7x Medemblik met kinderen | Kinderactiviteiten

0

Wat doe je in Medemblik met kinderen, dit stadje in Noord-Holland aan het IJsselmeer? Blogger Anke was een dag in Medemblik met haar gezin en deelt haar tips!

In Medemblik bezochten wij twee musea: het Nederlands Stoommachinemuseum en het bakkerijmuseum “De Oude Bakkerij”. In deze blog deel ik mijn tips voor Medemblik met kinderen.

Doen in Medemblik met kinderen

Nederlands Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum ligt op een prachtige locatie tegen het IJsselmeer aan. Wij hadden heel veel zin om dit museum te bezoeken (en zijn er speciaal voor gekomen uit België).

De meeste machines die in het museum tentoongesteld staan werken nog. Bij elke machine staat er een woordje uitleg, waarom het gebruikt werd, bouwjaar, van waar het komt. De machines worden onderhouden door vrijwilligers. Deze lopen lopen hier rond en geven je graag meer uitleg.

Stoommachinemuseum met kinderen

In het museum in Medemblik met kinderen kan je ook het gevolg zien wanneer er iets mis loopt, bijvoorbeeld wanneer er te weinig water aanwezig is (ontploffing).

De kinderen kunnen een speurtocht verkrijgen bij de inkom. Aan de hand van stukjes foto op een stickervel moeten ze dan te weten komen van welke machine de foto is en waar hij staat. Als ze alle foto’s juist gekleefd hebben, krijgen ze een diploma.

Halfweg de rondgang in het museum kom je in een “technische ruimte” hier staan nog 2 authentieke stoomovens. Toen we toekwamen waren ze volop aan het stoken zodat ze een aantal machines onder stoom konden zetten. Onze kids hebben daar hun stookdiploma gehaald, dit vonden ze helemaal geweldig. Voorzichtig mochten ze hout in de oven gooien.

Aan het einde van de wandeling door het museum staan er kleine stoommachientjes die de kinderen zelf kunnen laten werken. Speciaal aanmaakblokje zit in het zakje met de speurtocht. Ze moeten het aanmaakblokje in het machientje stoppen, aansteken en wachten tot dit genoeg warmte afgeeft aan het water zodat er stoom ontstaat en er bijvoorbeeld een draaimolen begint te draaien. Het wachten duurt ongeveer 10 minuutjes, ons kids hebben constant gefascineerd gekeken of ze hun machine al konden laten werken.

Voor je vertrekt, loop zeker buiten nog even rond, je hebt er een prachtig uitzicht en ook hier staan er nog verschillende (al dan niet werkende) stoommachines.

Toen wij het museum bezochten stond het museum niet onder stoom, best check je hun website even om dit na te kijken. Je bent in dit museum zo twee uur zoet.

Bakkerijmuseum “de Oude Bakkerij”

In het centrum van Medemblik vind je tussen de huizen het bakkerijmuseum ‘de Oude Bakkerij’. Wij waren benieuwd hoe leuk dit is als je in Medemblik met kinderen bent. Je komt er binnen langs de bakkerij waar je brood, chocola en speculaas kan kopen dat ter plaatse en ambachtelijk gemaakt werd.

Doorheen het museum worden oude machines tentoongesteld, sommige worden nog gebruikt. Ook vind je er allerlei “pronkstukken” die ze gemaakt hebben. Wij konden zien hoe ze speculaas, pralines en de chocoladeletters voor Sinterklaas maken.

Als afsluitertje mochten de kinderen een figuurtje van speculaas versieren. Dit werd in een mooi zakje gestopt zodat ze later konden opgegeten worden. (De rit naar huis hebben ze niet overleefd.)

Educatief WOII Centrum Medemblik

Blogger Alyt bezocht het Educatief WOII Centrum Medemblik met haar gezin. In dit dorpje staan de verhalen uit West-Friesland over de Tweede Wereldoorlog centraal.

Met onder andere een winkel, woonhuis, café en een dorpsplein in de stijl van de jaren ’40. Een speurtocht in de vorm van het idee van een Escape Room brengt je door dit centrum heen.

Overige kinderactiviteiten in Medemblik

Wandelroutes

Als je van wandelen houdt zit je in Medemblik met kinderen ook goed. Loop een stuk langs het IJsselmeer bijvoorbeeld. Ook zijn er wandelroutes van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Net onder Medemblik ligt De Vooroever, een langgerekte aaneengesloten recreatie- en natuurgebied. De routes starten bij een afstand van 5 kilometer.

Kasteel Radboud

Op een bijzondere plek even wat gaan drinken? Ga dan naar Kasteel Radboud! Voor de kinderen is er een speurtocht uitgezet zodat ze het kasteel kunnen ontdekken. Als je een museumjaarkaart hebt is dat gratis, anders betaal je een paar euro entree.

Museumstoomtram

Een bijzondere reis naar Medemblik met kinderen heb je met de museumstoomtram. Stap op de tram in Hoorn en stap uit in Medemblik. Daar heb je twee uur de tijd om rond te lopen en een museum te bezoeken. Je kan het ritje met de trein ook combineren met een boottocht naar Enkhuizen. Vanaf daar pak je de trein terug naar Hoorn.

Verblijven in Medemblik met kinderen

#1 Park Westerkogge is een vakantiepark in Berkhout, vlakbij Hoorn en het Markermeer. De lange oprijlaan gaat langs de weilanden naar het waterrijke vakantiepark. Verblijven kan in een van de huisjes. Voor de kids is er:

 • Buitenzwembad (verwarmd)
 • Kinderbad (verwarmd)
 • Ligweide
 • Sportveld
 • Speeltuin 
 • Luchtkussen

#2 EuroParcs IJsselmeer (voormalig Bungalowpark Zuiderzee), ligt in het waterrijke Medemblik. Met de prachtige omgeving, faciliteiten en ruime bungalows heb je een heerlijk verblijf. Overnachten kan in de huisjes of villa’s, sommige zijn speciaal afgestemd op gezinnen. Voor de kids is er:

 • Speeltuin
 • Overdekt zwembad
 • Sportveld
 • Bootverhuur
 • Waterglijbaan
 • Animatieprogramma

In de buurt van Medemblik: kinderactiviteiten in Hoorn en het Zuiderzeemuseum

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.