Ruhrgebied met kids | 11x Leukste uitjes

Het Ruhrgebied met kids, waarom ga je daarheen tijdens een weekend of een vakantie? Iris deelt waarom dit gebied net over de grens in Duitsland hartstikke leuk is om te bezoeken.

Als ik aan de mensen in mijn omgeving vertel dat wij een weekend op avontuur gaan in het Ruhrgebied met kids, dan krijg ik voornamelijk heel verbaasde reacties. Wat moet je nu in het Ruhrgebied? Wat zoek je in een grauw industriegebied met kinderen? Nou eigenlijk heel veel! Dit gebied is niet zo bekend voor een weekendje weg net over de grens als Düsseldorf of Keulen, maar heeft veel te bieden.

Het Ruhrgebied is namelijk zeker geen grauw en rauw industriegebied meer. Op veel plekken is het industrieel erfgoed herontwikkeld. Veel voormalige industrieterreinen hebben een nieuwe bestemming gekregen, als museum, als wandel- of fietsgebied, als klimparcours of als nieuw stukje natuur. Vroeger werd dit gebied beheerst door de mijnbouw en ijzerindustrie, nu vind je er veel kunst, bijzondere architectuur en natuur. Voor ons dus een plek die we graag wilde ontdekken!

Extra voordeel: je bent er zo, want vanaf Utrecht bereik je het gebied in slechts 1,5 uur.

Duitsland gezinsvakantie

Leukste uitjes Ruhrgebied met kids

Kindermuseum Explorado in Duisburg

In de haven van de stad Duisburg kan je naar het leuke Kindermuseum waar je veel kan doen en ontdekken. Op de website staat dat dit museum een leuk uitje is voor gezinnen met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Aanraken en uitproberen is regel in dit museum!” Er zijn drie verdiepingen en in totaal zijn er meer dan honderd activiteiten te ondernemen. Het museum moet je echt gaan ontdekken, er zijn zoveel leuke en grappige elementen. Op de bovenste verdieping van het museum is een atletiekbaan. Je staat in de startblokken en zodra het startschot klinkt, ren je zo hard mogelijk naar het einde. Je ziet wat je reactietijd en snelheid is. Erg leuk, hier stonden we een hele tijd. Mijn peuter vond het watergedeelte fantastisch. Ga je hierheen, reken dan op zeker een bezoek van een dagdeel.

Explorado Duisburg
Explorado

Dierentuinen in het Ruhrgebied met kids

Tijdens een bezoek aan de stad Duisburg besloten wij om naar de dierentuin van Duisburg te gaan. Dit was echt een goede keus, wat een mooi park is dit ! We zaten bij een dolfijnenshow, zagen een slapende leeuw op 10 centimeter afstand en genoten van de Chinese tuin.

Een ander mooi dierenpark in het Ruhrgebied is de ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen. Hier zijn we nog niet geweest, maar dit park staat wel op ons lijstje om te gaan bezoeken. Op een oppervlakte van ruim 30 hectare zijn hier de avonturenwerelden Alaska, Afrika en Azië. Er leven ongeveer 900 dieren tussen en in de rivieren, merenlandschappen, savannes, jungles en rotsachtige massieven. Daarnaast zijn er attracties als de Alaska Ice Adventure, een motion ride-simulatie of ga op de African Queen bootsafari.

Legoland Oberhausen

Ga ook naar Legoland Oberhausen, met diverse onderdelen in een grote hal. Bijvoorbeeld een 4D bioscoop, een kleine binnenspeeltuin, natuurlijk een groot gedeelte waar je met lego kan spelen en meer kleine attracties. In het café, ook in de centrale hal, kan je terecht voor simpele maaltijd en drinken. En daarnaast natuurlijk snoepjes en dergelijke. Aan de kinderen is uiteraard extra gedacht met een kindermenu, kleurpotloden en dergelijke. Je mag ook je eigen eten meenemen van huis!

Wij vonden het best leuk om hier te zijn toen we in Oberhausen met kinderen waren. Is er een aanbieding, dan is dit een leuk uitje met kids. (info en tickets op de website)

Sea life Oberhausen

Legoland combineer je heel gemakkelijk met Sea Life in Oberhausen, wat ernaast ligt. Er zijn vaak combinatietickets te koop en dat is een aanrader als je naar Oberhausen met kinderen gaat. De kinderen kijken hun ogen uit tijdens een bezoek: grote en kleine vissen, allerlei kleuren, zeepaardjes, kwallen, zeesterren. Midden in de route is een groot aquarium waarin allerlei vissen zwemmen, die net op dat moment gevoerd worden.

Het geheel is echt mooi neergezet. Kom je met kinderen die aandacht hebben voor wat ze zien, dan is het een heel tof uitje voor het gezin. Heb je een peuter die overal langs rent, dan ben je er wel snel doorheen. Het leukste onderdeel van Sea Life was de tunnel, waar je onderdoor loopt. Aan het eind van de tunnel is een trap omhoog en dan kan je vanaf boven in het aquarium kijken waar je eerst onderdoor liep.

Alpin Center

Alpin Center

Skiën in het Ruhrgebied met kids kan in ieder geval bij het Alpin Center in Bottrop (Website). Het huren van ski’s en kleding is hier goed geregeld, voor een aantal euro per onderdeel kun je dit huren voor een dag. Verder heb je hier een all inclusive concept, waardoor je in de twee restaurants en de bar onbeperkt kan eten en drinken.

De piste bestaat uit twee onderdelen. Als je de hal binnenkomt sta je redelijk aan de bovenzijde van de piste. Daar is gelijk een oefengedeelte voor beginners en er wordt ook les gegeven. Aan de hand van een touw-liftje wordt je helemaal naar boven gesleept en kun je wat oefenen. Het kan natuurlijk niet tippen aan de echte bergen en buitenlucht, maar het is wel een leuk alternatief om tussendoor toch een keer te kunnen skiën.

Je kan kaartjes kopen via de site, en zijn er ook aanbiedingen te vinden via websites als vakantieveilingen. Belangrijk om wel goed de voorwaarden te checken. De hal is het hele jaar open. Naast skiën heb je er een rodelbaan, skydiven (indoor) en paintballen.

Moviepark

Ook kan je naar het Movie Park gaan in het Ruhrgebied met kinderen. Ga je hierheen met peuters en kleuters, dan kan je naar het Nickland gaan. Dit is het deel van het park dat voornamelijk op kleinere kinderen gericht. In de rest van het park zijn er overigens ook een aantal attracties voor de kleintjes. Voor oudere kinderen en volwassenen zijn er spannende attracties en door de dag heen zijn er shows.

Al met al is het een leuk park. De attracties zijn leuk, er zijn er veel en het aanbod is divers. Het nadeel is dat er in dit park geen eenheid is, er hangt weinig sfeer. Een ander pretpark is Phantasialand!

Moviepark
Moviepark

Op pad in het Ruhrgebied met kids

Een van de redenen om het Ruhrgebied met kids te bezoeken is de herontwikkeling van het industrieel erfgoed. Het Ruhrgebied is een behoorlijk uitgestrekt gebied en binnen het gebied liggen 11 steden. De route van de Industriële cultuur is een route van ongeveer 400 kilometer die 25 verankeringspunten verbind, ofwel de belangrijkste punten waar je het industriële erfgoed kunt bezoeken.

Duitsland gezinsvakantie

Deze ‘hotspots’ met industrieel erfgoed zijn stuk voor stuk bijzondere plaatsen om te bezoeken. De vaak uitgestrekte industrieterreinen vol met ijzer en staal vertellen ieder op hun eigen manier een stukje van de geschiedenis van het Ruhrgebied. Op sommige van deze voormalige fabrieksterreinen vind je nu musea over de Mijnbouw of over de ijzerindustrie. Andere plekken zijn veranderd in een park of bijzonder natuur gebied, waar je kunt wandelen of fietsen.

Op deze plekken heeft de natuur eigenlijk de vrije hand gekregen en dit zorgt voor een bijzondere combinatie van groen en (roestig) staal. Ook kun je bijvoorbeeld bij Jahrhunderthalle in Bochum in de huid van een Mijnwerker kruipen, door een kijkje onder de grond in een mijn te nemen.

Duitsland gezinsvakantie

Zeche Zollverein

Een van de bekendste plekken in het gebied is Zeche Zollverein bij Essen. Dit terrein is nu een hotspot vol bijzondere architectuur, kunst en design en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Op het terrein vind je een mix van oude industriële gebouwen en moderne architectuur. Het eerste gedeelte van het uitgestrekte terrein is volledig gerenoveerd, verder naar achteren ga je echt even terug in de tijd en wandel je langs grote stalen gebouwen.

Wij huurden een fiets op het terrein zodat we makkelijk het hele terrein konden ontdekken. Onderweg kun je onder andere kijkje nemen in de monumentale panden van de voormalige Kolenwasserijen het Ketelhuis. Ook een bezoek aan het Red dot design museum en het Ruhrmuseum mag niet ontbreken als je Zollverein bezoekt.

Ruhrgebied met kinderen

In de zomer kun je ook nog een duik nemen in een heel bijzonder zwembad in de voormalige Cokesfabriek. Helaas konden wij dit in het voorjaar nog niet zelf ervaren, maar het zag er wel heel bijzonder uit. Op dit terrein is zoveel te beleven dat je hier met gemak een dag door kunt brengen met de kinderen.

Iets buiten het terrein vind je nog een museum dat zeker met kinderen echt een bezoekje waard is: Phänomania Erfahrungsfeld. Dit museum prikkelt je zintuigen en je kunt heel veel verschillende proeven, experimenten en spelletjes doen. Je leert hier van alles over geur, kleur, geluid en zwaartekracht en je mag bijna overal aanzitten! Dit museum is een echte aanrader tijdens een weekend in het Ruhrgebied met kids.

Slakkenbergen

Een bijzonder verschijnsel in het Ruhrgebied: de zogenaamde Slakkenbergen. Een slakkenberg is een kunstmatig aangelegde berg tot ongeveer 140 meter hoog, ‘gemaakt’ van slakken. Dit is een afvalproduct van de mijnbouw en ijzerertsindustrie.

In het Ruhrgebied zijn er veel van deze bergen en ook deze hebben in de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen. Veel van deze ‘nieuwe bergen’ kun je lopend of fietsend beklimmen en ze vormen vaak een groene oase in de industriële omgeving.

Landmarks

Een aantal van deze Slakkenbergen zijn extra bijzonder. Verschillende kunstenaars en architecten zijn gevraagd om een Landmark of uitzichtpunten voor een aantal van de slakkenberg te ontwerpen. Deze ‘Landmarks’, de top van de berg, zijn vaak al vanaf een afstand zichtbaar en vormen een duidelijk herkenningspunt.

Ruhrgebied met kinderen

Wij hebben tijdens ons bezoek aan het Ruhrgebied met kids verschillende van deze bijzondere bergen ‘beklommen’. De ene keer loop je door een bos omhoog, de andere keer neem je een slingerpad naar de top of een enkele keer kun je de top bereiken door een trap met ruim 350 treden te beklimmen. Iedere keer heb je bovenaan een bijzonder uitzicht over de omgeving.

Bovenop de ene berg vind je een groene omgeving waar je op een warme zomerdag kunt uitwaaien of op zondagmiddag kunt picknicken. Op de top van de andere berg tref je een soort maanlandschap met een futuristisch kunstwerk.

Landmark Duitsland
Landmark

Landschaftspark

Wij overnachtten tijdens ons weekend weg op een heel bijzondere plek, in een jeugdherberg in het Landschaftspark in Duisburg. Dit is het terrein de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk, waar tot 1985 dagelijks vele tonnen ijzererts verwerkt werden en waar de hoogovens 24 uur per dag draaiden, met temperaturen van boven de 2000 graden. Toen deze fabriek haar deuren sloot wilden ze de markante gebouwen niet afbreken, ze kregen een nieuwe functie. Er werd een park aangelegd en inmiddels vormen de bijzondere vervallen gebouwen en de groene natuur een bijzondere combinatie.

Je kunt wandelen en fietsen over het terrein, maar je kunt ook klimmen en zelfs duiken in de grote gasopslag. Ook het beklimmen van 1 van de hoogovens is heel bijzonder. Je moet alleen niet al te veel hoogtevrees hebben, want om boven te komen slinger je via open stalen trappen naar de top.

Zelf maakten we op een vroege zondagochtend een flinke wandeling over het terrein. Zo vroeg op de dag is het nog heel rustig op het terrein. Het is een heel bijzondere ervaring om dan tussen al het staal door te lopen en enkel de vogels te horen fluiten.

Duitsland vakantieland

Museum Henrichshütte Hattingen

Verspreid over het Ruhrgebied met kids zijn er verschillende musea die je meenemen in de geschiedenis van het Ruhrgebied. Ook vind je verschillende musea waar je alles kunt leren over de mijnbouw en de ijzerertsindustrie. Wij bezochten het museum Henrichshütte Hattingen, waar het verhaal vertelt wordt over de weg van IJzer en staal.

Ruhrgebied met kinderen

150 jaar lang werkten 10.000 mensen in dit enorme industriegebied. Ze produceerden hier cokes, ijzer en staal. In 1987 werd de laatste hoogoven op dit terrein stilgezet. Tegenwoordig is het de oudste nog bestaande hoogoven in het gebied en je kunt deze hoogoven beklimmen. In het museum kunnen kinderen het spoor van de Blauwe rat, de mascotte van het museum, volgen en door het volgen van de route leer je hoe ijzer en staal gemaakt worden.

De route eindigt boven op de hoogoven, hiervoor moet je wel een flink aantal stalen trappen trotseren en niet teveel last hebben van hoogtevrees. Het spoor van de blauwe rat loopt langs een aantal interactieve stations en door het doen van opdrachten kun je een code kraken. Helaas vertelt de rat zijn verhaal wel in het Duits, maar dat maakte onze dochter niet zoveel uit!

Achteraan op het terrein ligt ook nog een leuke speeltuin. Er is genoeg te doen om je een paar uur te vermaken bij dit uitje in het Ruhrgebied met kinderen!

Tiger & Turtle

Tiger & Turtle

Bovenop een van de slakkenbergen in het Ruhrgebied, in de buurt van Duisburg, staat er een heel bijzonder kunstwerk: Tiger & Turtle. Een echte aanrader tijdens een bezoek aan het Ruhrgebied met kinderen. Het is een constructie van staal dat lijkt op een achtbaan, maar waar je lopend ‘in gaat’. Niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees, zoals ik, maar de andere helft van de familie klom helemaal naar de top. Als je naar boven klimt heb je een heel mooi uitzicht over het gebied.

Extra tip: beklim de Tiger & Turtle rond zonsondergang (of zonsopgang) zeker op heldere dagen zorgt het mooie licht van de ondergaande zon voor een heel mooi beeld, perfect om mooie foto’s te maken en het maakt het uitzicht vanaf de top ook extra mooi.

Tiger & Turtle

Tetraëder & het Hallenhuis

Ook de slakkenberg Beckstraße in Bottrop is een aanrader. Op de top staat het bijzondere kunstwerk Tetraëder, dat je al vanaf de snelweg kunt zien. Het is een soort futuristische piramide midden in een maanlandschap.

De top van de berg kun je bereiken via een slingerweg naar boven of via een flinke trap aan de andere kant van de berg. We vonden de slingerweg niet heel duidelijk aangegeven, dus zijn we eerst de verkeerde kant opgelopen. Als je direct de goede route neemt naar boven, dan slinger je in een klein half uurtje naar de top.

Ook de slakkenberg Norddeutschland in Neukirchen-Vluyn met op de top het bijzonder Hallenhuis van staal is een bezoekje waard. Hier klim je eenvoudig naar boven via een metalen trap (359 treden), maar er liggen ook verschillende wandel- en fietspaden die je naar de top brengen. Bovenaan is het een groene oase, een ideaal plekje voor een picknick of om op warme dagen even uit te waaien tijdens een bezoek aan het Ruhrgebied met kids.

Ruhrgebied met kinderen

Lichtmuseum Unna

Iets verder in het Ruhrgebied ligt Unna. Hier vind je in een voormalige Bierbrouwerij een Lichtkunstmuseum. Het museum ligt onder de grond in de kelders van de brouwerij. Je kunt het museum alleen bezoeken met een gids, maar die kan je van alles vertellen over de kunstwerken. Elke tweede zondag van de maand is er een speciale familierondleiding en daarnaast zijn er in de vakanties speciale activiteiten (en rondleidingen) voor kinderen.

Ruhrgebied met kinderen

Praktische info Ruhrgebied met kids

Aan de rand van dit terrein vind je ook een jeugdherberg. JustStay Mülheim an der Ruhr ligt tussen Mülheim an der Ruhr en Oberhausen en heeft anti-allergene kamers, een fitnesscentrum, gratis WiFi in alle ruimtes, een gemeenschappelijke lounge, een speelkamer en een open haard. Deze jeugdherberg richt zich ook echt op families, beschikt voor een aantal familiekamers en is een prima uitvalsbasis om het Ruhrgebied verder te verkennen.

Vakantiepark

Overnachten in het Ruhrgebied met kids en dan verblijven in een vakantiepark? In het gebied zelf heb je geen grotere vakantieparken. Wel kan je bijvoorbeeld verblijven bij Roompot Bad Bentheim. Op dit vakantiepark net over de grens is er een indoor speeltuin.

Ruhrtopcard

Wij maakten tijdens ons bezoek gebruik van een Ruhrtop Card. Met deze kaart kun je verspreid over het Ruhrgebied een heleboel verschillende musea, dierentuinen, attractieparken en andere uitjes gratis bezoeken of je krijgt een korting van 50%. De kaart is een jaar geldig, dus wellicht dat wij er in de komende maanden nog wel eens gebruik van maken, het Ruhrgebied ligt tenslotte bijna om de hoek.

Ruhrgebied met kids weekendje weg

Een bijzonder weekendje in het Ruhrgebied met kids

Het Ruhrgebied is een bijzondere bestemming voor een (lang) weekend weg en een bezoek aan dit gebied is echt een aanrader! Wil je zelf ook een keer op avontuur in het Ruhrgebied? Op de website van Ruhr Tourismus vind je (in het Nederlands) heel veel handige info om je bezoek te plannen.

Natuurlijk is er in het uitgestrekte Ruhrgebied met kids nog veel meer te beleven (bijvoorbeeld de Zoo Duisburg, ga naar Wunderland Kalkar en Sea Life), maar dit zijn de uitjes die wij tijdens ons verblijf in het Ruhrgebied het meest bijzonder vonden.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën