Daguitstap Belgische Ardennen met kinderen – 21 Tips

Dichtbij en toch heel anders; een weekendje weg of een vakantie in de Ardennen in het Oosten van België. Wij waren er in de herfstvakantie en hebben veel kinderactiviteiten in de Ardennen getest. Graag deel ik mijn tips voor een afwisselend bezoek aan de Belgische Ardennen met kinderen. Je leest in deze blog onze tips voor uitjes, daguitstappen, wandelingen en leuke ideeën voor kindvriendelijk overnachten in de Ardennen.

De Belgische Ardennen is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg of een vakantie met het gezin op maar een paar uur rijden. Dat is natuurlijk vanwege de mooie natuur en de vele opties voor activiteiten, daarnaast heb je er veel leuke en kindvriendelijke accommodaties.

Verblijftip! Center Parcs Les Ardennes ligt in de Ardennen en heeft een subtropisch zwemparadijs op het park en er is de Indoor speelhal Action Factory met speelwereld BALUBA.

Uitjes Belgische Ardennen met kinderen

Wildpark en grotten van Han

De Ardennen staan uiteraard bekend om de prachtige natuur, en terecht! Glooiende heuvels, enorme bossen, uitgestrekte weilanden: de natuur in de Ardennen is prachtig. Je kunt op heel veel plekken de bossen in en genieten van de natuur of actief aan de slag in klimparken of op het water in een kano of kajak. De grotten van Han zijn waarschijnlijk de bekendste grotten van de Ardennen. Het is wellicht ook een van de oudste toeristische attracties van België. Al in de 19e eeuw lieten bezoekers zich rondleiden door de grotten.

Wij kiezen tijdens ons verblijf in de Ardennen voor een bezoek aan het Domein van de Grotten van Han. Op dit 250 hectare grote domein vind je een wildpark, een prachtige grot van maar liefst 2 kilometer lang en het Parcours Speleo. Een kleinere grot waar je als amateur speleoloog zelfstandig door de donkere grot mag klimmen en klauteren.

Wij hebben een geweldige dag gehad bij de Grotten van Han met kinderen! Dit is toch wel de Ardennen op z’n mooist. De bossen, de dieren, de grotten. Maar ook de combinatie van zelf actief bezig zijn, en ons lekker laten rondleiden; op alle fronten een hele gevarieerde dag! Lees het uitgebreide verslag van ons bezoek aan het Domein van de grotten van Han.

Grotten van Neptunes

De bekendere kinderactiviteiten in de Ardennen zijn het bezoeken van grotten. Nu is Anke al in heel wat grotten geweest maar de Grotten van Neptunes vond zij een van de mooiste! De rivier heeft een ondergronds traject uitgesleten. Tussen de natuurlijk uitgesleten trajecten werd handmatig een gang gemaakt.

Je vaart een stuk door de grot. De capaciteit per keer is beperk, en dat hebben ze opgelost door ook buiten wat activiteiten te organiseren. Voor de grotten vind je een kleine speeltuin waar de kinderen kunnen ravotten tot het tijd is om de grot te bezoeken of je kan een wandeling maken. Absoluut een tips voor de Belgische Ardennen met kinderen.

Watervallen van Coo

Een ander uniek stuk natuur vind je bij het kleine Coo, een van de bekendste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen. Hier komen met behoorlijk gedonder de twee watervallen van Coo naar beneden. Via een trap kun je tussen de twee watervallen afdalen om van dichtbij het vallende water te zien. Voor de liefhebbers vind je precies hier ook een erg goed verstopte geocache. In de buurt van de watervallen kan je bijvoorbeeld ook kajakken. (Website)

Pretpark Plopsa Coo

Wil je de natuur combineren met iets heel anders, dan wandel je vanaf de watervallen zo bij het pretpark Plopsaland naar binnen. Dit is met name voor jongere kinderen een leuk pretparkje. Er zijn hier attracties in het thema van Studio 100 en een kleine kinderboerderij met wat geiten. 

Je kunt vanuit Plopsa Coo een stoeltjeslift nemen die je naar een hoger punt voert voor een mooi uitzicht op de gehele vallei.

Belgische Ardennen met kinderen

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft flink huisgehouden in de Ardennen. Hier in la Roche zijn de sporen ervan nog terug te vinden. Zo zijn er in het dorp een Amerikaanse en Engelse tank te vinden. De Amerikaanse tank staat centraal aan het parkeerplein in het centrum van het stadje.

De jongens bewonderen met ontzag de enorme schade die de tank heeft geleden en klimmen er uiteraard ook even op voor een stoere foto.

Ardennen met kinderen Hoge Venen
Hoge Venen

Hoge Venen

De Hoge Venen is een natuurgebied in het oosten van België, het loopt van de Ardennen naar de Duitse Eifel. Dit gebied is prachtig en het loont absoluut de moeite om erheen te rijden en te gaan wandelen. Eventueel is het een mooie plek voor een tussenstop op de heen- of terugreis. In de winter kan je hier skiën als het gesneeuwd heeft.

Tip: vanaf het terras van le Quai Son heb je mooi uitzicht op het dorp en het kasteel. Naast het terras kunnen de kinderen spelen in het kleine parkje of aan de oevers van de rivier. 

Steden in de Belgische Ardennen

La Roche en Ardenne

Er zijn heel veel grotere en kleinere dorpen in dit deel van België te vinden die de moeite waard zijn. Wij bezoeken tijdens onze vakantie in de Belgische Ardennen met kinderen het mooie la Roche en Ardenne.

Vanaf de overkant van de rivier de Ourthe ziet La Roche er indrukwekkend uit met de ruïnes van het grote kasteel van Roche bovenop de heuvel. Een bezoek aan dit kasteel is meer dan de moeite waard. Eenmaal binnen blijkt er ondanks de vervallen staat van het kasteel nog veel te ontdekken.

Er zijn diverse kruip-door-sluip-door gangen en trappen door het kasteel. Vanaf de muren bovenop heb je schitterend uitzicht op de omgeving. En als ik het verhaal van de spook van het kasteel van la Roche aan de jongens vertel terwijl we door het kasteel wandelen wordt het bezoek nog leuker.

Belgische Ardennen met kinderen
La Roche en Ardenne

Malmedy

Ook het mooie Malmedy is de moeite waard, de kathedraal die centraal in het stadje staat is indrukwekkend. Naast de kerk vind je het Malmundarium, een mooi kloostercomplex waar onder andere een carnaval museum te vinden is. Verken het stadje op zoek naar geocaches, er zijn er een aantal te vinden in Malmedy. In het artikel over de Hoge Venen lees je ook een aantal tips over wat te doen in Malmedy met kinderen.

Tip: Bij de bakker en tearoom van Chez Dijan eet je de smakelijkste broodjes en de meest heerlijke taartjes. 

Luik met kinderen
Luik

Luik

Er is meer dan alleen natuur in de Ardennen, je kunt hier ook prima een leuke stad bezoeken. Wij bezoeken de stad Luik tijdens onze reis door de Ardennen. Een stad die veel mensen jarenlang links lieten liggen, maar waar het tegenwoordig bijzonder leuk is.

De oude stad is compact, eenvoudig te bewandelen en vol met leuke eettentjes en charmante winkels. De sfeer is goed, het eten verrukkelijk en er is meer dan genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Een leuke uitstapje als je in de Belgische Ardennen met kinderen bent.

Het Préhistomuseum en de grot ligt net ten zuidwesten van Luik, in een Natura 2000 reservaat. In de zomermaanden wordt dit museum omgetoverd in een prehistorisch landbouwersdorp met blotevoetenpad in het bos, de grot, plantendoolhof en twee jachtparcours!

Lees ook: dit doe je in Luik met kinderen!

Namen

De plaats Namen, of Namur, is de hoofdstad van Wallonië. Het is een hele mooie stad met allerlei musea, bezienswaardigheden en natuurlijk de citadel. Via de kabelbaan kom je vanuit de stad bij de citadel. Met de Citadelle Pass kan je drie onderdelen bezoeken voor € 11, -. Een rondrit door de Citadel in een treintje, een bezoek aan de ondergrondse gangen en een bezoek aan de Médiévale. Leuk onderdeel is een bezoek aan de onderaardse gangen, dit stelsel is in totaal ruim 7 kilometer lang. Zo’n 500 meter is ingericht met een klank- en-lichtvoorstelling. Naast de citadel ligt het speelpark Koningin Fabiola Pretpark.

Durbuy

En Durbuy is de kleinste stad van de Belgische Ardennen. Bezoek hier sowieso het historisch centrum van de stad. Als de kinderen geen zin hebben om te lopen dan kan je ook in het toeristentreintje stappen. Stap je in het toeristentreintje, dan stop je ook bij de uitkijktoren. Het is echter ook leuk om omhoog te wandelen vanuit het centrum. Dit kan vanaf de Anticlinaal, door de bossen omhoog. De toren is enkel geopend als het treintje rijdt.

La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne

Belgische Ardennen met kinderen | Kastelen

Kasteel van Bouillon

Boven de stad Bouillon staat een groot middeleeuws kasteel. Via een audiotour kan je dit grote kasteel ontdekken. Bijzonder is dat de gangen onder het kasteel uitgehakt zijn uit de bergtoppen. Het lijkt daarom opeens alsof je door echte grotten wandelt. Ook tof is het om de torens te beklimmen. Er wordt ook een roofvogelshow gegeven. Al met al ben je hier zo een aantal uur zoet. (Website)

Kasteel van Chimay

Ook leuk om heen te gaan als je in de Belgische Ardennen met kinderen bent is het Kasteel van Chimay. Veel mensen denken bij Chimay aan bier maar het stadje heeft ook een prachtig middeleeuws kasteel. Een van de leuke kinderactiviteiten in de Ardennen, waar je ook je wat oudere kids waarschijnlijk enthousiast voor krijgt als ze horen dat ze met een i-Pad aan de slag mogen.

Le Pass

Attracties Belgische Ardennen

Wetenschapsmuseum Le Pass

Regent het? Een enorm leuke daguitstap is het wetenschapsmuseum Le Pass in de provincie Henegouwen. Blogger Anke ging hierheen met haar gezin tijdens een lang weekend in de Belgische Ardennen met kinderen. Dit is een combinatie van een wetenschapsmuseum en een avonturenpark. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen ontdek je met het hele gezin wetenschap. Er zijn veel verschillende ruimtes waar je veel mag testen en doen, ideaal voor een dagje uit! Het Pass is onderverdeeld in vier zones (aangeduid met A tot en met D), die naadloos in elkaar overlopen. In eendag kan je ze niet allemaal even uitgebreid ontdekken, aangezien er zo veel te doen is.

Walibi

Walibi Belgium

Wil je je kinderen een heel leuk uitje bezorgen tijdens de vakantie of de op terugweg? Anke reed op de weg terug uit de Ardennen naar Walibi Belgium en daar hadden ze een hele leuke dag. Het park is groot genoeg om er een dag in door te brengen. Walibi is een pretpark voor iedereen, van de allerkleinste tot de grote durfal. Er zijn veertig attracties, voor ieder wat wils dus. Doorheen het park vind je op regelmatige basis toiletten en restaurants

Let wel op de openingstijden, het park is niet het hele jaar door geopend.

Euro Space Centre

Het Euro Space Centre staat in het teken van een ongelooflijk familie-avontuur, waarin je een astronaut wordt en het universum kan verkennen. Vertrek hier een hele dag lang op een daguitstap in de Belgische Ardennen, op ontdekking van alle uithoeken van de melkwegstelsels. Test jullie kennis, stimuleer de zintuigen en train als een astronaut die op het punt staat op missie te vertrekken. Je kan hier op de maan wandelen of over Mars vliegen, de vrije val of de middelpuntvliedende kracht ervaren en bijvoorbeeld het Marsdorp bezoeken.

Attracties in de Ardennen

Je kunt maar zoveel doen tijdens een kort verblijf aan de Ardennen met kinderen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar deze kinderactiviteiten in de Ardennen:

 • Le Val de Wanne – activiteitencentrum met allerlei leuke opties voor gezinnen.
 • recreatiepark en speeltuin Houtopia;
 • recreatiebos en klimpark Parc Chlorophylle;
 • Wandel door het magisch mooie dal van de Ninglinspo;
 • of de mogelijkheden om railbike te rijden in de Ardennen.
Kasteel van Chimay

Wild- en dierparken Belgische Ardennen

Klim- en dierenpark Forestia

Wat Forestia een bijzonder park maakt is dat het twee onderdelen heeft: een wildpark en een klimpark. Je wandelt door de natuur en je bent op zoek naar dieren. En daarna krijg je uitleg en klim je tussen de bomen. Anouk testte het en deelde haar ervaringen in de blog over Forestia met kinderen.

Dierenpark Safaripark Monde Sauvage

Blogger Karlien was met haar gezin bij het Safaripark Monde Sauvage. Leuk aan deze dierentuin is de afwisseling. Je hebt namelijk een safarigedeelte (met eigen auto of een treintje) en een gedeelte met dierenverblijven. Ook zijn er allerlei voorstellingen, er is een speeltuin, een kinderboerderij en een avonturenpark met netten.

Wandelen Belgische Ardennen met kinderen

De Belgische Ardennen is bij uitstek een gebied waar je goed kan wandelen met het gezin. Een aantal tips voor bewegwijzerde wandelroutes zijn:

 1. Wandeling Fond de Vedeur in Durbuy. Hierbij volg je de bewegwijzering met de rode rechthoek. De totale afstand is 7.7 kilometer. En de Boucle de Durbuy is ongeveer 5 km – volg de blauwe rechthoek.
 2. De laddertjeswandeling in Rochehaut – met steile ladders – geschikt voor kids vanaf een jaar of 12. OF ga voor de Ninglispo-wandeling – de Ninglinspo is de enige bergrivier van België. Op een parkeerplaats in het dorpje Sedoz start een route van 2,5 km en van 6 km.
 3. De wandeling vanaf Habay-la-Neuve, tegen de grens met Luxemburg. De route is 9 kilometer en voert je naar de vijvers van Châtelet. Onderweg kom je onder andere langs het Kasteel van Pont Oye. Bekijk de informatie op de website.
 4. Natuurpark Chlorophylle heeft een ontdekkingsparcours van 200 meter in de toppen van de bomen en er is een een educatief pad van 2 kilometer met informatiebordjes in het Frans en het Nederlands. Daarnaast vind je er een speelweide met speeltuigen en diverse houten attracties. Ook is er in de omgeving een wandeling uitgezet.
 5. Fondry des Chiens, ook wel de Grand Canyon van België genoemd. Bij de kerk van Nismes starten routes van 4, 7 en 10 km, deze zijn bewegwijzerd.

Spoorfietsen in de Ardennen

In de provincie Namen (België), op ongeveer 20 kilometer van Dinant, kan je spoorfietsen tussen Warnat en Maredsous. De tocht gidst je door de Molignéevallei langs ruïnes en forten, en prachtige uitzichten. Het is een autovrije route. Langs de spoorweg loopt wel een wandel – en fietsroute. Blogger Anke stapte met haar gezin op een spoorfiets! Zij waren ambitieus en kozen voor de langste route.

Bij aankomst in Warnant is een grote parking. Het onthaal was erg aangenaam, in vlot Nederlands! Na een korte uitleg, van start- en rusttijden, konden we vertrekken. De spoorfietsen zijn voor 4 personen, erg leuk hier is dat de kinderen al van jonge leeftijd zelf kunnen trappen, zodat papa en mama kunnen relaxen. Het eerste stuk van Warnant naar Falaën is 4 km en lichtjes bergop. Hier heb je een half uurtje rust en dan kan je aan de laatste “klim” van 3 km vertrekken naar Maredsous. Aan het eindpunt in Maredsous heb je de keuze of een wandeling naar de abdij van Maredsous of een half uurtje wachten en dan terug richting Warnant.

Onze ervaring

Wij maakten de wandeling naar de abdij. Eerst door een lange, mooi verlichtte tunnel en dan via een verharde weg naar boven. Toch een flinke klim van 20 minuutjes. De kinderen leefden zich uit in de speeltuin, met kabelbaan, ondertussen genoten wij van een Maredsous van het vat op het terras. Indien gewenst kan je hier ook een kleinigheidje eten. Wij hadden picknick bij.

De terugweg van Maredsous naar Warnant gaat bergaf. Trappen was niet nodig, ook hier een korte tussenstop is Falaën. De tussenstops zijn nodig omdat zowel de heen – als terugrit over het zelfde spoor gebeuren. Wij genoten van een dagje railbiken in de Molignéevallei. Best dat je dit doet op een dag zonder regen, de spoorfietsen zijn niet voorzien van een afdakje.

Let op! Spoorfietsen kan enkel na reservatie via de website

Village L’Eau d’Heure

Vakanties

In de Ardennen zijn er veel plekken waar je kan overnachten. Wij hebben het Landal Village L’Eau d’Heure getest met het gezin en vonden het een heerlijk park met ruime huisjes. Op het park is er een zwembad, maar dit is tegen betaling toegankelijk. -> Hier zie je het park en de huisjes.

 • Hotel Eden Ardenne is een 3-sterrenhotel met gratis WiFi in de Ardennen. Het beschikt over een restaurant en een ruim terras met panoramisch uitzicht op het Meer van Neufchâteau.

PARC LA CLUSURE van Roompot ligt midden in de bossen en direct aan een rivier. Zwemparadijs, speeltuinen en een kids club zijn op het park aanwezig!

Moulin de Hotton is een nieuw vakantiedomein midden in de Belgische Ardennen. De luxe chalets staan op palen, op ’n steenworp van de rivier de Ourthe. Deze accommodaties liggen in Belgisch Luxemburg, een verrassend mooi gebied in het hart van Europa.

Lees ook: kamperen in de Ardennen en de tips voor vakanties met gezin.

Belgische Ardennen met kinderen
Zwijnen in het Wildpark
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.