Belgische Ardennen met kinderen – 21x Daguitstap tips

Dichtbij en toch heel anders; een weekendje weg of een vakantie in de Ardennen in het Oosten van België. Wij waren er in de herfstvakantie en hebben veel kinderactiviteiten in de Ardennen getest. Graag deel ik mijn tips voor een afwisselend bezoek aan de Belgische Ardennen met kinderen. Je leest in deze blog onze tips voor uitjes, daguitstappen, wandelingen en leuke ideeën voor kindvriendelijk overnachten in de Ardennen.

De Belgische Ardennen is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg of een vakantie met het gezin op maar een paar uur rijden. Dat is natuurlijk vanwege de mooie natuur en de vele opties voor activiteiten, daarnaast heb je er veel leuke en kindvriendelijke accommodaties.

Verblijftip! Center Parcs Les Ardennes ligt in de Ardennen en heeft een subtropisch zwemparadijs op het park en er is de Indoor speelhal Action Factory met speelwereld BALUBA.

Uitjes Belgische Ardennen met kinderen

Wildpark en grotten van Han

De Ardennen staan uiteraard bekend om de prachtige natuur, en terecht! Glooiende heuvels, enorme bossen, uitgestrekte weilanden: de natuur in de Ardennen is prachtig. Je kunt op heel veel plekken de bossen in en genieten van de natuur of actief aan de slag in klimparken of op het water in een kano of kajak. De grotten van Han zijn waarschijnlijk de bekendste grotten van de Ardennen. Het is wellicht ook een van de oudste toeristische attracties van België. Al in de 19e eeuw lieten bezoekers zich rondleiden door de grotten.

Wij kiezen tijdens ons verblijf in de Ardennen voor een bezoek aan het Domein van de Grotten van Han. Op dit 250 hectare grote domein vind je een wildpark, een prachtige grot van maar liefst 2 kilometer lang en het Parcours Speleo. Een kleinere grot waar je als amateur speleoloog zelfstandig door de donkere grot mag klimmen en klauteren.

Wij hebben een geweldige dag gehad bij de Grotten van Han met kinderen! Dit is toch wel de Ardennen op z’n mooist. De bossen, de dieren, de grotten. Maar ook de combinatie van zelf actief bezig zijn, en ons lekker laten rondleiden; op alle fronten een hele gevarieerde dag! Lees het uitgebreide verslag van ons bezoek aan het Domein van de grotten van Han.

Grotten van Neptunes

De bekendere kinderactiviteiten in de Ardennen zijn het bezoeken van grotten. Nu is onze blogger Anke al in heel wat grotten geweest maar de Grotten van Neptunes vond zij een van de mooiste! De rivier heeft een ondergronds traject uitgesleten. Tussen de natuurlijk uitgesleten trajecten werd handmatig een gang gemaakt.

De Neptunusgrot is een grot in het Belgische Petigny. De rivier heeft een ondergronds traject uitgesleten. Tussen de natuurlijk uitgesleten trajecten werd handmatig een gang gemaakt. Aan het eind van de 19e eeuw werd de Neptunusgrot ontdekt. Door de inwoners van het dorp werd de grot altijd al “Grotte de l’Adugeoir” genoemd: “grot van het verdwijngat”. Deze wordt de “Kaboutergang” genoemd. D De kaboutergang heeft zijn naam niet gestolen, op sommige plaatsen is hij erg laag en moet je echt bukken. Onze kinderen konden met hun vingertoppen het plafond aanraken. Aangezien een stuk van de rondleiding door de grotten gebeurt met een boottochtje over de ondergrondse rivier is het aantal deelnemers per rondleiding beperkt.

Aan de start van ons bezoek vertelt onze gids eerst een stukje belangrijke informatie (niks aanraken, geen flits). Langs een reeks trappen gaan we naar beneden in de Grotten van Neptunes. Geregeld stoppen we. We krijgen uitleg en we mogen vragen stellen. Ongeveer halverwege is er een iets groter “plein” waar we stoppen en alle lichten gaan uit. We krijgen een prachtig klank – en lichtspektakel; de mooiste plekjes van de plaats plaatsen ze één voor één in de spotlights.

Belgische Ardennen

Boottocht door de grot

Een klein stukje verder wordt de groep verdeeld om in twee (wankele) bootjes plaats te nemen. Eerlijk is eerlijk: dit is echt het mooiste stukje van de grot. Ook hier houden we even halt en horen we plots water stromen. Lichten worden aangedaan en vestigen onze aandacht op een heuse waterval. We moeten toegeven, we hebben echt al verschillende grotten bezocht, maar dit hadden we nog niet eerder gezien.

Na het boottochtje door de Grotten van Neptunes komen we via een aantal trappen weer uit waar we begonnen zijn. Het bezoek aan de grotten duurt een klein uurtje.

Zoals hierboven reeds vermeld is het aantal bezoekers per rondleiding door de Grotten van Neptunes beperkt. Maar ook hier werd over nagedacht. Voor de grotten vind je een kleine speeltuin waar de kinderen kunnen ravotten tot het tijd is om de grot te bezoeken of je kan een wandeling maken. Aan de inkom zijn de medewerkers zo vriendelijk om je over deze mogelijkheid te vertellen. Indien je interesse hebt krijg je een informatieblad mee. “Mont des sens” is een wandeling van ongeveer drie kwartier en gaat over de heuvel boven de grot. Onderweg zijn er allemaal opdrachtjes te doen. Denk aan wist – je – datjes, een blotevoetenpad, klankboom, verschillende houtsoorten.

Eerder bezochten we al een aantal grotten met onze kinderen, maar deze Grotten van Neptunes steken daar echt wel bovenuit. Bekijk de praktische informatie zoals de openingstijden en de entree op de website.

Watervallen van Coo

Een ander uniek stuk natuur vind je bij het kleine Coo, een van de bekendste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen. Hier komen met behoorlijk gedonder de twee watervallen van Coo naar beneden. Via een trap kun je tussen de twee watervallen afdalen om van dichtbij het vallende water te zien. Voor de liefhebbers vind je precies hier ook een erg goed verstopte geocache. In de buurt van de watervallen kan je bijvoorbeeld ook kajakken. (Website)

Pretpark Plopsa Coo

Wil je de natuur combineren met iets heel anders, dan wandel je vanaf de watervallen zo bij het pretpark Plopsaland naar binnen. Dit is met name voor jongere kinderen een leuk pretparkje. Er zijn hier attracties in het thema van Studio 100 en een kleine kinderboerderij met wat geiten. 

Je kunt vanuit Plopsa Coo een stoeltjeslift nemen die je naar een hoger punt voert voor een mooi uitzicht op de gehele vallei.

Belgische Ardennen wandelen

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft flink huisgehouden in de Ardennen. Hier in la Roche zijn de sporen ervan nog terug te vinden. Zo zijn er in het dorp een Amerikaanse en Engelse tank te vinden. De Amerikaanse tank staat centraal aan het parkeerplein in het centrum van het stadje.

De jongens bewonderen met ontzag de enorme schade die de tank heeft geleden en klimmen er uiteraard ook even op voor een stoere foto.

Belgische Ardennen Hoge Venen plankenpad
Hoge Venen

Hoge Venen

De Hoge Venen is een natuurgebied in het oosten van België, het loopt van de Ardennen naar de Duitse Eifel. Dit gebied is prachtig en het loont absoluut de moeite om erheen te rijden en te gaan wandelen. Eventueel is het een mooie plek voor een tussenstop op de heen- of terugreis. In de winter kan je hier skiën als het gesneeuwd heeft.

Tip: vanaf het terras van le Quai Son heb je mooi uitzicht op het dorp en het kasteel. Naast het terras kunnen de kinderen spelen in het kleine parkje of aan de oevers van de rivier.

Steden in de Belgische Ardennen

La Roche en Ardenne

Er zijn heel veel grotere en kleinere dorpen in dit deel van België te vinden die de moeite waard zijn. Wij bezoeken tijdens onze vakantie in de Belgische Ardennen met kinderen het mooie la Roche en Ardenne.

Vanaf de overkant van de rivier de Ourthe ziet La Roche er indrukwekkend uit met de ruïnes van het grote kasteel van Roche bovenop de heuvel. Een bezoek aan dit kasteel is meer dan de moeite waard. Eenmaal binnen blijkt er ondanks de vervallen staat van het kasteel nog veel te ontdekken.

Er zijn diverse kruip-door-sluip-door gangen en trappen door het kasteel. Vanaf de muren bovenop heb je schitterend uitzicht op de omgeving. En als ik het verhaal van de spook van het kasteel van la Roche aan de jongens vertel terwijl we door het kasteel wandelen wordt het bezoek nog leuker.

Belgische Ardennen met kinderen
La Roche en Ardenne

Malmedy

Ook het mooie Malmedy is de moeite waard, de kathedraal die centraal in het stadje staat is indrukwekkend. Naast de kerk vind je het Malmundarium, een mooi kloostercomplex waar onder andere een carnaval museum te vinden is. Verken het stadje op zoek naar geocaches, er zijn er een aantal te vinden in Malmedy. In het artikel over de Hoge Venen lees je ook een aantal tips over wat te doen in Malmedy met kinderen.

Tip: Bij de bakker en tearoom van Chez Dijan eet je de smakelijkste broodjes en de meest heerlijke taartjes. 

Luik met kinderen
Luik

Luik

Er is meer dan alleen natuur in de Ardennen, je kunt hier ook prima een leuke stad bezoeken. Wij bezoeken de stad Luik tijdens onze reis door de Ardennen. Een stad die veel mensen jarenlang links lieten liggen, maar waar het tegenwoordig bijzonder leuk is.

De oude stad is compact, eenvoudig te bewandelen en vol met leuke eettentjes en charmante winkels. De sfeer is goed, het eten verrukkelijk en er is meer dan genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Een leuke uitstapje als je in de Belgische Ardennen met kinderen bent.

Het Préhistomuseum en de grot ligt net ten zuidwesten van Luik, in een Natura 2000 reservaat. In de zomermaanden wordt dit museum omgetoverd in een prehistorisch landbouwersdorp met blotevoetenpad in het bos, de grot, plantendoolhof en twee jachtparcours!

Lees ook: dit doe je in Luik met kinderen!

Namen

De plaats Namen, of Namur, is de hoofdstad van Wallonië. Het is een hele mooie stad met allerlei musea, bezienswaardigheden en natuurlijk de citadel. Via de kabelbaan kom je vanuit de stad bij de citadel. Met de Citadelle Pass kan je drie onderdelen bezoeken voor € 11, -. Een rondrit door de Citadel in een treintje, een bezoek aan de ondergrondse gangen en een bezoek aan de Médiévale. Leuk onderdeel is een bezoek aan de onderaardse gangen, dit stelsel is in totaal ruim 7 kilometer lang. Zo’n 500 meter is ingericht met een klank- en-lichtvoorstelling. Naast de citadel ligt het speelpark Koningin Fabiola Pretpark.

Durbuy

En Durbuy is de kleinste stad van de Belgische Ardennen. Bezoek hier sowieso het historisch centrum van de stad. Als de kinderen geen zin hebben om te lopen dan kan je ook in het toeristentreintje stappen. Stap je in het toeristentreintje, dan stop je ook bij de uitkijktoren. Het is echter ook leuk om omhoog te wandelen vanuit het centrum. Dit kan vanaf de Anticlinaal, door de bossen omhoog. De toren is enkel geopend als het treintje rijdt.

La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne

Belgische Ardennen met kinderen | Kastelen

Kasteel van Bouillon

Boven de stad Bouillon staat een groot middeleeuws kasteel. Via een audiotour kan je dit grote kasteel ontdekken. Bijzonder is dat de gangen onder het kasteel uitgehakt zijn uit de bergtoppen. Het lijkt daarom opeens alsof je door echte grotten wandelt. Ook tof is het om de torens te beklimmen. Er wordt ook een roofvogelshow gegeven. Al met al ben je hier zo een aantal uur zoet. (Website)

Kasteel van Chimay

Het Kasteel van Chimay bezoeken met kinderen in de Belgische Ardennen, is dat leuk? Blogger Anke was er met haar gezin. Sinds 1804 hoort het kasteel toe aan de prinsen van Chimay. Het Kasteel van Chimay werd gedurende 1000 jaar ononderbroken bewoond door de voorouders van de Prinsen van Chimay.

Bij onze binnenkomst werden we begroet door de prinses zelf. Zo cool vonden de kinderen! Bij de inkom kregen we een tablet. Voor de kinderen was er een apart appje waarmee ze doorheen het kasteel op spoken konden jagen. Overal kon je ze terugvinden, op portretten, wapens, kledingstukken. Dus de kids deden hun best om de meeste spoken te vangen.

Ondertussen hadden wij de mogelijkheid om over elke kamer of voorwerp meer te weten komen aan de hand van de tablet. We zijn ons bezoek aan het kasteel gestart in het theater. Hier werd een film afgespeeld met de geschiedenis van het kasteel. Als je daar bent, kijk en luister niet enkel naar de film, maar neem ook de tijd om rustig rond te kijken. Het is echt een plaatje!

uitje kids Henegouwen

Door het kasteel dwalen

Na de film konden we door de beschikbare zalen rondwandelen en kregen we meer informatie aan de hand van onze tablet. Een kleine tip; kijk niet enkel naar de harnassen, wapens, portretten. Maar kijk ook zeker naar de vloer en plafond. Het kasteel is nog in prima staat en is prachtig afgewerkt.

Wat ons ook is opgevallen zijn de kachels, dit zijn echt kunstwerkjes op zich! Aangezien het kasteel nog bewoond wordt, kan je maar een aantal kamers bezoeken.

Ben je in de provincie Henegouwen op vakantie of in de Ardennen? Dan is het kasteel zeker de moeite waard om te bezoeken! Met de tablet erbij werd het een interactief bezoek, ook voor de kinderen. Wel kregen we de indruk dat de kids veel dingen niet zagen omdat ze te druk op zoek waren naar de spoken.

Le Pass

Attracties Belgische Ardennen

Wetenschapsmuseum Le Pass

Regent het? Een enorm leuke daguitstap is het wetenschapsmuseum Le Pass in de provincie Henegouwen. Blogger Anke ging hierheen met haar gezin tijdens een lang weekend in de Belgische Ardennen met kinderen. Dit is een combinatie van een wetenschapsmuseum en een avonturenpark. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen ontdek je met het hele gezin wetenschap. Er zijn veel verschillende ruimtes waar je veel mag testen en doen, ideaal voor een dagje uit! Het Pass is onderverdeeld in vier zones (aangeduid met A tot en met D), die naadloos in elkaar overlopen. In eendag kan je ze niet allemaal even uitgebreid ontdekken, aangezien er zo veel te doen is.

Walibi

Walibi Belgium

Wil je je kinderen een heel leuk uitje bezorgen tijdens de vakantie of de op terugweg? Anke reed op de weg terug uit de Ardennen naar Walibi Belgium en daar hadden ze een hele leuke dag. Het park is groot genoeg om er een dag in door te brengen. Walibi is een pretpark voor iedereen, van de allerkleinste tot de grote durfal. Er zijn veertig attracties, voor ieder wat wils dus.

Blogger Anke schreef onder meer over dit bezoek tijdens een weekendje in de Belgische Ardennen met kinderen: “Door ons enthousiasme vergaten we aan de inkom een plannetje mee te nemen. Dit hebben we opgelost door de app van Walibi te downloaden. Ik moet toegeven, dit is best handig. De echte blikvanger van Walibi is natuurlijk “De Pulsar”. Je wordt een aantal keer heen en weer gekatapulteerd met een snelheid van 100 km/u. De allerlaatste keer ga je door het water. Met open mond hebben we een aantal keer staan kijken en getwijfeld zouden we het doen.

Voor de kleintjes zijn er ook een aantal attracties. Er zijn in het park 16 attracties speciaal voor kinderen. Onze jongste van 7 jaar is net boven 1,20 meter en mocht in de meeste attracties.

  • Let wel op de openingstijden, het park is niet het hele jaar door geopend.
Walibi Ardennen

Euro Space Centre

Het Euro Space Centre staat in het teken van een ongelooflijk familie-avontuur, waarin je een astronaut wordt en het universum kan verkennen. Vertrek hier een hele dag lang op een daguitstap in de Belgische Ardennen, op ontdekking van alle uithoeken van de melkwegstelsels. Test jullie kennis, stimuleer de zintuigen en train als een astronaut die op het punt staat op missie te vertrekken. Je kan hier op de maan wandelen of over Mars vliegen, de vrije val of de middelpuntvliedende kracht ervaren en bijvoorbeeld het Marsdorp bezoeken.

Attracties in de Ardennen

Je kunt maar zoveel doen tijdens een kort verblijf aan de Ardennen met kinderen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar deze kinderactiviteiten in de Ardennen:

  • Le Val de Wanne – activiteitencentrum met allerlei leuke opties voor gezinnen.
  • recreatiepark en speeltuin Houtopia;
  • recreatiebos en klimpark Parc Chlorophylle;
  • Wandel door het magisch mooie dal van de Ninglinspo;
  • of de mogelijkheden om railbike te rijden in de Ardennen.
Kasteel van Chimay

Wild- en dierparken Belgische Ardennen

Klim- en dierenpark Forestia

Ook leuk in de Belgische Ardennen met kinderen is een bezoek aan Forestia. Wat dit een bijzonder park maakt is dat het twee onderdelen heeft: een wildpark en een klimpark. Je wandelt door de natuur en je bent op zoek naar dieren. En daarna krijg je uitleg en klim je tussen de bomen. Gastblogger Anouk testte het. In een wandeling van ongeveer 1/1.5 uur lopen we langs heel verschillende dieren, er zijn wel 30 soorten in Forestia! Van herten tot beren en van lama’s tot marmotten en wolven. Zeker de nieuwe zwarte beren kun je goed bekijken, dat zijn indrukwekkende dieren. En we hebben enorm gelachen om de wasberen die over elkaar heen duikelend een soort ‘show’ weggaven.

Forestia met kinderen

De verblijven van de dieren zijn groot en natuurlijk, Forestia is geen dierentuin met krappe hokken! En dat betekent dat je sommige dieren echt even moet zoeken om ze te zien! Als je met een buggy of rolstoel het park bezoekt, moet je rekening houden met de heuvelachtige paden, dat kan soms pittig zijn. Op verschillende plekken in het park staan informatieborden over de dieren, en bij sommige dieren kun je ook bij het voederen (door de parkmedewerkers) meekijken.

De andere kant van het park is het klimbos. Hier zijn 11 klimroutes en 2 tokkelbanen: voor elke leeftijd/grootte en ervaring is er wel een parcours wat passend is. Na een goede instructie kun je goed en veilig gaan klimmen, naar beneden glijden. Leuk om uit te proberen en zo je grenzen te verleggen!

Forestia biedt een leuke mix van natuur, dieren en klimmen. Wij vonden dit park een aanrader: het ligt op een mooie plek. De combinatie tussen dieren kijken en klimmen maakt het een afwisselend bezoek. Meer informatie over het park is te vinden op de website.

Dierenpark Safaripark Monde Sauvage

Blogger Karlien was met haar gezin bij het Safaripark Monde Sauvage. Leuk aan deze dierentuin is de afwisseling. Je hebt namelijk een safarigedeelte (met eigen auto of een treintje) en een gedeelte met dierenverblijven. Ook zijn er allerlei voorstellingen, er is een speeltuin, een kinderboerderij en een avonturenpark met netten.

Forestia Ardennen

Wandelen Belgische Ardennen met kinderen

De Belgische Ardennen is bij uitstek een gebied waar je goed kan wandelen met het gezin. Een aantal tips voor bewegwijzerde wandelroutes zijn:

  1. Wandeling Fond de Vedeur in Durbuy. Hierbij volg je de bewegwijzering met de rode rechthoek. De totale afstand is 7.7 kilometer. En de Boucle de Durbuy is ongeveer 5 km – volg de blauwe rechthoek.
  2. De laddertjeswandeling in Rochehaut – met steile ladders – geschikt voor kids vanaf een jaar of 12. OF ga voor de Ninglispo-wandeling – de Ninglinspo is de enige bergrivier van België. Op een parkeerplaats in het dorpje Sedoz start een route van 2,5 km en van 6 km.
  3. Natuurpark Chlorophylle heeft een ontdekkingsparcours van 200 meter in de toppen van de bomen en er is een een educatief pad van 2 kilometer met informatiebordjes in het Frans en het Nederlands. Daarnaast vind je er een speelweide met speeltuigen en diverse houten attracties. Ook is er in de omgeving een wandeling uitgezet.
  4. Fondry des Chiens, ook wel de Grand Canyon van België genoemd. Bij de kerk van Nismes starten routes van 4, 7 en 10 km, deze zijn bewegwijzerd.

Spoorfietsen in de Ardennen

In de provincie Namen (België), op ongeveer 20 kilometer van Dinant, kan je spoorfietsen tussen Warnat en Maredsous. De tocht gidst je door de Molignéevallei langs ruïnes en forten, en prachtige uitzichten. Het is een autovrije route. Langs de spoorweg loopt wel een wandel – en fietsroute. Blogger Anke stapte op een spoorfiets tijdens een weekendje weg in de Belgische Ardennen met kinderen! Zij waren ambitieus en kozen voor de langste route.

Bij aankomst in Warnant is een grote parking. Het onthaal was erg aangenaam, in vlot Nederlands! Na een korte uitleg, van start- en rusttijden, konden we vertrekken. De spoorfietsen zijn voor 4 personen, erg leuk hier is dat de kinderen al van jonge leeftijd zelf kunnen trappen, zodat papa en mama kunnen relaxen. Het eerste stuk van Warnant naar Falaën is 4 km en lichtjes bergop. Hier heb je een half uurtje rust en dan kan je aan de laatste “klim” van 3 km vertrekken naar Maredsous. Aan het eindpunt in Maredsous heb je de keuze of een wandeling naar de abdij van Maredsous of een half uurtje wachten en dan terug richting Warnant.

Onze ervaring in de Belgische Ardennen met kinderen

Wij maakten de wandeling naar de abdij. Eerst door een lange, mooi verlichtte tunnel en dan via een verharde weg naar boven. Toch een flinke klim van 20 minuutjes. De kinderen leefden zich uit in de speeltuin, met kabelbaan, ondertussen genoten wij van een Maredsous van het vat op het terras. Indien gewenst kan je hier ook een kleinigheidje eten. Wij hadden picknick bij.

De terugweg van Maredsous naar Warnant gaat bergaf. Trappen was niet nodig, ook hier een korte tussenstop is Falaën. De tussenstops zijn nodig omdat zowel de heen – als terugrit over het zelfde spoor gebeuren. Wij genoten van een dagje railbiken in de Molignéevallei. Best dat je dit doet op een dag zonder regen, de spoorfietsen zijn niet voorzien van een afdakje.

Let op! Spoorfietsen kan enkel na reservatie via de website

Village L’Eau d’Heure

Vakanties

In de Belgische Ardennen met kinderen zijn er veel plekken waar je kan overnachten. Wij hebben het Landal Village L’Eau d’Heure getest met het gezin en vonden het een heerlijk park met ruime huisjes. Op het park is er een zwembad, maar dit is tegen betaling toegankelijk. -> Hier zie je het park en de huisjes.

PARC LA CLUSURE van Roompot ligt midden in de bossen en direct aan een rivier. Zwemparadijs, speeltuinen en een kids club zijn op het park aanwezig!

Moulin de Hotton is een nieuw vakantiedomein midden in de Belgische Ardennen. De luxe chalets staan op palen, op ‘n steenworp van de rivier de Ourthe. Deze accommodaties liggen in Belgisch Luxemburg, een verrassend mooi gebied in het hart van Europa.

Lees ook: tips voor vakanties met gezin.

Belgische Ardennen met kinderen
Zwijnen in het Wildpark

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën