De Rijp met kinderen | 9x Uitjes

Wat is er te doen in De Rijp met kinderen? Wij waren een dag met ons gezin in dit dorpje in Noord-Holland en we delen onze tips!

Waarom je een bezoek brengt aan het dorpje De Rijp in Noord-Holland? Wandel door dit dorp en bekijk de mooie huizen uit de zeventiende eeuw: dan weet je waarom je hierheen wilde. Het staat bekend als een van de mooiste dorpen in Noord-Holland en het vormt het hart van het Land van Leeghwater. Dit gebied bestaat naast De Rijp uit de Schermer en de Eilandspolder.

De Rijp met kinderen bezoeken

Wij brachten een dagdeel door in De Rijp, wandelden door het dorp en bezochten enkele leuke plekjes. Dit zijn onze tips! Een bezoek aan De Rijp is goed te combineren met bijvoorbeeld de Zaanse Schans, Volendam of Edam. Daarnaast liggen Purmerend, Alkmaar en ook Amsterdam dichtbij.

Bezienswaardigheden

In De Rijp zijn er 120 fraai gerestaureerde Rijksmonumenten en 27 Gemeentelijke monumenten. Welke moet je echt zien als je hier bent?

  • Raadhuis met Waag
  • Nederlands Hervormde Kerk
  • De Groene Zwaan 

Kinderboerderij De Rijp

Een bezoek aan kinderboerderij De Rijp is gratis! Wij wandelden tijdens onze dag in De Rijp met kinderen door het oude centrum en dwaalden door de straatjes op weg naar deze kinderboerderij. Het is niet heel groot, wel zijn er uiteraard een aantal dieren te zien in de weide. Ook zijn er een aantal speeltoestellen. Leuk als je met jonge kinderen tot een jaar of 10 – 12 op pad bent. De foto’s van ons bezoek ben ik helaas kwijt dus ik kan geen beeld geven van de kinderboerderij. (Website)

Leuke restaurants

In De Rijp, hoe overzichtelijk dit dorp ook is, heb je een aantal restaurants. Wij begonnen onze dag bij Koffie en Lekkers. Je komt hier voor koffie, taartjes, broodjes, wraps, wafels en tosti’s. Deze lunchroom is een sociale onderneming waar mensen die moeilijk leren of die psychische klachten ervaren positieve werkervaringen kunnen opdoen.

Aan het eind van de dag zijn we gestopt bij eetcafé De Walvis, voor patat en wat snacks. Dit café heeft een terras op het Jan Boonplein.

En ik lees dat je bij restaurant Bij Ernst een kinderhoek hebt, wat ook prettig is als je rustig wilt eten.

Museum In ‘t Houten Huis

In dit museum leer je het een en ander over de geschiedenis van De Rijp en het Schermereiland. Dit gaat aan de hand van onderwerpen als haringvangst, walvisvaart en droogmakerijen.

Ben je in De Rijp met kinderen? In het museum zijn zwerf- en zoektochten en er is een koffertje vol vragen. Tijdens de schoolvakanties worden er kindermiddagen georganiseerd.

Eilandspolder
Eilandspolder

Eilandspolder

De Eilandspolder is een beschermd natuurgebied en bestaat voor een kwart uit water. Het is zeker een aanrader om je dag in De Rijp met kinderen te combineren met een bezoek aan deze polder. Dit gebied ligt tussen de mooie, historische plaatsjes Graft-De Rijp, Noordeinde, Grootschermer, Schermerhorn en Driehuizen. Het is een uniek landschap en je ziet er veel soorten vogels.

Door het natuurgebied zijn vaarroutes en wandelroutes uitgezet. Deze route van Wandelnetwerk Noord-Holland is met 19 kilometer wellicht iets te ambitieus, maar met een peuter in een draagzak of met enthousiaste pubers is het misschien te doen! Aan het water kan je eten bij onder andere Café-Restaurant Het Genot van Grootschermer en De Kleine Haag.

Een toffe manier om de Eilandspolder te verkennen is met een fluisterboot of kano! Op diverse plekken in de omgeving van de Eilandspolder kan je deze huren.

Snoepwinkel

Snoepwinkels! Ik ben er gek op. ‘t Kleinste Snoepwinkeltje van Nederland, Bram & Aagie, vind je in Graft, vlakbij De Rijp. Deze is geopend van 2e Paasdag t/m 1 oktober en in de vakanties is het winkeltje vaker open. Bekijk de website eventueel voordat je erheen gaat!

Overnachten De Rijp met kinderen

Je kan naar het EuroParcs Resort in De Rijp gaan voor een vakantie of weekendje weg, maar je kan er ook heen tijdens een dagje uit. Ook daggasten zijn hier welkom! Er is op het park onder andere een kinderboerderij met een dierenweide, een binnenzwembad en een buitenzwembad (seizoensgebonden) en er is een strandje!

Dat was het, de tips voor dit dorpje en de directe omgeving. Iets verderop is het leuk om naar de leuke stad Alkmaar te gaan!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën