Muiderslot met kinderen | Onze review

Hoe leuk is het om een bezoek te brengen aan het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland? Wij waren in het Muiderslot met kinderen en delen wat we van dit bezoek vonden!

Het Muiderslot is gebouwd in 1285: toen een stenen vesting langs de belangrijkste vaarroute naar Utrecht. In 1370 werd het uitgebreid met een woonvleugel en in 1576 werd het versterkt met aarden wallen en bastions. Inmiddels is het een Rijksmuseum, waarin je ervaart hoe het leven in een kasteel was.

Bezoek aan het Muiderslot met kinderen

Op een mooie zondagmiddag komen we rond 12.30 aan bij het Muiderslot. We parkeren in Muiden en lopen over de dijk naar het slot. Vanaf de kassa besluiten we om eerst de tuinen te bezoeken: het zonnetje schijnt en het is jammer om daar geen gebruik van te maken.

Omdat het winter is staat er niets in bloei, evengoed is het leuk om even door de tuinen te dwalen. Een deel hiervan is in gebruik als schooltuin! Een stuk van de tuin is het Warmoeshof, met groenten van vroeger. Ook is er een Kruidhof met allerlei kruiden. Daarnaast zijn er bijzondere planten en bloemen te zien.

Vervolgens wandelen we om het slot heen en dan is het tijd om het Muiderslot van binnen te bekijken!

Speurtocht

Bij de kassa kan je een speurtocht kopen. Dit is een set activiteitenkaarten in het thema ‘Ontdekken en doen’. Aan de hand van de kaarten denken de kinderen over bepaalde onderwerpen na en ze kunnen dingen tekenen.

Onze kinderen vinden het heel leuk om puzzels en vragen op te lossen, dus ze begonnen direct enthousiast met het invullen van de kaartjes. Nog voordat we in het Muiderslot waren, hadden de kinderen de speurtocht afgerond. Bij de museumwinkel kregen ze een kleine beloning. De kids vonden het leuk om de speurtocht in te vullen. Aan de hand van de foto’s op de kaarten vulden ze de vragen in.

Achteraf gezien had het veel meer waarde gehad om de locaties op de kaarten op te zoeken in het slot (zoals ook de bedoeling is), zodat de vragen veel meer gaan leven.

Muiderslot met kids

In het Muiderslot

Door het Muiderslot zijn twee routes uitgezet: de ridderroute en de torenroute. Bij de balie halen we een audiotour op, zodat we het een en ander meekrijgen over de geschiedenis van het slot. Al snel ontdekken de kinderen de audiotour en we zijn onze kastjes kwijt: zij lopen van kamer naar kamer en horen zo allerlei informatie over het kasteel. Dus een kleine tip, neem ook voor je kinderen een (gratis) kastje mee.

Ridderroute

Wij beginnen met de ridderroute. Deze start met het beklimmen van de hoogste toren van het Muiderslot via een wenteltrap. Vervolgens daal je langzaam af, via allerlei kamers.

Een van de kamers die de kinderen bijzonder leuk vinden is de spelletjeskamer, met Oud-Hollandse spelletjes als sjoelen. We zijn hier een hele tijd omdat ieder spelletje geprobeerd moet worden.

Als we verder afdalen komen we in prachtige kamers waarin we zien hoe het leven vroeger was. De rijkdom spat er vanaf! Heel erg mooi om te zien!

Torenroute

Daarna vervolgen we onze dag in het Muiderslot met kinderen door het volgen van de Torenroute. We gaan trap op, trap af: alleen dat al is bijzonder aan dit uitje. We komen in een aantal kamers terecht. Zo is er een spelletje waarbij je stenen kan gooien naar indringers, de kinderen krijgen er geen genoeg van.

Ook komen we terecht in een grote kamer waarin je je kan verkleden als ridder en je kan oefenen met schieten: een groot succes! Het valt op hoeveel toffe activiteiten er zijn onderweg voor de kinderen.

Torenroute

Muiderslot met kinderen bezoeken | Een aanrader?

En dan: is het een aanrader om hierheen te gaan met het gezin? Uit het verhaal hierboven blijkt het als het goed is al. Wij vonden het erg leuk om dit slot te verkennen met de kinderen. De tuinen, het gebied er omheen en natuurlijk binnen met de kamers, toren en trappen!

Er zijn heel veel leuke dingen voor de kinderen bedacht, als spelletjes en een speurtocht. Ook de audiotour viel goed in de smaak. Er zijn geregeld extra activiteiten.

Aan het eind van je bezoek (of zoals wij ook al aan het begin) kan je terecht in het café. Hier zijn dranken, taarten en enkele broodjes te koop. Kom je met hele kleine kinderen, dan is een draagzak aan te raden. Het slot is oud dus niet berekend op kinderwagens. Bekijk de openingstijden op de website!

Combinatie met Pampus

Als je zin hebt kan je een bezoek aan het Muiderslot combineren met het eiland Pampus. Vanaf Muiden naar Pampus varen duurt ongeveer 25 minuten en dit is mogelijk in de zomermaanden.

Nicole bracht met haar zoon een bezoek aan het eiland Pampus en ze vonden dit erg leuk, lees hierover in hun review.

Lees ook:

kasteeltuin
Muiderslot met kinderen
Muiderslot met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën