IJsselmeer met kinderen | 11x Uitjes en vakanties

Dagje uit of op vakantie naar het IJsselmeer met kinderen? Wij delen een aantal leuke uitstapjes rond dit meer en ook geven wij tips voor kindvriendelijke accommodaties, zoals vakantieparken.

Het IJsselmeer, het grootste meer van ons land, ontstond toen een deel van de Zuiderzee werd afgesloten. Langs het meer liggen veel dorpen, steden en stranden. Wij delen een aantal leuke kinderactiviteiten. Een echt goed overzicht van kindvriendelijke stranden rondom het IJsselmeer heb ik helaas niet gevonden. Mocht jij het weten, deel dat met mij want dan plaats ik daar een link naar.

Doen aan het IJsselmeer met kinderen

Afsluitdijk Wadden Center

Blogger Alyt bezocht het Wadden Center op de Afsluitdijk. Dit uitje is gratis toegankelijk. Ontdekken, beleven en genieten staan centraal. Het is een interactieve beleef expositie die zowel voor jong als oud erg leuk is. Je krijgt er een totaalbeleving van de (gevolgen van) Afsluitdijk: de bouw, vismigratie, zeespiegelstijging en klimaatsverandering.

Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk Wadden Center

Forteiland Pampus

Met de boot varen naar Pampus, een fort op een klein en zo goed als onbewoond eiland. Nicole deed dit met haar zoon. Zij stapten in de haven van IJburg op de klipper Sailboa van Veerdienst Amsterdam. Op het fort is een tentoonstelling te zien, er is een restaurant en er zijn speurtochten voor kinderen. Toen Nicole er was waren dat de Xperience en Blacklight speurtochten.

IJsselmeer Pampus
Pampus

Batavialand bij het IJsselmeer

In Lelystad ga je bijvoorbeeld naar het museum Batavialand. Voor de Batavia boot is er een werf waar kinderen allerlei Oudhollandse spelletjes kunnen doen, zoals steltlopen. Er zijn een aantal werkplaatsen waar je een kijkje kan nemen, waaronder de smederij en tuigerij. Daarnaast bezoek je natuurlijk de replicatie van de boot die gebouwd in de 17e eeuw. En daarnaast is er ook nog het museum Batavialand. Hier zijn de archeologische vondsten te bewonderen. In het watertheater mogen kinderen de sluizen bedienen, dijkjes maken en water oppompen. Een heel interactief uitje!

Lelystad IJsselmeer met kinderen
Batavia

Sybrandy’s Speel- en Natuurpark

Aan het IJsselmeer met kinderen bezoek je in het Friese Gaasterland het Sybrandy’s Speel- en Natuurpark. Volgens de website is dit al meer dan 50 jaar het goedkoopste attractiepark van Nederland. Dit speelpark, met meer dan 40 attracties en speeltoestellen. is gericht op kinderen vanaf ongeveer 3 jaar tot en met een jaar of 13.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Een van de bekendere uitjes van Nederland is het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Vanaf de parkeerplaats vaar je naar de ingang. Het museum laat op allerlei manieren zien hoe het leven in en rondom de Zuiderzee er jaren geleden uit heeft moeten zien. Dit museum bestaat uit 2 delen. Het ene deel is een het buitenmuseum: een openluchtmuseum dat van april tot oktober open is. Het andere deel is een binnenmuseum dat het hele jaar door bezocht kan worden. In de weekenden en vakanties zijn er extra kinderactiviteiten.

Batavialand
Batavialand

Sprookjeswonderland langs het IJsselmeer

Ook Sprookjeswonderland ligt in Enkhuizen. Dit attractiepark is geschikt voor jonge kinderen, tot een jaar of 6. Er zijn divere attracties, voorstellingen en sprookjesuitbeeldingen. Ook vermaken de kinderen zich in de speeltuin en de kinderboerderij. Dit uitje is vrij betaalbaar voor een pretpark!

IJsselmeer met kinderen

9x Historische dorpjes langs het IJsselmeer

Langs het IJsselmeer met kinderen zijn er ontzettend veel leuke dorpjes te bezoeken. Dit zijn een aantal tips. De eerste vier (vanaf Marken tot en met Edam) zijn heel goed met elkaar te combineren. Deze plekken ken ik goed omdat ik jarenlang in Monnickendam woonde met mijn gezin.

 • Marken: voormalig eiland in de Zuiderzee, nu met een dijk verbonden met Monnickendam. Er is een mooi haventje, een vuurtoren en de huizen staan op palen.
 • Volendam: ontzettend bekend natuurlijk. Er zijn meerdere musea, de Dijk en je vaart met de boot naar Marken.
 • Monnickendam: historisch centrum, recreatiestrandjes bij het Hemmeland. Via de dijk fiets je naar Marken.
 • Edam: mooi historisch centrum, veel minder bekend dat buurdorp Volendam. Wij vinden Edam echter veel leuker om te bezoeken dan Volendam.
 • Medemblik: Meerdere kindvriendelijke musea, Kasteel Radboud en de ligging natuurlijk aan het IJsselmeer.
 • Stavoren: de oudste stad van Friesland en deze stad ligt aan drie kanten aan het IJsselmeer. Het is een watersport stadje met vissershaven.
 • Urk: voormalig eiland in de Zuiderzee met pittoresk centrum, met een leuke haven.
 • Hindeloopen: een historische Friese stad.
Muiderslot IJsselmeer

Westfries Museum in Hoorn

In het centrum van de historische stad Hoorn. ligt het Westfries Museum. In dit museum ontdek je de rijkdom van de Gouden Eeuw. Nieuw is de VR-ervaring waarin je 400 jaar teruggaat in de tijd. Met mijn dochter bezocht ik dit museum onlangs en ze heeft maar een wens: nog een keer gaan!

Daarnaast is Hoorn sowieso een leuke stad om te bezoeken met het gezin! Stap bijvoorbeeld in de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, ga naar het ijsbaan, het grote zwembad of het Museum van de Twintigste Eeuw.

zuiderzee

Overnachten aan het IJsselmeer met kinderen

Vakantiepark Park Westerkogge is hét vakantiepark voor waterliefhebbers in het Noord-Hollandse Berkhout. Er is een verwarmd buitenzwembad, sportveld, speeltuin en een trampoline.

EuroParcs IJsselmeer ligt in het waterrijke stadje Medemblik. Met de prachtige omgeving, faciliteiten en ruime bungalows heb je een heerlijk verblijf. Overnachten kan in de huisjes of villa’s, sommige zijn speciaal afgestemd op gezinnen. Voor de kids is er:

 • Speeltuin
 • Overdekt zwembad
 • Sportveld
 • Bootverhuur
 • Waterglijbaan
 • Animatieprogramma
Marinapark Volendam

Marinapark Volendam

Iets verderop ligt het Marinapark Volendam. Dit park ligt aan de haven in Volendam. Gebouwd in typisch Volendamse bouwstijl met zicht op het IJsselmeer. Op dit park is er een zwembad en met de bus reis je direct naar het centrum van Amsterdam.

 • Koos in juli en augustus
 • Waterrecreatie
 • Overdekt zwembad

Dat waren ze, onze tips voor het IJsselmeer met kinderen. Lees ook de tips voor het kustplaatsje Callantsoog.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën