Belgische Ardennen met kinderen | 7 kinderactiviteiten

0

Dichtbij en toch heel anders; de Ardennen in het Oosten van België. Wij waren er in de herfstvakantie. Graag deel ik mijn 7 tips voor een afwisselend bezoek aan de Belgische Ardennen met kinderen.

Dit doe je in de Belgische Ardennen met kinderen

1. Wildpark en grotten van Han

De Ardennen staan uiteraard bekend om de prachtige natuur, en terecht! Glooiende heuvels, enorme bossen, uitgestrekte weilanden: de natuur in de Ardennen is prachtig. Je kunt op heel veel plekken de bossen in en genieten van de natuur of actief aan de slag in klimparken of op het water in een kano of kajak.

Wij kiezen tijdens ons verblijf in de Ardennen voor een bezoek aan het Domein van de grotten van Han. Op dit 250 hectare grote domein vind je een wildpark, een prachtige grot van maar liefst 2 kilometer lang en het Parcours Speleo.

Een kleinere grot waar je als amateur speleoloog zelfstandig door de donkere grot mag klimmen en klauteren.

Lees het uitgebreide verslag van ons bezoek aan het Domein van de grotten van Han.

2. Watervallen van Coo

Een ander uniek stuk natuur vind je bij het kleine Coo. Hier komen met behoorlijk gedonder de twee watervallen van Coo naar beneden. Via een trap kun je tussen de twee watervallen afdalen om van dichtbij het vallende water te zien. Voor de liefhebbers vind je precies hier ook een erg goed verstopte geocache.

Wil je de natuur combineren met iets heel anders, dan wandel je vanaf de watervallen zo bij het pretpark Plopsaland naar binnen.

La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne

3. La Roche en Ardenne

Er zijn heel veel grotere en kleinere dorpen in dit deel van België te vinden die de moeite waard zijn. Wij bezoeken tijdens onze vakantie in de Belgische Ardennen met kinderen het mooie la Roche en Ardenne.

Vanaf de overkant van de rivier de Ourthe ziet La Roche er indrukwekkend uit met de ruïnes van het grote kasteel van Roche bovenop de heuvel. Een bezoek aan dit kasteel is meer dan de moeite waard. Eenmaal binnen blijkt er ondanks de vervallen staat van het kasteel nog veel te ontdekken.

Er zijn diverse kruip-door-sluip-door gangen en trappen door het kasteel. Vanaf de muren bovenop heb je schitterend uitzicht op de omgeving. En als ik het verhaal van de spook van het kasteel van la Roche aan de jongens vertel terwijl we door het kasteel wandelen wordt het bezoek nog leuker.

Belgische Ardennen met kinderen

4. Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft flink huisgehouden in de Ardennen. Hier in la Roche zijn de sporen ervan nog terug te vinden. Zo zijn er in het dorp een Amerikaanse en Engelse tank te vinden. De Amerikaanse tank staat centraal aan het parkeerplein in het centrum van het stadje. De jongens bewonderen met ontzag de enorme schade die de tank heeft geleden en klimmen er uiteraard ook even op voor een stoere foto.

Wil je meer weten over de oorlog in dit gebied, dan kun je ook een bezoek brengen aan het museum van de slag in de Ardennen hier in la Roche en Ardenne.

Tip: vanaf het terras van le Quai Son heb je mooi uitzicht op het dorp en het kasteel. Naast het terras kunnen de kinderen spelen in het kleine parkje of aan de oevers van de rivier. 

5. Malmedy

Ook het mooie Malmedy is de moeite waard, de kathedraal die centraal in het stadje staat is indrukwekkend. Naast de kerk vind je het Malmundarium, een mooi kloostercomplex waar onder andere een carnaval museum te vinden is. Verken het stadje op zoek naar geocaches, er zijn er een aantal te vinden in Malmedy.

Tip: Bij de bakker en tearoom van Chez Dijan eet je de smakelijkste broodjes en de meest heerlijke taartjes. 

Luik met kinderen
Luik

6. Luik

Er is meer dan alleen natuur in de Ardennen, je kunt hier ook prima een leuke stad bezoeken. Wij bezoeken de stad Luik tijdens onze reis door de Ardennen. Een stad die veel mensen jarenlang links lieten liggen, maar waar het tegenwoordig bijzonder leuk is.

De oude stad is compact, eenvoudig te bewandelen en vol met leuke eettentjes en charmante winkels. De sfeer is goed, het eten verrukkelijk en er is meer dan genoeg te doen voor gezinnen met kinderen.

Lees ook: dit doe je in Luik met kinderen!

7. Dierenpark Safaripark Monde Sauvage

Blogger Karlien was met haar gezin bij het Safaripark Monde Sauvage. Leuk aan deze dierentuin is de afwisseling. Je hebt namelijk een safarigedeelte (met eigen auto of een treintje) en een gedeelte met dierenverblijven. Ook zijn er allerlei voorstellingen, er is een speeltuin, een kinderboerderij en een avonturenpark met netten.

La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne

Overige kinderactiviteiten in de Ardennen

Je kunt maar zoveel doen tijdens een kort verblijf aan de Ardennen met kinderen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar:

  • Het Euro Space Center;
  • recreatiepark en speeltuin Houtopia;
  • recreatiebos en klimpark Parc Chlorophylle;
  • het magisch mooie dal van de Ninglinspo;
  • of de mogelijkheden om railbike te rijden in de Ardennen.

Nog zoveel te doen tijdens onze volgende reis naar de Belgische Ardennen met kinderen, want we gaan zeker nog een keer terug!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.