Noord-Holland met kinderen | 21x Gezinsuitjes

De provincie Noord-Holland heeft zoveel te bieden voor gezinnen. Wat je er doet deel ik in deze blog met tips voor de leukste uitjes in Noord-Holland met kinderen, vakantieparken en kindercampings.

Hieronder staan heel veel tips voor gezinsuitjes in Noord-Holland, van musea en kinderactiviteiten tot activiteiten als het regent en leuke wandelingen. Er zijn in Noord-Holland natuurlijk nog veel meer leuke uitjes voor gezinnen. Staat jouw favoriet er niet bij? Deel deze met ons, dan gaan we die testen!

Museum Noord-Holland met kinderen

Anne Frank Huis

Een must voor ieder kind: het achterhuis bezoeken. Anne Frank duikt tijdens de Tweede Wereldoorlog onder in het achterhuis aan de Prinsengracht 263. Daar schrijft zij in haar dagboek dat later wereldberoemd werd. In het museum ontdek je haar verhaal en zie je waar ze zich samen met zeven anderen verborgen hield.

Als je het Anne Frank huis wilt bezoeken met kinderen is het goed om te beseffen dat het vooral een ”kijk” museum is. Neem echt de tijd om in alle rust en stilte door het museum te lopen. Het volgen van de audiotour duurt ongeveer een uur. Voordat je de route door het museum/huis loopt is er een toelichting van een half uur over de geschiedenis van Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog. Lees onze review van het Anne Frank Huis.

© Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares

VR-ervaring in het Westfries Museum

Met mijn dochter van 7 jaar bezocht ik het Westfries Museum in Hoorn. In dit museum ga je terug in de tijd, naar de Gouden Eeuw. In het museum ontdek je de rijkdom uit deze tijd. Zo is er schilderkunst, porselein, glas- en zilverwerk te zien. Hoogtepunt van het bezoek was voor mijn dochter de ervaring waarbij je visueel terug in de tijd gaat. In de VR-ervaring komt het Batavia van 400 jaar geleden spectaculair tot leven. De basis van deze beleving is de oudste geschilderde kaart van Batavia uit 1627.

In totaal beleef je 35 minuten hoe het was in Batavia in 1627. Ik vroeg me af: hoe is dat voor een kind van 7 jaar? Nou, blijkbaar was het zo leuk dat ze direct nog eens wilde! Zeker een aanrader.

Westfries Museum
Westfries Museum

Nemo Science Museum

Een ander heel bekend museum in Amsterdam is het Nemo Science Museum. Toen bleek dat we dit museum mochten testen waren alle bloggers enthousiast om erheen te gaan met hun gezin! Het NEMO is een wetenschapsmuseum, waarin doen en ontdekken centraal staan. Hierdoor is het museum tof voor alle leeftijden, zelfs voor kleuters al. In de weekenden zijn er soms lezingen voor kinderen, in de zomer staan de badjes op het dak en er is altijd voldoende te ontdekken. Omdat er heel veel te zien is ben je daarom zo een dag in het museum!

Beeld en Geluid

Volgende museum in deze lijst van kindvriendelijke uitjes Noord-Holland voor gezinnen: het museum Beeld en Geluid in Hilversum. Net als bij het NEMO kan je bij Beeld en Geluid heel veel ontdekken, het is een interactief museum. De nadruk ligt hier niet op wetenschap maar op de mediawereld. Er zijn een aantal onderdelen in het museum die gericht zijn op vroeger en dat is wellicht wat minder leuk voor de kinderen. De activiteiten die je kan doen zijn heel leuk! Ook voor ouders is deze experience vaak een ‘trip down memory lane’.

Beeld en Geluid

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum ligt in Enkhuizen en het is een openluchtmuseum. Het bezoek begint heel tof: bij de parkeerplaats stap je op de boot en je vaart naar het museum toe. Anouk bezocht het museum met haar zoon en de hele dag door ontdekten ze nieuwe dingen. Van de ene leuke activiteit gingen ze door naar de volgende toffe activiteit. In het openluchtmuseum deel speel je Oudhollandse spelletjes.

Tijdens de schoolvakanties zijn er veel extra activiteiten en in de Sinterklaas periode verandert het museum in een Pietendorp.

Marinemuseum

Nog een leuk uitje in Den Helder: het Marinemuseum. Blogger Anouk bezocht dit museum met haar zoon na een vakantie in Julianadorp. Het Marinemuseum bestaat uit deze onderdelen:

  • het hoofdgebouw in het ‘Torentje’,
  • de geschutmakerij,
  • onderzeeboot De Tonijn
  • en de scheepsbrug met radarbol van marineschip de Ruyter.

Het Marinemuseum is een bezoek waard door jong en oud. Het is heel tof om in een onderzeeboot te kijken. Tijdens de vakanties zijn er vaak extra activiteiten. Zo kon Anouk een matrozen-training volgen.

Muiderslot

In het overzicht van kindvriendelijke uitjes Noord-Holland mag het Muiderslot niet missen. Dit uitje is tof voor de hele familie. Het is een combinatie van educatie, geschiedenis en ontdekken. Dit kasteel, uit 1280, ontdek je deels met een gids en deels zelfstandig. Zo wandel je er de Ridderroute en de Torenroute. Wij waren in het Muiderslot met kinderen en vonden het een heel tof uitje.

Muiderslot

Stedelijk Museum Amsterdam

Als er een museum is over kunst waar je meer dan 4 uur doorbrengt met je kinderen, dan mag die niet missen in een overzicht van kindvriendelijke uitjes Noord-Holland! Houden je kinderen van (moderne) kunst, breng dan zeker eens een bezoek aan het Stedelijk Museum. Dit museum is heel groot en er is daarom ook veel te zien. Toen wij er waren konden de kinderen onder andere een speurtocht volgen en pinball spelen. De tentoonstellingen wisselen geregeld!

Museum Broekerveiling

Een minder bekend uitje in deze lijst van kindvriendelijke activiteiten in de provincie Noord-Holland: het Museum Broekerveiling. Blogger Alyt bezocht dit museum met haar kinderen en ze vond het ontzettend tof, dus daarom moest deze wel op de lijst! In het museum kan je onder andere meedoen met een echte veiling, een rondvaart maken, dwalen door de lighallen, een speurtocht lopen en de diereneilandjes bezoeken. Hierdoor is het een heel divers museum, wat het tof maakt voor een bezoek met kinderen. De Broekerveiling is een unieke beleving voor jong en oud en is absoluut een aanrader voor kinderen!

Zuiderzeemuseum

Gezinsuitjes in Noord-Holland met kinderen

Linnaeushof

De Linnaeushof is Europa’s grootste speeltuin. En groot, dat is het zeker. Je kan hier echt de hele dag blijven. Er is zowel binnen als buiten speelruimte. En bij mooi weer is de waterspeeltuin erg leuk. Combineer eventueel met een bezoek aan Haarlem.

Stoomtram Hoorn

De stoomtram Hoorn is eigenlijk een klassieker onder de kindvriendelijke uitjes Noord-Holland. Het is meer dan een uitje, het is een dagje uit. De startplaats is in Hoorn, waar je de werkplaats bekijkt. Vervolgens stap je op de stoomtram die naar Medemblik rijdt. Je rijdt door de polders en langs bollenvelden. Als je een kaartje koopt kies je uit een retour of een combinatie met een boottocht van Enkhuizen naar Medemblik.

Linnaeushof Noord-Holland met kinderen
Linnaeushof

Land van Fluwel

Het Land van Fluwel, een buitenspeeltuin, is een heel divers uitje met onder andere een verstoppertjebos, klimparcours en een blote voetenpad. Uit al die activiteiten blijkt al dat er in het Land van Fluwel met kinderen heel veel te doen is. Sommige toestellen en speelonderdelen zijn echt geschikt voor oudere kinderen, andere onderdelen zijn vooral leuk voor jongere kinderen. Hierdoor is dit uitje ook een aanrader als je met kinderen van verschillende leeftijden op pad gaat.

We raden deze activiteit vooral aan als het de bollentijd is of als het een warme dag is, want dan is het bezoek extra leuk.

Landgoed Hoenderdaell

Het Landgoed Hoenderdaell ligt vlakbij Den Helder en het is een combinatie van een landgoed en een dierenpark. Wij bezochten dit park in het najaar en vonden het ontzettend leuk. Verwacht geen grote, commerciële dierentuin. Evengoed ben je hier snel al een dagdeel, zo niet een dag, zoet.

Er is zoveel te zien en te doen in dit park, en je kan je bezoek eventueel uitbreiden met een lange wandeling, waardoor je tijd te kort komt. Het is een mooi dierenpark en met Stichting Leeuw erbij is het een hele leuke en diverse ervaring. 

Texel

Zwembad Aqua Mundo Zandvoort

Als je een hele dag, of een groot deel van de dag, wilt gaan zwemmen met je kinderen, dan is het zwembad Aqua Mundo in Zandvoort een aanrader. De toegang is niet goedkoop maar je krijgt er wel veel voor. Met veel glijbanen, een hele lange wildwaterbaan, film kijken vanuit het zwembad, kinder-doe-bad, aqua party en een buitenbad. – info op de website

Artis

Als er een leuke dierentuin is in Noord-Holland, dan is het Artis wel. Deze stadsdierentuin van Amsterdam is ontzettend bekend. Wij brengen in het weekend graag een bezoek aan Artis, met het Planetarium, Micropia, de vele dieren en leuke speeltuinen. Wat ik zo fijn vind is dat je een bezoek aan Artis makkelijk combineert met een dagje Amsterdam.

Blanckendaell Park Noord-Holland kinderen
Blanckendaell Park

Dierentuin Blanckendaell Park

kamelen, uilen, alpaca’s, otters. Het dierenpark staat midden in de weilanden en de wind heeft er vrij spel. Wij waren er op een koude dag in februari en hadden geen sjaals meegenomen, dat had ik beter wel kunnen doen.

Daarnaast is er een savanne waar je een rondje omheen kunt lopen. We zagen onder andere twee giraffes, struisvogels en zebra’s. Binnenkort komen er ook bavianen op het park. Op de savanne ontdekten we een erg leuk klimtoestel, het zag er vrij nieuw uit. Daar omheen stonden enkele picknicktafels met een rieten dakje. Erg leuk gedaan. In twee uurtjes hadden we alle dieren wel gezien, gespeeld in de speeltuin en we wilden we heel graag opwarmen en een hapje eten. In de grote cafetaria hebben we een patatje gegeten. Er was daar ook een speelhoekje met wandspeelborden.

blanckendaell park met kinderen

Er is in het Blanckendaell Park ook een museum. Het museum heeft een vaste collectie oude landbouwwerktuigen uit de vorige eeuw, een complete washoek met wastobbe, een bedstede, een compleet ingerichte huiskamer en nog veel meer. Voor kinderen is daar een speurtocht verkrijgbaar.

Blanckendaell Park met kinderen is een leuk uitje en het is prima te doen voor een halve dag. Er zijn veel verschillende dieren, cafetaria’s en drie speeltuintjes. Het is er heel gemoedelijk. Ondanks de vakantie vond ik het rustig in het park (we waren er om 10 uur). Tegen de middag werd het drukker. De giraffes hebben de meeste indruk op ons achter gelaten. Zie de website voor de openingstijden.

Dagje uit in Noord-Holland met kinderen

Dagje Texel

Het gaat om kindvriendelijke uitjes Noord-Holland, niet om kindvriendelijke vakanties. Dus ik richt me op één dag Texel maar een langer bezoek aan dit eiland is zeker aan te raden. Texel heeft zoveel te bieden. Mooi alleen al is het vakantiegevoel dat je krijgt op de boot van Den Helder naar Texel.

Blogs over Texel:
Doen op Texel met kinderen
Sommeltjespad wandelen

kindvriendelijke uitjes Noord-Holland

Dagje Volendam en Marken

Ga je naar Noord-Holland, dan is het een aanrader om de bekende dorpen Volendam en Marken te bezoeken. De dorpen combineer je door op de boot te stappen, in de havens van de dorpen.

Eerder deelde ik al heel uitgebreid wat je doet in Volendam met kinderen: dat is meer dan enkel over de welbekende Dijk wandelen. Vervolgens vaar je naar de overkant en bezoek je het pittoreske schiereiland Marken, met de leuke huisjes. Verderop op het eiland is een grotere, gratis speeltuin en aan de andere kant staat de vuurtoren.

Bezoek eventueel ook de stadjes Monnickendam en Edam.

Naar Pampus

Op Texel is fietsen of wandelen over het eiland heerlijk. Je kan ook je auto meenemen zodat je je wat sneller kan verplaatsen. Wil je een bijzonder uitje, dan raden wij aan om naar het eilandje Pampus te varen. Nicole deed dit met haar zoon en ze vonden dit erg leuk en afwisselend. In IJburg stap je op de boot naar Pampus, waardoor het al een hele bijzondere start is van het uitje. Op het eiland staat een fort en daarin kan je onder andere de Xperience en de Blacklight speurtocht spelen. De blacklight pen was een groot succes! Met deze tochten ben je bezig en ondertussen verken je het fort.

Natuur in Noord-Holland met kinderen

Klimduin Schoorl

De Klimduin in Schoorl mag niet missen in het overzicht van kindvriendelijke uitjes Noord-Holland. Deze gratis activiteit is zo leuk voor gezinnen! De klimduin is een 51 meter hoge zandberg, en direct daarachter wandel je het duin- en bosgebied in. Kinderen kunnen spelen met het zand en naar boven en beneden rennen. Dat houden ze vaak een hele tijd vol. Ondertussen zitten de ouders beneden op een terrasje! Ook is er in Schoorl een leuk Buitencentrum met wandelroutes en Kabouterpad, plus een speeltuin en een blotevoetenpad.

Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum

Bij bezoekerscentrum de Hoep in Castricum kan je goed terecht met kinderen. Er zijn veel leuke activiteiten en er is veel te doen. Daarnaast is het een startpunt voor een mooie bos- en duinwandelingen door het Noord-Hollandse Duinreservaat. Tof om te doen is het Kabouterpad van Kabouter Pim en Pientje. Een route van 2 kilometer, geschikt voor kleuters. Na de wandeling ga je naar Johanna’s Hof, een heel leuk restaurant met speeltuin en dieren.

Kennemerduinen

Een van mijn favoriete plekken in Noord-Holland is het duingebied bij Haarlem: de Kennemerduinen. Toen we hier nog woonden kwamen we er heel vaak. Met de kinderen komen we er af en toe een dagje, zeker bij mooier weer. Er is een fijn bezoekerscentrum met een buitenspeeltuin. Wandel verder en je komt bij een meertje. Vervolgens zijn er diverse -aangegeven- wandelingen die je door het gebied laten slingeren.

kindvriendelijke uitjes Noord-Holland
Landgoed Hoenderdaell

Pretparken Noord-Holland met kinderen

Sprookjeswonderland

Sprookjeswonderland! Dat schreeuwt mijn zoon als ik vraag naar leuke kindvriendelijke uitjes Noord-Holland. Dit is een pretpark dat echt een enorme aanrader is voor gezinnen met jonge kinderen, tot een jaar of zes, zeven. Sprookjeswonderland heeft een aantal attracties en staat in het teken van sprookjes.

Het geheel is mooi vormgegeven en goed overzichtelijk. En daarnaast, ook wel zo fijn, het is betaalbaar. Zeker met jonge kinderen is dit park echt een bezoek waard.

Holle Bolle Boom

Speelpark Oud Valkeveen

In Naarden vind je het uitje Speelpark Oud Valkeveen. Dit is al bijna 100 jaar een echt speelpark voor kinderen. Zo is er een speelweide, theater, strandje aan het Gooimeer en natuurlijk zijn er veel speeltoestellen. Binnen en buiten! Regent het? Dan kunnen de kinderen dus of in de grote speelhal spelen of ze gaan naar de bioscoop waar kinderfilms en – series draaien.

Voor de kleinsten, van 2 – 5 jaar, is er het speelgedeelte ‘Miniland’. Daarnaast zijn er zo’n 35 attracties. Top idee voor een dagje uit!

Holle Bolle Boom

Speelpark de Holle Bolle Boom is divers en leuk voor kinderen van allerlei leeftijden en daarom staat deze in de lijst van kindvriendelijke uitjes Noord-Holland. Holle Bolle Boom bestaat uit drie onderdelen: de belevenissen binnen, de belevenissen buiten en plons. Eerste indruk van blogger Jolanda was: wat is het hier groot! Dit kindvriendelijke uitje Noord-Holland is geschikt voor een hele dag uit met het gezin. Is het een regenachtige dag, dan kan je je uitstekend vermaken in de belevenissen binnen en plons.

Wanneer de temperaturen hoog zijn dan is de belevenis buiten ideaal. Je betaalt meer dan bij een gemiddelde ballenbak, maar je hebt dan ook meer waar voor je geld.

Leuke steden in Noord-Holland met kinderen

AMSTERDAM – Stad met mogelijkheden voor jong en oud. De mooie grachten, fietsen, indoor activiteiten, musea van wereldklasse, restaurants: er is meer dan genoeg te doen voor een vakantie van een week.

HAARLEM – Mooie stad, achter de duinen en het strand. Met leuke kinderactiviteiten, mini dierentuin, winkels en wandelgebieden.

ALKMAAR – Iets minder bekend dan Haarlem, iets kleiner centrum ook, maar wel een mooi historisch centrum met een kaasmarkt.

DEN HELDER – Toegangspoort tot Texel en heeft zelf ook voldoende te bieden met forten, kindvriendelijke musea en een klimpark.

HOORN – Stad aan het IJsselmeer met een mooi historisch centrum en meerdere leuke musea.

HILVERSUM – Stadje in ‘t Gooi met het leuke museum Beeld en Geluid.

ENKHUIZEN – Aan het IJsselmeer, met het Zuiderzeemuseum en Sprookjeswonderland.

kindvriendelijke uitjes Noord-Holland
Marken

Kindervakanties Noord-Holland met kinderen

Carlton Square Hotel is een 4-sterrenhotel in het hart van Haarlem.

Blooming is een leuk en kindvriendelijk hotel in Bergen. Dit hotel ligt op een rustige locatie aan de rand van het bos en de duinen, op 6 km van het Noordzeestrand. Er is een binnenbad, een sauna en een bubbelbad.

Vakantieparken Noord-Holland met kinderen

EuroParcs IJsselmeer in het waterrijke Medemblik. Bungalows aan het water, met een zandstrand en een binnenzwembad met glijbaan.

(TIP!) Roompot Callantsoog is een van onze favoriete vakantieparken in Noord-Holland! De huisjes zijn vrij nieuw, het strand ligt achter het duin en het is heerlijk uitgestrekt hier. Voor de kids is er een speeltuin.

Marinapark Volendam – Een van de populairste vakantieparken van Nederland, in de haven van Volendam. Met speeltuin, overdekt zwembad en verblijven in comfortabele geschakelde vakantiewoningen, sommige met zicht op het IJsselmeer.

kindvriendelijke uitjes Noord-Holland
Westfries Museum

Strandhuisjes Noord-Holland met kinderen

Strandhuisjes Julianadorp met vakantiehuisjes op het strand. Deze huisjes zijn geschikt voor maximaal 6 personen, hebben 1 slaapkamer en een badkamer.

Strandhuisjes Wijk aan Zee met verschillende huisjes op het strand van Wijk aan Zee, met een eigen veranda.

Er zijn veel meer kindvriendelijke uitjes in Noord-Holland natuurlijk! Deel in de reacties welk kindvriendelijke uitje Noord-Holland jij mist in de lijst. – Dit zijn ze in de Kop van Noord-Holland met kinderen en dit zijn leuke strandtenten in deze provincie!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën