Volendam met kinderen | 11x Leuke uitjes

Volendam is een van de bekendste dorpjes van Nederland en ligt direct aan het IJsselmeer. Er zijn tal van bekende plekken, zoals De Dijk en de haven. Wat is het leukste om te doen in Volendam met kinderen? Wij kwamen hier geregeld met de kids, omdat we vlakbij woonden. Hier lees je daarom de leukste uitjes en activiteiten waarmee je dit vissersdorp met het gezin kan gaan ontdekken!

Volendam is ontzettend bekend onder de toeristen, maar in dit vissersdorp is er ook ontzettend veel te doen voor kinderen. Ik heb Elly, een local en moeder van drie kids, gevraagd of zij haar tips voor leuke activiteiten in Volendam met kinderen wil delen. Haar tips zijn aangevuld met onze eigen tips.

Volendam is een vissersdorpje aan het IJsselmeer. Verblijf je hier tijdens een weekendje weg of kindervakantie, dan kan je zowel dit gedeelte van Noord-Holland ontdekken als Amsterdam zien! Met de directe bus ben je daar in zo’n 25 minuten.

Volendam met kinderen verkennen

Wil je de stad verkennen en de leukste winkels en restaurants zien? Er zijn meerdere manieren om dit vissersdorp te ontdekken!

Ik wandelde via het Startpunt van Wandelnetwerk Noord-Holland door Volendam. Deze route is 3,5 kilometer. Deze route volgt de hele Dijk, waardoor je direct langs heel veel toeristische attracties, restaurants en winkels komt. Bij het startpunt parkeerden we gratis, je mag er drie uur staan. Ik liep de route met mijn man en onze kleuter. De 3,5 km. was prima te wandelen!

Ook kom je zo door het hele leuke buurtje Doolhof, een aanrader om even met de kids te verkennen.  Dit Doolhof dankt zijn naam aan het feit dat de bebouwing er niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand kwam. Het is hier lekker dwalen door het oudste deel van Volendam’s centrum.

Speelderij Volendam
Speelderij

Activiteiten Volendam met kinderen

De grote speeltuin ‘de speelderij’

De Speelderij is een grote speeltuin. Speeltoestellen zijn er voor kinderen van alle leeftijden, met opties voor peuters en kleuters en ook toestellen voor de oudere jeugd tot een jaar of 12. Goed voor dagenlang plezier! Je betaalt een klein bedrag aan entree. Woon je in de buurt, dan heb je voor € 15, – een abonnement. De speeltuin is geopend vanaf april.

Slobbeland

Het Slobbeland is een recreatiegebied en dit is een echte zomeractiviteit. Hier kom ik graag omdat er speeltoestellen staan en de kinderen er (overzichtelijk) rond kunnen lopen. Je zit er heerlijk langs het water. De hekken openen vanaf 09:00 en sluiten weer om 18.30. 

Als je naar een strandje wilt gaan in Volendam, dan kan je het daarnaast gelegen Marinapark bezoeken. Marinapark is onderdeel van Roompot.

Zwembad “De Waterdam”

Het grote zwembad “De Waterdam” heeft een binnen- en buitenbad. Het hele jaar door kan je hier met je kinderen zwemmen en spelen, bij ieder weertype dus! In het binnenbad is er een subtropisch recreatiebad, de spectaculaire Crazy Cone-glijbaan, een wildwaterkreek, jet-streams, een uitzwembassin om naar buiten te gaan, peuterbad en vier whirlpools. 

Ben je hier in de zomermaanden? Naast de twee grote buitenzwembaden hebben ze een peuterbad, een kleuterbad en een grote speelweide. Je kan bijvoorbeeld buiten zwemmen in het grote familiebad met glijbaan.

Volendams museum
Volendams museum

Volendams museum

Het Volendams Museum is een historisch museum en staat in het teken van Volendam uit de tijd tussen 1850 en 1950. Er is een vaste expositie over de Volendammer klederdracht en de historische interieurs. Daarnaast komen onder meer de visserij en de rol van religie aan bod. Verder is er het bijzondere sigarenbandhuisje dat gemaakt is van sigarenbandjes.

Ook zijn er hier leuke activiteiten voor kinderen. Er is een knutselhoek en er zijn gratis speurtochten. Voor de kleintjes is dit een waarbij ze letters zoeken, voor de grotere kinderen is er een andere leuke speurtocht. Als deze worden ingeleverd krijgen de kinderen iets lekkers. Vanaf eind oktober 2023 is er een speurtocht voor buiten, deze kost € 2,50 en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Vraag hiernaar bij de ingang.

Informatie over openingstijden en entreeprijzen staat op de website.

Kaasboerderijen en -winkels

Denk je aan Volendam, dan denk je aan Laag Holland. En dan, dan denk ik aan kaas. Er zijn in de omgeving van Volendam kaasboerderijen, een aantal zijn met een speeltuin.

Bijvoorbeeld de Simonehoeve, die zit bijna naast het hotel Van der Valk Volendam aan de Wagenweg 2. Ontdek hier hoe kaas en klompen gemaakt worden met een van de gratis rondleidingen, 365 dagen per jaar! Probeer in de winkel hoe het is om te lopen op klompen en proef de kazen. Reserveren is niet nodig. Er zijn trouwens ook activiteiten zoals de klompenworkshops. Daarnaast is er een restaurant.

De Cheese Factory aan de dijk in het centrum is een alles-in-één museum en kaaswinkel die demonstraties en kaasproeverijen aanbiedt. Ook op de Dijk: Woltjes, een authentieke stroopwafel bakkerij met het Woltjes museum en de winkel van Woltjes.

En The Story of Edam Cheese aan het Spui 9 in Edam staat in het teken van de geschiedenis van de Edammer kaas. De experience is rolstoeltoegankelijk en is voorzien van een audio guide.

Natuurpark De Broeckgouw
Natuurpark

Natuurpark De Broeckgouw

Tijdens een rondje om door Volendam met kinderen komen we per toeval uit bij Natuurpark De Broeckgouw (Google Maps). Dit is een leuk en natuurlijk recreatiepark, volop speelmogelijkheden voor kinderen. Zo zijn er touwbruggen, vlonders, hutten en er is een speelgedeelte. Op een mooie dag is dit park zeker de moeite waard.

Palingsoundmuseum

Het Palingsoundmuseum staat natuurlijk in het teken van de muziek waarmee al 40 jaar internationale successen worden geboekt. De meeste hits uit de top 40 blijken gescoord door een aantal ‘gewone’ Volendammers! In het museum krijg je een overzicht van 100 jaar Volendammer muziekgeschiedenis en de muzikale families, bands, zangers en zangeressen.

Experience Volendam

De Experience biedt een ervaring waarin je teruggaat naar het jaar 1916, toen Volendam nog een klein vissersdorp was. Een gids geeft informatie over de traditionele kleding en hoe de mensen leefden, woonden en werkten in die tijd. Daarna daal je af en sta je in een oud Volendams straatje uit die periode. Aan het eind zit je in de boot en kijk je met een virtual reality bril 360 graden rond in het Volendam van toen. Je ontdekt het verhaal van een jonge visser die uit varen gaat, de watersnood overleeft en op zoek gaat naar zijn aanstaande bruid. Een bezoek is geschikt voor jong en oud.

Volendam met kinderen

Uitjes in Volendam met kinderen

1. Het Havenhof is een pleintje dat tegen de Dijk aan ligt. Hier zijn allerlei winkels, ook is er sinds kort een stuk met fonteintjes. Op zomerse dagen betekent dat waterpret voor de kids.

2. En Foe is een snackbar met heerlijke vers gesneden frieten. De Volendamse moeder die een aantal tips deelde kom er het liefst een aantal keer per week.

3. Aan het einde van de Dijk is een leuk klein strandje. Als je vanaf het bungalowpark komt aanlopen over de Dijk dan zit het nog voorbij Brizio koffie. Op Google Maps vind je dit gebied rond het stuk waar het Haveneinde overloopt in het Noordeinde.

4. Ben je in Edam en is het geen zondag? Ga dan zeker langs bij bakker Peter Gorter voor de boterkoek en bij de Dam is een fantastische snoep- en chocoladewinkel.

5. Willem Honingh ligt in Katwoude, net buiten Volendam. Op het ruime terras is een mini-speeltuin en een mini-kinderboerderij. Met een wip, schommel, draaimolentje en wat diertjes is het een leuk uitje voor jou en je kinderen! Fiets of wandel je naar Willem Honingh stop dan ook even bij de molen.

6. Klederdracht! Het is een echt toeristisch hoogtepunt van een bezoek aan Volendam met kinderen: op de foto gaan in klederdracht. Dat kan op De Dijk onder andere bij Foto De Boer.

theetuin Overleek
Theetuin Overleek

Uitjes rondom Volendam

Boot naar Marken

Stap in de haven van Volendam op de boot naar het schiereiland Marken, dit duurt ongeveer een half uur. Mijn kinderen vinden dit erg leuk. Op het mooie Marken is het leuk rondlopen door de Haven en de smalle straatjes. Het eiland staat bekend om de houten huisjes, het haventje en de wereldberoemde vuurtoren “Paard van Marken”. Dit schiereiland is niet heel groot maar er zijn zeker een aantal leuke activiteiten te doen.

De boot vertrekt in de haven van deze stadjes. Je kan zelf kiezen in welke haven je opstapt en of je voor een enkele reis gaat of voor een retour. Op de website van deze veerdienst lees ik het volgende: “de boot vaart het hele jaar, behalve wanneer er teveel ijs ligt.” Je kan binnen zitten, buiten of op het dak. Mijn dochter wil graag binnen zitten als wij deze boot nemen; ze is bang dat ze anders in het water valt. Binnen is een bar en je hebt meer dan genoeg stoelen en tafels.

Het Marker museum is gevestigd in zes historische visserswoningen in het oude centrum van Marken. De oorspronkelijke indeling is bewaard gebleven: je ziet hoe een Marker vissersfamilie er tot ± 1932 woonde.

Boot Marken

Theetuin Overleek – Bootberhuur

Een leuke uitstap vanuit Volendam ligt op fietsafstand van Volendam, theetuin Overleek. Dit is super kindvriendelijk en het leuk om te combineren met het huren van een fluisterboot. Onderweg kom je in Katwoude langs eetcafé De Zeilhoek, dat prachtig is gelegen aan het water.

  • Update: sinds 2024 is de theetuin alleen nog geopend voor bootverhuur. Huur je hier een fluisterboot, dan kan je voor of na het varen wel genieten van de heerlijke tuin, koffie en taart!

Monkey town

In Purmerend vind je deze grote binnenspeeltuin, leuk voor kinderen tot een jaar of twaalf. Er zijn tal van klimtoestellen en voor kinderen van 1, 2 en 3 jaar is er een apart gedeelte met onder meer een ballenbak.

Fluisterboot Edam

En een speciale tip: de burgemeester van gemeente Edam-Volendam laat op Twitter weten dat hij het overzicht leuk vindt en hij voegt een tip toe. Met een fluisterbootje varen door de grachten van Edam, dat kan je hier boeken. Per fluisterboot is plaats voor maximaal 7 personen Er zijn routekaarten en zwemvesten aanwezig. De route door historisch Edam duurt ongeveer 1 uur. 

Marinapark Volendam

Overnachten in Volendam

Wil je langer dan een dagje in Volendam verblijven? Dan zijn er een aantal aanraders om te verblijven:

Het bungalowpark Marinapark Volendam is gebouwd in Volendammer stijl met zwembad. Je verblijft er in een comfortabele geschakelde vakantiewoning, soms met zicht op het IJsselmeer.

  • Overdekt zwembad
  • Speeltuin
  • Kids Club in juli en augustus
vakantiepark Volendam
Landal park

Wij verbleven in Van der Valk Volendam en waren enthousiast. Dit hotel heeft familiekamers en een zwembad. Het hotel ligt net buiten Volendam.

En Landal opende in de zomer van 2020 een nieuw park in Volendam, aan het Slobbeland. Je verblijft hier in luxe en comfortabele vakantiewoningen, bekijk het park!

  • Openluchtzwembad naast park
  • Aan het Markermeer
  • Fietsverhuur voor het hele gezin

Lees ook over de omgeving van Volendam met kinderen:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën