonnige zondag. Gelukkig merkte je daar binnen weinig van. (Website)

Alpin Center

Ik ben zelf niet eerder in een skihal geweest, dus ik kan het niet goed vergelijken met andere hallen. Het huren van ski’s en kleding is goed geregeld, voor 5 euro per onderdeel kun je dit huren voor een dag. Ze hanteren een all inclusive concept, waardoor je in de twee restaurants en de bar onbeperkt kan eten en drinken. Geen hoogstaand eten, wel prima. En handig: je kunt je portemonnee en waardevolle spullen opbergen in een kluisje, je hebt ze de hele dag niet nodig.

De piste

De piste bestaat uit twee onderdelen. Als je de hal binnenkomt sta je redelijk aan de bovenzijde van de piste. Daar is gelijk een oefengedeelte voor beginners en er wordt ook les gegeven. Je kunt deze les extra bijboeken. Aan de hand van een touw-liftje wordt je helemaal naar boven gesleept en kun je wat oefenen. Zelfs voor ski-dummies zoals ik, is dit stukje piste heel simpel, dus al snel gingen we de hele piste af. Er zit een pittige bocht in, waar je ook veel mensen zag vallen.

Daarna kun je de piste netjes naar beneden volgen, of via de heuveltjes/schans aan de rechterkant gaan voor wat meer spektakel. En dan sta je opeens al aan het einde van de baan. Hoewel het dus de langste indoor skipiste is, sta je al snel beneden.

lopende band

Beneden is er een lange lopende band waar je met ski’s en al op gaat staan, die je vervolgens weer naar boven brengt. Deze tunnel doet wat armoedig aan. Aan het plafond hangt isolatiemateriaal (of is het mos?) los, en dat ziet er niet echt aantrekkelijk uit. De skihal zelf is prima verzorgd, dus dit valt wat uit de toon. De piste en de lopende band herhalen we de hele dag door, met af en toe een korte pauze om wat te eten en drinken. Met de nadruk op kort, want mijn zoontje wil door: hop de piste weer op!

Het kan natuurlijk niet tippen aan de echte bergen en buitenlucht, maar het is wel een leuk alternatief om tussendoor toch een keer te kunnen skiën. En zelfs voor mij was dit echt prima te doen! Al heb ik de hele week erna nog spierpijn gehad.

Praktische info

Je kan kaartjes kopen via de site, en zijn er ook aanbiedingen te vinden via websites als vakantieveilingen. Belangrijk om wel goed de voorwaarden te checken, er gold bijvoorbeeld een weekendtoeslag op onze tickets omdat we op zondag gingen.

De hal is overigens het hele jaar open, dus zelfs in de zomer kun je er skiën! Daarnaast is er ook een rodelbaan, kun je skidiven (indoor) en paintballen.

Movie Park met kinderen

Moviepark | Omgeving Oberhausen met kinderen

Blogger Petra testte Movie Park met kinderen. In de zomervakantie was ik met mijn twee kids van 11 en 9 naar Movie Park in Bottrop, Duitsland. Mijn broer besloot spontaan om mee te gaan met zijn vrouw en hun zoontje van bijna 4. We hadden dus kinderen van alle leeftijden bij ons.

Dat we kinderen van alle leeftijden bij ons hadden, betekende ook dat we niet alle attracties konden proberen. We wilden natuurlijk met ons neefje van 4 jaar mee naar de meet-and-greet met zijn grote helden; Paw Patrol! Daarna moesten we natuurlijk met hem alles in Nickland uitproberen. Dit is het deel van het park dat voornamelijk op kleinere kinderen gericht is (hoewel er in de rest van het park ook her en der een attractie is voor de kleintjes).

Maar Nickland was ook voor de oudere kinderen nog erg leuk. Zo leuk dat we uiteindelijk daar de halve dag al doorgebracht hebben. Toen we klaar waren bij Nickland was er tijd voor de andere onderdelen in het park. De oudere kinderen wilden natuurlijk ook nog wat achtbanen uitproberen. Helaas was er twee keer een storing van een attractie waarvoor we al een tijdje in de rij stonden. Hierdoor hebben we veel tijd verloren. Tussendoor hebben we de stuntshow nog bezocht, die was spectaculair! De parade daarentegen stelde echt helemaal niets voor net als de show in Nickland.

Moviepark
Moviepark

Onze ervaringen in Movie Park met kinderen

Al met al is het een leuk park. Toen we nog binnen waren gaven de kinderen al aan nog eens naar terug te willen. Dus dat ik zeker positief. Ik vind de prijs van een kaartje niet helemaal in verhouding tot de uitstraling van het park. De attracties zijn leuk, er zijn er veel en het aanbod is divers. Maar helaas is het park geen eenheid, er hangt weinig sfeer.

Overnachten in Oberhausen met kinderen

Ga je naar Oberhausen, dan rijd je er gemakkelijk met de auto heen. Ook met de trein reis je hier snel en voordelig heen. Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis mee. Boek hier tickets!

Wil je overnachten in Oberhausen? Dan zijn dit een aantal aanraders qua accommodaties:

  1. Hotel Residenz Oberhausen: dit is een 3-sterrenhotel en het ligt op 900 meter van het treinstation. In de parkeergarage parkeer je gratis. Je verblijft in een vierpersoonskamer.
  2. Parkhotel Oberhausen: dit is een superior 4-sterrenhotel met sauna en kegelbaan. Het hotel heeft een gratis pendeldienst naar de lokale bezienswaardigheden.

Lees ook na deze blog over Oberhausen met kinderen:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën