Wat doe je in Medemblik met kinderen, dit stadje in Noord-Holland aan het IJsselmeer? Blogger Anke was een dag in Medemblik en zij bezochten twee musea: het Nederlands Stoommachinemuseum en het bakkerijmuseum “De Oude Bakkerij”. Later bezocht ook blogger Alyt dit plaatsje.
Nederlands Stoommachinemuseum – Medemblik met kinderen
Het Nederlands Stoommachinemuseum ligt op een prachtige locatie tegen het IJsselmeer aan. Wij hadden heel veel zin om dit museum te bezoeken (en zijn er speciaal voor gekomen uit België). De meeste machines die in het museum tentoongesteld staan werken nog. Bij elke machine staat er een woordje uitleg, waarom het gebruikt werd, bouwjaar, van waar het komt. De machines worden onderhouden door vrijwilligers. Deze lopen lopen hier rond en geven je graag meer uitleg.
In het museum in Medemblik met kinderen kan je ook het gevolg zien wanneer er iets mis loopt, bijvoorbeeld wanneer er te weinig water aanwezig is (ontploffing). De kinderen kunnen een speurtocht verkrijgen bij de inkom. Aan de hand van stukjes foto op een stickervel moeten ze dan te weten komen van welke machine de foto is en waar hij staat. Als ze alle foto’s juist gekleefd hebben, krijgen ze een diploma.
Halfweg de rondgang in het museum kom je in een “technische ruimte” hier staan nog 2 authentieke stoomovens. Toen we toekwamen waren ze volop aan het stoken zodat ze een aantal machines onder stoom konden zetten. Onze kids hebben daar hun stookdiploma gehaald, dit vonden ze helemaal geweldig. Voorzichtig mochten ze hout in de oven gooien.
Aan het einde van de wandeling door het museum staan er kleine stoommachientjes die de kinderen zelf kunnen laten werken. Speciaal aanmaakblokje zit in het zakje met de speurtocht. Ze moeten het aanmaakblokje in het machientje stoppen, aansteken en wachten tot dit genoeg warmte afgeeft aan het water zodat er stoom ontstaat en er bijvoorbeeld een draaimolen begint te draaien. Het wachten duurt ongeveer 10 minuutjes, ons kids hebben constant gefascineerd gekeken of ze hun machine al konden laten werken.
- Voor je vertrekt, loop zeker buiten nog even rond, je hebt er een prachtig uitzicht en ook hier staan er nog verschillende (al dan niet werkende) stoommachines. Toen wij het museum bezochten stond het museum niet onder stoom, best check je hun website even om dit na te kijken. Je bent in dit museum zo twee uur zoet.
Bakkerijmuseum “de Oude Bakkerij” – Medemblik met kinderen
In het centrum van Medemblik vind je tussen de huizen het bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’. Wij waren benieuwd hoe leuk dit is als je in Medemblik met kinderen bent. Je komt er binnen langs de bakkerij waar je brood, chocola en speculaas kan kopen dat ter plaatse en ambachtelijk gemaakt werd.
Doorheen het museum worden oude machines tentoongesteld, sommige worden nog gebruikt. Ook vind je er allerlei “pronkstukken” die ze gemaakt hebben. Wij konden zien hoe ze speculaas, pralines en de chocoladeletters voor Sinterklaas maken.
Als afsluitertje mochten de kinderen een figuurtje van speculaas versieren. Dit werd in een mooi zakje gestopt zodat ze later konden opgegeten worden. (De rit naar huis hebben ze niet overleefd.)
Meer tips Medemblik met kinderen
Educatief WOII Centrum Medemblik
Blogger Alyt bezocht het Educatief WOII Centrum Medemblik met haar gezin. In dit dorpje staan de verhalen uit West-Friesland over de Tweede Wereldoorlog centraal. Het oorlogsmuseum bestaat uit een jaren ’40 dorpje. In dit dorpje staan de verhalen uit West-Friesland over de Tweede Wereldoorlog centraal. Zo is er een winkel, woonhuis, café, drukkerij, klaslokaal en een dorpsplein. Zodra je het museum binnenstapt waan je je in de jaren ’40. Het leuke is dat veel spullen mogen worden aangeraakt.
Je kunt alle plekken ontdekken door middel van een speurtocht volgens het escaperoom-concept. Naast de speurtocht kun je ook met een medewerker bij diverse Tweede Wereldoorlog voertuigen kijken en er uitleg over krijgen. Ook is het mogelijk om een ritje te maken in een WOII-truck, als je dit vooraf bespreekt.
Wij bezochten het oorlogsmuseum tijdens de coronatijd (juli 2020). Van tevoren hadden we een tijd gereserveerd. Op het moment dat wij er waren, waren er meerdere groepjes aanwezig. We hielden keurig afstand van elkaar. De museummedewerkers zorgden ervoor dat tijdens de speurtocht één groepje per ruimte aanwezig was.
Speurtocht
Hoewel er staat dat de speurtocht van het Educatief WOII Centrum voor alle leeftijden is, is de geheime gang wel erg krap en je moet geen last hebben van claustrofobie. Dit geldt ook voor de zolderverdieping in het huisje. Via een steile trap kom je op de zolder, ook hier is ergens een verborgen ruimte. Om er te komen moet je wel een beetje behendig zijn.
In het café kregen we uitleg over de speurtocht. Je bezoekt alle plekken in het dorpje, je kan zelf de route kiezen. We kregen een tasje met enkele benodigdheden en het speurtochtboekje mee. In het speurtochtboekje staat naast wat je moet doen ook informatie over hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog te leven.
Zo komt de hongerwinter, radio Oranje, verduistering, onderduiken, illegale kranten en distributiebonnen aan bod. De kinderen hebben er een hoop van geleerd. Alle vertrekken zijn in de jaren ’40 stijl ingericht. In het dorpscafé liggen dikke kleedjes op de tafel, op het plein staat een ouderwetse kinderwagen, in de winkel staan allerlei potten met etenswaren.
Geheime gang en dorpsplein
Het begon direct al spannend in dit museum in Medemblik met kinderen, via een puzzel kregen we een aanwijzing waar in het café een verborgen gang zou zitten. De meiden vonden het erg leuk en gingen direct op zoek, maar zo gemakkelijk was de “geheime gang” nog niet te vinden. Toen we ‘m gevonden hadden zijn wij er met z’n allen doorheen gekropen.
Op het dorpsplein van het Educatief WOII Centrum zijn een aantal (Oud Hollandse) spelletjes te doen, zoals hinkelen en er staat ook een koprolstang. De meiden gingen direct spelen.
In het huisje mochten de meiden koffiebonen malen (zat in het tasje) en met deze gemalen koffiebonen konden ze er later in het winkeltje iets tegen ruilen.
In een hoekje van de woonkamer van het Educatief WOII Centrum stond een handwerkmand waar je mee aan de slag kon gaan, maar wij wilden graag de speurtocht vervolgen. Via een steile zoldertrap kwamen we op de zolder terecht. Voor deze opdracht moesten we iets uit de tas pakken. Via de aanwijzing konden we de geheime schuilzolder ontdekken. Super leuk bedacht. De meiden vonden het maar een kleine ruimte, “Anne Frank had een grotere verstop plek”, aldus de oudste.
In het winkeltje, konden de meiden de gemalen koffiebonen ruilen tegen: dat moet jezelf maar gaan ontdekken! In de drukkerij stond een hele grote ladekast met diverse (illegale) krantjes. Ook hier konden de meiden een leuke opdracht doen. In een van de lades lagen stempeltjes waarmee ze woordjes in het boekje konden stempelen. Na ruim anderhalf uur hadden we de speurtocht volbracht. Na afloop kregen wij nog een leuke attentie mee van de museummedewerker.
We vonden het een heel mooi museum om te bezoeken in Medemblik met kinderen. Alsof je even terug in de tijd gaat. Erg leuk en herkenbaar om oude spullen te zien die je ook bij je oma en opa misschien nog wel in huis hebt zien staan. En kinderen kunnen veel leren over het leven in de WO2.
Kijk op de website voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen
Overige kinderactiviteiten in Medemblik
Als je van wandelen houdt zit je in Medemblik met kinderen ook goed. Loop een stuk langs het IJsselmeer bijvoorbeeld. Ook zijn er wandelroutes van Wandelnetwerk Noord-Holland. Net onder Medemblik ligt De Vooroever, een langgerekte aaneengesloten recreatie- en natuurgebied. De routes starten bij een afstand van 5 kilometer.
- Op een bijzondere plek even wat gaan drinken? Ga dan naar Kasteel Radboud! Voor de kinderen is er een speurtocht uitgezet zodat ze het kasteel kunnen ontdekken. Als je een museumjaarkaart hebt is dat gratis, anders betaal je een paar euro entree.
Museumstoomtram
Een bijzondere reis naar Medemblik met kinderen heb je met de Museumstoomtram. Stap op de tram in Hoorn en stap uit in Medemblik. Daar heb je twee uur de tijd om rond te lopen en een museum te bezoeken. Je kan het ritje met de trein ook combineren met een boottocht naar Enkhuizen. Vanaf daar pak je de trein terug naar Hoorn.
Verblijven in Medemblik met kinderen
Park Westerkogge is een vakantiepark in Berkhout, vlakbij Hoorn en het Markermeer. De lange oprijlaan gaat langs de weilanden naar het waterrijke vakantiepark. Verblijven kan in een van de huisjes. Voor de kids is er:
- Buitenzwembad (verwarmd)
- Kinderbad (verwarmd)
- Ligweide
- Sportveld
- Speeltuin
- Luchtkussen
EuroParcs IJsselmeer (voormalig Bungalowpark Zuiderzee), ligt in het waterrijke Medemblik. Met de prachtige omgeving, faciliteiten en ruime bungalows heb je een heerlijk verblijf. Overnachten kan in de huisjes of villa’s, sommige zijn speciaal afgestemd op gezinnen. Voor de kids is er:
- Speeltuin
- Overdekt zwembad
- Sportveld
- Bootverhuur
- Waterglijbaan
- Animatieprogramma
In de buurt van Medemblik: kinderactiviteiten in Hoorn en het Zuiderzeemuseum