Actieve uitjes met kinderen | 10x Gave Kinderuitjes!

Actieve uitjes met kinderen: welke uitjes zijn echt leuk voor gezinnen met (jonge) kinderen? Wij delen een aantal hele leuke tips in Nederland en België!

Bij actieve uitjes denken wij aan uitjes waarbij je fysiek aan de slag gaat: het is sportief of inspannend. Geen bioscoopbezoek dus en ook geen musea. Komen ze, onze tips in België en Nederland. Mis jij een leuk uitje in dit overzicht, deel jouw tip dan met ons!

Leuke, actieve uitjes met kinderen

Duikschool Todi

De Duikschool Todi ligt in Beringen, Belgisch Limburg, en is echt een tof uitje voor gezinnen. Je kan hierbij kiezen tussen een duikervaring of snorkelen. Duiken is mogelijk voor kinderen vanaf 8 jaar. Marilyn testte de duikschool met haar gezin en zij zijn gaan snorkelen. En niet zomaar snorkelen, maar snorkelen in een duikbassin met tropische vissen.

Het is een bassin van 36 meter doorsnede en 10 meter diep met maar liefst 2.200 tropische vissen. De kinderen van Marilyn vonden de snorkel-experience fantastisch! Twee uur op zoek naar fantastisch mooie vissen, echt een aanrader.

Combineer je uren in het water met een gratis outdoor activiteit om de hoek. Dit is bij de BE-Mine site, een “avonturenberg”. Via verschillende trajecten zoek je de top. Er zijn gewone wandelpaden en trappen en er is een uitnodigende klimconstructies met lange glijbaan.

Indoor Skydiven

Afgelopen zomer mochten wij het indoor Skydiven testen: echt een avontuurlijk uitje dat zeker geschikt is voor kinderen. Wij deden dit in Roosendaal. In een aantal rondes maak je kennis met het indoor skydiven: vliegen in een grote windhal. Johan testte dit met zijn dochter van 7 jaar.

Zijn ervaring was dat de eerste keer beter te doen is dan je eventueel verwacht: je wordt goed geholpen. Het is zoeken naar het gevoel om te blijven hangen. Na afloop waren papa en dochter super enthousiast en dit willen ze zeker nog eens gaan doen!

Forestia

Forestia is een combinatie van een klim- en een dierenpark in de Ardennen. Dit dierenpark ligt in een heuvelachtig bos, waardoor het een fijne wandeling is door het park. Je komt langs ongeveer dertig soorten dieren.

En dan is er het klimgedeelte: zeker een aanrader als je zoekt naar actieve uitjes met kinderen. In Forestia zijn er 11 klimroutes en 2 tokkelbanen. Ideaal, want voor iedere leeftijd is er een passend parcours. Je krijgt een instructie en vervolgens kan je klimmen en naar beneden glijden.

Grotten Van Han

Nog een uitje in de Ardennen, dit gebied is sowieso top voor een actieve vakantie, is het bezoeken van de Grotten Van Han met kids. Nicole was hier met haar gezin geweest en gaf aan dat dit waarschijnlijk de bekendste grotten van de Ardennen zijn.

Nu is er meer te doen dan enkel de grotten bezoeken, zo is er ook een wildpark, maar het Parcours Speleo was wel een van de tofste activiteiten. Het is spannend en vooral heel gaaf. Klimmend en klauterend gaat het omhoog over de rotsen, gebukt onder de bergwand door en waar mogelijk weer rechtop. 

Daarna kan je ook nog de “gewone” grot bezoeken, waarbij je niet bang hoeft te zijn voor vieze kleren. Het is een tof, afwisselend en actief uitje voor het hele gezin!

Kabouterpad

Zoek je actieve uitjes met kinderen maar dan wel geschikt voor de jongsten? Veel minder spannend dan de optie hierboven, maar oh zo leuk voor de kleuters is het wandelen van een Kabouterpad.

Wij deden dit al eens bij het Kabouterpad in Rhoon en ook tijdens een weekend in Soest. Met een puntmuts op wandel je met de kinderen een ronde, meestal niet langer dan 1 – 2 kilometer. Je gaat op zoek naar kabouters en onderweg voeren de kids een aantal opdrachten uit.

Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen

Weer een totaal andere uitje in de categorie actieve uitjes met kinderen: de Kasteeltuinen in Arcen. De tuinen beslaan een gebied van 32 hectare en dit uitje was enkele jaren op rij het leukste uitje van Limburg!

Waarom dit als een van de actieve uitjes wordt neergezet? Er zijn heel wat tuinen te ontdekken, dus je bent een groot deel van de tijd in beweging. Daarnaast is er veel afwisseling: iedere tuin is anders en er zijn allerlei leuke onderdelen voor de kinderen. Zo is er een speeltuin, er zijn trappetjes, je kan golfen en vinden jullie de glijbaan in het park?

Nature game in N.P. De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. In ieder jaargetijde is het een mooie plek voor een dagje uit of een weekend weg.

Nicole was hier met haar zoon en maakte er een interactief uitje van: ze speelden de Nature Game. The Nature Game vertelt over het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum. Het spel zit goed in elkaar zit, het is mooi vormgegeven en je bent afwisselend bezig met opdrachten en naar verhalen luisteren. Doordat het spel ook echt jouw locatie volgt door het park voelt het heel persoonlijk.

Escape Room

Een escape room: is dat ook een van de actieve uitjes met kinderen? Ja, als je kinderen oud genoeg zijn kan je met ze naar een escape room. Anouk test dit binnenkort met haar zoon!

Het werkt hetzelfde als voor volwassenen: in een bepaalde (beperkte) tijd probeer je te ontsnappen uit een ruimte. Dit doe je door puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden.

De Spelerij – Uitvinderij

De Spelerij – Uitvinderij is een heel afwisselend uitje voor kinderen vanaf 4 jaar in het oosten van Nederland. Het bestaat uit twee gedeeltes: een buiten en een binnen. Buiten (de Spelerij) speel en ontdek je op de fantasierijke speelplekken en speeltoestellen. Binnen (de Uitvinderij) maak je kunstwerken in de werkplaats.

Blogger Alyt testte dit uitje met haar gezin en ze waren ontzettend verbaasd over hoe leuk en bijzonder het was. Als je aankomt zie je een plek waar je door rioolbuizen loopt, in een monorail kan zitten, je kan je schaduw vangen en dat is slechts het begin!

Spelerij-Uitvinderij

Meer actieve uitjes met kinderen

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke uitjes voor het gezin met een actieve component dan de 10 die we hier noemden. Enkele aanraders:

  • Deltapark Neeltje Jans in Zeeland
  • Trampolineparken, wij testten onder andere Jumpsky in Gent
  • Natuurspeeltuinen, klimparken en zwembaden
  • Kerktorens beklimmen als de Dom in Utrecht van wel 112 meter hoog.
  • Klimbossen
  • Wandelingen
  • Speurtochten
  • Klimduin in Schoorl

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.