Belgisch Luxemburg met kinderen | 9x Uitjes

Op Reistipsmetkids staan al tal van Belgische provincies beschreven. Van West-Vlaanderen tot en met Belgisch Limburg. Wat nog mist zijn specifieke tips voor Belgisch Luxemburg met kinderen. En dat is gelukkig niet langer, want je leest hier leuke uitjes en daguitstappen in deze zuidelijke provincie!

De provincie Luxemburg, ook wel bekend als Belgisch Lotharingen, grenst aan Noord-Frankrijk en het land Luxemburg. Bekende plaatsen in dit gebied zijn Aarlen, Bastenaken/Bastogne, Marche-en-Famenne-Aubange, Durbuy en Virton.

Je kent de provincie in het zuidoosten van België waarschijnlijk wel als je eens in de Belgische Ardennen was! Het is zowel de grootste provincie van het land als de dunst bevolkte provincie. Hier is natuurlijk dus troef, met veel bossen en heuvels. Je komt hier vanwege de rust en om te genieten van een mooie wandeling of fietstocht.

Uitjes Belgisch Luxemburg met kinderen

Aarlen

De provinciehoofdstad is Aarlen (Arlon) en dit is een bescheiden stad met net meer dan 30.000 inwoners. Ga hier bijvoorbeeld naar het Archeologisch Museum dat in het teken staat van de Gallo-Romeinse beschaving. Zeker de stad Aarlen kende tijdens de eerste eeuwen van onze jaartelling grote welvaart. Voor kinderen is er onder andere een opdrachtenboekje, het is niet duidelijk of deze in het Nederlands beschikbaar is. Ook kunnen kinderen van 4 – 12 jaar zich verkleden en daarmee staan ze in de schoenen van een legionair of een Romeins staatsburger kunnen verplaatsen.

En ga in Arlon ook naar de Romeinse Thermen. Je vindt deze op het oude kerkhof, inmiddels een archeologisch park. Hier zie je de overblijfselen van warmwaterbaden uit de 1ste eeuw.

Durbuy – kleinste stadje in Belgisch Luxemburg

Een geliefde plek voor een daguitstap in Belgisch Luxemburg met kinderen is het stadje Durbuy. Deze stad kreeg in 1331 stadsrechten en heeft zichzelf op de kaart gezet door uit te dragen dat dit de kleinste stad ter wereld is.

De “Adventure Valley Durbuy” is een nieuwe activiteit in dit stadje. Hier zijn er allerlei leuke activiteiten te doen, zowel binnen als buiten. Binnen heb je onder andere fast tag, een combinatie van snelheid en behendigheid op hoogte, en lasergamen. Ook is er een binnenspeeltuin voor kinderen tot en met 10 jaar. Buiten heb je tal van opties, met een klimbos, speeltuinen , kajakken, netpark en/of via ferrata. Hier heb je opties voor alle leeftijden en niveaus.

Kasteel van Bouillon

Bouillon is een stadje met een ligging op de grens van de Franse en Belgische Ardennen. Ben je in Belgisch Luxemburg, dan kan je hier bijvoorbeeld naar het kasteel gaan. Met een ticket heb je toegang tot het kasteel, het Musée Ducal dat in het teken staat van de geschiedenis van Bouillon en het Archéoscope over een kruistocht naar het Heilige Land.

Dit is een van de grootste versterkte burchten van het land en tijdens een bezoek ontdek je 1000 jaar geschiedenis. Deze burcht staat op drie rotskammen en biedt prachtig uitzicht over de stad. Er zijn soms
valkerijvoorstellingen. Je ziet dan valken, arenden en uilen (van 18 februari tot en met 12 november).

Dierenpark Bouillon

Het dierenpark van Bouillon kan je hier ook bezoeken, dit is een kleiner dierenpark waar je ongeveer 2 uur zoet bent. Tijdens een wandeling van ongeveer 2 kilometer zie je 90 diersoorten vanuit de hele wereld. Dit is een van de uitjes waar honden zijn toegestaan, wel moeten ze aangelijnd zijn en blijven. In het dierenpark heb je een groot speelplein en een restaurant. Dit speelplein bij het terras van het restaurant en bestaat uit houten spelmodules.

Bouillon
Bouillon

Grotten van Hotton

Volgende tip voor een uitje in Belgisch Luxemburg met kinderen is een bezoek aan de Grotten van Hotton, erkend als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. Deze grotten in het Famenne-Ardenne Geopark zijn vernoemd naar de stad Hotton en deze werden in 1958 ontdekt. Tijdens een bezoek ontdek je de druipsteenformaties. Ieder uur is er een rondleiding van 45 minuten. De canyon heeft een totale hoogte van 35 m en lengte van 200 meter!

De Grotten van Hotton worden als de mooiste van België beschouwd en hebben de bijnaam “Grotten van de 1001 nachten” gekregen.

Riveo

In het stadje Hotton kan je ook naar Riveo gaan. Hier zijn er aquariums en thema-tentoonstellingen te zien in een gebouw dat half boven de grond uitsteekt. Daarnaast zijn er mooi tuinen en daar heb je minigolf met 18 holes.

Bastogne War Museum

De stad Bastogne, of Bastenaken, is bekend vanwege de oudste wielerkoers ter wereld: Luik-Bastenaken-Luik. In deze plaats kan je naar het Bastogne War Museum. Dit heropent in februari 2024 en staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen. De geschiedenis wordt getoond in een moderne en interactieve context. Je beleeft het bezoek deels door de ogen van vier personages die de Slag om de Ardennen meemaakten. Het is een interactieve ervaring waarin ook rekening is gehouden met jongere bezoekers.

Euro Space Center

Hoog op onze wensenlijst om te bezoeken in Belgisch Luxemburg is het Euro Space Center! Tijdens een daguitstap ervaar je hoe het is om getraind te worden als astronaut. Er zijn allerlei soorten activiteiten in het programma van de “dag van de astronaut” opgenomen, deze zijn vrij toegankelijk met het toegangsticket. Er is onder andere een marsdorp en je ontdekt de zwaartekracht. Tijdens een daguitstap leer je meer over het universum.

Wandelen bij Ninglinspo

En als laatste tip dan nog een van een wandeling. Een van de mooiste routes door de Ardennen zou het wandelen bij Ninglinspo zijn. De Ninglinspo is de enige bergrivier van het land. Onderweg kom je langs kleine watervallen, trappetjes en afwisselende paden. De route is ongeveer 6 kilometer en start in Sedoz. Informatie vind je op deze site van het plaatselijke toerismebureau! Op deze website staat trouwens ook informatie over OVA-speurtochten. Dit zijn verschillende gratis wandelingen waarmee je deze prachtige streek op een leuke manier kan ontdekken.

Hotel belgisch luxemburg
Hotel des Comtes Durbuy

Vakantie in Belgisch Luxemburg met kinderen

Op vakantie in deze provincie met het gezin? Dan heb je de keus uit een aantal vakantieparken, hotels en natuurlijk andere accommodaties. Dit zijn onze 3 tips voor een gezinsvakantie of weekendje weg!

1. Moulin de Hotton is een vakantiepark aan de rivier de Ourthe. Het park ligt op zo’n 10 kilometer van Durbuy en biedt verblijf in een karakteristiek chalet op palen. Op het vakantiepark is een grote buitenspeeltuin.

2. En Roompot heeft deze 2 vakantieparken in de provincie Luxemburg. Roompot Hillview Resort Grandvoir biedt lodges die worden omgeven door groene heuvels. Voor kinderen is er onder andere een indoor speeltuin. En het park La Closure heeft een openlucht zwembad en ligt in een bosrijke omgeving.

3. Hotel des Comtes Durbuy biedt familiekamers en ligt aan de rivier de Ourthe. Het hotel is gevestigd in een karakteristiek oud herenhuis en er is een mooie tuin.

Verder lezen na dit artikel over Belgisch Luxemburg met kinderen? Lees dan de tips voor kindvriendelijke uitjes in het land.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën