Monnickendam met kinderen | 7x Uitjes

Wat doe je in Monnickendam met kinderen? Ik ben er geboren en opgegroeid en nu woon ik er met mijn gezin. Dit zijn mijn beste tips.

Nadat ik al heel wat tips heb gedeeld voor steden met kinderen, moet ik toch ook echt mijn tips over Monnickendam met kinderen delen. Ik ben in dit dorp (eigenlijk deze stad) geboren en mijn kinderen zijn er ook geboren! Mijn tips over Monnickendam zijn dus echt tips van een local. Monnickendam in het kort: het is een stad aan de Gouwzee in Waterland. Deze stad (ik noem het vaak een dorp maar er zijn toch echt stadsrechten) ligt vlakbij Volendam, Marken en Amsterdam.

Monnickendam met kinderen

Speeltuinen

In Monnickendam is er één grote speeltuin, daarnaast is er op ongeveer ieder pleintje een kleine speeltuin.

De grote speeltuin ligt op een mooie plek, tegen het oude stadje aan. In deze speeltuin is er een gedeelte voor dreumesen en peuters en een gedeelte voor kleuters en oudere kinderen. Er zijn onder andere drie trampolines, midgetgolf, veel glijbanen, nog meer fietsjes en een kabelbaan. De speeltuin is open van maart/april tot en met eind oktober.

speeltuin Monnickendam

Museum de Speeltoren

Midden in het centrum van Monnickendam vind je museum de Speeltoren. En dit is echt een aanrader! Het museum start beneden en iedere keer ga je een verdieping omhoog. Voor kinderen is er onder andere een speurtocht door het museum.

Monnickendam centrum

Hemmeland

Een van de leukste dingen aan Monnickendam met kinderen vind ik het Hemmeland. Het Hemmeland is een natuurgebied aan het water, de Gouwzee, in Monnickendam. In de zomer komen we er om te zwemmen, in de herfst zoeken we nootjes en rapen wij bladeren. In de winter wandelen wij op mooie dagen een rondje door dit natuurgebied. En in de lente genieten wij van de eerste zonnestralen. Voor kinderen is er een schommel plus kabelbaan.

Monnickendam Strandvier

Strand Vier

Nieuw op het Hemmeland is de eerste echte strandtent van Monnickendam: Strandvier. Direct aan het water, aan zandstrand en met een trampoline. Je zit hier heerlijk met de kinderen. Ben je er op zondag, dan is de kans groot dat je ons tegen het lijf loopt.

Hier niet de drukte van een van de strandtenten in Zandvoort of Bloemendaal, maar een gemoedelijke sfeer aan het water. Wil je iets eten? Ze koken bij Strandvier op een zelfgebouwde parilla, een soort Argentijnse indoor barbecue en ze werken met dagverse producten. Je kan er ook terecht voor een borrel of een stuk taart.

IMG-20160715-WA0019

Zeilschool

Voor kinderen vanaf een jaar of zes, je moet je zwemdiploma A + B hebben, bestaat de mogelijkheid om te leren zeilen! Ben je wat ouder, dan ga je windsurfen.

Ook kan je hier SUPPEN (door de grachten van Monnickendam) en windsurfen. Absoluut een aanrader als je in Monnickendam met kinderen bent.

speeltuin Mdam

Zwembad

In Monnickendam is ook een zwembad, het Sportfondsenbad. Verwacht geen tropisch zwemparadijs maar je kan er wel lekker zwemmen. Twee ochtenden in de week is er ook ouder-kind zwemmen.

Wandelen

Monnickendam leent zich om te ontdekken door wandelingen! Ik wandelde bijvoorbeeld door het centrum en om de rest van de stad heen. Heb je zin in een lange wandeling, loop dan over de dijk naar Marken, om Marken heen en neem de boot naar Volendam.

Een andere optie is fietsen huren, dit kan bij Ber Koning. Fiets door Monnickendam en rijd eventueel over de dijk naar Marken. Pak daar de boot naar Volendam en fiets terug naar Monnickendam.

oude stadje

Varen bij Monnickendam met kinderen

Waterland is een gemeente direct ten noorden van Amsterdam en bestaat uit de dorpen Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Bijna de helft van de gemeente bestaat uit water en als je dit gebied echt wilt ontdekken, dan heb je een boot nodig! Een groot deel van het natuurgebied is enkel per boot bereikbaar.

Met de fluisterboot door Waterland

Wij huurden daarom een fluisterboot bij de Theetuin in Overleek. Groot voordeel van een fluisterboot is dat deze erg stil is, vandaar ook de naam. En daarnaast hoef je niet te peddelen (alhoewel een kano huren ook mogelijk is en zeker in de zomermaanden erg leuk is).

Het is een unieke manier om het landschap, om Waterland met kinderen, te ontdekken. Groot deel hiervan zou je niet zien als je niet in een boot zou zitten.

familiespeurtocht Monnickendam

Familiespeurtocht

Wij huurden een boot met een familiespeurtocht. Deze is gemaakt in samenwerking met Rik en Kolja van ‘Verhaalvontuur’. Aan boord heb je een QR-speurtocht mee, waarmee je allerlei missies wilt oplossen.

De zoektocht start en eindigt bij de theetuin. Aan de kinderen de vraag of ze onderweg goed willen opletten want we willen de raadsels natuurlijk wel oplossen. We zien op verschillende plekken korte filmpjes (een telefoon met internetverbinding is dus noodzakelijk) waarbij we iets horen over de omgeving en vervolgens komt er een opdracht. Het leuke hieraan is dat de kinderen geboeid blijven tijdens het varen en wij leren ook nog eens wat nieuwe dingen over ons woongebied. Aan het eind van de speurtocht krijgen de kinderen een cadeautje.

Een aantal praktische zaken over het varen door Waterland met kinderen. De vaartocht duurt ongeveer 2,5 uur. In de zomer zou je op bepaalde plekken kunnen gaan zwemmen. De speurtocht is leuk voor kinderen van een jaar of 4 tot en met 12 jaar. Een fluisterboot of kano huren kan ook zonder de speurtocht. (Info op deze website)

  • Update: sinds 2024 is de theetuin alleen nog geopend voor bootverhuur. Huur je een boot, dan kan je voor of na het varen wel genieten van de heerlijke tuin, koffie en taart!
Theetuin speeltuin
Theetuin speeltuin
Waterland met kinderen

Overnachten in Monnickendam met kinderen

Overnachten kan bijvoorbeeld bij het vakantiepark EuroParcs Poort van Amsterdam, bij de dijk richting Marken ter hoogte van Uitdam. Met binnenzwembad, sauna en indoor speelparadijs.

Waterfront houseboat in Monnickendam, dit is een mooie woonboot met 2 slaapkamers, woonkamer met een televisie en een keuken.

Marinapark Volendam

Kindvriendelijke restaurants | Monnickendam met kinderen

Eetcafé de Zeilhoek zit net buiten Monnickendam, in Katwoude. Van binnen maar zeker ook vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over Monnickendam en de Gouwzee. Goede broodjes en een uitgebreide kaart. Ook is er een speelhoek.

De theetuin Zuiderwoude ligt in de weilanden, aan het einde van Zuiderwoude. Dit is beperkt geopend, maar als het open is zou ik er eens naartoe gaan. Er is veel zelfgemaakte taart en je hebt mooie uitzichten. Je kan dit restaurant lopend, op de fiets, met de auto en via het water bereiken. Er zijn aanlegplekken voor kano’s. Diverse wandel- fiets- en waterroutes komen langs Theetuin Zuiderwoude.

Bierderij
Bierderij
  • IJssalon Dolci en Gelatti

De ijssalon, geopend in de zomerperiode, ligt op een prachtige plek in de haven van Monnickendam. In de ijssalon heb je een aantal stoelen, buiten een terras. Het ijs wordt ter plekke bereid.

In 2018 opende Bierderij Waterland, een brouwerij met proeflokaal in Monnickendam. Ze brouwen zeven verschillende soorten biologisch bier. Het schenken van bier combineren ze met het serveren biologische streekproducten. Het vlees komt Woeste Willem, de koffie van Kikundi Koffee en brood wordt in de eigen bakkerij gemaakt. De Bierderij Waterland is een heerlijke plek aan het water, waar je ook met de kids heen kan gaan.

Theetuin Overleek Monnickendam met kinderen
Theetuin Overleek

Kamperen in Monnickendam met kinderen

Er zijn een aantal campings in en om Monnickendam. Zo is er in de jachthaven een camping: Jachthaven Hemmeland. Deze is niet groot. Het voordeel is wel de ligging, bij het Hemmeland en de strandjes plus om de hoek van het oude centrum. Je kan hier alleen verblijven op een staanplaats.

Net buiten Monnickendam vind je bijvoorbeeld Camping Katwoude en Boerenhemel Minicamping. Of overnacht bij het Boerenbed Overleekerhoeve.

Lees ook de tips voor

Strandvier
Strandvier

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën