11x Marken met kinderen | Uitjes!

0

Wat doe je op Marken met kinderen, het toeristische schiereiland in Noord-Holland? Wij wonen er vlakbij en delen onze beste tips voor dit voormalige vissersdorpje en eilandje in het IJsselmeer.

Wat is er te doen op Marken voor gezinnen? Het eiland staat bekend om de houten huisjes, het haventje en de wereldberoemde vuurtoren “Paard van Marken”  Dit schiereiland is niet heel groot maar er zijn zeker een aantal leuke activiteiten te doen.

Even voor de duidelijkheid: we hebben het dus over Marken in Nederland, Noord-Holland. Daarnaast heb je natuurlijk ook de regio De Marken in Italië, tips daarover van blogger Nicole lees je in deze blog.

Doen op Marken met kinderen

Vaar erheen

Je kan naar Marken gaan met de bus, met de auto, wandelend of met de boot vanaf Volendam. En die laatste optie is natuurlijk een heel tof idee als je een dagje uit gaat met het gezin naar Marken met kinderen. Vanaf de haven van Volendam vaart er een boot naar de haven van Marken. Je kan ervoor kiezen om een retour te kopen, of je koopt een enkeltje en gaat dan met de bus weer terug. (tickets kopen)

Vanaf Marken gaat er geen directe buslijn naar Volendam. Je zal dan moeten uitstappen in Monnickendam en net buiten Monnickendam in de bus naar Volendam moeten stappen. Of je reist door naar Amsterdam.

Marken met kinderen

Huur een fiets

Wil je het hele eiland verkennen, dus vanaf de haven tot aan de vuurtoren, dan is het met kinderen wellicht makkelijker om dat per fiets te doen. Het eiland is niet zo groot, maar als je dat allemaal wandelt dan kom je op flink wat kilometers uit.

Op het centrale parkeerterrein zit een fietsverhuurder. Neem vooraf contact op zodat je na kan gaan of het mogelijk is om fietsen te huren met bijvoorbeeld een kinderzitje of om een kinderfiets te huren.

De fiets kan – tegen betaling – mee op de boot naar Volendam! Vanaf Volendam fiets je via de dijk van Katwoude (haal een ijsje bij Honigh, met speeltuin) naar Monnickendam en dan over de dijk terug naar Marken.

Buurten op Marken

Marken bestaat uit allerlei buurten en als je op Marken met kinderen bent is het leuk om daar doorheen te dwalen. Bij de Haven zijn een aantal buurtschappen aan elkaar gegroeid, dat zijn de Havenbuurt, Kerkbuurt en De Kets.

Ik denk dat het de Rozewerf of de Moeniswerf is als het gaat om mijn favoriete buurt. Ze liggen niet aan de haven, maar aan andere kant van het eiland bij de dijk richting de vuurtoren. En vlakbij het water, het lijkt wel alsof je op een Waddeneiland staat daar.

Kijkhuisje Sijtje Boes

In de haven kan je binnenkijken in Kijkhuisje Sijtje Boes, vernoemd naar de souvenirverkoopster Sijtje Boes. De winkel was ingericht als een typische Marker woning. Nu kan je dit Kijkhuis bezichtigen.

Marker Museum

Een van de activiteiten voor een bezoek aan Marken met kinderen is het Marker museum. Dit museum is gevestigd in zes historische visserswoningen in het oude centrum van Marken. De oorspronkelijke indeling is bewaard gebleven: je ziet hoe een Marker vissersfamilie er tot ± 1932 woonde.

Wooden Shoe Factory Marken

Vlakbij de parkeerplaats op Marken vind je de Wooden Shoe Factory Marken, herkenbaar aan de grote klompen ervoor. Je ziet hier hoe klompen gemaakt werden.

Speeltuin

In die kleine, authentieke buurten is geen ruimte voor speeltuintjes zoals je die in veel Nederlandse woonwijken ziet. Er is op Marken voor kinderen daarom een grotere, gratis toegankelijke speeltuin. Deze vind je bij de tweede bushalte van het eiland, aan de Gouwzeestraat 11.

De Verkeerde Wereld

Je hebt in de haven allerlei restaurantjes. Maar als ik mijn tips schrijf dan geef ik natuurlijk aan waar ik eet! En dat is bij de snackbar De Verkeerde Wereld. Niets bijzonders, maar hier haal ik graag een ijsje of een snack met de kids!

Paard van Marken

Als je naar Marken gaat mag je een bezoekje aan de vuurtoren het Paard van Marken eigenlijk niet overslaan. Deze vuurtoren is tijdens de Monumentendagen toegankelijk, de rest van het jaar niet. Wel vind je hier twee kleine strandjes en – als ik het goed heb – speeltoestellen voor peuters.

Nu ik deze blog over Marken met kinderen schrijf lees ik over het Snoephuisje van Marken, aan de Havenbuurt 23. Ik ben er nog niet geweest, dus ik weet niet of deze nog bestaat. Zodra het weer kan ga ik op onderzoek uit!

Overnachten op Marken met kinderen

#1 Overnachten kan bijvoorbeeld bij het vakantiepark EuroParcs Poort van Amsterdam, bij de dijk richting Marken ter hoogte van Uitdam. Met binnenzwembad, sauna en indoor speelparadijs.

#2 Luxury Chalets Monnickendam ligt in Monnickendam, op een paar kilometer van Marken. Er is een tuin, airconditioning, een balkon en gratis WiFi.

Dat waren onze tips voor een dagje naar Marken met kids. Lees ook de tips voor een dagje Amsterdam of wat je doet in Edam!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.