Vakantie Nederland aan zee met kind | 7x Tips

Vakantie Nederland aan zee met kind: welke plekken raden wij aan om heen te gaan? Wij komen graag bij de zee en dit zijn onze favoriete spots voor een vakantie met kids aan de kust!

Wil je met kinderen in Nederland aan de kust op vakantie, dan zijn er een aantal opties. Of je verblijft aan de Noordzeekust, of je verblijft aan de Waddenzee in het noorden van Friesland of Groningen, je gaat op vakantie aan het IJsselmeer of je kiest voor een verblijf op een van de Waddeneilanden.

In dit artikel delen we een aantal leuke plekken die aan een van deze kusten liggen. Daarbij geven we ook tips voor kindvriendelijke accommodaties en vakantieparken op die plek. Gaan we direct beginnen met de tips.

Vakantie Nederland aan zee met kind

Julianadorp, Noord-Holland

We beginnen de tips voor een vakantie in Nederland aan de kust met Julianadorp. Leuk is dat  Julianadorp aan Zee en Julianadorp Zandloper allebei Blauwe Vlag-stranden zijn. Dit betekent dat ze veilig en schoon zijn. Daarnaast is het vrij rustig op de stranden. Dit dorp ligt in de kop van Noord-Holland, vlakbij Den Helder en de boot naar Texel. Het plaatsje staat bekend als de bloemenzee achter de duinen. En in die duinen kan je heerlijk wandelen en fietsen. Of leer surfen bij de surfschool tijdens je vakantie.

In de omgeving kan je naar Landgoed Hoenderdaell gaan, een wat kleiner dierenpark. Bezoek het Marinemuseum in Den Helder. Of ga naar het Attractiepark De Goudvis. Daarnaast is het heel leuk om een dagje met het gezin naar het Waddeneiland Texel te gaan. Met de boot is dit slechts een minuut of 20 varen!

Texel

Het grootste Nederlandse Waddeneiland is Texel en hier kan je goed terecht voor een vakantie met gezin. Voordeel van dit eiland is dat je er gemakkelijk komt met de boot vanuit Den Helder. Het is een redelijk groot waddeneiland met voor ieder wat wils. Volop restaurants, natuur, strand en kinderactiviteiten. Hierdoor komen heel wat gezinnen keer op keer terug naar Texel voor een vakantie aan de kust.

Op Texel zijn er heel wat strandtenten. Ga bijvoorbeeld naar Strandpaviljoen Kaap Noord of Paal 17, Paal 15 en 12. Ecomare is het zeehondenopvangcentrum op Texel. Daarnaast is er een aquarium en een natuurmuseum. Je kan er onder andere zeehonden en vissen voeren, mee op een wadexcursie, er is de kinrwandeling in het Duinpark met speeltoestellen en er zijn tentoonstellingen.

Overnachten?

Wij verbleven bij Landal Sluftervallei, een mooi park in het noorden van het eiland. Je verblijft haast tussen de duinen en om de hoek van het Nationaal Park. Er is een grote speeltuin en een binnenzwembad. Dit Landal park is het enige park van Landal op Texel met zwembad. De huisjes zijn goed ingericht.

kust

Vlieland, Friesland

Volgende tip voor een vakantie Nederland aan zee met kind is het waddeneiland Vlieland. Vlieland staat garant voor een heerlijke strandvakantie met de kids. De stranden op Vlieland staan bekend als een van de mooiste stranden van het land. Daarnaast is Vlieland het kleinste van de bewoonde waddeneilanden en je mag geen auto meenemen. Dit eiland wordt ook wel Vliebiza genoemd, en dat is vanwege de relaxte hippie-achtige eilandsfeer die je ook op Ibiza vindt.

Er is op Vlieland met kinderen voldoende te doen tijdens je vakantie! Huur een fiets en verken het eiland en natuurlijk ga je naar het strand en het bos. Ga mee met de Vliehors Express. Dit is een grote, gele truck waarmee je een tocht maakt over het strand en het natuurgebied de Vliehors. Of ga naar het Kabouterbos of de Jutterszolder.

Landal Vlieduyn is een heerlijk vakantiepark op Vlieland. Er zijn 36 appartementen en de gemiddelde beoordeling van het vakantiepark is een 8,6. Je verblijft op zo’n 200 meter van het strand, de duinen en het bos.

Egmond

Volgende tip voor een gezinsvakantie aan de Nederlandse kust is Egmond aan Zee, een van de bekendere bestemmingen! Waarom je naar Egmond gaat? Vanwege het strand, de duinen en de zee natuurlijk! Heerlijk uitwaaien in de herfst en de winter, of genieten van zon en strand in de zomer. In de lente staan de bollenvelden volop in bloei, wat een prachtig gezicht geeft aan de omgeving.

Wat ideaal is op het strand zijn de ‘Nijntje-vind-je-moeder-terug’-palen. Op deze manier vinden jullie je handdoek en elkaar eenvoudig terug. En een bezienswaardigheid in Egmond is de vuurtoren. Ben je in Egmond aan Zee met kinderen, ga dan een kijkje nemen bij de vuurtoren J.C.J. van Speijck. Op vrijdagen in juli en augustus is zowel het Maritiem Centrum Egmond als de vuurtoren voor het publiek geopend (19.00 – 21.00). In de omgeving van Egmond aan Zee maak je uitstapjes naar onder andere Bergen, Alkmaar en Castricum.

Overnacht bij Kustpark Egmond aan Zee, met chalets die je kan huren, of je verblijft op de camping. Er is een Kids Club, er zijn speeltuinen en er is een buitenzwembad.

Landal Vlieduyn

Nationaal Park Lauwersmeer

Dan gaan we verder met tips voor een vakantie aan zee met kind met het Nationaal Park Lauwersmeer. Nationaal Park Lauwersmeer ligt in het noorden van de provincie Groningen. Dit is een 60 km² groot nationaal park in het noorden van Nederland. Het gebied ontstond na de afsluiting van het Lauwersmeer in 1969, toen zijn de hooggelegen zeebodems droog komen te staan. Het gebied is een paradijs voor watersportliefhebbers. Zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen; alles is mogelijk in dit schitterende gebied. En je kan bijvoorbeeld naar Pieterburen of naar de DoeZoo gaan.

Activiteitencentrum Lauwersnest is je beginpunt als je hier op ontdekking wilt tijdens je vakantie. Er is een nestbouw-bos bij dit centrum, waar kinderen zelf een nest mogen bouwen en natuurlijk kunnen ze er spelen. Vanaf het centrum wandel je ze de natuur in. Er zijn allerlei kortere routes uitgezet, zoals een Natuurpad en een Kabouterpad.

Als je wilt zwemmen, dan kan dat aan de oevers van het Lauwersmeer. Bij restaurant het Booze Wijf is er een waterspeeltuin. In de omgeving kan je bijvoorbeeld naar het stadje Dokkum en naar de zeehondencrèche in Pieterburen.

Uitdam Noord-Holland

Uitdam, IJsselmeer

Dan gaan we verder met een vakantie in Nederland aan zee met een tip aan het IJsselmeer. Of, als we het helemaal correct willen doen, aan het Markermeer. Zoek je een vakantiebestemming in de rust, met veel water en weide om je heen? Dan zit je goed in Uitdam, in het mooie Waterland. Dit gebied ligt direct boven Amsterdam.

En dat maakt een vakantie in Uitdam met kids ook zo leuk. Je verblijft op het platteland, vlakbij het schiereiland Marken. Vanaf Marken vaar je naar Volendam. Fiets via Monnickendam terug naar Uitdam, over de dijk. En als je wilt ben je ook zo in Amsterdam!

Noordwijk, Zuid-Holland

Volgende tip voor een vakantie Nederland aan zee met kind is een badplaats in Zuid-Holland. Wil je een vakantie aan de Noordzeekust, dan is Noordwijk een goede optie. Noordwijk met kinderen bezoek je vanwege de verschillende mogelijkheden. Zo kan je naar het strand gaan, bezoek een van de strandtenten, ga naar de speeltuinen of bezoek een van de kindvriendelijke musea. Wandel door Nationaal Park de Hollandse Duin, je kinderen vinden het Kabouterpad waarschijnlijk fantastisch of wandel over het strand.

Oostkapelle, Zeeland

De laatste tip in dit overzicht van vakantie Nederland aan Zee met kind is Oostkapelle. Dit ligt in het mooie Zeeland. Deze locatie is een aanrader vanwege de grote en schone stranden. De duinen, de natuurgebieden en het feit dat het een echte badplaats voor gezinnen is.

Op de stranden hier zijn er speeltoestellen. En in de omgeving zijn er verschillende natuurgebieden: De Manteling en Oranjezon. In natuurgebied De Manteling ligt het kasteel Westhove. Terra Maris is een museum over de natuur en het landschap van Zeeland. Hier kom je het een en ander te weten over de geschiedenis van het Zeeuwse Landschap. Oostkapelle biedt de combinatie van een heerlijke vakantie aan zee en leuke kinderactiviteiten!

vakantie Nederland aan zee met kind

Vakantie Nederland aan zee met kind | Extra tips

Naast bovenstaande tips zijn er natuurlijk veel meer gave plekken in Nederland voor een vakantie. Sommige aan zee, andere niet. Dit zijn een aantal extra tips voor bestemmingen.

Kennemerduinen

Een van de leukste plekken langs de kust in Nederland vind ik bij de Kennemerduinen. Reden hiervoor is de veelzijdigheid: de strandtenten van Bloemendaal en Zandvoort, de vele mooie wandelroutes en de stad Haarlem om de hoek. Voor een vakantie met gezin in Nederland, of een weekendje weg of zelfs dagje uit, heb je hier veel te doen. Ook zou je een dagje naar de Keukenhof kunnen gaan als deze geopend is, Amsterdam en Alkmaar zijn goed per trein bereikbaar en er zijn veel goede en kindvriendelijke accommodaties en campings.

Callantsoog

In het noorden van Noord-Holland is er de gezellige badplaats Callantsoog. Wij zijn hier nu een aantal keer geweest met de kids en we blijven terugkomen. De reden daarvoor is de gemoedelijke sfeer. Het is een stuk minder hip dan Zandvoort en Bloemendaal en dat is met het gezin wel zo fijn. Vlakbij kan je wandelen in het Zwanenwater, een bloemrijk duingebied dat goed aangeschreven staat. Hier zie je de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Er groeien allerlei soorten orchideeën en je ziet veel verschillende vogels. En ook tof met jonge kids is De Goudvis, een speelparadijs in Sint Maartensvlotbrug.

Wij zijn 2x bij Roompot Callantsoog op een kindervakantie Nederland geweest, dit is een kindvriendelijk vakantiepark met vrijstaande huisjes. Op het park was er onder andere een speeltuin en een restaurant. Je verblijft op zo’n 500 meter vanaf de zee.

Vakantie Nederland met kind – Niet aan zee

Veluwe

Door met een van de bekendste gebieden voor een vakantie in eigen land: de Veluwe. Maar dat het gebied bekend is mag geen reden zijn om deze niet op te nemen in de lijst van een vakantie Nederland met kind. Waarom je naar de Veluwe met kinderen gaat? Dat is natuurlijk vanwege de prachtige natuur. Dit gebied is in iedere maand van het jaar prachtig om te bezoeken. Hier kan je fantastisch wandelen en fietsen, maar er zijn ook andere kinderactiviteiten te doen. Visit Veluwe maakte een overzicht van mooie wandelroutes door dit gebied!

Een van de mooie gebieden is bijvoorbeeld het Kootwijkerzand: dit is het grootste zandstuifgebied van West- Europa.

Veluwe met kinderen

Kinderactiviteiten op de Veluwe

Wat is er te doen aan kinderactiviteiten op de Veluwe? Dit zijn een aantal tips:

  • Het Openluchtmuseum in Arnhem is een van de leukste uitjes op de Veluwe. Dit museum is tof voor jong en oud: er is heel veel te doen en te zien.Wil je gemakkelijk door het museum gaan, stap dan in de tram, die stopt bij allerlei haltes. In de vakanties zijn er extra kinderactiviteiten te doen.
  • Een ander mooi museum op de Veluwe is het Watermuseum. Iris was hier met haar dochter en ze vonden dit een leuk en interactief uitje.
  • Wat we een verrassend leuk uitje vonden is het Zandsculpturenfestijn. Ieder jaar is er een ander thema en ieder jaar is er weer een hoop te doen voor gezinnen.
  • Bezoek natuurlijk het Nationaal Park de Hoge Veluwe.  

Als je naar de Veluwe op vakantie gaat, dan wil je natuurlijk kindvriendelijk overnachten. Een van de aanraders is Landal Landgoed ’t Loo met een indoorspeelplaats, zwembad en bowlen.

Drenthe

Dan gaan we door met de vijfde regio voor een vakantie Nederland met kind en dit keer noemen we een hele provincie: Drenthe. Deze provincie is in ieder jaargetijde een goede optie voor een vakantie.

Waarom ga je naar Drenthe met kinderen? Vanwege de hunebedden, de drie Nationale Parken en de vele fiets- en wandelmogelijkheden. Wij waren eens gaan wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld en dat was echt heel erg mooi. Drenthe is een goede optie voor een rustige vakantie in de natuur, maar er zijn ook voldoende leuke kinderactiviteiten te doen.

Een ander natuurgebied voor een natuurvakantie Nederland in Drenthe is het Nationaal Park Drentsche Aa. Het Drentsche Aa landschap ontstond vele duizenden jaren geleden en hier zie je veel bijzondere planten en dieren. Daarnaast zijn er grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. Ontdek de Drentse heidekoeien en de grootste schaapskudde van Drenthe.

vakantie Nederland met kind

Kinderactiviteiten in Drenthe

Wat zijn onze aanraders voor activiteiten in Drenthe? Dit zijn een aantal tips:

  • We beginnen natuurlijk met Wildlands, de grote dierentuin in Drenthe. En deze dierentuin bestaat uit drie themagebieden. Onderweg is er veel te doen is voor kinderen: speeltuintjes, touwparcoursen, speciale paadjes. Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel wat dieren te zien. En er is een achtbaan!
  • Volgens lezers van de ANWB is het Gevangenismuseum het leukste uitje van Drenthe. Het is een heel divers en groot museum.
  • De Drentse Koe is een speelboerderij met binnen- en buitenruimte en een kinderboerderij in één.

Den Bosch

En Den Bosch is een toffe stad om naartoe te gaan met de kinderen. Blogger Marilyn ging met haar gezin mee op een vaartocht op de Binnendieze. Ze vond dit een ideale manier om het historisch stadscentrum van ’s Hertogenbosch te verkennen. Tijdens de tocht kom je veel te weten over de stad en beleef je als het ware de geschiedenis.

De stad staat bol van de bezienswaardigheden en ga bijvoorbeeld naar het Noordbrabants Museum. Marilyn bezocht dit museum met haar kind. In het museum hangen werken van diverse Brabantse kunstenaars, waaronder Vincent Van Gogh. Leuk voor de kids is de safarizoektocht in dit museum. Met een opdrachtenblad ga je op zoek naar de diverse dieren in de schilderijen. De kinderen van Marilyn vonden dit fantastisch om te doen.

Utrechtse Heuvelrug

Een andere mooie regio voor een gezinsvakantie Nederland met kind is het N.P. Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied ontstond zo’n 150.000 jaar geleden, toen stuwden ijs en water massa’s aarde en stenen op en vormden zo een heuvelrug midden in Nederland. Op deze heuvelrug sta je in het grootste bos van de Randstad!

Hier zie je landgoederen, kastelen, bossen, zandverstuivingen en heideveld. De Heuvelrug bestaat uit 20.000 hectare aaneengesloten bos- en heidegebied. Daarnaast zijn er leuke dorpjes, waaronder Soest en Zeist. En kan je allerlei mooie wandelroutes lopen, naar een zwembad of museum gaan.

Vakantiepark Thijmse Berg aan de voet van het Nationaal Park, op een unieke plek midden in het bos. Er is een verwarmd buitenzwembad, peuterbad en een spraypark. Daarnaast zijn er speeltuintjes op dit park.

Maasduinen

Dan gaan we voor een vakantie Nederland met kind naar het zuiden, in Limburg kan je naar de Maasduinen. Het N.P. De Maasduinen is een prachtig natuurgebied in het noorden van Limburg. Wij waren op vakantie in de omgeving van De Maasduinen met kinderen en zijn later nog eens teruggegaan om er te wandelen.

Het natuurgebied is uniek omdat er de langste rivierduinengordel van Nederland is. Dat levert een gevarieerd landschap op met onder andere heide, bos, Maasplassen en de rivier de Maas. Overal in het park zijn wandelingen uitgezet. Wij bezochten het bezoekerscentrum en dit is een heel bijzonder gebouw: het hangt in de oude sluisbak! In het bezoekerscentrum is een restaurant gevestigd en in de oude sluistoren is een ijswinkel. Vlakbij het bezoekerscentrum is een speelbos voor de kids.

Nationaal Park De Biesbosch

Voor een natuurvakantie in Zuid-Holland kan je naar het Nationaal Park De Biesbosch. Dit is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.  Er leven talrijke watervogels en bevers en andere bijzondere dieren. Ontdek deze natuur vanaf het water, te voet of met de fiets. In Klimpark Biesbosch ga je lasergamen, boogschieten, survivallen of klimmen. En ga naar het Museumeiland. Dit is een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten, met routes al vanaf 2 kilometer.

Vakantie Nederland aan zee met kind | Tot Slot

Dat was het, onze lijst met inspiratie voor een gezinsvakantie in Nederland aan zee. Met ideeën voor een vakantie of weekendje weg aan het IJsselmeer, de Waddenzee, de Noordzeekust of op de Waddeneilanden.

Wil je tips lezen voor kindvriendelijke accommodaties? Wij deelden tips voor vakantieparken aan de kust. Hierin zie je de leukste vakantieparken in Nederland aan de kust en op de Waddeneilanden.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën