Bergen aan Zee met kinderen | 15x Uitjes

Wat te doen in Bergen aan Zee met kinderen, voor een dagje uit of een vakantie? Hier lees je allerlei tips voor dit kustdorp in Noord-Holland. Van het ontdekken van het centrum tot de leukste strandtenten! In dit artikel delen we tips voor wat je doet in Bergen aan Zee en ook wat je doet in Bergen, het dorp dat zo’n 3 kilometer verderop ligt!

Wij komen graag in Bergen en Bergen aan Zee. We komen er geregeld vanwege het mooie strand, de natuur met de hoogste en breedste duinen van Nederland en de artistieke sfeer, met in de zomermaanden de kunstmarkten. Daarnaast zijn er in Bergen veel galerieën.

Centrum van Bergen met kinderen

Wij wandelen graag door het centrum van het stadje Bergen. Bij de Coffee Store Bergen haal je de beste koffie en aan de overkant eet je de lekkerste ijsjes bij Pinoccio. In hetzelfde straatje Plein zit Kaatje’s Bakery café Bergen, met taart en broodjes. Wandel in het centrum van Bergen ook langs de ruïnekerk, de winkels en galerieën en maak een boswandeling. Daarnaast is er in het centrum een Hertenkamp.

En ben je op een van de 2 laatste zondagen van de maand in Bergen, dan kan je het Museum Vliegveld Bergen 1940-1945 bezoeken, ga vooraf wel voor de zekerheid na of het geopend is.

 • Wil je het centrum wandelend verkennen, dan is er onder meer deze route van bijna 6 kilometer van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Doen in Bergen en Bergen aan Zee met kinderen

Het Sterkenhuis

Rond 1900 verandert het boerendorp Bergen razendsnel. Het beeld van het oude dorpsleven werd bewaard in het Sterkenhuis, dat nu een museum is. Kinderen gaan met de gratis speurtocht op zoek naar de kleine details in het Sterkenhuis. Ze mogen speuren tussen alle objecten, kijken naar de tegeltjes, de vloeren en de plafonds. 

Het Sterkenhuis maakt deel uit van Museum Kranenburgh in Bergen. Nadat je in het museum bent geweest kan je even langslopen bij de ruïnekerk. En hier in de buurt is er een hertenkamp! Verderop vind je ijssalon Pinoccio, een aanrader voor een ijsje!

Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh is een kunstmuseum in Bergen. Leuk voor de kinderen is dat hier veel dingen voor ze worden georganiseerd, waarbij de nadruk ligt op de kracht van kunst en onze eigen creativiteit. Bij Studio C is het educatief atelier en hier zijn allerlei workshops: in het museum en in de beeldentuin.

Wij waren onlangs in dit museum en toen kon je in een enorme zaal eigen kunstwerken maken van verhuisdozen, die allemaal een tekening op de zijkanten hadden. Daarnaast hebben we een tijd rondgelopen in de mooie tuin rondom het museum.

Zeeaquarium Bergen aan Zee

Zeeaquarium

In dit vernieuwde aquarium, aan de boulevard, zijn ruim 300 vissoorten te zien. Een reden voor mijn zoon van 9 en mij om op de fiets te stappen en te zien hoe leuk deze plek is. Na 16 kilometer door onder andere de duinen komen we aan.

Bij de kassa kan je onder het skelet van een potvis doorlopen. En wandel over de brug met daaronder een vijver vol piranha’s! Vervolgens sta je in het aquarium. Dit is niet heel groot, maar er zijn mooie vissen te zien. Voor de liefhebbers zijn er ook veel schelpen. Daarnaast zijn er buiten 2 zeehonden waar wij een hele tijd naar hebben staan kijken. Het hoogtepunt voor mijn zoon was de groene leguaan, die je samen met enkele andere reptielen kan zien in de buurt van de kassa.

Verwacht geen spektakel als je hierheen gaat, maar het is wel een leuke plek om ongeveer een uurtje door te brengen met de kinderen.

Zeeaquarium Bergen aan Zee

Strandtenten en restaurants in Bergen aan Zee met kinderen

Ga je naar het strand, dan wil je misschien ook naar een strandtent gaan. Ik wel in ieder geval! Een aantal aanraders zijn:

 • Strandpaviljoen SB Noord
 • Strandpaviljoen Evi
 • De Golf Van Bergen
 • De Jongens

Onlangs fietste ik met mijn jongste naar het Zeeaquarium. Daarna zaten we bij het Duinpaviljoen Lekkers aan Zee, min of meer tegenover het aquarium. De reviews op Google zijn wisselend en dat snap ik ook wel. Tegelijkertijd zou ik er zeker weer gaan zitten. De prijzen waren redelijk voor een plek vlakbij het strand en de patat was zeker lekker. De poffertjes zou ik wel overslaan.

speeltuin Duinvermaak
De speeltuin Duinvermaak

Daarnaast zijn er ook een aantal kindvriendelijke restaurants. Dit zijn een aantal tips:

 1. Zilt Bergen aan Zee: dit restaurant ligt aan de boulevard. De speelhoek is weg helaas, wel zit je echt fijn op het terras of binnen in de serre.
 2. Ga je voor de koffie, kies dan voor Bij Merel in het centrum van Bergen! Wij komen hier graag.
 3. Naast lunchroom Bij Merel zit de ijssalon Pinoccio, een enorme aanrader om hier een ijsje te gaan eten.

Restaurant Duinvermaak met het Bergerbos

Een van onze eerste kennismakingen met Bergen was een bezoek aan restaurant Duinvermaak. Dit ligt aan de rand van deze plaats, tegen het Bergerbos aan. Er is hier een grote parkeerplaats, maar evengoed is het geregeld lastig om een parkeerplek te vinden. Het startpunt Zwarte Weg, van Wandelnetwerk Noord-Holland, is hier. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet.

Het restaurant Duinvermaak is populair, dus reserveren kan geen kwaad. Je eet er pizza of pannenkoeken en voor de kinderen is er een grote speeltuin naast het terras!

Bergen aan Zee met kinderen
Ruïnekerk

Meer activiteiten in Bergen aan Zee met kinderen

 • Wil je weten hoe kaas gemaakt wordt en willen de kinderen kijken bij de koeien, geitjes, zwijntjes? Dan is het leuk om langs te gaan bij kaasboerderij De Franschman.
 • Met de ligging aan zee is er ook de mogelijkheid om te gaan watersporten. Bij de surfschool van Bergen aan Zee kan je leren kiten, golfsurfen en suppen. In de zomermaanden zijn er surfkampen, voor kinderen van acht tot zestien jaar.

Speelparken in de omgeving van Bergen

Speelpark de Batavier

Speelpark de Batavier ligt tussen Bergen en Alkmaar in en is zeker een aanrader tijdens je vakantie in Bergen aan Zee met kinderen. Er is hier een grote speeltuin en er zijn een aantal attracties. Zo kan je waterfietsen of met het treintje gaan. Daarnaast is er onder andere nog een trampolinepark, er is de Midgetgolfbaan de Bedriegertjes (18 holes), peutertuin met zandbak en een parcours met minicars en minimotors. Op het park is een restaurant met terras.

Bergen aan zee met kinderen

Speelpark de Swaan

Ten noorden van Alkmaar ligt het grote speelpark de Swaan, geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar tot en met 12 jaar. Oudere kinderen zijn trouwens wel welkom. Dit park is van april t/m september dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur.

Er zijn hier 5 speeltuinen en je kan er onder meer:

 • Springen op de enorme springkussens
 • Klimmen op de KLIMKAAS (7 meter hoog, 20 meter lang/20 meter breed)
 • Meezingen in het liedjesbos
 • Spelen op het grote waterkussen
 • Er zijn touwbruggen, boomstammen en vlotten
 • Ga van de dubbele duo kabelbaan van 30 meter lang
Bergen aan Zee met kinderen

Wandelen en fietsen in Bergen aan Zee met kinderen

Rondom Bergen aan Zee is ontzettend veel mooie natuur en daar kan je natuurlijk fantastisch wandelen en fietsen. Bijvoorbeeld in het Noordhollands Duinreservaat of de Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen zijn gratis toegankelijk, voor het Noordhollands Duinreservaat koop je een dagkaartje bij een van de toegangspoorten.

Het Wandelnetwerk Noord-Holland heeft vanaf het Startpunt in Bergen aan Zee een aantal wandelingen uitgezet. De kortste zijn rond de 3 kilometer, de langste is 12 kilometer. Er is ook een startpunt in Bergen centrum en een startpunt bij Duinvermaak, een restaurant met terras en speeltuin.

 • Onlangs wandelden wij vanaf bezoekerscentrum De Schaapskooi in Bergen. Het is een nieuw bezoekerscentrum, er zijn nog niet al teveel faciliteiten. Wel is er een kleine tentoonstelling, gratis, en je kan er koffie en thee halen. Er zijn een aantal gemarkeerde routes, ook kortere afstanden. Daarnaast kunnen kinderen een speciale routekaart halen, tegen een klein bedrag.
De Graaf van Egmond

Overnachten in Bergen aan Zee met kinderen

Waar overnacht je in Bergen aan Zee? Dit zijn enkele kindvriendelijke accommodaties:

Vakantiepark Berger Duinen is een nieuw park van Landal. Hier verblijf je in vrijstaande huisjes. Er is een speeltuin op het park.

Wij verbleven bij Landal Residence Berger Duinen, dat ligt in Schoorl. Het is een heel kleinschalig park, tegen de Schoorlse duinen aan. Zeker een aanrader om te verblijven met het gezin! (Bekijk het park)

Berger Duinen

Liever naar een hotel? Verblijf bijvoorbeeld bij Blooming in Bergen. Met binnenzwembad, sauna en bubbelbad.

Dat waren ze, de tips voor Bergen aan Zee met kinderen. Op Reistipsmetkids hebben we al veel meer tips gedeeld. Bijvoorbeeld in deze blogs:

Hertenkamp Bergen
Hertenkamp in het centrum van Bergen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën