Schoorl met kinderen | 11x kinderuitjes

Wat is er te doen in het Noord-Hollandse kustdorp Schoorl met kinderen voor een dagje uit of vakantie? Wij waren hier al een aantal keer en delen onze tips voor kinderactiviteiten, restaurants en accommodaties.

Van alle kustdorpen in Noord-Holland is Schoorl misschien wel het dorp waar het meeste te doen is in de natuur voor gezinnen. Niet voor niets gaan veel mensen hierheen voor een dagje uit, weekendje weg of een vakantie. Wat er te doen is delen we hieronder.

Doen in Schoorl met kinderen

Klimduin

Een van de bekendste dingen in Schoorl om te doen met de kids is naar de Klimduin gaan. Dit is een zandberg van net iets meer dan vijftig meter hoog, 51 meter namelijk. Hier ren je omhoog en rol je naar beneden of je speelt in het zand. Bij het duin liggen allerlei terrasjes. Zijn je kinderen wat ouder, dan kijk je vanaf het terras toe!

Schoorl met kinderen

Elfendeurtjesroute + routes voor kids in Schoorl

Vanaf het Buitencentrum kan je met de kinderen de Elfendeurtjesroute wandelen. Dit is heel leuk om te doen tijdens je bezoek aan Schoorl met kinderen. Tijdens deze route ga je op zoek naar de deurtjes waarachter de elften lezen. Deze route gaat door het speelbos en is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

  • Voor kinderen vanaf 3 tot en met 7 jaar is er de Dierenvriendjesroute. Deze route haal je op in het centrum.
  • Er is voor kinderen van 3 tot 8 jaar een Kabouterpad. Met een puntmuts op en het opdrachtenboek in de hand wandel je met de kids een route van 2 kilometer.
  • Voor kids tussen de 8 en de 12 jaar is er het Hogeduinenpad, een route van zo’n 2 uur door de duinen.

Blotevoetenpad

Bij het Buitencentrum, een van de belangrijkste activiteiten in Schoorl met kinderen voor een dagje uit met gezin, is er een gratis toegankelijk blotevoetenpad. Dit pad is ongeveer 150 meter lang en je voelt er verschillende ondergronden. Aan het eind van dit pad kan je je voeten wassen.

Speelbos Zandspoor

Ook bij het Buitencentrum: het Speelbos Zandspoor. In dit speelbos is er een wanderspeelplaats, zandbak en er is heel veel ruimte om te spelen, klimmen en klauteren.

Wil je naar een speeltuin in Schoorl, dan ligt er een Speelschip aan de Heereweg.

speelschip Camperduin

Speelschip bij Camperduin

Toen wij de Duintoppenroute wandelden kwamen we langs Hargen aan Zee en vervolgens liepen we voorbij Laguna Beach. Daar zagen we een enorm speelschip, echt de moeite waard om daar eens heen te gaan met de kids.

Daarnaast zagen we achter de parkeerplaats bij Hargen aan Zee, dus niet aan de strandkant maar aan de andere kant, enorme duinen. Heerlijk om vanaf te rollen!

wandelen in Schoorl

Buitencentrum Schoorlse Duinen | Schoorl met kinderen

Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ligt aan de rand van het strand, duinen, bossen en heide. Een prachtig gebied natuurlijk! Hier zijn allerlei leuke activiteiten te doen voor gezinnen, wij delen onze indrukken. Bij het Buitencentrum starten allerlei wandelingen, er is een restaurant, een winkel en er zijn geregeld exposities te zien. Daarnaast worden er allerlei excursies en workshops georganiseerd, ook voor gezinnen.

Kabouterpad

Onze kinderen zijn gek op Kabouterpaden. Ze zijn nu 7 en 9 jaar, dus ik denk al een tijdje dat ze al echt over dit korte tochten heen gegroeid zijn. Maar keer op keer willen ze deze lopen. Het kabouterpad start bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en met een puntmuts op loop je een route van 1 kilometer.

Onderweg luister je naar een verhaal en voer je de opdrachten uit. Je komt langs de lange trappen omhoog, die maken geen onderdeel uit van de route maar het is wel leuk om ze te beklimmen.

kabouterpad Noord-Holland

Speelbos Zandspoor met speeltuin en blotevoetenpad

Tegenover het Buitencentrum Schoorlse Duinen is er een leuk speelbos voor de kinderen. Hier vind je onder andere een waterspeeltuin en wat andere speeltoestellen. Onze kinderen waren hier uren aan het spelen. Helaas kan je vanaf het terras net geen toezicht houden, vanwege bomen ertussen.

In het speelbos is er ook een blotevoetenpad, deze is gratis toegankelijk. De entree zit ietwat verstopt. Je vindt deze eigenlijk recht tegenover het terras, aan de rechterkant van de waterspeeltuin als je vanaf het terras kijkt.

blotevoetenpad Noord-Holland

Wandelen met kinderen

Een wandelroute voor gezinnen is de Wandelroute Familieroute rondje duin en dorp, deze route is 4,4 kilometer lang. Je wandelt door de duinen en door Schoorl.

Wil je wat verder wandelen, dan is er het Boswachterspad vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Hierbij kom je ook langs de zee, deze route is 10 kilometer lang. Je komt langs een strandpaviljoen, dus dat zou een mooie tussenpauze zijn.

  • Met Johan liep ik afgelopen zomer de wandelroute Duintoppentocht, dit is een route van 23 kilometer. Niet direct geschikt om te wandelen met kinderen, maar wel een enorme aanrader als je op zoek bent naar een mooie en lange wandelro

Omgeving Schoorl met kinderen

In de omgeving van Schoorl zijn ook allerlei leuke dingen te doen voor gezinnen tijdens een dagje uit of een vakantie. Bijvoorbeeld:

Speelpark de Swaan

Ten noorden van Alkmaar ligt het grote speelpark de Swaan, geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar tot en met 12 jaar. Oudere kinderen zijn trouwens wel welkom. Dit park is van april t/m september dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur.

Er zijn hier 5 speeltuinen en je kan er onder meer:

  • Springen op de enorme springkussens
  • Klimmen op de KLIMKAAS (7 meter hoog, 20 meter lang/20 meter breed)
  • Meezingen in het liedjesbos
  • Spelen op het grote waterkussen
  • Er zijn touwbruggen, boomstammen en vlotten
  • Ga van de dubbele duo kabelbaan van 30 meter lang
Berenkuil Schoorl

Restaurants in Schoorl met kinderen

Honky Tonk ligt aan de Klimduin, waardoor je kinderen ondertussen kunnen spelen en jij houdt ze vanaf het verwarmde terras in de gaten.

Zilte Zoen ligt ook aan de Klimduin en er is hier een speelhoek. Dit is voor veel gezinnen een favoriet restaurant in Schoorl.

IJgenweis eten & drinken heeft een speelhoek en er is een kinderkaart.

De Berenkuil is een heerlijke plek in de bossen van Schoorl en het is een ideale plek om even te zitten na een bos- of duinwandeling. Wij zaten hier tijdens ons verblijf bij Landal Residence Berger Duinen en vonden de plek en de sfeer leuk. Het eten is niet heel hoogstaand, maar voor koffie en wat lekkers is het een prima plek.

Strandtenten bij Schoorl met kinderen

1. Strandpaviljoen Paal 29 ligt voor de breedste en hoogste duinen van ons land! Met een beetje mazzel kan je de zeehonden zien zwemmen. Het paviljoen is enkel lopend of per fiets bereikbaar. De openingstijden hangen af van het weer.

2. Strandpaviljoen Struin ligt bij Camperduin, op een kruising van strand, zee, polder en duin.

3. Strandpaviljoen Hargen is wel met de auto bereikbaar. Voor kids vind je hier een speeltoestel, voetbaldoeltjes en een volleybalnet.

Overnachten in Schoorl met kinderen

Wil je voor een weekendje weg of een vakantie naar Schoorl, dan zijn dit kindvriendelijke accommodaties die wij aanraden.

Landal Residence Berger Duinen

Wij verbleven een midweek bij vakantiepark Landal Residence Berger Duinen (lees onze review). Dit is een kleinschalig en luxe vakantiepark, met de Schoorlse duinen op 200 meter lopen. En ook de supermarkt en het centrum van Schoorl liggen op loopafstand. Daarnaast zijn de huisjes nieuw en schoon. Er is geen speeltuin en er zijn verder geen faciliteiten op het park.

Residence Berger Duinen

Landal Berger Duinen

Vakantiepark Berger Duinen is (in 2021) een nieuw park van Landal. Je verblijft in een van de mooie, vrijstaande accommodaties. Voor de kinderen is er een speeltuin en de duinen liggen om de hoek. Het voordeel van dit vakantiepark ten opzichte van Residence Berger Duinen hierboven is dat het wat groter is en er is een speeltuin. Klein nadeel is dan de ligging, je wandelt net wat minder makkelijk de duinen in en je zit wat verder weg van het dorp.

Meer tips lezen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën