Kasteeltuinen Arcen met kinderen getest

De Kasteeltuinen Arcen met kinderen bezoeken, hoe leuk is dat? Wij wilden dat graag weten want dit uitje in Noord-Limburg staat goed bekend. Op een mooie dag in het voorjaar gingen wij erheen met onze kinderen van 5 en 6 jaar.

Onze vakantie in de Hoge Venen, de Eifel en Noord-Limburg sloten we af met een bezoek aan de Kasteeltuinen Arcen met kinderen. Het is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa.

Update: ook in 2022 bezoeken wij de Kasteeltuinen, dan in het najaar (oktober). Deze ervaringen staan nu ook in dit artikel. Onze kinderen zijn inmiddels 8 en 10 jaar.

kasteeltuinen Arcen met kinderen bezoeken

Kasteeltuinen Arcen met kinderen bezoeken

De tuinen beslaan een gebied van 32 hectare. Er zijn meer dan vijftien tuinen en er is een historische buitenplaats met een kasteel. In 2016, 2017 en 2018 werd Kasteeltuinen Arcen uitgeroepen tot Leukste uitje van Limburg door Land van de ANWB. Reden voor ons om deze tuinen te ontdekken!

Als we aankomen bij de Kasteeltuinen Arcen beginnen we met een kop koffie op het terras, in de zon. De eerste indruk is positief. De kinderen hebben een speurtocht gekregen en die lopen rond, op zoek naar de eerste oplossingen.

Rosarium Limburg

Route door de Kasteeltuinen

We besluiten om de hoofdroute te lopen tijdens ons bezoek aan de Kasteeltuinen Arcen met kinderen, zodat we veel van het park zien. De start is in het Rosarium, wat is die groot! Helaas staat de tuin nog niet in bloei, maar de opzet is wel mooi. Leuk ook om het berceau te beklimmen, waardoor je een overzicht hebt over het hele Rosarium. En zo konden we alvast een schatting maken van het aantal fonteinen in de tuin.

Bijzonder in de Watertuin is dat de zeven vijvers op verschillende niveaus liggen. Het Lommerrijk is mooi met de watervalletjes en de flamingo’s. Dan komen we bij de Aaiweide, met de geiten. Daarnaast is de speeltuin en een strandje. Wij drinken koffie op het terras en de kinderen spelen ondertussen.

Bezoek Kasteeltuinen Arcen 2022

In de herfst van 2022 zijn wij nog eens in de Kasteeltuinen, we verbleven toen bij het Parkhotel in Arcen. Het is een schitterend gebied met prachtige tuinen. Dit keer wandelen we ook een stukje door het kasteel. In de herfst staat er natuurlijk weinig in bloei, maar sommige stukken in de tuin zijn juist in de herfstkleuren extra mooi.

Wij vinden de watertuin, rotstuin en Japanse tuin erg leuk. Omdat deze tuinen aan het eind van de hoofd-looproute liggen, hebben we er ook tijdens dit bezoek nog weinig aandacht voor. Tijdens de route door het park zie je al zoveel moois en dan zit je hoofd al vol als je hier aankomt. Je kan er daarom ook voor kiezen om te starten bij dit stuk, zeker als het Rosarium niet in bloei staat!

kasteeltuinen Arcen met kinderen bezoeken

Te doen voor kinderen in de Kasteeltuinen Arcen

Midgetgolfen

We gaan door op ontdekking in de Kasteeltuinen Arcen in de Bergtuin, met het midgetgolfen. De Bergtuin is niet alleen leuk vanwege de 21-holes midgetgolfbaan. Er zijn allerlei paadjes en rotswanden, grotten en donderende watervallen. Je kan er uren in ronddwalen.

En dan blijkt onze tijd bijna op: we moeten haast maken omdat we later op de dag een afspraak hebben. Wat ontzettend jammer is want we slaan heel wat moois eigenlijk over. Onder andere het Bamboebos, Casa Verde, het Bamboebos en de Oosterse watertuin snellen we voorbij. Als we bij de uitgang staan zeggen we direct: hier komen we voor terug.

kasteeltuinen Arcen met kinderen bezoeken

Speurtocht en speeltuinen

Onze kinderen vonden de Kasteeltuinen ontzettend leuk. Ze liepen vol enthousiasme de route. Ze vonden de tuinen erg mooi, en wandelden enthousiast voor ons uit. Kasteeltuinen Arcen met kinderen bezoeken is erg leuk! Onderweg zijn er allerlei dingen te doen voor kinderen: zo is er een speurtocht, aaiweide, speelstrandje met trekvlot, speeltuin, midgetgolf en de audiotour.

Limburg uitje met kids

Op sommige momenten zijn er knutselactiviteiten: iedere zondag is er knutselen en in de meivakantie en herfstvakantie iedere dag. Ieder seizoen zijn er evenementen en bij ieder evenement zijn er speciale kinderactiviteiten. Tijdens het Paasweekend was er het Ridderspektakel. Voor kinderen waren er de ridderproeven en een Kiddies battle.

In de zomer is er de expositie zelfspelende instrumenten, waarbij er diverse kinderactiviteiten zijn. En eind oktober is er 2 weken lang een avondprogramma, met een lichtjesroute!

Onze kinderen renden enthousiast rond met de speurtocht in de hand. Zij hadden het enorm naar hun zin. We waren er op een rustige maandagochtend, waardoor we ze makkelijk op een afstand in de gaten konden houden. Wat opviel was dat het personeel in de tuinen de kinderen enthousiast hielpen bij de speurtocht en ook wat extra informatie gaven. En de midgetgolf baan, die is de mooiste die we ooit hebben gezien.

Limburg uitje met kids

Kasteeltuinen Arcen | Een aanrader?

We waren van 11 uur tot half vier in de Kasteeltuinen Arcen met kinderen. We hebben uiteindelijk moesten haasten om op tijd bij de uitgang te staan, want we moesten door. Helaas want we hadden er graag nog een paar uur doorgebracht.

Tot en met de midgetgolf hadden we een fijn, rustig tempo. En toen kwamen we erachter dat de tijd ging dringen en we moesten versnellen. Heel erg jammer, want we hadden de rest van de Kasteeltuinen zo graag ook kunnen bewonderen. Een goede reden om terug te gaan!

Limburg uitje met kids

Ben je graag buiten en houd je van mooie tuinen? Dan ben je hier zo een uur of 6 zoet, zeker op een mooie dag. Ook voor de Rozentuin komen we terug, toen wij er waren stond die helaas nog niet in bloei. Hoe mooi moet dat zijn? Leuk was de enorme differentiatie: er zijn allemaal totaal verschillende tuinen na elkaar. Als je er rondloopt besef je aanvankelijk niet hoe groot het is. Iedere nieuwe tuin is weer fantastisch om te ontdekken.

Het mag geen verrassing zijn: de Kasteeltuinen Arcen met kinderen bezoeken is zeker een aanrader!

kasteeltuinen Arcen

Praktische info Kasteeltuinen Arcen

Bekijk de toegangsprijzen en openingstijden op de website. In de maanden juli & augustus krijgt, per betalende volwassene, één kind gratis toegang. Kinderen onder de drie mogen altijd gratis naar binnen.

Lees ook:

kasteeltuinen Arcen
kasteeltuinen Arcen
kasteeltuinen Arcen
Limburg met gezin
Limburg met gezin
Limburg met gezin
Limburg met gezin
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.