Gezinsuitjes met de hond | Nederland en België

Ga je niet alleen met de kinderen op pad, maar ook met de hond? Ook dan zijn er kindvriendelijke uitjes in Nederland en België die geschikt zijn! Onze gastblogger kent deze situatie en deelde enkele gezinsuitjes in België die leuk zijn voor een daguitstap met een hond. Let er wel op dat de voorwaarden voor het meenemen van een hond kunnen wijzigen, dus zoek dit voor je dagje uit nog wel even op voor de zekerheid.

Gezinsuitjes met de hond in België

Dierentuin Pakawi Park

Eerste tip is een van haar favoriete uitjes zelfs om de hond mee te nemen, want dat mag in dierentuin Pakawi Park in Olmen. Op de website staat over het meenemen van een hond: “Honden zijn welkom in het park zolang ze gedurende je hele bezoek aangelijnd blijven en je er als baasje er voor zorgt dat het park proper blijft.”

Ben je met jongere kinderen, dan is ook de binnenspeeltuin leuk, met reuzegroot springkussen en een doolhof.

Wandelen op de Kalmthoutse Heide

Ook gaat onze gastblogger graag wandelen op de Kalmthoutse heide met gezin en de honden, natuurlijk bij Kalmthout. Dit natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en bestaat uit heide, vennen, bossen en landduinen. Er zijn ook enkele hondenlosloopzones. In dit gebied zijn er op dit moment 28 bewegwijzerde wandelpaden, van 1,7 km tot 24 km. Als je wilt wandelen met een peuter of kleuter, dan is er het 2 km lange natuurbeleefpad ‘Konijn’. Volg de wortelkleurige bordjes. Deze start bij het startpunt Kleine Meer.

Ga je hierheen met de hond, dan zijn er 5 hondenlosloopzones in en rondom het Grenspark. Let wel: ook hier moet de hond steeds onder appèl staan en geldt een opruimplicht. Je vindt de info op deze pagina.

Kalmthoutse heide
Kalmthoutse heide

Museum Bokrijk

Een andere favoriet is om naar Bokrijk te gaan. Dit grote openluchtmuseum heeft veel te beiden voor een daguitstap in eigen land.  Het is een supergroot domein met een betalend en niet betalend gedeelte. Het terrein is bezaaid met prachtige authentieke huisjes. Ieder huisje kent zijn eigen verhaal en beleving. Er iss ook een speelterrein met grote speelschuur, hier kan je onder meer authentieke spelletjes uitproberen. Van steltenlopen en bowlen tot mega grote knikkerbanen bedienen.

Er is een hondenlosloopweide bij Bokrijk, rechts van het Infocenter. In het Openluchtmuseum zijn aangelijnde honden ook welkom, behalve op het dierenerf van de museumboerderij Duifhuis, museumdeel ‘De sixties’ en het peuter- en kleuterdorp in de speeltuin. 

Meer tips gezinsuitjes met de hond

In Puyenbroeck in Oost-Vlaanderen zijn honden welkom aan de leiband. In de losloopweide en de zwemzone voor honden zijn ze welkom zonder leiband. De hondenzone bestaat uit twee weiden die volledig omheind zijn. Wat je hier verder doet? Ga zwemmen in het binnen- of buitenzwembad, fietsen, roeien, minigolven, naar het verkeerspark, speelpark of dierenpark!

  • Het Provinciedomein De Gavers ontdekten we onlangs in de buurt van Kortrijk. Dit is een groot domein met vijver, klimpark en grote speeltuinen.
  • Of ga spoorfietsen in het Kempens landschap, dan mag de hond mee. Je fietst over hetzelfde enkel spoor heen en terug. Eerst trap je zo’n 5 km van Kapellen naar Brasschaat, waar een leuk café is. Nadien vertrek je in omgekeerde richting opnieuw van Brasschaat naar Kapellen.

Gezinsuitjes met de hond in Nederland

DierenPark Amersfoort

Het DierenPark Amersfoort is een leuke dierentuin die centraal in Nederland ligt. De hond is welkom, maar zorg wel dat je hond aangelijnd is in de dierentuin. Je hoeft geen apart kaartje voor je hond te reserveren. Bij sommige verblijven moeten honden buiten wachten.

Een leuke manier voor de kinderen om dit dierenpark te ontdekken, is via de Klim Alles-route. Hierbij ga je onderdoor, bovenlangs en achterom de dierenverblijven via de paadjes, touwbruggen, tunnels en glijbanen. Naast veel dieren is er ook een Dinobos, hier zie je verschillende dinosaurussen op ware grote. Op hele grote botten staat hun naam en andere informatie. Onderweg zijn er wat speelelementen voor kinderen, zoals een sta-schommel en kabelbanen.

Amersfoort Dierenpark
Amersfoort Dierenpark

Julianatoren

Een leuk en betaalbaar pretpark voor gezinsuitjes met de hond in Nederland, met kinderen tot een jaar of 10, is Julianatoren in Apeldoorn. In dit park is er een mix van attracties en speeltoestellen. Met de helikopter ‘vlieg’ je een rondje boven Julianatoren en kun je zien wat er allemaal te doen is. Erg leuk zijn de (korte) voorstellingen die gedurende de hele dag op verschillende plaatsen in dit pretpark gegeven worden. Deze shows zitten vol muziek en dans.

Op de website staat onder meer: “Honden zijn van welkom, maar mogen niet mee in het Jul & Julia Theater en in de attracties. Je dient je hond aangelijnd te houden. Ongelukjes ruim je zelf op. Hiervoor kun je gratis een hondenschepje ophalen bij de hoofdkassa van het pretpark. En voor de dorstige hond zijn er hondenbarren aanwezig met vers water.”

Arcen kasteeltuin gezinsuitje met de hond
Arcen kasteeltuin

Kasteeltuinen Arcen

Een van de leukste uitjes is een bezoek aan de Kasteeltuinen Arcen. Deze vind je in het noorden van de provincie Limburg, dus voor de lezers uit Belgisch Limburg is dit goed aan te rijden. Er zijn meer dan vijftien tuinen en er is een historische buitenplaats met een kasteel. In 2016, 2017 en 2018 werd Kasteeltuinen Arcen uitgeroepen tot Leukste uitje van Limburg door Land van de ANWB.

Bijzonder in de Watertuin is dat de zeven vijvers op verschillende niveaus liggen. En in een andere tuin kom je langs watervalletjes en flamingo’s. Bij de Aaiweide zijn er geiten en ook is er een grote speeltuin, midgetgolf en een strandje. 

Honden zijn van welkom in het park, mits aangelijnd aan een korte lijn. Uitlooplijnen zijn niet toegestaan en worden geweigerd. Een korte lijn is te leen bij de entree tegen een borg.

Meer tips gezinsuitjes met de hond in Nederland

  • Combineer wandelen over het strand met een bezoek aan het zee aquarium in Bergen aan Zee. In dit aquarium zijn meer dan 100 verschillende vissoorten thematisch te zien
  • Terra Maris in Zeeland staat in het teken van land van de zee en is een museum voor natuur en landschap. In het zeeaquarium leven vissen en andere zeedieren die aan de Zeeuwse kust voorkomen en er is een landschapstuin.
  • Dinoland Zwolle is ook een tof uitje met kinderen tot een jaar of 12. Anders dan de naam doet vermoeden is er zoveel meer te doen dan alleen naar dino’s kijken. Het is een veelzijdig speelpark. Honden zijn welkom, alleen in de overdekte speelhal en lasergame mogen ze niet naar binnen. Verspreid over het terrein zijn drinkbakken te vinden en er is een hondentoilet.
Broekerveiling uitjes met de hond
Museum Broekerveiling

Musea voor gezinsuitjes met de hond

Natuurmuseum Holterberg ligt in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, waardoor je het museumbezoek met de kinderen en de hond kan combineren met een mooie wandeling. Dit museum staat bekend om de levensgrote diorama’s, van de Sallandse Heuvelrug tot en met de Zwitserse Alpen. Daarnaast is hier één van de grootste collecties Europese diersoorten met meer dan 1000 dieren. Het Bos van Daantje Das is een educatief speel- en leerbos dat hoort bij Natuurmuseum Holterberg.

Museum BroekerVeiling ligt in de omgeving van Alkmaar en de hond is aangelijnd welkom. In Broek op Langedijk staat de oudste (doorvaar)groenteveiling ter wereld. Voor bezoekers wordt de veiling nog steeds gebruikt en het veilinghuis en de lighallen zijn op het water gebouwd. In het museum kan je onder andere meedoen met een echte veiling, een rondvaart maken, dwalen door de lighallen, een speurtocht lopen en de diereneilandjes bezoeken. Ook zijn er diereneilandjes op het terrein. Hier lopen schapen, geiten, pauwen en konijnen rond. Achter het terrein, bij het speeltuintje, lopen de varkentjes Bram en Betty. 

En als laatste tip voor een leuk uitje met de hond het preHistorisch Dorp in Eindhoven en mits aangelijnd is de hond ook welkom in het museum. Het is een historisch openluchtmuseum waarbij je teruggaat naar de tijd van de prehistorie tot de late middeleeuwen.  Er zijn verschillende erven, hoeves en ambachtshuizen te vinden in het openluchtmuseum. Verrassend was dat er zoveel historische figuranten aanwezig waren in klederdracht van het desbetreffende tijdperk. Dat maakt het allemaal nog eens unieker en levendiger.  Er zijn jaarlijks verschillende historische evenementen in het preHistorisch dorp.

Dit waren ze, de tips voor gezinsuitjes met de hond. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke uitjes, wat zijn jouw tips voor familie uitstapjes? Laat het ons weten in de reacties!

prehistorisch dorp hond
preHistorisch Dorp

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën