Grotten van Han met kinderen | Onze review!

Hoe leuk is het om de grotten van Han met kinderen te bezoeken? En wat is hier allemaal te doen? Ik vertel je in dit uitgebreide blog graag hoe ontzettend leuk ons bezoek aan de grotten van Han met kinderen was!

De grotten van Han zijn waarschijnlijk de bekendste grotten van de Ardennen. Het is wellicht ook een van de oudste toeristische attracties van België. Al in de 19e eeuw lieten bezoekers zich rondleiden door de grotten. Tegenwoordig is echter nog veel meer te doen dan alleen een van de grootste grotten stelsels van Europa bezoeken.

Grotten van Han
Zwijnen in het Wildpark

Ons bezoek aan de Grotten van Han met kinderen

Van de website word ik vooraf al enthousiast. Wij besluiten het wildpark, de grot en het Parcours Speleo te bezoeken. We beginnen onze dag bij de Grotten van Han met kinderen met een bezoek aan het wildpark. In het centrum van Han sur Lesse laten we ons vanaf het grote kantoor van Domaine des Grottes de Han in een open safari wagen in een paar minuten naar de ingang van het wildpark brengen.

Boven het weiland waar we uitstappen hangen twee luchtballonnen in de lucht; een machtig gezicht zo boven de mistige bomen en weilanden. Iets verderop op de heuvel begint het wildpark waar we op zoek gaan naar de wilde dieren van de Ardennen. Het is heerlijk zonnig herfstweer en het bos waar we door lopen is prachtig.

Wildpark

Voor onze wandeling door het wildpark heb ik de app van de grotten van Han gedownload. Die app stelt de jongens bij alle dieren die we tegenkomen een vraag die ze kunnen beantwoorden door de borden te lezen. Ze gaan er enthousiast mee aan de slag!

Al wandelend komen we langs veel dierenverblijven. We zien uilen en wolven, everzwijnen en herten. Bij de poolvossen klimmen we omhoog een indrukwekkende constructie op met avontuurlijke hangbruggen en uitkijk platformen. Vanaf hier zien we niet alleen de vossen op de grond onder ons, maar kijken we ook diep de prachtige groene vallei in waar we naar toe onderweg zijn.

Belgische Ardennen met kinderen

Tegen het eind van de wandeling komen we bij een Hans en Grietje achtig huisje in het bos, er knappert een vuurtje terwijl we buiten in het herfstzonnetje een hapje eten. Daarna dalen we af de vallei in, om ons heen lopen de hertjes te snuffelen tussen de herfstbladeren.

De rest van het Wildpark zien we vanuit de open safaribus. Verspreid over het grote terrein zien we mooie Prezwalski paarden, bizons, ezels en verschillende herten. Waar we aan het eind van de trip uitstappen staan een paar indrukwekkende grote bruine beren op ons te wachten.

Het wildpark praktisch

Als je de volledige route door het wildpark wandelend aflegt ben je 5,5 kilometer onderweg. Je kunt ook net als wij ervoor kiezen om de eerste 2,5 kilometer te wandelen en de laatste 3 kilometer met de safari wagen verder te gaan. Ook is het mogelijk om de gehele route door het wildpark per safari bus af te leggen. Wil je je bezoek aan het wildpark inkorten, dan kun je na 2,5 kilometer wandelen ook een sluiproute volgen naar de ingang van de grot en het Parcours Speleo.

Er zijn onderweg twee plaatsen waar je iets eenvoudigs kunt eten en drinken (na 2,5 kilometer wandelen en aan het eind van het wildpark bij de beren). Maar er zijn onderweg ook diverse bankjes en zelfs een flink aantal picknicktafels voor als je je eigen lunch meeneemt. Afhankelijk van welk vervoer je kiest ben je tussen de 2-3 uur onderweg in het Wildpark.

Tip: vergeet niet de app te downloaden en in het kantoor de QR code te scannen.

Parcours Speleo

Dit is waar ik vooraf het meeste naar uitkijk; het Parcours Speleo. Zelf als amateur speleoloog door de grotten van Han tijgeren, dat doe je ook niet elke dag!

Wij melden ons bij een keet in het bos, een vuurtje staat heerlijk te branden in de herfstzon. Uit de keet komt een zeer vriendelijke Belg die ons welkom heet en ons helpt aan onze kleding voor in de grot. In alle maten, ook die van zoonlief van 8, zijn er rode overalls, stevige kaplaarzen en helmen met lamp. Nadat we ons omgekleed hebben en onze tassen veilig opgeborgen zijn in een locker wandelen we naar de ingang van de grot.

Parcours Speleo

De grot in

De korte instructie is simpel, volg de witte reflectoren tot je rode reflectoren ziet, dan begint de reis terug en volg je de rode reflectoren. Het kan niet eenvoudiger, toch vind ik het spannend als we de donkere grot inlopen.

Al na een paar meter kunnen we niet meer rechtop lopen en gaan we gebukt verder onder de rotswanden door. De grond onder onze voeten wordt steeds natter en voor we het weten zuigen onze laarzen vast in de blubber. Ik kijk als laatst in onze rij achterom, afgezien van het schijnsel van de lamp op mijn helm is er niets dan duisternis. We zijn nu echt diep de grot ingewandeld.

Het is spannend, het is een klein beetje eng, maar het is vooral heel gaaf. Al klimmend en klauterend gaan we verder. Omhoog over de rotsen, gebukt onder de bergwand door en waar mogelijk weer rechtop. We komen steeds vaker met de blubber in contact. Dan ineens zie ik weer daglicht in de verte, voor we het weten staan we weer buiten in het herfstbos. Tot onze knieën onder de modder, maar wel een bijzondere ervaring rijker!

Grotten van Han
Na afloop van het Parcours Speleo

Parcours Speleo praktisch

Je kunt voor je bezoek aan het Parcours Speleo vooraf een tijd reserveren zodat je zeker bent van deelname. Wil je flexibeler zijn, dan kun je vaak ter plaatse ook gewoon aansluiten mits het niet te druk is. Er zijn tijdens de route door de grot ook aftakkingen naar kleinere doorgangen voor diegene die meer uitdaging zoeken.

In de grot breng je ongeveer 20-30 minuten door. Reken samen met omkleden op ongeveer een uur voor de hele Parcours Speleo ervaring.

Door de overalls en laarzen blijft je kleding redelijk schoon, maar het loont de moeite om niet je beste kleding aan te trekken en voor de zekerheid een paar schone sokken mee te nemen.

Dagje weg België

De grot van Han met kinderen bezoeken

Niet ver van de ingang van de grot die wij zelf hebben mogen verkennen met het Parcours Speleo is de ingang van de grote grot van Han. Dit is een hele andere grot dan die van het Parcours Speleo.

Om te beginnen is de grot maar liefst 2 kilometer lang. En hier hoef je niet bang te worden om vies te worden. Door de hele grot zijn mooie verlichte paden aangelegd en ook verdwalen zal niet snel gebeuren; het bezoek wordt begeleid door een gids.

We gaan met een grote groep naar binnen en laten ons door de enthousiaste gids veel vertellen over het ontstaan van de prachtige stalagmieten en stalactieten die we om ons heen zien. Zo vertelt ze ons ook dat een regendruppel er ongeveer een jaar over doet om door het kalksteen van de berg heen te druppelen voor deze in de grot op de grond of op het hoofd van een bezoeker valt.

In een van de grootst zalen zien we een indrukwekkende licht- en geluid show die geprojecteerd wordt op de muren van deze immens grote ondergrondse ruimte. We passeren onderweg ook meerdere keren een ondergrondse rivier. Het is bijzonder hoe groot het hierbinnen is, sommige ruimtes zijn wel meer dan 60 meter hoog.

Als we aan de andere kant van de heuvelrug de grot weer uitstappen het zonlicht in, lopen we zo door een mooi park terug naar het dorp. Hier is een grote leuke speeltuin en kinderboerderij te vinden waar de jongens nog even spelen terwijl wij op een bankje in de zon gaan zitten.

De grot van Han praktisch

Bezoek je alleen de grot van Han of begin je hier, dan reis je vanaf het centrum van Han sur Lesse met een 100 jaar oude tram naar de ingang. Volgt je bezoek aan de grot op een bezoek aan het wildpark of het Parcours Speleo dan wandel je zelf naar de ingang van de grot.

De rondleidingen starten ieder half uur en worden in het Nederlands en Frans gegeven. Je bent zo’n anderhalf uur zoet met een bezoek aan deze grote grot van Han.

Speeltuin in Han sur Lesse
Speeltuin in Han sur Lesse

Onze dag in Domaine des Grottes de Han met kinderen

Wij hebben een geweldige dag gehad bij de Grotten van Han met kinderen! Dit is toch wel de Ardennen op z’n mooist. De bossen, de dieren, de grotten. Maar ook de combinatie van zelf actief bezig zijn, en ons lekker laten rondleiden; op alle fronten een hele gevarieerde dag! A

Al met al was het voor de jongens misschien net iets teveel op een dag. Tijdens het bezoek aan de grotere grot begon het enthousiasme namelijk redelijk te dalen, dat kwam gelukkig wel weer terug in de speeltuin.

Grotten van Han

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën