Voor de kust van Amsterdam ligt het forteiland Pampus, een heus fort op een klein en zo goed als onbewoond eiland. Dat klinkt als een interessant uitstapje met kinderen. Wij zijn met plezier gaan testen hoe leuk een dagje Pampus met kinderen is!
Op een schitterende zomerdag vertrekken we om 11 uur uit de haven van IJburg met de klipper Sailboa van Veerdienst Amsterdam voor een dagje uit.
Er is genoeg ruimte op het dek waar wij gaan zitten met ons gezicht in de zon. De jongens vinden het te warm en verdwijnen al snel benedendeks met een spelletje UNO. Na ongeveer een half uur komt het eiland Pampus al in zicht. Het fort is nog niet heel duidelijk te zien, wel de kleine haven en het gezellige terras.
Het eiland Pampus is gebouwd tussen 1997 en 1895. Doel van de bouw was het beschermen van Amsterdam tegen vijandelijke legers. Er werd een stelling om Amsterdam heen gebouwd, de Stelling van Amsterdam. Om aanvallen vanaf het IJ af te weren is er een fort gebouwd rondom de zandbank Pampus. Lees verder over deze geschiedenis.
Ons bezoek aan Pampus met kinderen
En dat is waar wij beginnen, met een bakje koffie op het terras. Omdat het al richting lunchtijd gaat bestellen we ook maar gelijk een broodje kroket erbij.
Na de lunch gaan we dan echt het fort verkennen. Bij de winkel in het restaurant kopen we maar liefst twee tochten door het fort. Voor de interactieve onderdelen van de Xperience is dat een grote sleutel (2 euro per stuk). Voor de speurtocht kopen we twee speciale blacklight pennen (2,50 euro per stuk).
Verborgen letters in het fort
Dan wordt duidelijk waarom we vanaf het water het fort nog niet in volle glorie konden zien; het ligt als het ware ingegraven in het eiland. We dalen af en stappen dan de donkere gangen in waar we met de speurtocht beginnen.
Met de special blacklight pen zoeken de jongens op de aanwijzingen van de speurtocht naar verborgen letters. Deze letters komen alleen te voorschijn als je er met het speciale lampje op schijnt. Soms is het echt even goed zoeken, de mannen vinden het dan ook bijzonder leuk!
De speurtocht gaat kris-kras door het fort, en dat is nog best groot als je eenmaal binnen bent. Tegen het einde van de speurtocht gaan we een smalle donkere gang in, en dan ook echt donker.
Na een paar meter zien we geen hand meer voor ogen, maar horen we wel enge geluiden en lopen we door de rook van de rookmachine. De mannen die zo stoer de gang in stapten, vinden het nu toch wel een beetje eng. Als we de letter gevonden hebben, struikelen ze bijna over hun eigen voeten om zo snel mogelijk weer naar het verlichte deel te rennen.
Je naam in Morse code
We treffen het tijdens ons bezoek aan Pampus met kinderen, want dat valt precies in de Morse week. In een van de ruimtes van het fort zitten twee telegrafisten, enthousiaste mannen die al hun apparatuur uitgestald hebben en graag vertellen over de morse code.
De jongens mogen zelf achter de apparatuur plaatsnemen en hun naam in morse tikken. Een van de telegrafisten luistert aandachtig en vertelt dan wat hij hoort. En ja, hoor: hij heeft beide namen goed verstaan!
Uiteraard laat hij zelf ook nog even zien hoe snel je in het echt moet toetsen om je boodschap goed over te brengen. En dat is vele male sneller dan wij kunnen.
Pampus Xperience
Voor de Xperience tocht door het fort pakken we de grote zwarte sleutel erbij. Deze activeert verschillende interactieve spellen in het fort. Zo kunnen we zelf kogels vullen met kruit en in een spannend spel proberen we ongezien uit het fort te komen terwijl we achterna gezeten worden door bewakers met zaklampen.
Het lukt ons zelf ook nog om hier en daar wat te lezen op de informatie borden, maar eigenlijk hebben we tijd te kort. Er is verrassend veel te doen!
Om precies 10 minuten over twee vertrekt de Sailboa weer richting het vasteland. Dit keer varen we via het Muiderslot, en dat is geen straf op deze prachtige zonnige dag. We laten de wind door onze haren waaien op het dek met een koel drankje in ons hand.
Onze ervaringen op Pampus met kinderen
Wij hebben genoten van ons dagje uit naar Pampus. Het fort is best indrukwekkend en de tochten voeren je spelenderwijs door veel van de verschillende ruimtes.
De blacklight pen was een grote hit bij de jongens. En de vaartocht met het mooie weer maakte er helemaal een piepkleine minivakantie van!
Wij hebben het erg getroffen met het weer, maar ook met minder weer is een tocht naar Pampus goed te doen. Het schip heeft benedendeks heel veel ruimte om te zitten. Eenmaal op het eiland ben je bij het bezoek aan het fort voornamelijk binnen. Ook het restaurant biedt genoeg plaatsen binnen.
Een dagje Pampus is een aanrader voor een uitje met het gezin!
Praktische informatie
Het geld voor de Xperience en Blacklight speurtocht waren wat ons betreft goed besteed, beide een aanrader! De pen met het lampje mag je uiteraard houden, zodat je thuis ook verborgen boodschappen kunt maken. Wij raden een dag naar Pampus met kinderen gaan echt aan.
Naast de Xperience en blacklight speurtocht is er rond het fort ook een foto tentoonstelling te zien, over de stelling van Amsterdam waar Pampus onderdeel van uitmaakt. En tweemaal per dag kun je ook met een gids mee het fort in voor een uitgebreide rondleiding.
Goed om te weten: de museumkaart is geldig op Pampus.
Boek je ticket naar Pampus (of het Muiderslot) via deze website.
Bekijk de andere tips voor Amsterdam met kinderen.
En dit zijn leuke gratis kinderactiviteiten in Amsterdam!