Land van Fluwel met kinderen | Onze review

Alyt bezocht met haar dochters het Land van Fluwel in Sint Maartenszee, middenin de bollenvelden. Het is een grote buitenspeeltuin met onder andere een verstoppertjebos, klimparcours en een blote voetenpad. Hoe leuk het Land van Fluwel met kinderen is deelt ze in deze blog.

Het Land van Fluwel is van 30 maart tot en met 3 november 2019 dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Wij waren er half mei en de tulpenbollenvelden waren al gekopt.

Land van Fluwel met kinderen

Bij aankomst twijfelde ik even of ik door de toegangspoort kon rijden of dat er elders een parkeerplaats was. Dat stond niet voor de poort aangegeven. Omdat ik verder geen parkeerplaats zag ben ik door de poort gereden. Aan het einde van het pad was een grote (gratis) parkeerplaats in het weiland.

Bezoek aan Land van Fluwel met kinderen

Bij de entree werden we vriendelijk ontvangen. We kregen uitleg over de audiotour en de verschillende speelplekken. Helaas hebben ze geen plattegrond. Ik hou daar wel van, zeker omdat je niks over het hoofd wilt zien. In plaats daarvan heb ik de website halverwege de dag even geraadpleegd om te zien of we geen speelplek/activiteit hadden gemist.

audiotour tulpen

Audiotour Dutch Tulip Experience

We begonnen de dag met de audiotour.  Er is zowel een audiotour voor kinderen als volwassenen. Je loopt dezelfde route alleen is de informatie aangepast. Bij de entree kregen we de audiosetjes. Langs de route kom je 15 luisterpunten tegen. We begonnen de tour in Kazachstan (oorsprong van de tulp), we liepen langs het paleis van een sultan en we eindigden bij de grachtenpanden in Amsterdam.

De geschiedenis van de tulp wordt verteld. Hoe de tulp vanuit Kazachstan uiteindelijk in Nederland terechtkwam, hoe hij aan zijn naam is gekomen en wat voor verschillende soorten tulpen er zijn. Tussendoor kon je spelletjes doen zoals memorie, zoek de verschillen, puzzelen en een tulp-selfie maken.  We hebben deze audiotour in de drie kwartier afgelegd.

audiotour tulpen

Avonturen Speelparadijs bij Land van Fluwel

We liepen vervolgens langs het Avonturen Speelparadijs. Dit is een grote klim- en klauterspeeltuin. Balanceren over touwen, via boomstammen de boomhut bereiken of over een plankenpad op hoogte lopen.

Dit wilden de meiden direct uitproberen, hier en daar hadden mijn kinderen van 5 en 8 jaar nog wel een handje nodig. Deze speelplek is geschikt voor oudere kinderen.

Land van Fluwel

Wat wel voor elke leeftijd geschikt is, is de Kinderspeelplaats. Hier hebben de meiden heel lang gespeeld. Water oppompen, dat kwam via uitgeholde boomstammen op de grond terecht. Schommelen in de hangmat, klimmen op grote boomstammen en spelen in het zand. Het is een heerlijke plek!

En het terras van het restaurant ligt hier tegenaan. Ideaal als de kinderen op hun bestelling moeten wachten, ze kunnen ondertussen spelen. In het restaurant is van alles verkrijgbaar, denk aan gebak, pannenkoeken en tosti’s.

Na de lunch op het terras gingen we naar de Skelterbaan van het Land van Fluwel. Er zijn twee skelterbanen, een off-road over houtsnippers met grote skelters en een verhard parcours met kleinere skelters/loopwagentjes. Wij kozen voor de off-road. Op grote skelters sjeesden wij over de baan. Dit is ook leuk voor volwassenen!

skelterbaan

Blote Voetenpad

We waren heel  benieuwd naar het 1 kilometer blotevoetenpad. Aan het begin/eind van het pad zijn kluisjes waar je gratis gebruik van kunt maken. We deden onze schoenen in de kluis en begonnen aan ons blotevoetenpad avontuur. Eerst over verticale boomstammen lopen, met een handje van mij lukte dat de meiden wel. De loopbrug konden ze zelfstandig doen. Hierna konden we op 2 manieren over de sloot, wij kozen om over de boomstam te lopen. Vervolgens ging het parcours een stuk door de sloot: alleen dan kon ik de meiden geen handje geven.

Het was er nogal glibberig en we zagen andere (grotere) kinderen al tot hun knieën in het water komen. Wij besloten om erlangs te lopen.

Land van Fluwel

Klimparcours

Toen wij een dagje bij Land van Fluwel waren was het Klimparcours nieuw. Op twee meter hoogte is in een rechthoekige vorm een parcours uitgezet. Je krijgt een tuigje om met een veiligheidshaak. Je bevestigt jezelf met de veiligheidshaak aan de stalen kabel die boven het hele parcours zit. Van het begin tot aan het eind kan de veiligheidshaak  niet los van het parcours (een gesloten systeem). Super veilig dus! Wij hebben dit klimparcours niet uitgeprobeerd, omdat een van mijn meiden dit niet zag zitten.

Aards paradijs

Aards Paradijs

We liepen via het blotevoetenpad door naar een enorme bult, het Aards Paradijs. Het was er behoorlijk donker. Hier kun je zien hoe een bollenveld er van onder uitziet. Je kunt een mol door de gangen laten sjezen, door een (donker) gangetje kruipen en op infoborden kom je meer te weten te komen over de bol en de functie van regenwormen.

Speelstrand van Land van Fluwel

Op de route van het blotevoetenpad kwamen we ook langs het Speelstrand. Met een vlot kun je het strandje oversteken. Avontuurlijker is het om over de stenen en de touwbrug te gaan. Dit strandje is ook erg leuk bij warm weer, lekker plonsen.

We werden bij de kassa al geattendeerd op de twee hoge houten bruggen in het parcours. Als je bij de eerste over was gegaan, kun je de route niet meer afsnijden. De eerste hadden we overwonnen, maar toen we via onder andere een modderpad en een waterbak bij de tweede houten brug kwamen, vonden mijn meiden deze te eng om over te gaan.

Helaas konden we hier niet de route afsnijden en moesten we weer een stuk terug en weer over de eerste brug, om uiteindelijk via een andere route bij het begin/eindpunt te komen. Jammer dat er voor de tweede brug geen alternatief is.

We hebben op verschillende soorten ondergronden gelopen, zoals houtsnippers, modder, gras en steentjes. De route eindigt bij de 11-meter hoge uitkijktoren, met een snelle glijbaan voor de liefhebbers.

En ja, aan hygiëne is gedacht, want bij kraantjes kun je je vieze voeten weer schoonmaken.

Land van Fluwel

Verstoppertje Bos

Als laatste nog verstoppertje gespeeld in het Verstoppertje Bos. Je kunt je hier goed verstoppen, in een wilgentent, achter bosjes of pallets en er is een heuse buutplaats. In de herfstvakantie kun je je (tegen betaling) eigen TulpenPlukTuin planten. Je krijgt er een terugkomkaartje bij, zodat je in het voorjaar terug kunt komen om je eigen tulpen te plukken. Erg leuk! Voor een bezoek aan het Land van Fluwel is het wel handig om extra (bad)kleding mee te nemen.

Land van Fluwel

Land van Fluwel met kinderen, een aanrader?

Uit de blog blijkt het al: in het Land van Fluwel met kinderen is er heel veel te doen. Leuk is ook dat sommige onderdelen geschikt zijn voor oudere kinderen. Als je met jonge en oudere kinderen bent hebben ze het allebei naar hun zin. Het is goed betaalbaar en zeker tijdens de bollentijd en op warme dagen is het fantastisch om hierheen te gaan.

Adres: Belkmerweg 65 in Sint Maartenszee.
Toegangsprijzen en openingstijden op de website.

Lees ook onze andere tips voor Noord-Holland en de badplaats Callantsoog in de buurt van Sint Maartenszee.

Land van Fluwel
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.