Kop van Noord-Holland met kinderen | Uitjes

Op zoek naar leuke activiteiten in de kop van Noord-Holland met kinderen? Wij wonen in Noord-Holland en verkennen regelmatig het gebied rond- en boven Alkmaar en Hoorn met de kids. In deze blog delen we daarom een aantal leuke kinderactiviteiten!

De Kop van de provincie Noord-Holland wordt omringd door het water van de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer. Dit gebied heeft de meeste zonuren per jaar in Nederland. Welbeschouwd is ligt deze regio tussen Schagen en Den Helder. Het Waddeneiland Texel ligt weer boven de kop, maar is zeker wel leuk om te bezoeken tijdens een dagtrip of voor een langer verblijf.

Doen in de Kop van Noord-Holland met kinderen

Helderse Vallei

De Helderse Vallei ligt aan de rand van de duinen en het Donkere Duinen bos in Den Helder. Dit centrum is een combinatie van een duurzaamheidscentrum, stadsboerderij en wildopvang. Op het terrein is er een kinderboerderij, openluchttheater, uitkijktoren en klimparcours! Daarnaast is er een kanoverhuur. Hier is ontzettend veel te doen en te ontdekken voor actieve gezinnen.

Fort Kijkduin

Nog een leuk uitje in Den Helder: een bezoek aan Fort Kijkduin. Dit is een Napoleontisch fort met een Noordzeeaquarium en een museum. In het museum staat de geschiedenis van het fort centraal. Het aquarium staat volledig in het teken van het leven in de Noordzee. Bijzonder is dat dit het eerste aquarium was met een ‘doorlooptunnel’; een 12-meter lange tunnel waar je doorheen wandelt, terwijl de zeedieren boven je zwemmen.

Kop van Noord-Holland

Speelpark De Goudvis

Speelpark De Goudvis ligt in Sint Maartenszee en heeft zowel een binnen- als een buitengedeelte. De toegangsprijs is betaalbaar (ongeveer 10 euro per kind, volwassenen gratis) en er zijn heel wat leuke speeltoestellen. Hier ben je snel een dagdeel tot een hele dag zoet.

Dit uitje combineren? In de omgeving ligt het strand (op wandelafstand). Ook starten er vanaf de parkeerplaats routes van Wandelnetwerk Noord-Holland. Wij wandelden een route van ruim 5 kilometer met de kinderen, door de duinen en over het strand. Deze route is afwisselend en daarom erg leuk voor gezinnen. Verderop, in Petten, heb je ook routes. Daar wandelden we een route van 4,5 kilometer door de Pettense Duinen. Bij Callantsoog is er in natuurgebied het Zwanenwater ook een mooie route van 4,5 kilometer.

speeltuin Sint Maartenszee
De Goudvis

Vlindorado

De Vlindorado is een vlindertuin in Waarland. Hier bezoek je natuurlijk de vlinder- en vogeltuin. Daarnaast zijn er ook allerlei andere activiteiten voor kinderen. Er is een gratis speurtocht, houten speelhuis en een zandbak. Daarnaast wandel je over de stapstenen pad in de vijvers, je mag de vissen voeren en je kan gaan midgetgolfen bij Indoor Adventure Minigolf.

Holle Bolle Boom

Een ander leuk uitje in de kop van Noord-Holland met kinderen is een dagje naar het speelpark Holle Bolle Boom in Tuitjenhoorn. Er zijn hier drie onderdelen: belevenissen binnen, de belevenissen buiten en plons. Dit park richt zich met name op gezinnen met kinderen van 0 – 11 jaar. 

Voor ieder onderdeel betaal je apart entree. Op een regenachtige dag kan je je uitstekend vermaken in de belevenissen binnen en plons en op een mooie dag is het onderdeel Buiten erg leuk.

Museum Broekerveiling

Een ander leuk museum in de kop van Noord-Holland is het Museum Broekerveiling. Blogger Alyt was hier met haar kinderen en ze raadt dit aan om ook eens te doen. Ze begonnen het bezoek aan Museum Broekerveiling met de rondvaart. De schipper vertelde over de Broekerveiling en de omgeving en over het verbouwen van groente op de eilandjes. Na de boottocht konden ze meebieden op de veiling. Ook is er een dierenweide. Een bezoek is ontzettend gevarieerd!

Kop van Noord-Holland
Broekerveiling

Marine museum

Derde museum in deze lijst is het Marine Museum in Den Helder. Dit museum staat geheel in het teken van de Marine en je kan zelfs een onderzeeër in. In de vakanties worden er extra activiteiten georganiseerd. Je kunt het bezoek gemakkelijk combineren met het Nationaal Reddingmuseum, wat op loopafstand ligt.

Marinemuseum

Hoenderdaell

In de Kop van Noord-Holland zijn er twee dierentuinen. De eerste is Landgoed Hoenderdaell, in Anna Paulowna. Dit landgoed bestaat uit een dierenpark en een natuurgebied van 64 hectare. Ook het opvangcentrum van Stichting Leeuw bevindt zich in het dierenpark. Er zijn allerlei dieren te zien, er is een speeltuin en er zijn restaurants. Het dierenpark is niet zo groot al sommige andere dierentuinen in Nederland, maar evengoed ben je er al snel meer dan een dagdeel zoet.

Blanckendaell

Een andere dierentuin in Noord-Holland is Blanckendaell Park. Naast dieren heb je hier een savanne, speeltuin, museum en een molen. In het park zijn er veel verschillende dieren, cafetaria’s en drie speeltuintjes. Hier is voldoende te doen voor een bezoek van een halve dag. (Tickets)

Land van Fluwel

Nog een leuk speelpark in de Kop van Noord-Holland met kinderen: Land van Fluwel, ook in Sint Maartenszee. Dit is een grote buitenspeeltuin met onder andere een verstoppertjesbos, klimparcours, skelterbaan, speelstrand en een blote voetenpad. Deze buiten speeltuin is leuk voor jonge en oudere kinderen!

Land van Fluwel

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Na onze korte vakantie in Callantsoog reden wij terug naar huis via het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Oke, goed beschouwd net buiten de Kop van Noord-Holland. Maar wel te leuk om niet te noemen. Dit centrum ligt net buiten Schoorl en grenst aan duinen en bos. Wandel je door de duinen (er is een route van 10 kilometer), dan sta je op het strand.

Bij het Buitencentrum starten allerlei wandelroutes, er is een kabouterpad, speelplek met waterspeeltuin en een blotevoeten pad. Daarnaast is er een restaurant.

Kop van Noord-Holland: Tips Den Oever

Garnalenvissen

Op een zaterdagochtend in juli stapten mijn meiden, een vriendin en ik aan boord op de WR117. De auto konden we gratis parkeren aan de Oostkade. We werden verwelkomd door de schipper en bemanning en samen met ons stapten er nog een aantal toeristen en een grote familie aan boord. We konden plaatsnemen op de bankjes, in het midden van de boot of langs de reling. Het schip had een kant van de reling deels met plastic schermen dichtgemaakt, zat je uit de wind.

We gingen eerst een uurtje varen op de Waddenzee. In dat uurtje vertelde de schipper allerlei weetjes over het garnalenvissen en de omgeving. Ondertussen mag je rondlopen over het schip, maar lekker blijven zitten mag ook. Een toilet is ook aanwezig. Na een uurtje varen liet de bemanning de netten naar beneden zakken. De netten lieten ze zo’n 20 minuten over de zeebodem trekken.

Bij het ophalen werden de grote garnalen eruit gehaald, deze werden direct gekookt. De rest van de vangst werd verdeeld in waterbakken die in het midden van het schip stonden. Zo kon iedereen de vangst goed bekijken. We zagen platvisjes, kleine garnalen en krabbetjes in de waterbakken zwemmen. Je mocht ze aanraken of even vastpakken. Het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes krab werd uitgelegd en ze vertelden welke vissoorten er in de waterbakken zwommen. Op een gegeven moment mochten we de krabben en vissen uit de waterbakken halen (met een bekertje) en deze weer overboord gooien. In de lege waterbakken werden vervolgens de gekookte garnalen neergelegd. We mochten de net gevangen garnalen proeven!

Het was hoog water, de zandbanken lagen onder water en de kans op het zien van zeehonden en lepelaars was daarmee erg klein geworden. Maar we hadden geluk, we hebben een zeehond gezien in het water. Deze was aan het jagen en stak even zijn kop boven het water uit. Het ging zo snel dat ik er helaas geen foto van heb kunnen maken.

Pellen

Maar voordat je garnalen kunt eten, moet je ze pellen. Dat is even een handigheid die je onder de knie moet krijgen. “Er zijn drie stappen”, aldus de schipper: “drukken, draaien en dan trekken”. De meiden vonden het prachtig, al kregen ze niet allemaal de techniek onder de knie. Na zo’n twee uurtjes varen voeren we terug naar de Oostkade. We kregen allemaal een zakje gekookte garnalen mee naar huis. WAD een avontuur!

Na het garnalenvissen was het een paar stappen lopen naar de Havenkiosk, er is ons verteld dat je hier de lekkerste vis kunt kopen. Je kunt zowel binnen als buiten zitten, met uitzicht op de haven, vissersboten en de Afsluitdijk.

Kop van Noord-Holland

Praktische info garnalenvissen

De Groot Recreatie
06 51806581
Email: info@degrootrecreatie.nl
Website: https://www.degrootrecreatie.nl
Adres opstapplaats: Oostkade 3, Den Oever

Inclusief:
– Garnalenvissen, koken, pellen & proeven op de WR117
– Varen langs lepelaars en zeehonden, bij laag water
– Aankomst met koffie/thee en limonade aan boord

Kop van Noord-Holland

Andere activiteiten Kop van Noord-Holland

Zeeverse Vismarkt

Op de ZeeVerse Vismarkt kun je rechtstreeks de vangsten van Wieringer vissers kopen. Tegen een kleine vergoeding kun je de gekochte vis laten schoonmaken en/of vacuüm trekken. Naast vis zijn er ook lokale producten te koop zoals honing en groente.

Elke zaterdag van 08:30-12:00
ZeeVerse Vismarkt Wieringen
Havenkade 1
https://www.versevis.nl/

Uitkijktoren Waddengebied

In de haven, aan de voet van de Afsluitdijk, staat sinds een paar jaar een nieuwe uitkijktoren over het Waddengebied. Hier heb je mooi uitzicht over het schor bij Den Oever, de Waddenzee, de haven en de lepelaarskolonie op het eiland Vogelzand. Vanaf de toren zijn altijd wadvogels en vaak ook zeehonden te zien, leuk om even te doen na het garnalenvissen.

Historische Hoek haven van Den Oever

In de Historische Hoek van de haven van Den Oever liggen oude schepen waarmee je kunt zeilen en droogvallen. Zie voor actuele informatie www.onew.nl. Zoals de uit 1840 Wieringer Skuutje WR60 ‘Jonge Jan’, Wieringer Aken WR4 ‘Zelden Pas’ en WR173 “Twee Gebroeders”.

Viking Informatie Centrum Wieringen – Kop van Noord-Holland

In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief op Wieringen. Enkele jaren daarna werden in de omgeving nog eens twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn daar achtergelaten door Vikingen. In het museum zijn de laatste twee zilverschatten te bekijken en een replica van de eerste zilverschat. De originele, eerste zilverschat is te bewonderen in het Museum van Oudheden in Leiden. De verhalen achter de zilvervondsten worden verteld a.d.h.v. veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd

  • Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag 12:00-16:00
Roompot Callantsoog

Overnachten in de Kop van Noord-Holland met kinderen

In deze regio zijn er ontzettend veel plekken waar je kindvriendelijk kan overnachten. Dit zijn een aantal tips:

Wij verbleven tijdens onze dagen aan zee bij Qurios Callantsoog, nu Roompot. Dit is een kindvriendelijk vakantiepark met vrijstaande huisjes. Op het park was er onder andere een speeltuin en een restaurant. Je verblijft op zo’n 500 meter vanaf de zee. Hier bekijk je het park!

Bungalowpark Campanula is een kleinschalig bungalowpark in Noord-Holland, vlak aan zee in Sint Maartenszee. Er zijn acht type bungalows voor 4 tot 11 personen. De zee en duinen liggen op 10 minuten fietsen. Met overdekt zwembad en meerdere speeltuinen!

Wil je verblijven in de buurt van Julianadorp, kies dan voor een geweldig verblijf in de strandhuizen van Julianadorp! Dit zijn vrijstaande beach houses op het strand. Er zijn 2 slaapkamers, 1 beneden en 1 op de slaapzolder.

Farmcamps Fleur Stables – Kop van Noord-Holland met kinderen

Amber ging, vanwege de corona crisis, met haar kinderen in Nederland op vakantie en was heel benieuwd hoe het boerenleven zou bevallen. Zij ging een aantal dagen naar Farmcamps Fleur Stables met kids (bekijk de website hier) en laat in deze blog weten wat hun indrukken ervan zijn!

Ten eerste verblijf je bij Farmcamps Fleur Stables met kids in een super leuke glamping tent die van alle gemakken is voorzien. Denk aan elektriciteit, een koelkast en heerlijke bedden. En ten tweede kan je bij je verblijf een pony boeken die het hele weekend ‘van jou’ is. Dat betekent dat je jouw pony uit de wei mag halen. Vervolgens mag je ze borstelen, knuffelen en appels voeren, om daarna twee keer per dag een half uur te rijden. Farmcamps Fleur Stables met kids is een absolute aanrader voor iedereen die ook maar een beetje van paarden houdt. Onze kinderen willen in ieder geval zo snel mogelijk weer!

Deze boerderij ligt in de kop van Noord-Holland, dus een dag naar het strand is goed mogelijk tijdens je verblijf.

Nog enkele tips voor de Kop van Noord-Holland met kinderen:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën