Bergen aan Zee met kinderen | 15x kinderuitjes

0

Wat te doen in Bergen aan Zee met kinderen, voor een dagje uit of een vakantie? Wij delen een aantal leuke tips voor dit kustdorp in Noord-Holland.

Wij komen graag in Bergen en Bergen aan Zee. We komen er geregeld vanwege het mooie strand, de natuur met de hoogste en breedste duinen van Nederland en de artistieke sfeer, met in de zomermaanden de kunstmarkten. Daarnaast zijn er in Bergen veel galerieën.

In dit artikel delen we tips voor wat je doet in Bergen aan Zee en ook wat je doet in Bergen, het dorp dat zo’n 3 kilometer verderop ligt!

Inhoudsopgave

Doen in Bergen aan Zee met kinderen

Het Sterkenhuis

Rond 1900 verandert het boerendorp Bergen razendsnel. Het beeld van het oude dorpsleven werd bewaard in het Sterkenhuis, dat nu een museum is. Kinderen gaan met de gratis speurtocht op zoek naar de kleine details in het Sterkenhuis. Ze mogen speuren tussen alle objecten, kijken naar de tegeltjes, de vloeren en de plafonds. 

Het Sterkenhuis maakt deel uit van Museum Kranenburgh in Bergen. Nadat je in het museum bent geweest kan je even langslopen bij de ruïnekerk. En hier in de buurt is er een hertenkamp! Verderop vind je ijssalon Pinoccio, een aanrader voor een ijsje!

Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh is een kunstmuseum in Bergen. Leuk voor de kinderen is dat hier veel dingen voor ze worden georganiseerd, waarbij de nadruk ligt op de kracht van kunst en onze eigen creativiteit. Bij Studio C is het educatief atelier en hier zijn allerlei workshops: in het museum en in de beeldentuin.

Wij waren onlangs in dit museum en toen kon je in een enorme zaal eigen kunstwerken maken van verhuisdozen, die allemaal een tekening op de zijkanten hadden. Daarnaast hebben we een tijd rondgelopen in de mooie tuin rondom het museum.

Bergen aan Zee met kinderen
Ruïnekerk

Zee Aquarium Bergen aan Zee

In dit vernieuwde aquarium, aan de boulevard, zijn ruim 300 vissoorten te zien. Absoluut een aanrader als je in Bergen aan Zee met kinderen bent! Zo kan je hier onder het skelet van een potvis doorlopen. En wandel over de brug met daaronder een vijver vol piranha’s! Neem een kijkje bij de zeehonden Selma en Tjark.

Kaasboerderij de Franschman

Wil je weten hoe kaas gemaakt wordt en willen de kinderen kijken bij de koeien, geitjes, zwijntjes? Dan is het leuk om langs te gaan bij kaasboerderij De Franschman.

Watersport

Met de ligging aan zee is er ook de mogelijkheid om te gaan watersporten. Bij de surfschool van Bergen aan Zee kan je leren kiten, golfsurfen en suppen. In de zomermaanden zijn er surfkampen, voor kinderen van acht tot zestien jaar.

Bergen aan Zee met kinderen

Wandelen en fietsen in Bergen aan Zee met kinderen

Rondom Bergen aan Zee is ontzettend veel mooie natuur en daar kan je natuurlijk fantastisch wandelen en fietsen. Bijvoorbeeld in het Noordhollands Duinreservaat of de Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen zijn gratis toegankelijk, voor het Noordhollands Duinreservaat koop je een dagkaartje bij een van de toegangspoorten.

Het Wandelnetwerk Noord-Holland heeft vanaf het Startpunt in Bergen aan Zee een aantal wandelingen uitgezet. De kortste zijn rond de 3 kilometer, de langste is 12 kilometer. Er is ook een startpunt in Bergen centrum en een startpunt bij Duinvermaak, een restaurant met terras en speeltuin.

In de Schoorlse duinen zijn er ook diverse wandelroutes, zoals de familieroute van ruim 4 kilometer. En lees wat je verder doet in Schoorl met kids.

Onlangs wandelden wij vanaf bezoekerscentrum De Schaapskooi in Bergen. Het is een nieuw bezoekerscentrum, er zijn nog niet al teveel faciliteiten. Wel is er een kleine tentoonstelling, gratis, en je kan er koffie en thee halen. Er zijn een aantal gemarkeerde routes, ook kortere afstanden. Daarnaast kunnen kinderen een speciale routekaart halen, tegen een klein bedrag.

Strandtenten en restaurants in Bergen aan Zee met kinderen

Ga je naar het strand, dan wil je misschien ook naar een strandtent gaan. Ik wel in ieder geval!

Een aantal aanraders zijn:

 • Strandpaviljoen SB Noord
 • Strandpaviljoen Evi
 • De Golf Van Bergen
 • De Jongens

Daarnaast zijn er ook een aantal kindvriendelijke restaurants in Bergen en Bergen aan Zee. Dit zijn een aantal tips:

 1. Zilt Bergen aan Zee: dit restaurant ligt aan de boulevard. De speelhoek is weg helaas, wel zit je echt fijn op het terras of binnen in de serre.
 2. Duinvermaak: aan de rand van het Bergense bos eet je pizza’s en pannenkoeken. Bij het restaurant is een grote speeltuin.
 3. Ga je voor de koffie, kies dan voor Bij Merel in het centrum van Bergen! Wij komen hier graag.
 4. Naast lunchroom Bij Merel zit de ijssalon Pinoccio, een enorme aanrader om hier een ijsje te gaan eten.
speeltuin Duinvermaak
De speeltuin Duinvermaak

Speelpark de Batavier

Speelpark de Batavier ligt tussen Bergen en Alkmaar in en is zeker een aanrader tijdens je vakantie in Bergen aan Zee met kinderen. Er is hier een grote speeltuin en er zijn een aantal attracties. Zo kan je waterfietsen of met het treintje gaan. Daarnaast is er onder andere nog een trampolinepark, er is de Midgetgolfbaan de Bedriegertjes (18 holes), peutertuin met zandbak en een parcours met minicars en minimotors. Op het park is een restaurant met terras.

Kabouterpad Schaapskooi Bergen

Bij de Schaapskooi in Bergen kan je op zondagmiddag tussen 12.00 uur en 16.00 uur een kabouterpad lopen met je kinderen! Onderweg doe je een aantal opdrachten. Je bent zo’n 1,5 uur bezig.

Er zijn slechts vijf rugzakken, dus bel vooraf even om zeker te zijn dat er nog een rugzak beschikbaar is. Vanwege de tijd die je bezig bent worden er na 14.30 geen rugzakken meer uitgegeven.

Overnachten in Bergen aan Zee met kinderen

Waar overnacht je in Bergen aan Zee? Dit zijn enkele kindvriendelijke accommodaties:

#1 Vakantiepark Berger Duinen is een nieuw park van Landal. Hier verblijf je in vrijstaande huisjes. Er is een speeltuin op het park.

#2 Net buiten Bergen aan Zee, in het plaatsje Egmond, ligt het Kustpark Egmond aan Zee. Dit is een bungalowpark met zwembad en een Koos Kids Club. Het park ligt in de duinen. \

 • Familiepark
 • Strand
 • Duingebied

Een ander park van Roompot in Egmond is het park De Graaf van Egmond.

Familiehotels Bergen aan Zee

#1 Liever naar een hotel? Verblijf bijvoorbeeld bij Blooming in Bergen. Met binnenzwembad, sauna en bubbelbad.

#2 Of verblijf in het Fletcher Hotel Restaurant Marijke in Bergen, in een appartement met twee slaapkamers.

Dat waren ze, de tips voor Bergen aan Zee met kinderen. Op Reistipsmetkids hebben we al veel meer tips gedeeld. Bijvoorbeeld in deze blogs:

Hertenkamp Bergen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.