Museum Broekerveiling met kinderen getest

Alyt bracht met haar kinderen een bezoek aan met Museum Broekerveiling. Ze deelt hun ervaringen in dit museum in deze blog.

In Broek op Langedijk, gelegen in Noord-holland, staat de oudste (doorvaar)groenteveiling ter wereld. Voor bezoekers wordt de veiling nog steeds gebruikt. Het veilinghuis en de lighallen zijn op het water gebouwd.

Bezoek aan Museum Broekerveiling met kids

In het museum kan je onder andere meedoen met een echte veiling, een rondvaart maken, dwalen door de lighallen, een speurtocht lopen en de diereneilandjes bezoeken. Voor de Broekerveiling staat een enorme kool. Kun je superKoole foto’s mee maken.

Bij de kassa werden we vriendelijk ontvangen . We kregen een plattegrond en de tijd werd genoteerd wanneer we met de rondvaart mee konden varen en wanneer we de veiling konden gaan bezoeken. Beide zijn bij de prijs inbegrepen. Voor  € 1,- kun je een speurtochtboekje kopen.

Broekerveiling met kinderen

Rondvaart

We begonnen het bezoek aan Museum Broekerveiling met de rondvaart.  Wij voeren in een gesloten boot, bij mooi weer vaar je in een open boot. De schipper vertelde over de Broekerveiling en de omgeving en over het verbouwen van groente op de eilandjes.

We voeren langs het Rijk der 1000 Eilanden, allemaal eilandjes/akkers bij elkaar. Eeuwenlang werd hier groente op verbouwd. De tuinders konden alleen met schuiten hun akkers bereiken. De ruilverkaveling heeft aan deze situatie definitief een einde gemaakt, op een klein stukje van de polder na. Dat heeft men gelaten zoals het was.

kindvriendelijk museum Noord-Holland

De raampjes van de boot konden opengeschoven worden, om de beurt gingen de meiden voor het raampje zitten. Het was echt genieten. We zagen eendjes zwemmen en een gans met kuikentjes in het weiland.

Het was wel wat rumoerig op de boot, de kinderen hadden niet echt aandacht voor het verhaal van de schipper, maar keken hun wel hun ogen uit. Toen de schipper vertelde dat de chipsfabriek hier vlakbij stond, had hij de aandacht van de kinderen weer. Na een halfuur varen kwamen we weer aan in de lighal.

Restaurant

In het restaurant van het Museum Broekerveiling hebben wij een patatje gegeten. Het werd vlot geserveerd. Je kunt ook een picknickmand bestellen en deze bijvoorbeeld buiten in het gras nuttigen, of meenemen tijdens een tochtje met een fluisterboot. De Broekerbol (gebakje) is hier een specialiteit.

De veiling

Het veilinghuis is gebouwd op het water. In het midden, boven het water, hangt de veilingklok, daarnaast staat de veilingmeester. In het midden is het water en aan weerszijden van het water zijn de veilingbanken. De schuiten varen tot aan de veilingklok door en wachten daar totdat zijn groente- en fruitwaar is geveild. Vervolgens varen de schuiten het veilinghuis uit.

Wij hadden het geluk dat we aanwezig konden zijn bij een Eerstelingenveiling. Deze aardappelsoort, ook wel” Langerdijker Goud”,  is een van de vroegste aardappelsoorten die van het land komt.

Vandaag werden de eerste kistjes aangeboden op de veiling. Het was erg druk, maar gelukkig was er nog een plekje in de veilingbanken. Handelaren (niet de toeristen) boden op deze aardappelen. Het was een spektakel. De meiden keken hun ogen uit en er werd steeds hoger geboden.  Uiteindelijk ging het eerste kistje voor € 3000, – weg.

Daarna werden er nog een aantal groentekisten geveild. De  verschillende tuinders voeren met hun schuit en groentewaar naar binnen en na de veiling voeren ze er weer uit. Een prachtig gezicht.

veiling

Veiling voor toeristen

Toen de veiling voor de handelaren klaar was, begon de veiling voor de toeristen. Het echtpaar Blokker (in klederdracht) voer met hun schuit met groente en fruit naar binnen. De veilingmeester, een dame in traditionele kleding, maakte er een prachtige presentatie van.

Eerst mochten we even oefenen hoe de veilingklok werkte. We probeerden de klok precies op de 10 te laten stoppen. De knop zit voor je, in de veilingbank. Als je de veiling hebt “gewonnen” licht jouw nummer op,  op het getallenbord. Hartstikke spannend en leuk  voor de kinderen.

Wij hebben verschillende soorten fruit en groente “gewonnen” tijdens ons bezoek aan het Museum Broekerveiling. De meiden vonden het heel spannend, wie gaat er drukken en druk je als eerste. Meneer Blokker kwam direct naar ons toe om af te rekenen (zorg dat je contant geld bij je hebt).

Zo hadden we voor € 2,45 een zakje druiven, voor € 2,25 twee peren en voor € 1,45 drie appels gekocht. Oké, misschien wat boven de supermarktprijzen, maar ach, het ging ons om het plezier van het meedoen met een veiling!

Per dag zijn er verschillende veilingen. We hadden geluk dat we later op de dag nog een veiling konden bezoeken. Nu was het een stuk rustiger, omdat dit echt een veiling was voor toeristen. Na de veiling was er nog een proeverijtje van Eerstelingen. De meiden sloegen deze over, ze hadden geen trek in gekookte aardappeltjes met sla en ei.

Speurtocht / Keurtocht

We haalden het speurtochtboekje tevoorschijn en gingen ermee aan de slag. Als een echte keurmeester ga je van alles keuren in Museum Broekerveiling.

In het boekje staan 15 vragen. Bij elke vraag staat een plaatje van een groente- of fruitsoort. In het midden van het boekje zit een plattegrond waar de plaatjes zich bevinden op het terrein.

We liepen door de hele Broekerveiling en we mochten leuke vragen beantwoorden. We konden een kijkje nemen in een oude wc, zakken aardappels wegen, eigen veilingbordje invullen, ontdekken welke groente er op de akkers op het terrein groeiden en nog veel meer. De meiden hadden er veel plezier in en we hebben weer veel nieuwe dingen geleerd. De voelopdracht (welke groente en fruit voel je) vonden ze geweldig!

Het leuke was dat bij enkele vragen een echte keurtang hing, waarmee je een gaatje kon maken in je boekje bij het juiste antwoord. Net zoals een echte keurmeester doet. Na afloop kregen de meiden een verrassing mee.

Dierenweides

Er zijn een aantal SuperKOOLe diereneilandjes op het terrein. Hier lopen schapen, geiten, pauwen en konijnen rond. Achter op het terrein, vlakbij het speeltuintje, lopen de varkentjes Bram en Betty. Die kun je aaien.

Audiotour

De audiotour van het Museum Broekerveiling is bij de prijs inbegrepen. Bij de paaltjes met een plaatje van een telefoon kun je een verhaaltje luisteren. Er is zowel een volwassen- als kinderversie. Wij hebben de kinderversie gedaan. Tuinder Arie vertelt je van alles over de Broekerveiling en het verbouwen van groente en fruit op de akkers.

We hadden niet veel tijd voor de audiotour, het was een halfuur voor sluitingstijd. We hebben daarom niet alle audiotourpunten kunnen beluisteren. Erg leuk was de film, deze manier van presenteren, heb ik nog niet eerder gezien. We kwamen ook langs de vaste presentatie. Daar hadden we helaas te weinig tijd voor.

Museum Broekerveiling met kinderen, een aanrader?

Vervelen hoef je je niet in Museum Broekerveiling, want naast bovengenoemde activiteiten kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een fluisterbootje te huren of te gaan suppen (lees eerst de voorwaarden op de website). De huur van een vaartuig staat geheel los van een bezoek aan het museum.

We hebben een superKool dagje uit gehad met het gezin. We hadden vooraf niet gedacht dat het zo leuk en gevarieerd zou zijn. De Broekerveiling is een unieke beleving voor jong en oud en is absoluut een aanrader voor kinderen!

De Broekerveiling is dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. In juli en augustus is het museum ook op maandag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Je kan gratis parkeren op het parkeerterrein (Broekerplein 10) van Winkelcentrum Broekerveiling. Je hoeft dan alleen maar de weg over te steken om bij de Broekerveiling te komen. Bekijk de overige info op de website.

Lees ook: dit doe je in Hoorn met kinderen en het museum Klok & Peel in Noord-Brabant is ook erg interessant.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën