Op avontuur in het Ruhrgebied met kids

0

Het Ruhrgebied met kids, waarom ga je daarheen tijdens een weekend of een vakantie? Iris deelt waarom dit gebied net over de grens in Duitsland hartstikke leuk is om te bezoeken.

Als ik aan de mensen in mijn omgeving vertel dat wij een weekend op avontuur gaan in het Ruhrgebied met kids, dan krijg ik voornamelijk heel verbaasde reacties. Wat moet je nu in het Ruhrgebied? Wat zoek je in een grauw industriegebied met kinderen?

Op pad in het Ruhrgebied met kids

Nou eigenlijk heel veel! Het Ruhrgebied is namelijk zeker geen grauw en rauw industriegebied meer. Op veel plekken is het industrieel erfgoed herontwikkeld. Veel voormalige industrieterreinen hebben een nieuwe bestemming gekregen, als museum, als wandel- of fietsgebied, als klimparcours of als nieuw stukje natuur.

Vroeger werd dit gebied beheerst door de mijnbouw en ijzerindustrie, nu vind je er veel kunst, bijzondere architectuur en natuur. Voor ons dus een plek die we graag wilde ontdekken!

Extra voordeel: je bent er zo, want vanaf Utrecht bereik je het gebied in slechts 1,5 uur.

Duitsland gezinsvakantie

Route van de Industriële cultuur

Een van de redenen om het Ruhrgebied met kids te bezoeken is de herontwikkeling van het industrieel erfgoed. Het Ruhrgebied is een behoorlijk uitgestrekt gebied en binnen het gebied liggen 11 steden.

De route van de Industriële cultuur is een route van ongeveer 400 kilometer die 25 verankeringspunten verbind, ofwel de belangrijkste punten waar je het industriële erfgoed kunt bezoeken.

Duitsland gezinsvakantie

Deze ‘hotspots’ met industrieel erfgoed zijn stuk voor stuk bijzondere plaatsen om te bezoeken.

De vaak uitgestrekte industrieterreinen vol met ijzer en staal vertellen ieder op hun eigen manier een stukje van de geschiedenis van het Ruhrgebied.

Op sommige van deze voormalige fabrieksterreinen vind je nu musea over de Mijnbouw of over de ijzerindustrie. Andere plekken zijn veranderd in een park of bijzonder natuur gebied, waar je kunt wandelen of fietsen.

Op deze plekken heeft de natuur eigenlijk de vrije hand gekregen en dit zorgt voor een bijzondere combinatie van groen en (roestig) staal. Ook kun je bijvoorbeeld bij Jahrhunderthalle in Bochum in de huid van een Mijnwerker kruipen, door een kijkje onder de grond in een mijn te nemen.

Duitsland gezinsvakantie

Zeche Zollverein

Een van de bekendste plekken in het gebied is Zeche Zollverein bij Essen. Dit terrein is nu een hotspot vol bijzondere architectuur, kunst en design en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Op het terrein vind je een mix van oude industriële gebouwen en moderne architectuur. Het eerste gedeelte van het uitgestrekte terrein is volledig gerenoveerd, verder naar achteren ga je echt even terug in de tijd en wandel je langs grote stalen gebouwen.

Wij huurden een fiets op het terrein zodat we makkelijk het hele terrein konden ontdekken. Onderweg kun je onder andere kijkje nemen in de monumentale panden van de voormalige Kolenwasserijen het Ketelhuis. Ook een bezoek aan het Red dot design museum en het Ruhrmuseum mag niet ontbreken als je Zollverein bezoekt.

Ruhrgebied met kinderen

In de zomer kun je ook nog een duik nemen in een heel bijzonder zwembad in de voormalige Cokesfabriek. Helaas konden wij dit in het voorjaar nog niet zelf ervaren, maar het zag er wel heel bijzonder uit. Op dit terrein is zoveel te beleven dat je hier met gemak een dag door kunt brengen met de kinderen.

Iets buiten het terrein vind je nog een museum dat zeker met kinderen echt een bezoekje waard is: Phänomania Erfahrungsfeld. Dit museum prikkelt je zintuigen en je kunt heel veel verschillende proeven, experimenten en spelletjes doen. Je leert hier van alles over geur, kleur, geluid en zwaartekracht en je mag bijna overal aanzitten! Dit museum is een echte aanrader tijdens een weekend in het Ruhrgebied met kids.

Slakkenbergen

Een bijzonder verschijnsel in het Ruhrgebied: de slakkenbergen. Een slakkenberg is een kunstmatig aangelegde berg tot ongeveer 140 meter hoog, ‘gemaakt’ van slakken. Dit is een afvalproduct van de mijnbouw en ijzerertsindustrie.

In het Ruhrgebied vind je veel van deze bergen en ook deze hebben in de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen. Veel van deze ‘nieuwe bergen’ kun je lopend of fietsend beklimmen en ze vormen vaak een groene oase in de industriële omgeving.

Landmarks

Een aantal van deze bergen zijn extra bijzonder. Verschillende kunstenaars en architecten zijn gevraagd om een Landmark of uitzichtpunten voor een aantal van de slakkenberg te ontwerpen. Deze ‘Landmarks’, de top van de berg, zijn vaak al vanaf een afstand zichtbaar en vormen een duidelijk herkenningspunt.

Ruhrgebied met kinderen

Wij hebben tijdens ons bezoek aan het Ruhrgebied met kids verschillende van deze bijzondere bergen ‘beklommen’. De ene keer loop je door een bos omhoog, de andere keer neem je een slingerpad naar de top of een enkele keer kun je de top bereiken door een trap met ruim 350 treden te beklimmen.

Iedere keer heb je bovenaan een bijzonder uitzicht over de omgeving. Bovenop de ene berg vind je een groene omgeving waar je op een warme zomerdag kunt uitwaaien of op zondagmiddag kunt picknicken. Op de top van de andere berg tref je een soort maanlandschap met een futuristisch kunstwerk.

Landmark Duitsland
Landmark

Landschaftspark

Wij overnachtten tijdens ons weekend weg op een heel bijzondere plek, in een jeugdherberg in het Landschaftspark in Duisburg. Dit is het terrein de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk, waar tot 1985 dagelijks vele tonnen ijzererts verwerkt werden en waar de hoogovens 24 uur per dag draaiden, met temperaturen van boven de 2000 graden.

Toen deze fabriek haar deuren sloot wilden ze de markante gebouwen niet afbreken, ze kregen een nieuwe functie. Er werd een park aangelegd en inmiddels vormen de bijzondere vervallen gebouwen en de groene natuur een bijzondere combinatie.

Je kunt wandelen en fietsen over het terrein, maar je kunt ook klimmen en zelfs duiken in de grote gasopslag. Ook het beklimmen van 1 van de hoogovens is heel bijzonder. Je moet alleen niet al te veel hoogtevrees hebben, want om boven te komen slinger je via open stalen trappen naar de top.

Duitsland vakantieland

Zelf maakten we op een vroege zondagochtend een flinke wandeling over het terrein. Zo vroeg op de dag is het nog heel rustig op het terrein. Het is een heel bijzondere ervaring om dan tussen al het staal door te lopen en enkel de vogels te horen fluiten.

Praktische info Ruhrgebied met kids

Overnachten tussen het industrieel Erfgoed

Aan de rand van dit terrein vind je ook een jeugdherberg. Deze jeugdherberg richt zich ook echt op families, beschikt voor een aantal familiekamers en is een prima uitvalsbasis om het Ruhrgebied verder te verkennen.

Ruhrtopcard

Wij maakten tijdens ons bezoek gebruik van een Ruhrtop Card. Met deze kaart kun je verspreid over het Ruhrgebied een heleboel verschillende musea, dierentuinen, attractieparken en andere uitjes gratis bezoeken of je krijgt een korting van 50%.

De kaart is een jaar geldig, dus wellicht dat wij er in de komende maanden nog wel eens gebruik van maken, het Ruhrgebied ligt tenslotte bijna om de hoek.

Ruhrgebied met kids weekendje weg

Een bijzonder weekendje weg in het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied is een bijzondere bestemming voor een (lang) weekend weg en een bezoek aan dit gebied is echt een aanrader!

Wil je zelf ook een keer op avontuur in het Ruhrgebied? Op de website van Ruhr Tourismus vind je (in het Nederlands) heel veel handige info om je bezoek te plannen.

In mijn volgende blog geef ik je nog mijn 5 top tips voor een bijzonder (lang) weekend in het Ruhrgebied met kids.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.