21x Daguitstap Belgische Ardennen met kinderen + kindervakanties

0

Dichtbij en toch heel anders; een weekendje weg of een vakantie in de Ardennen in het Oosten van België. Wij waren er in de herfstvakantie en hebben veel kinderactiviteiten in de Ardennen getest. Graag deel ik mijn tips voor een afwisselend bezoek aan de Belgische Ardennen met kinderen. Je leest in deze blog onze tips voor uitjes, daguitstappen, wandelingen en leuke ideeën voor kindvriendelijk overnachten in de Ardennen.

De Belgische Ardennen is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg of een vakantie met het gezin op maar een paar uur rijden. Dat is natuurlijk vanwege de mooie natuur en de vele opties voor activiteiten, daarnaast heb je er veel leuke en kindvriendelijke accommodaties.

Verblijftip! Center Parcs Les Ardennes ligt in de Ardennen en heeft een subtropisch zwemparadijs op het park en er is de Indoor speelhal Action Factory met speelwereld BALUBA.

Belgische Ardennen met kinderen | Daguitstappen

Wildpark en grotten van Han #1

De Ardennen staan uiteraard bekend om de prachtige natuur, en terecht! Glooiende heuvels, enorme bossen, uitgestrekte weilanden: de natuur in de Ardennen is prachtig. Je kunt op heel veel plekken de bossen in en genieten van de natuur of actief aan de slag in klimparken of op het water in een kano of kajak.

Wij kiezen tijdens ons verblijf in de Ardennen voor een bezoek aan het Domein van de grotten van Han. Op dit 250 hectare grote domein vind je een wildpark, een prachtige grot van maar liefst 2 kilometer lang en het Parcours Speleo. Een kleinere grot waar je als amateur speleoloog zelfstandig door de donkere grot mag klimmen en klauteren. Lees het uitgebreide verslag van ons bezoek aan het Domein van de grotten van Han.

Watervallen van Coo #2

Een ander uniek stuk natuur vind je bij het kleine Coo. Hier komen met behoorlijk gedonder de twee watervallen van Coo naar beneden. Via een trap kun je tussen de twee watervallen afdalen om van dichtbij het vallende water te zien. Voor de liefhebbers vind je precies hier ook een erg goed verstopte geocache.

Pretpark Plopsa Coo #3

Wil je de natuur combineren met iets heel anders, dan wandel je vanaf de watervallen zo bij het pretpark Plopsaland naar binnen.

Belgische Ardennen met kinderen

Tweede Wereldoorlog #4

De Tweede Wereldoorlog heeft flink huisgehouden in de Ardennen. Hier in la Roche zijn de sporen ervan nog terug te vinden. Zo zijn er in het dorp een Amerikaanse en Engelse tank te vinden. De Amerikaanse tank staat centraal aan het parkeerplein in het centrum van het stadje.

De jongens bewonderen met ontzag de enorme schade die de tank heeft geleden en klimmen er uiteraard ook even op voor een stoere foto.

 • Wil je meer weten over de oorlog in dit gebied, dan kun je ook een bezoek brengen aan het museum van de slag in de Ardennen in la Roche en Ardenne.
 • Of ga naar het Bastogne War Museum.

Hoge Venen #5

De Hoge Venen is een natuurgebied in het oosten van België, het loopt van de Ardennen naar de Duitse Eifel. Dit gebied is prachtig en het loont absoluut de moeite om erheen te rijden en te gaan wandelen. Eventueel is het een mooie plek voor een tussenstop op de heen- of terugreis. In de winter kan je hier skiën als het gesneeuwd heeft.

Tip: vanaf het terras van le Quai Son heb je mooi uitzicht op het dorp en het kasteel. Naast het terras kunnen de kinderen spelen in het kleine parkje of aan de oevers van de rivier. 

Steden in de Belgische Ardennen met kinderen bezoeken

La Roche en Ardenne #6

Er zijn heel veel grotere en kleinere dorpen in dit deel van België te vinden die de moeite waard zijn. Wij bezoeken tijdens onze vakantie in de Belgische Ardennen met kinderen het mooie la Roche en Ardenne.

Vanaf de overkant van de rivier de Ourthe ziet La Roche er indrukwekkend uit met de ruïnes van het grote kasteel van Roche bovenop de heuvel. Een bezoek aan dit kasteel is meer dan de moeite waard. Eenmaal binnen blijkt er ondanks de vervallen staat van het kasteel nog veel te ontdekken.

Er zijn diverse kruip-door-sluip-door gangen en trappen door het kasteel. Vanaf de muren bovenop heb je schitterend uitzicht op de omgeving. En als ik het verhaal van de spook van het kasteel van la Roche aan de jongens vertel terwijl we door het kasteel wandelen wordt het bezoek nog leuker.

La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne

Malmedy #7

Ook het mooie Malmedy is de moeite waard, de kathedraal die centraal in het stadje staat is indrukwekkend. Naast de kerk vind je het Malmundarium, een mooi kloostercomplex waar onder andere een carnaval museum te vinden is. Verken het stadje op zoek naar geocaches, er zijn er een aantal te vinden in Malmedy. In het artikel over de Hoge Venen lees je ook een aantal tips over wat te doen in Malmedy met kinderen.

Tip: Bij de bakker en tearoom van Chez Dijan eet je de smakelijkste broodjes en de meest heerlijke taartjes. 

Luik met kinderen
Luik

Luik #8

Er is meer dan alleen natuur in de Ardennen, je kunt hier ook prima een leuke stad bezoeken. Wij bezoeken de stad Luik tijdens onze reis door de Ardennen. Een stad die veel mensen jarenlang links lieten liggen, maar waar het tegenwoordig bijzonder leuk is.

De oude stad is compact, eenvoudig te bewandelen en vol met leuke eettentjes en charmante winkels. De sfeer is goed, het eten verrukkelijk en er is meer dan genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Een leuke uitstapje als je in de Belgische Ardennen met kinderen bent.

Lees ook: dit doe je in Luik met kinderen!

La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne

Belgische Ardennen met kinderen | Kastelen

Kasteel van Bouillon #10

Boven de stad Bouillon staat een groot middeleeuws kasteel. Via een audiotour kan je dit grote kasteel ontdekken. Bijzonder is dat de gangen onder het kasteel uitgehakt zijn uit de bergtoppen. Het lijkt daarom opeens alsof je door echte grotten wandelt. Ook tof is het om de torens te beklimmen. Er wordt ook een roofvogelshow gegeven. Al met al ben je hier zo een aantal uur zoet.

Kasteel van Chimay #11

Ook leuk om heen te gaan als je in de Belgische Ardennen met kinderen bent is het Kasteel van Chimay. Veel mensen denken bij Chimay aan bier maar het stadje heeft ook een prachtig middeleeuws kasteel. Een van de leuke kinderactiviteiten in de Ardennen, waar je ook je wat oudere kids waarschijnlijk enthousiast voor krijgt als ze horen dat ze met een i-Pad aan de slag mogen.

Belgische Ardennen met kinderen | Grotten

De grotten van Remouchamps #12

In de Ardennen zijn heel wat grotten te bewonderen en dat is toch wel een van de leuke kinderactiviteiten in de Ardennen. Zo ook een bezoek aan de grotten van Remouchamps.

Je wandelt een lang stuk door de grot en dan stap je in de boot. Vervolgens vaar je ongeveer een half uur door de grot, waarbij je uitleg krijgt over wat er te zien is.

Grotten van Neptunes #13

De bekendere kinderactiviteiten in de Ardennen zijn het bezoeken van grotten. Nu is Anke al in heel wat grotten geweest maar de Grotten van Neptunes vond zij een van de mooiste! Je vaart een stuk door de grot. De capaciteit per keer is beperk, en dat hebben ze opgelost door ook buiten wat activiteiten te organiseren. Absoluut een tips voor de Belgische Ardennen met kinderen.

Grotten van Han #14

De bloggers van Reistipsmetkids bezochten ook al eens de Grotten van Han. De grotten van Han zijn waarschijnlijk de bekendste grotten van de Ardennen. Het is wellicht ook een van de oudste toeristische attracties van België. Al in de 19e eeuw lieten bezoekers zich rondleiden door de grotten.

Tegenwoordig is echter nog veel meer te doen dan alleen een van de grootste grotten stelsels van Europa bezoeken. Je kan hier het wildpark, de grot en het Parcours Speleo te bezoeken.

Le Pass

Belgische Ardennen met kinderen | Attracties

Wetenschapsmuseum Le Pass #15

Regent het? Een enorm leuke daguitstap is het wetenschapsmuseum Le Pass in de provincie Henegouwen. Blogger Anke ging hierheen met haar gezin tijdens een lang weekend in de Belgische Ardennen met kinderen. Er zijn veel verschillende ruimtes waar je veel mag testen en doen, ideaal voor een dagje uit!

Walibi

Walibi Belgium #16

Wil je je kinderen een heel leuk uitje bezorgen tijdens de vakantie of de op terugweg? Anke reed op de weg terug uit de Ardennen naar Walibi Belgium en daar hadden ze een hele leuke dag. Het park is groot genoeg om er een dag in door te brengen. Let wel op de openingstijden, het park is niet het hele haar door geopend.

Euro Space Centre #17

Euro Space Centre staat in het teken van een ongelooflijk familie-avontuur, waarin je een astronaut wordt en het universum kan verkennen. Vertrek hier een hele dag lang op een daguitstap in de Belgische Ardennen, op ontdekking van alle uithoeken van de melkwegstelsels. Test jullie kennis, stimuleer de zintuigen en train als een astronaut die op het punt staat op missie te vertrekken. Je kan hier op de maan wandelen of over Mars vliegen, de vrije val of de middelpuntvliedende kracht ervaren en bijvoorbeeld het Marsdorp bezoeken.

Kasteel van Chimay

Belgische Ardennen | Wild- en dierparken

Klim- en dierenpark Forestia #18

Wat Forestia een bijzonder park maakt is dat het twee onderdelen heeft: een wildpark en een klimpark. Je wandelt door de natuur en je bent op zoek naar dieren. En daarna krijg je uitleg en klim je tussen de bomen. Anouk testte het en deelde haar ervaringen in de blog over Forestia met kinderen.

Dierenpark Safaripark Monde Sauvage #19

Blogger Karlien was met haar gezin bij het Safaripark Monde Sauvage. Leuk aan deze dierentuin is de afwisseling. Je hebt namelijk een safarigedeelte (met eigen auto of een treintje) en een gedeelte met dierenverblijven. Ook zijn er allerlei voorstellingen, er is een speeltuin, een kinderboerderij en een avonturenpark met netten.

Belgische Ardennen met kinderen | 7x Wandelen

De Belgische Ardennen is bij uitstek een gebied waar je goed kan wandelen met het gezin. Een aantal tips voor bewegwijzerde wandelroutes zijn:

Wandeling Fond de Vedeur in Durbuy. Hierbij volg je de bewegwijzering met de rode rechthoek. De totale afstand is 7.7 kilometer. En de Boucle de Durbuy is ongeveer 5 km – volg de blauwe rechthoek.

De laddertjeswandeling in Rochehaut – met steile ladders – geschikt voor kids vanaf een jaar of 12. OF ga voor de Ninglispo-wandeling – de Ninglinspo is de enige bergrivier van België. Op een parkeerplaats in het dorpje Sedoz start een route van 2,5 km en van 6 km.

De wandeling vanaf Habay-la-Neuve, tegen de grens met Luxemburg. De route is 9 kilometer en voert je naar de vijvers van Châtelet. Onderweg kom je onder andere langs het Kasteel van Pont Oye. Bekijk de informatie op de website.

Natuurpark Chlorophylle heeft een ontdekkingsparcours van 200 meter in de toppen van de bomen en er is een een educatief pad van 2 kilometer met informatiebordjes in het Frans en het Nederlands. Daarnaast vind je er een speelweide met speeltuigen en diverse houten attracties. Ook is er in de omgeving een wandeling uitgezet.

Fondry des Chiens, ook wel de Grand Canyon van België genoemd. Bij de kerk van Nismes starten routes van 4, 7 en 10 km, deze zijn bewegwijzerd.

Belgische Ardennen met kinderen | 5x Zwembaden

 • Het Aquacenter waterpark in Froidchappelle
 • Subtropisch zwembad van Center Parcs les Ardennes
 • Klein binnenzwembad in het Sportcentrum Worriken 
 • Buitenzwembad bij Spa
 • Buitenbad van Vielsalm.

Attracties in de Ardennen

Je kunt maar zoveel doen tijdens een kort verblijf aan de Ardennen met kinderen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar deze kinderactiviteiten in de Ardennen:

 • Le Val de Wanne – activiteitencentrum met allerlei leuke opties voor gezinnen.
 • recreatiepark en speeltuin Houtopia;
 • recreatiebos en klimpark Parc Chlorophylle;
 • heb je jonge kinderen dan is een bezoek aan pretpark Plopsa Coo een aanrader;
 • Wandel door het magisch mooie dal van de Ninglinspo;
 • of de mogelijkheden om railbike te rijden in de Ardennen.

Leuke steden in de Belgische Ardennen met kinderen

Luik

Luik ligt net boven de Belgische Ardennen. De stad is op het eerste gezicht niet een hele grote schoonheid. Als je de stad een kans geeft zie je de charme, want die is er absoluut! En dat maakt wat mij betreft Luik extra leuk. De stad heeft nog een rauw randje en misschien wel mede daardoor wordt de stad nog niet overlopen door toeristen. De oude stad van Luik is compact en makkelijk te bewandelen en er zijn leuke kinderactiviteiten te doen.

Namen

Namen, of Namur, is de hoofdstad van Wallonië. Het is een hele mooie stad met allerlei musea, bezienswaardigheden en natuurlijk de citadel. Via de kabelbaan kom je vanuit de stad bij de citadel. Met de Citadelle Pass kan je drie onderdelen bezoeken voor € 11, -. Een rondrit door de Citadel in een treintje, een bezoek aan de ondergrondse gangen en een bezoek aan de Médiévale’. Leuk onderdeel is een bezoek aan de onderaardse gangen, dit stelsel is in totaal ruim 7 kilometer lang. Zo’n 500 meter is ingericht met een klank- en-lichtvoorstelling. Naast de citadel ligt het speelpark Koningin Fabiola Pretpark.

Durbuy

Durbuy is de kleinste stad van de Belgische Ardennen. Bezoek hier sowieso het historisch centrum van de stad. Als de kinderen geen zin hebben om te lopen dan kan je ook in het toeristentreintje stappen. Stap je in het toeristentreintje, dan stop je ook bij de uitkijktoren. Het is echter ook leuk om omhoog te wandelen vanuit het centrum. Dit kan vanaf de Anticlinaal, door de bossen omhoog. De toren is enkel geopend als het treintje rijdt.

Mis jij een tip in dit overzicht? Laat het ons weten! Nog zoveel te doen tijdens onze volgende reis naar de Belgische Ardennen met kinderen, want we gaan zeker nog een keer terug!

Overnachten in de Belgische Ardennen met kinderen

In de Ardennen zijn er veel plekken waar je kan overnachten. Wij hebben het Landal Village L’Eau d’Heure getest met het gezin en vonden het een heerlijk park met ruime huisjes. Op het park is er een zwembad, maar dit is tegen betaling toegankelijk. -> Hier zie je het park en de huisjes.

Kindvriendelijk hotel Ardennen

#1 Hotel Eden Ardenne is een 3-sterrenhotel met gratis WiFi in de Ardennen. Het beschikt over een restaurant en een ruim terras met panoramisch uitzicht op het Meer van Neufchâteau.

#2 Auberge Le Relais met familiekamers ligt in het centrum van Corbion sur Semois, in de Ardennen. Het beschikt over eenvoudige, maar functionele kamers met een televisie en gratis WiFi in de openbare ruimtes.

Vakantieparken in de Belgische Ardennen met kinderen

#1 Een vakantiepark van Landal in de Belgische Ardennen met kinderen is Village Les Gottales. Dit ligt op de top van de St. Jacques, dus mooie uitzichten gegarandeerd.

#2 Center Parcs Les Ardennes biedt de combinatie van veel kinderactiviteiten op het park, in een natuurlijke omgeving. Actie en rust dus. Zo is er een subtropisch zwemparadijs op het park en er is de Indoor speelhal Action Factory met speelwereld BALUBA.

#3 PARC LA CLUSURE van Roompot ligt midden in de bossen en direct aan een rivier. Zwemparadijs, speeltuinen en een kids club zijn op het park aanwezig!

#4 Moulin de Hotton is een nieuw vakantiedomein midden in de Belgische Ardennen. De luxe chalets staan op palen, op ’n steenworp van de rivier de Ourthe. Deze accommodaties liggen in Belgisch Luxemburg, een verrassend mooi gebied in het hart van Europa.

Glamping Belgische Ardennen met kinderen

#1 Rochefort en Ardenne is een vakantie op de boerderij, in een luxe tenthuis met privédouche. Didier en Arnaud verwelkomen je graag op hun familieboerderij waar ze koeien, varkens en schapen groot brengen. Je tenthuisje heeft een prachtige ligging met een adembenemend uitzicht op het bos.

 • In de Ardennen
 • Wandelen
 • Adembenemend uitzicht

Lees ook: kamperen in de Ardennen en de tips voor vakanties met gezin.

Belgische Ardennen met kinderen
Zwijnen in het Wildpark
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.