Edam met kinderen | 7x kinderactiviteiten

Edam is een stuk minder bekend dan het buurstadje Volendam. En dat is jammer, want Edam heeft -volgens mij- veel meer charme. Ik raad een bezoek zeker aan! Plan je een bezoek aan Edam met kinderen? Dit is wat er te doen is in Edam en omstreken met het gezin!

Wij komen heel geregeld in Edam met de kids. Eigenlijk iedere week wel, omdat we er graag brood halen bij de bakker (zie onderstaande tips). Maar ook omdat het een fijn stadje is om doorheen te lopen. Extra activiteiten om te doen in Edam zijn een bezoek aan Tuincentrum Lokkemientje, met de pratende papegaai, en de bibliotheek.

Wat te doen in Edam met kinderen

Wandel door het oude centrum

Edam heeft een prachtig oud centrum. Wandel door dit centrum, en loop om de stad heen over de vestingwallen. Binnen deze vesting zijn maar liefst 178 monumenten! Bekijk de theekoepels aan de Schepenmakersdijk, de Speeltoren met het carillon en het Edams museum met de drijvende kelder.

Edam heeft een aantal winkels waar wij graag komen. De eerste is de bakker, bakker Gorter aan de Achterhaven 101. Hier gaan we geregeld naartoe, zeker de cake en de boterkoek zijn het echt waard om mee te nemen! Ook de snoepwinkel, aan het Spui, is een grote hit bij ons. In hetzelfde straatje, maar dan op Damplein 9, haal je koffie en ijs.

Het Damplein is sowieso een groot succes bij de kinderen: het is een heuvel waar ze overheen mogen rennen.

Kaas

Edam staat bekend om de kaas. Dit zie je op allerlei plekken terug. Zo is er de kaasmarkt. Tot 1922 waren er officiële kaasmarkten. Nu wordt dit nagespeeld. Een marktmeester houdt toezicht, de boeren brengen per boot of per paard de Noorwester Edammer.

Ook leuk is om een bezoek te brengen aan een boerderij waar kaas gemaakt wordt. Dit kan in de omgeving, onder andere bij de Simonehoeve. Daarnaast is er in het centrum van Edam het Edam Kaasmuseum, waar je ook meer te weten komt over kaas.

Fluisterboot

Je hoeft het centrum van Edam met kinderen niet te voet te verkennen, het kan ook per fluisterboot. In een hele stille boot vaar je zelf over de grachten, bijvoorbeeld met deze fluiterboten.

speeltuin Edam Volendam
Camping Strandbad bij Edam

Strandbad

Vlakbij het Fort (zie punt 6) vind je een camping en een café. Zeker als je op een mooie dag in Edam met kinderen bent is dit een heerlijke plek om te zijn. Het paviljoen ligt aan het water.

De camping heeft een grote speeltuin, een groot grasveld, een pierenbad en een glijbaan die uitkomt in het Markermeer. Je betaalt per kind € 1,00 voor een dag recreatie op de camping.

Fort

Fort bij Edam met kinderen bezoeken

Het Fort bij Edam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie. Wij waren hier een aantal uur. De kinderen vonden het erg leuk: de gangenstelsels verkennen, er is een ruimte met informatie over de dieren in de omgeving en je kan het flessenkanon testen. Het Fort bij Edam is gebouwd tussen 1908 en 1912.

Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze Stelling is een verdedigingslinie rondom Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. De lengte ervan is 135 kilometer. De bedoeling van de Stelling was dat het leger, de regering en de koning(in) zich binnen deze linie konden terugtrekken als Nederland werd aangevallen. Naast 46 forten bestaat de Stelling uit dijken, sluizen en batterijen.

fort bij Edam

Het Fort bij Edam is een goed onderhouden militair fort en het fortterrein is een beschermd natuurgebied. Als we bij het fort aankomen weten de kinderen niet goed wat ze kunnen verwachten. Binnen zijn ze gelijk heel blij: we krijgen een A4 met informatie van het fort en een vrijwilliger legt uit dat er in het fort een brandweerauto staan. De jongste was ontzettend blij met de natuurlokalen. Doordat het fortterrein een beschermde status heeft, is er een bijzondere flora en fauna ontstaan. In de lokaal lees je daar meer over. Maar ook is er veel te zien, onder andere opgezette dieren. Er is speciale aandacht voor planten, zwammen en waterdieren. Ik denk dat de jongste hier zeker een uur geweest is.

De oudste (5) heeft veel plezier beleefd aan het ontdekken van het fort. Dwalen door de kleine gangen, van kamer naar kamer. Het Manschappenlokaal was wel spannend: dit is ingericht als een loopgraaf met onder andere loopzakken. Erg leuk om doorheen te lopen! Buiten kregen de kinderen de kans om te schieten met het flessenkanon.

Edams museum

Op de website lees ik het volgende: ‘Het Edams museum is het oudste museum in Noord Holland boven het IJ en daarmee één van de oudste musea in Nederland. Het museum vertelt, op twee karakteristieke locaties in de oude stadskern, het verhaal over de rijke historie van Edam. Niet alleen van de buitenkant een bezienswaardigheid: binnen vindt u een gevarieerde collectie met verrassende details.’

Wij waren een aantal jaar geleden in het Edams museum in Edam met kinderen. Bij de kassa krijg je een audiotoer mee (beschikbaar in meerdere talen). Vanwege het bezoek met onze dreumes en peuter heb ik niet veel van de toer mee kunnen krijgen. Wat heel leuk is om te zien is de drijvende kelder. Mijn kinderen vinden het vooral spannend. Iets oudere kinderen vinden dit waarschijnlijk erg leuk. Eerst daal je een heel steile trap om er te komen en vervolgens beweeg je alle kanten op.

Als door het dit gebouw heen gelopen zijn blijk je ook nog bij het oude stadhuis naar binnen te kunnen. De tweede verdieping daarvan is ook onderdeel van het Edams museum.Een iets minder spectaculair gebouw volgens dochter dan het eerste deel van het museum. Ik vind dit wel een mooi pand en ben blij dat we naar binnen mogen.

IMG_3613

Rondom Edam met kinderen

Combineer je bezoek aan Edam met een bezoek aan een van de leuke plaatsen in de buurt. Bijvoorbeeld Volendam, Purmerend, Marken of Monnickendam. Stap op de fiets en fiets via Monnickendam naar Marken, Stap daar op de boot naar Volendam. 

Verderop in Noord-Holland ligt het mooie dorpje De Rijp, ook een aanrader om eens heen te gaan met het gezin. Eventueel in combinatie met een bezoek aan Edam. Ook kan je naar Etersheim gaan met het Dik Trom pad.

Edam met kinderen Dik Trom

Dik Trom pad

Op een zonnige zaterdag in november hebben we zin om met de kinderen een stukje te wandelen in de omgeving. Zo komen we bij het Dik Trom pad, een ommetje van nog geen 3 kilometer. Het startpunt ligt in Etersheim, een dorpje boven Edam en naast Oosthuizen. Hier is ook een bezoekerscentrum met restaurant/lunchroom en er staat een molen.

Bij het bezoekerscentrum De Breek kan je wat eten en drinken, dit bewaren we voor het einde van de wandeling. Naast het bezoekerscentrum is een klein waterspeelcircuit. Ook kan je voor € 9,50 een tas lenen waarin allerlei routes en ontdekattributen zitten.

Bij de molen staat op het startpunt de route van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het rondje is overzichtelijk, maar als je het jezelf makkelijk wilt maken download je de app van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Als je dan de route opent dan zie je precies waar je staat en of je nog goed loopt.

Wij lopen het Dik Trom Pad van de molen richting de dijk en de kinderen moeten even gemotiveerd worden. Zodra we op de dijk zijn rennen de kinderen voor ons uit. Wij genieten ondertussen van de uitzichten op het IJsselmeer.

Schooltje en museum

We hebben mazzel, het schooltje van Dik Trom is open, dat is een klein museum! Daar moeten we natuurlijk even gaan kijken tijdens het wandelen van het Dik Trom Pad. Eerder was ik al eens bij het Kinderboekenmuseum in Den Haag, daar is dit niet mee te vergelijken.

Maar evengoed is het leuk om even in het schooltje te kijken. Hoe ging het er vroeger aan toe in de klas, hoe zag een klaslokaal eruit? Hoe schrijf je met een kroontjespen en wie was Dik Trom eigenlijk? Als de kinderen willen mogen ze zich verkleden.

Hotel & Restaurant De Fortuna

Overnachten Edam met kinderen

Hotel & Restaurant De Fortuna in het centrum van Edam. Dit hotel is ondergebracht in een 5-tal karakteristieke Noord-Hollandse huizen met daartussen een prachtige, aan het water gelegen, verzorgde tuin. Er zijn kamers voor 4 personen.

Het bungalowpark Marinapark Volendam is gebouwd in Volendammer stijl met zwembad. Je verblijft er in een comfortabele geschakelde vakantiewoning, soms met zicht op het IJsselmeer.

  • Overdekt zwembad
  • Speeltuin
  • Kids Club in juli en augustus

Meer tips? Lees dan het overzicht van kindvriendelijke uitjes in Nederland!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën