Kinderactiviteiten in Haarlem – 30 Leukste uitjes

Haarlem is zo’n fijne stad: het heeft een mooi oud centrum, er zijn veel leuke cafés te vinden, er zijn diverse speeltuinen, wandelgebieden, musea en je vindt overal leuke winkels. Genoeg redenen om naar Haarlem te gaan met het gezin. Wat is leuk om te doen aan kinderactiviteiten in Haarlem? Wij delen de leuke kinderactiviteiten in deze stad! Mis jij een activiteit? Neem contact met ons op, dan zetten we jouw tip erbij!

Hier lees je wat de beste kinderactiviteiten in Haarlem zijn en ook tippen we kindvriendelijke accommodaties, voor als je er een stedentrip van wilt maken. Het gaat onder andere om speeltuinen, musea en leuke bezienswaardigheden in en rondom Haarlem.

Kinderactiviteiten in Haarlem – Stad ontdekken

Ben je voor het eerst in Haarlem of wil je wat meer van de stad ontdekken? Er zijn verschillende manieren om dit met de kinderen te doen!

  • Als je het centrum wandelend wilt ontdekken, er is een Hofjeswandeling! Ooit waren het er 40, nu zijn er ruim 20 historische èn enkele nieuwe hofjes te vinden in en net buiten het Haarlemse centrum. Deze wandeling is 5,8 km lang en brengt je langs ruim 20 hofjes of de restanten ervan. Met jonge kinderen kan je ervoor kiezen om slechts een deel van de route te lopen.
  • Of ga mee op een rondvaartboot! Ontdek deze stad vanaf het water en maak een rondvaart over de grachten! Je kinderen kunnen uitrusten en ondertussen zie je heel wat van de stad. De rondvaart duurt 50 minuten.
haarlem bezienswaardigheden
Ruïne van Brederode

Bezienswaardigheden Haarlem met kinderen

Een bezoek aan Haarlem en wil je wat meer van de stad zien? Dit zijn een aantal leuke bezienswaardigheden om samen met de kinderen te bezoeken!

1. Je wilt de Grote Markt niet overslaan! Hier vind je allerlei mooie gebouwen als de oude Vleeshal en het Stadhuis. Op dit plein staat de Grote of Sint Bavokerk. Je kan de kerk bezichtigen van binnen en eventueel kan je de toren klimmen. Bekijk hier het overzicht en de mogelijkheden van rondleidingen.

2. De Molen de Adriaan kan je van binnen bewonderen, de rondleiding duurt 45 minuten. Vanaf boven geniet je van het uitzicht over de stad. Voor de liefhebbers, naast de molen zit (zat?) een heel fijn koffietentje, met uitzicht over het Spaarne. Iets verderop vind je de speeltuin De Glasblazers.

3. De ruïne van Brederode, ofwel de resten van Kasteel Brederode uit de dertiende eeuw, bereik je via een sprookjesachtige brug. De Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid is een bijzondere locatie, niet direct een museum maar wel cultureel verantwoord. Dit zijn de resten van Kasteel Brederode uit de 13e eeuw en het is een leuke ervaringen om deze plek te bezoeken. Ontdek hier de geschiedenis van het kasteel en de Heren van Brederode. Er zijn tentoonstellingen en beklim de donjon voor een mooi uitzicht. Ook is hier een theetuin Voor kinderen zijn er verkleedkleren en een leuke speurtocht.

Leukste kinderactiviteiten in Haarlem

Dierentuin Artisklas

Haarlem heeft een dierentuin al is dit wel een kleine. Officieel is het zelfs de kleinste dierentuin van Nederland. In de nazomer van 2023 bezochten wij deze kleine dierentuin in Haarlem-Noord. Voor € 9,50 mogen we, 2 volwassenen en 1 kind, naar binnen. In de dierentuin zijn, gelet op de grootte, nog best wat dieren te zien. We starten bij de poolvossen en krijgen van de vrijwilligers uitleg over deze beesten. Hun wintervacht krijgen ze binnen 2 dagen, de wintervacht verliezen duurt dan weer maanden.

In het reptielenhuis zien we allerlei reptielen. Ook is er een huisje met opgezette dieren, dit is mooi gedaan. Buiten wandelen we dan verder door de dierentuin en zien verschillende dieren, ook een aantal die we nog niet in andere dierenparken hebben gezien.

Met onze dierenliefhebber zijn we hier ongeveer 1,5 uur geweest. Omdat het echt een kleine dierentuin is, zullen de meeste kunnen na een half uur tot een uur alles wel gezien hebben. De dierentuin is op zaterdag en zondag geopend, bekijk de website om zeker te zijn dat de dierentuin geopend is.

Kinderactiviteiten in Haarlem

Kinderboerderij de Schoterhoeve

De Kinderboerderij de Schoterhoeve ligt in hetzelfde stadspark als de dierentuin, in Haarlem-Noord. Er leven hier onder andere kippen, varkens en geiten. Ook is er een speeltuin. Op maandag is deze gesloten, op de andere dagen kan je naar binnen van 10.00 tot 16.30 uur. In de wintermaanden gaat de kinderboerderij iets eerder dicht.

Kinderactiviteiten in Haarlem

KoepelKathedraal Haarlem beklimmen

Een heel tof uitje is om de KoepelKathedraal in Haarlem te beklimmen. Tijdens de tocht naar boven kom je langs kunstwerken van mozaïek, gemaakt met veel verschillende kleuren. Op de daken, torens en steunpilaren van de KoepelKathedraal heersen de wezens en ze nemen je mee in hun bizarre wereld. Zeker eens doen!

Bloemplukweide

Ben je in de periode van juni tot en met oktober in Haarlem met de kids, dan is het een idee om naar de Bloemplukweide te gaan. Deze is ontstaan op een voormalig voetbalveld, aan het Tennispad 2. Naast het plukken van bloemen is er een speelplek met twee tipi’s en een trampoline.

Combineer een bezoek aan de bloemplukweide eventueel met een bezoek aan Speeltuin de Eenhoorn, aan de Bernstraat. Dit is een grote speeltuin met een kinderboerderij.

Actieve kinderactiviteiten Haarlem

Boerhaave zwembad

Het zwembad Boerhaavebad Haarlem heeft veel leuke faciliteiten. Zo is er in deze optie van de kinderactiviteiten in Haarlem een wedstrijdbad van 25 meter met duikplank. Bij het recreatiebad is er een stroomversnelling en een glijbaan van 60 meter. Buiten is er een bad met ligweide en een peuterbad.

  • Is het mooi weer? De Houtvaart is een openlucht zwembad. Ideaal bij zomerse temperaturen in Haarlem! Voor de jongsten is er een peuterbadje, verder is er een zonneweide met grasveld.

IJsbaan

En in de wintermaanden ga je schaatsen in kidsproof Haarlem. Een van de leuke dingen van Haarlem vind ik dat er ongeveer alles is wat je zoekt. Strand, zee, duinen, natuur, cultuur en de ijsbaan! Er zijn twee banen, een 400 meter baan en een kleinere baan die perfect is om het schaatsen te oefenen. Het schaatsseizoen 2023-2024 begint op 30 september!

Streetjump Haarlem
Streetjump Haarlem

Indoor kinderactiviteiten Haarlem

Streetjump

Een heel leuk en actief uitje is de Streetjump Haarlem. Blogger Eva was er met haar twee dochters en geeft aan dat dit uitje leuk is voor ieder kind: van jong kind tot puber. Een van haar dochters vond de foampit met bijbehorende klimmuur het leukst. De ander raakt maar niet uitgepraat over de jump carrousel.

Naast de gewone trampolines, zijn er schuine trampolines en is er een dunk area, waar je vanaf de trampoline je basketbal skills kunt laten zien. Op veel plekken tussen de trampolines staan zachte blokken om overheen te springen. Er is ook een ninja parcours met obstakels en een kleine klimmuur boven een foampit. Behendig klimmen onze meiden van de een naar de andere kant.

Kinderactiviteiten Haarlem indoor

Arcade hal

Een andere leuke tip voor indoor kinderactiviteiten in Haarlem is een bezoek aan The Game Box aan de Drossestraat. Met de handige PLAYCARD speel je de 50 leuke en nieuwe games. Ben je met kinderen onder de 12 jaar? Dan is er het Little Gamer Arrangement. Op die manier kunnen de kids kennismaken met de soms lastige spellen. En ook kan je een vast tarief betalen voor bijvoorbeeld 1 uur onbeperkt gamen.

Indoor speeltuin Haarlem

Of ga naar de indoor speeltuin Monkey Town Haarlem gaan. Voor jonge kinderen is er een speciale speelhoek en voor kinderen tot en met 12 jaar zijn er tal van leuke speelelementen. Ben je met een dreumes of een peuter, dan kan je van maandag tot en met vrijdag naar de peuterochtend. Dit betekent dat je binnen bent voor 11:30 uur en dan betaal je een lager bedrag aan entree.

Bezoekerscentrum Kennemerduinen
Bezoekerscentrum Kennemerduinen

Kinderactiviteiten in Haarlem – Speeltuinen

De kinderactiviteiten in Haarlem vervolgen we met een aantal speeltuinen in de stad. Haarlem heeft veel speeltuinverenigingen waar je voor weinig geld lid kan worden of een keer kan komen spelen.

  • Onze favoriet is Burcht ter Cleeff in Haarlem Noord. Op mooie dagen kan er met water gespeeld worden.
  • Speeltuin Floragaarde (Van Oosten de Bruijnstraat 62) heeft klimtoestellen voor kinderen tot 6 jaar. Daarnaast zijn er voor de oudere kinderen ook speeltoestellen, kabelbaan, skateplekken en een basketbalveld.
  • Een andere leuke speeltuin die de moeite waard is, is de stadsspeeltuin Het Paradijsje aan de Witte herenstraat 36. Toegang is € 1, – per kind. Deze speeltuin is voornamelijk bedoeld voor kleine kinderen t/m 6 jaar.
  • Speeltuin Jeugdland Haarlem vind je aan het Theemsplein 22. Al bijna 70 jaar spelen er kinderen in Speeltuin Jeugdland! De speeltuin is dagelijks open van 8:00 tot 20:00 uur in de lente en zomer. In de herfst en winter is de speeltuin open van 8:00 tot 17:00 uur.

De Haarlemse stadskweektuin

Op het veld bij de ingang van deze stadskweektuin kan gevoetbald en gespeeld worden. Ook kan je kijken bij de parkieten, kippen, konijnen en geiten. Leuk voor kinderen is het speeltuintje. In de winter kan je opwarmen in de tropische kassen waar onder andere vissen en schildpadden te zien zijn. Niet te missen met je kids is het kabouterpad.

De Natuurspeeltuin De Paddenpoel ligt in het stadspark De Kweektuin en de speeltoestellen zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Zo zijn er verschillende bruggen, boomstronken en houten huisjes. Omdat er veel water is, is deze plek enkel geschikt voor kinderen met een zwemdiploma.

Kinderactiviteiten in Haarlem
Artisklas

Linnaeushof

In de omgeving van Haarlem vind je Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa. Deze speeltuin met meer dan driehonderdvijftig speeltoestellen en attracties is met name geschikt voor een dagje uit met de kids als je in Haarlem bent!

Ideaal aan deze mega speeltuin is dat er voor iedere leeftijdscategorie (tot 12 jaar) speelgedeeltes zijn. Dus niet enkel voor de kleintjes, maar ook voor de oudere kinderen zijn er uitdagende speeltoestellen. Naast de speeltoestellen is er bijvoorbeeld de trein. Of glijd van de mega glijbaan, ga naar boven op de Toffe Toren waarbij je jezelf naar een hoogte 10 meter boven de grond kan trekken of vind de uitgang van het doolhof. 

De waterspeeltuin heeft veel speeltoestellen, met onder andere een waterglijbaan en een waterbrug. Ook de kleinsten kunnen hier veilig spelen. In het overdekte gedeelte zijn er onder andere minicars, een speelkasteel, luchtskelters en een speelstraat. Voor de kleine kids is er de overdekte Wortelberg, met speeltoestellen voor hun leeftijd. 

kinderactiviteiten in Haarlem
Kennemerduinen

Kinderactiviteiten in Haarlem – Wandelen en natuur

Recreatiegebied t ‘Wed / Kennemerduinen

In Haarlem woon je vlakbij het strand van Zandvoort en Bloemendaal. Rustiger is het bij natuurgebied ‘t Wed, bij de Kennemerduinen. Als je aankomt, zie je direct het bezoekerscentrum, waar een waterspeelplaats te vinden is. Vanaf het terras kan je deze speeltuin goed overzien, je kinderen verlies je dus niet zomaar uit het oog.

Het bezoekerscentrum organiseert regelmatig activiteiten. Ook kan je in het gebied prachtige wandelingen maken, zandkastelen bouwen, zwemmen en liggen op het strandje. Een van mijn favoriete kinderactiviteiten in Haarlem.

Buitenplaats Elswout

Het park Elswout ligt in het nabijgelegen Overveen en dit park is zeker een bezoek waard. Er zijn diverse routes uitgezet, te volgen via gekleurde paaltjes. Onderweg wandel je over bruggetjes en langs de vijvers. De rode route is 4 kilometer, de blauwe route is 2,5 kilometer. Wij wandelden de rode route met de kinderen. Aanvankelijk hadden ze er weinig zin in, maar dat verandede al snel. Heuvel op, heuvel af, prachtige kleuren, de Orangerie Elswout voor een drankje, bruggetjes en het hertenkamp: echt een leuke ervaring om hierheen te gaan.

Combineer je wandeling met eten bij Kraantje Lek. Dit familierestaurant ligt om de hoek en is echt een begrip in Haarlem en omstreken.

Veerplas

Aan de Veerplas is veel mogelijk! Zo is er het Veerkwartier, een restaurants. Ook kan je op het strandje spelen. Daarnaast is er een grote natuurspeeltuin. Wij waren hier afgelopen zomer met de kinderen en hebben er een middag doorgebracht. Ze konden hier fijn spelen op het zandstrand en op het speeltoestel met glijbaan. Daarnaast is er het Veerkwartier, met koffie, lunch en diner.

Met peuters en kleuters wandel je hier het Kabouterpad, dit is open op woensdag van 12 – 17 uur en zaterdag & zondag van 10 – 17 uur! De kinderen lopen met puntmuts op en de knapzak over de schouder samen met ouders het kabouter pad. De knapzak kost 5 euro en bevat een speurtocht, puntmuts, een zakje snoep en een verrassing aan het eind als de de knapzak weer inlevert. Er is ook een blotevoetenpad.

Elswout met kids
Elswout

Kinderactiviteiten in Haarlem | Musea

Corrie ten Boom huis

Een van de indrukwekkende plekken in Haarlem, waar ik graag eens heen wil, is het Corrie ten Boom huis. De toegang tot het Corrie ten Boomhuis is mogelijk tijdens een van de rondleidingen. Tijdens de rondleiding krijg je informatie over Corrie en haar familie en over de gebeurtenissen in dit huis voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huis is voor een deel ingericht als in de stijl van ‘toen’. Zo kan je de schuilplaats bekijken en er zijn familiefoto’s en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Het museum is heel klein en daarom is het niet mogelijk om op een rondleiding te wachten, meld je vooraf aan.

Teylers Museum

En nog een culturele tip voor de kinderactiviteiten in Haarlem, het Teylers Museum. Alleen al de vaste collectie is de moeite waard, want deze bestaat uit onder andere fossielen, schilderijen en dierenskeletten. Je gaat op zoek naar mineralen, supermagneten, lichtgevende stenen, elektriciteit, apparaten en meer.

Voor de kinderen ligt er bij de ticketverkoop een speurtocht klaar. Hiermee kunnen ze de tentoonstellingen spelenderwijs ontdekken. Wij gingen gewapend met een speurtocht op pad. Heel leuk, want op deze manier hadden de kinderen echt even aandacht voor een schilderij. Ze zochten aandachtig naar de juiste voorwerpen.

De speciale Kunst en Vliegwerk workshops zijn op zondagen en tijdens de schoolvakanties.

Museum van de Geest

Het Museum van de Geest is het museum van de psychiatrie in Nederland en hier ontdek je op een interactieve manier de grenzen tussen gek en gezond, normaal en abnormaal. Een niet zo luchtig onderwerp, wel heel interessant.

Dit museum is vernieuwd en er zijn twee routes voor kinderen (tussen de 9 en 18 jaar) uitgezet. Ga op pad in het museum met de interactieve guide, waardoor je leert over jouw wonderlijke menselijke geest vertelt én zo ga jij jouw gebruiksaanwijzing invullen. Via je antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger. Een personage uit een boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij.

ABC Architectuurmuseum

Het ABC Architectuurmuseum Haarlem is een museum met als doel om de belangstelling voor de gebouwde omgeving in Haarlem en omstreken te bevorderen. De activiteiten zijn voor een breed publiek. Voor kinderen liggen er 60.000 legosteentjes te wachten en de tentoonstellingen wisselen geregeld.

Teylers museum met kinderen
Teylers museum

Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van Haarlem. Je ziet er oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw en moderne en nieuwe kunst in een prikkelende mix. De Dikke Doe- en Luistertour is een kinderaudiotour voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Zeker in schoolvakanties wordt er in het Frans Hals Museum veel aan kinderen gedacht, met speciale activiteiten. Bijvoorbeeld familierondleidingen en workshops voor de kids, zeker een van de leuke kinderactiviteiten in Haarlem.

Elswout met kids
Elswout

Eten in Haarlem met kinderen

Koffie en lunch bij meneer Paprika

Bijkletsen met een kop koffie kan op heel veel plekken in Haarlem! Bij veel gelegenheden is er een speelhoek te vinden voor de kinderen. Mijn favoriet, en vooral die van de kinderen, is meneer Paprika (Koningstraat 19). De treinbaan is legendarisch. Ook voor cadeaus kan je hier terecht.

Dit café is echt op kinderen ingericht: het interieur, de hoeveelheid speelgoed en ook de toiletten zijn gebruiksvriendelijk voor iedere leeftijd! Daarnaast een treinbaan waar ze uitgebreid mee kunnen spelen, lekkers op de kaart en gerechten voor kids. Hoe kindvriendelijk wil je het hebben?

Juffrouw Slak

Een geweldige kidsproof winkel is Juffrouw Slak (Santpoorterstraat 56), dit is waar mijn kinderen graag binnen lopen omdat er mooie dingen te zien zijn. Zoek je een mooi (kraam) cadeau of iets leuks voor je kids: er is veel moois te koop. De service is erg goed.

kinderactiviteiten in Haarlem

Meer restaurants – Kinderactiviteiten in Haarlem

  1. Niet direct kidsproof, maar voor goede koffie ga je naar Spaarne 66. Net als Tante Sientje en ‘t Wed een van mijn favoriete plekken in de stad.
  2. Een van de relaxte plekken in Haarlem vind ik het stadsstrand De Oerkap en echt een aanrader om te combineren met de kinderactiviteiten in Haarlem. Ik was hier met mijn twee kinderen en we hebben een hele leuke middag gehad. Lekkere pizza ook! Dit ietwat alternatieve café ligt wel aan het water maar je kan niet het water in. Een hele relaxte plek, vlakbij het centraal station.
  3. Het Pannenkoeken Paradijs vind je in het Reinaldapark in Haarlem. Ideaal is de zandbak met een klimtoestel, glijbaan en een schommel. Daarnaast is er een trampoline en je kan er voetballen.
Parnassia aan Zee
Parnassia aan Zee

Kinderactiviteiten in Haarlem | Familiekamers en andere accommodaties

Langer in Haarlem verblijven met het gezin? Dit zijn onze aanraders:

Park Zandvoort is een vakantiepark van Center Parcs, dit park ligt aan zee. Op het vakantiepark is er een Aqua Mundo met 2 glijbanen, wildwaterbaan en watercinema. Daarnaast is er onder meer een Indoor trampoline park Jump XL en de speelhal Action Factory.

Roompot Zandvoort ligt op 80 meter van het strand. Je verblijft in een van de lodges en op het park is er een speeltuin.

Het Ambassador City Centre ligt enorm centraal in de stad, wat natuurlijk ideaal is voor een stedentrip met kids.

Park Zandvoort

Bereikbaarheid

De stad is goed bereikbaar per auto, maar je kan er ook met de trein naartoe reizen. Kinderen tot 4 jaar reizen gratis mee en voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met 11 jaar is er de Railrunner. Dit kaartje kost € 2,50.

Wat zijn jouw tips voor kinderactiviteiten in Haarlem?

Verder lezen:

kinderactiviteiten in Haarlem

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën