Lelystad met kinderen | 15x uitjes

Wat is er te doen in Lelystad met kinderen? Wij waren al een aantal keer in deze stad in Flevoland en delen al onze tips voor kinderactiviteiten.

Lelystad is, net als Almere, een van de nieuwste steden van Nederland! Ooit was er hier water in plaats van land. In 1965 werd begonnen met de bouw van Lelystad, de hoofdstad van Flevoland. In september 1967 kwamen de eerste bewonders.

  • De Speeltuin Schateiland aan de Voorstraat 503 is een begrip in Lelystad. Deze grote speeltuin is gratis toegankelijk.

Doen in Lelystad met kinderen

Belevenissenbos

Het Belevenissenbos van Lelystad is het grootste speelbos van Nederland. Dit is vooral geschikt voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Met de elementen bos, water en weide zijn er allerlei speelplekken gecreëerd. Hierbij is gelet op het leerzame aspect van de speelplekken, maar vooral is het belangrijk dat de kinderen lekker kunnen spelen in de natuur.

In het Belevenissenbos is er ook de mogelijkheid om te kamperen. Dit is back to basic, in de natuur. Klinkt als een fijne plek om met de kinderen in de buitenlucht op vakantie te gaan.

Werkplaats der Ideeën

In de Werkplaats der Ideeën kunnen kinderen aan de slag met Uitvind/ ontdek en techniek. Het leuke is dat de kinderen interactief aan de slag kunnen, het nadeel is dat er geen vrije inloop is. Je geeft je kind op voor een serie van een aantal lessen op de woensdagmiddag.

Batavialand
Geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de IJstijd tot nu

Batavialand

Onze gastblogger en haar zoon (9 jaar) bezochten in de herfstvakantie Batavialand tijdens een dagje weg in Lelystad met kinderen. Dit is een replicatie van de Batavia boot en een mooi (deels openlucht) museum. Batavialand is gevestigd in Lelystad, direct naast het outlet center. Een bezoek aan het museum combineer je eventueel met shoppen!

Voor de Batavia boot ligt een werf waar ze een waterschip bouwen. Kinderen mogen hier allerlei Oudhollandse spelletjes doen, zoals steltlopen. Er zijn een aantal werkplaatsen waar je een kijkje kan nemen, waaronder de smederij en tuigerij.

De originele Batavia is, als onderdeel van de VOC, gebouwd in de 17e eeuw. Op zijn eerste reis richting Batavia is het schip vergaan voor de kust van Australië. In Australië is het wrak te zien, in een museum in Fremantle. Vanaf 1985 is gewerkt aan de replicatie van de boot, onder andere met deelnemers aan een project voor werkloze jongeren. Tien jaar later werd de boot geopend, en nu mag je dus op de boot rondkijken tijdens een bezoek aan Batavialand.

Het schip is indrukwekkend, door de grootte, maar ook omdat je in de ‘krochten’ van het schip mag kijken. Op de verdieping waar je niet kan staan en waar vroeger de slaapplekken waren. Maar ook onder in het schip waar de vracht lag mag je kijken. Zo krijg je een indruk van hoe het leven op het schip was. Verder is het schip prachtig versierd en interessant om een kijkje te nemen op het dek.

Watertheater Lelystad

Museum Batavialand

Aan de overkant van de werf, ligt het museum. Het museum en het schip liggen niet tegen elkaar aan. Het zou me niet verbazen als je denkt dat je na de bezichtiging van het schip en de werf alles al hebt gezien. En dat is zonde, wat het museum in Lelystad met kinderen is zeer de moeite waard. Bij binnenkomst zie je gelijk een grote open ruimte met een 60 meter lange cirkel waarin, geborduurd, de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de IJstijd tot nu wordt weergegeven. Een mooie manier om de geschiedenis te zien. Voor de kinderen is er een soort speurtocht.

De hoogtepunten voor ons in het museum Batavialand waren de archeologische vondsten en de poging om oude potten te ‘restaureren’ . In het watertheater heeft mijn zoon uitgebreid gespeeld. Je mag hier sluizen bedienen, dijkjes maken en water oppompen. Het ziet eruit als een water-speeltuin, maar ondertussen leer je hoe de polders gemaakt worden.

In een aangrenzende zaal kun je een scheepswrak bekijken van een ‘ventjager’, met een interessant verhaal hoe jaren naar dato met DNA techniek toch de identiteit een van de bemanningsleden achterhaald is.

Wij brachten een dagdeel door in Batavialand en we vonden het een heel tof uitje. De combinatie van de werf, het bezoeken van het schip en de activiteiten in het museum maakt het een heel divers en interactief bezoek. Op de website van Batavialand staat alle informatie over een bezoek aan het museum en over de restauratie.

Trampolinehal Jumpsquare Lelystad 

Zin in een indoor uitje in Lelystad met kinderen? Ga naar de Jumpsquare, een trampolinehal met een grote variatie aan verschillende soorten attracties die gegarandeerd staan voor uren jumpplezier! Er is onder meer een trapeze en een jump tower. De (meeste) Jumpsquare Trampolineparken zijn dagelijks geopend. Tijdens de openingstijden kun je jumpen in de Jump Arena en alle attracties uitproberen! Voor kleinere kinderen tot en met 5 jaar is er op een aantal uren Mini jump, zij kunnen dan springen met leeftijdsgenoten.

Educatieve Zorgboerderij De Huif

Iedere eerste woensdag van de maand is het open middag bij de Zorgboerderij De Huif. Voor € 1, – per persoon kan je de rondkijken op de boerderij en eventueel paarden borstelen, dieren voederen of meerijden met de huifkar. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor kinderfeestjes.

Zwembad De Koploper

Het Zwembad De Koploper is zeker een aanrader als je in Lelystad met kinderen bent. Zo zijn er vijf zwembaden en er is een buiten waterspeeltuin. Leuk voor de kinderen is het piratenbad met scheepswrakken en waterkanonnen. Daarnaast is er onder andere een bubbelbad, stroomversnelling, een lange glijbaan en een babybadje.

Lelystad met kinderen
Aviodrome

Aviodrome

Anouk bezocht ook Aviodrome met haar zoon. Dit is een mix tussen een museum en een themapark met veel speelruimte. Leuk is dat het luchtvaartthema in allerlei details is doorgetrokken. Vanaf de ingang, met de douanecontrole, tot aan de speeltuinen: er is overal aan het luchtvaartthema gedacht. Dit is op een hele toffe manier overal tot uiting gekomen. Hoogtepunt was wel de 4D-film.

Ook ideaal is de combinatie van leren, spelen en ervaren. Een super uitje voor iedereen die gek is op vliegen. Zeker een reden om eens een bezoek te brengen aan Lelystad met kinderen!

Oostvaardersplassen
Oostvaardersplassen

Meer uitjes Lelystad met kinderen

Is het een mooie dag en wil je naar het strand? Het grootste strand hier is het Houtribhoekstrand, aan het IJsselmeer. Voor de kinderen is er een gedeelte in het water afgezet met een ballenlijn. Hier kan je gezellig eten bij het Eetcafé @ The Beach, op de menukaart staan allerlei opties voor de kinderen.

Op een regenachtige dag ga je naar de de binnenspeeltuin Ballorig (Badweg 17). Deze speeltuin is geschikt voor kinderen tot en met 13 jaar. Voor de jongsten, tot en met 4 jaar, is er een apart gedeelte.

Lelystad ligt aan het water. In de zomermaanden is dat extra leuk, want bij Surfschool Paradiso kan je dan onder andere surfen, suppen, catamaran zeilen en kanoën.

Paintbal Balls and Arrows behoort tot de grootste paintball terreinen van Nederland! Ook kinderen kunnen hier terecht, want er zijn speciale activiteiten voor ze. Denk aan kinderpaintball, blaaspijp schieten, de scherpschutters training junior en handboogschieten.

Natuurgebieden Lelystad met kinderen

Oostvaardersplassen

Vlakbij Lelystad ligt het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Vanaf het startpunt, Buitencentrum Oostvaardersplassen, zijn allerlei routes uitgezet door dit gebied. Dit zijn veelal korte routes, tussen de 1 en de 5 kilometer, waardoor je hier ook goed kan wandelen als je met kleine kids op pad gaat. Onderweg kom je allerlei uitkijkpunten tegen.

Marker Wadden

Het natuurgebied Marker Wadden is in ontwikkeling maar als je wilt kan je dit gebied nu al bezoeken. Met je eigen boot als je die hebt of je gaat mee met een veerboot. Dit is echt een nieuw stuk natuur. Er zijn een aantal wandelroutes maar verder zijn er nog amper voorzieningen. Bekijk hier de opties voor dagtochten en de veerdienst.

Natuurpark Lelystad

In het Natuurpark Lelystad staat een mooi speeltoestel: De Beestentoren en een speeltuin. Daarnaast zijn er bij het Bezoekercentrum Natuurpark Lelystad diverse rugzakroutes voor kinderen vanaf een jaar of 6 te verkrijgen.

Onderweg kan je allerlei dieren tegenkomen, waaronder przewalskipaarden, edelherten, ooievaars en zwijnen. Iedere dag om 15.00 worden de otters gevoerd. Door het bosrijke natuurgebied zijn allerlei wandel- en fietsroutes uitgezet. Het restaurant is dagelijks geopend.

Waterparc Veluwemeer

Verblijven in Lelystad met kinderen

Langer in deze omgeving verblijven?

B&B de Valkenhorst heeft kamers voor 4 personen, gratis WiFi en tegen een toeslag kan je gebruikmaken van de wellnessfaciliteiten, zoals een sauna, een hot tub en een solarium. 

Waterparc Veluwemeer ligt op ruim 15 kilometer van Lelystad en is een kindvriendelijk vakantiepark met watersportmogelijkheden. Je kan verblijven in een van de appartementen of villa’s.

  •  Watersporten op het Veluwemeer
  •  Binnen- en buitenzwembad
  •  Indoor speelparadijs en Kids Club

Meer tips lezen na deze blog over Lelystad met kinderen?

Waterparc Veluwemeer

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën