21x Brasschaat, Essen en Kalmthout met kinderen

0

Brasschaat, Essen, Wuustwezel en Kalmthout met kinderen ontdekken? Wat is er te doen in deze regio ten noorden van Antwerpen? Wij waren er, Anke, Veronique en Marilyn wonen er. Samen delen we onze tips voor kinderactiviteiten, daguitstappen en kindvriendelijke accommodaties!

Deze regio ten noorden van de stad Antwerpen bestaat onder andere uit de plaatsen Brasschaat, Wuustwezel, Essen, Hoogstraten en Kalmthout. Het is een regio vol leuke uitjes, restaurants en wandelroutes. Dit zijn onze favoriete activiteiten in dit gebied.

Kalmthout met kinderen

Arboretum

Het Arboretum in Kalmthout met kinderen bezoeken is eigenlijk een must als je in deze omgeving bent! Het is een prachtige botanische tuin waar er altijd iets te beleven valt.

Het Arboretum is niet alleen prachtig wandelgebied, je kan er ook workshops volgen, plantjes aankopen of meedoen met leuke (kinder)activiteiten. Zo is er met Pasen en in de zomerperiode een leuke speurtocht. Kom helemaal tot rust in deze tuin en geniet even na in de bijhorende cafetaria.

Arboretum Kalmthout

Bijenteeltmuseum

Ook het Bijenteeltmuseum in Kalmthout bezoeken is een aanrader. Het Bijenteeltmuseum is onderdeel van het bezoekerscentrum van de Kalmthoutse Heide.

In dit interactieve museum ontdek je de wereld van de honingbij en de bijenteelt. Bijzonder is dat dit museum is opgebouwd als een honingraat en in de zeshoekige kamers kom je van alles te weten over bijen.

Suske en Wiske Museum

Op één van onze eerste dagen rondom Kalmthout met kinderen bezochten we het Suske en Wiske Museum. Dit museum werd in de zomer van 2019 opnieuw geopend en dat was ontzettend leuk om te bezoeken. Een zogenaamde striptour duur ongeveer 2 uur en is geschikt voor kids van een jaar of 4 tot 12 jaar. Deze tour is heel interactief en ook de ouders willen actief meedoen.

Kalmthoutse heide

Kalmthoutse heide

De Kalmthoutse heide is een grensoverschrijdend natuurpark en heet daarom het “grenspark Kalmthoutse Heide”. Dit park van 6000 hectare leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen.

In dit gebied zijn diverse wandelingen uitgezet, van 1,7 tot 8,5 kilometer en er is een verlengde route gemaakt van 24 kilometer. Wij wandelden in de zomer een route van bijna 8 kilometer. Het viel op dat het bij de startpunten best druk was, maar enkele meters verderop kwam je haast niemand tegen. Op deze pagina lees je over de verschillende wandelingen, de lengte, de bijzonderheden en het startpunt.

Als je in de periode van 17 mei tot 15 september in Kalmthout met kinderen bent dan kan je terecht bij de Bosbar De Eekhoorn. Je kan je eigen picknick eten maar je kan ook terecht voor een lokale bieren, ijsjes en andere snacks.

Strijboshof en Eiland Amoras

Ook leuk om te bezoeken als je in Kalmthout met kinderen bent is het Strijboshof. In het Strijboshof (Achterbroeksteenweg 69) is een educatief wandelpad uitgezet. De brochure haal je bij de toeristische- en milieudienst.

Ook vind je het Eiland Amoras in het park, in de buurt van de taverne. Dit is een gratis toegankelijke, sprookjesachtige speeltuin.

Boomhut
Overnachten in een boomhut in het Arboretum

Restaurants in Kalmthout

In Kalmthout zijn diverse leuke restaurants te vinden waar je goed met kinderen terecht kan.

  1. IJsboerderij ’t Akkerhof aan de Akkerweg verkoopt zelfgemaakt ijs voor een schappelijke prijs. Je kan dit op het kleine terras opeten.
  2. Bij restaurant Den Bosduin, om de hoek bij het Suske en Wiske museum, is er een terras met speeltuin.
  3. Tearoom & Brasserie De Raaf, dichtbij het station van Heide, is ook erg gezellig en kindvriendelijk. Je vindt hier zelfs lactosevrije lekkernijen.
  4. De koffiebar Heide City is ook absoluut een aanrader. Het is een hippe ontbijt-en lunchbar waar je in alle rust kan genieten van een healthy snack.

Overnachten in Kalmthout met kinderen

#1 ’t Greefsch Geluck ’t Greefsch Geluck biedt accommodatie in Kalmthout met een terras, gratis WiFi en uitzicht op de tuin. 

#2 Mezenhof is een vakantiehuis met 2 slaapkamers en een tuin met een speelplaats.

#3 De Statie ligt in Brecht heeft kamers met meerdere slaapkamers, een tuin, gratis privéparkeergelegenheid, een terras en een restaurant.

Brasschaat met kinderen

Mikerf

Het Mikerf is een leuke plek om in Brasschaat met kinderen te bezoeken. Dit is een kinderboerderij met grote speeltuin en een terras. Achter de kinderboerderij vind je een mooi wandelparkje, het Mikhof.

Terwijl ik op het terras genoot van poffertjes en huisgemaakt ijs speelden de kinderen en waren ze geregeld te vinden bij de dieren. Je bent zo een paar uur zoet bij het Mikerf.

Park van Brasschaat Kalmthout met kinderen
Park van Brasschaat

Park van Brasschaat en het Peerdsbos

Anke en Karlien troffen elkaar in het Park van Brasschaat, waar je het Kasteel van Brasschaat ziet staan. In het park zijn er diverse speelgelegenheden voor de kinderen en ook kom je dieren tegen. Als je wilt kan je één van de wandelingen volgen en lopen naar het prachtige Peerdsbos. Een aanrader in het Peerdsbos is restaurant Melkerij met een erg leuke speeltuin.

Spoorfietsen Brasschaat Kapellen met kinderen
Spoorfietsen

Spoorfietsen Brasschaat Kapellen

Een heel leuk uitje op de Belgische Kempen is Spoorfietsen van Brasschaat naar Kapellen. Je stapt op een speciale spoorfiets. Met je gezelschap fiets je over het spoor, om daar even uit te rusten en daarna door het mooie landschap weer terug te fietsen.

Vliegveld Brasschaat

Als er ergens een vliegveld is, dan moeten we erheen. Johan is gek op vliegen! Dus toen we hoorden over het vliegveld van Brasschaat was dat één van de eerste uitjes die we deden in de omgeving van Kalmthout met kinderen. Het vliegveld van Brasschaat is een bijzonder leuk uitje, ook als je niet van vliegtuigen houdt.

Op het vliegveld landen en vertrekken er – zeker in het weekend – geregeld vliegtuigen. Maar er is meer: zo vind je er een museum (Gunfire Museum), er is een leuk restaurant met een grote speeltuin, je kan op momenten in de oude verkeerstoren en er zijn wandelroutes uitgezet die vertrekken vanaf het vliegveld.

Vliegveld Brasschaat
Vliegveld Brasschaat

Wuustwezel met kinderen

Domein Franciscanessen

Meerdere keren zijn we gaan wandelen in het Domein Franciscanessen, bij het voormalige klooster. Dit domein is nu een prachtig stuk groen, waar we graag doorheen liepen. Door Uit met Vlieg was er in de zomermaanden een speurtocht uitgezet. Het boekje van de tocht kan je ophalen bij de bib.

Op deze website zie ik een beschrijving van een langere wandeling waarbij je ook langs dit Domein komt. Leuk om even door te lezen, want je komt meer te weten over de achtergrond van dit gebied.

Het Groot Schietveld / Het Marum

Het Groot Schietveld is een prachtig wandelgebied met heel veel fauna en flora. Het is jammer genoeg ook Militair Domein en dat betekent dat het op sommige dagen verboden is om bepaalde stukken te betreden. Laat je daardoor niet afschrikken want het wordt duidelijk aangegeven wanneer er schietoefeningen gehouden worden. Bij een rode vlag en gesloten bareel mag je het terrein niet betreden. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor en kan je volop genieten van dit wandelgebied.

Bijschrift Veronique: let erop dat het Groot Schietveld niet vrij toegankelijk is, wel zijn er twee doorgangswegen. Ik zou dit gebied daarom niet aanraden om in te wandelen. Het gebied Marum ligt naast het Groot Schietveld en is wel vrij toegankelijk. In het Marum zijn diverse wandelingen uitgezet en er zijn infoborden geplaatst. Lees hier verder over dit gebied in Wuustwezel.

Wistjedatje
Het Groot Schietveld bezit één van de grootste adderpopulaties van Noordwest-Europa.

De Klot uitkijktoren

Uitkijktoren De Klot bij De Maatjes

In Wuustwezel vind je Natuurgebied de Maatjes. Dit gebied is een grensoverschrijdend moerasrietlandschap. Er staat een 7 meter hoge uitkijktoren op de hoek van de Sneygaertstraat en de Hanne Wiewauweg. Vanuit de toren kijk je uit over de omgeving.

Boerenijsje met maisdoolhof bij Loenhout

De tip die we ook veel kregen voor onze vakantie in de omgeving van Kalmthout met kinderen was om naar het Boerenijsje te gaan. Bij het Boerenijsje kan je uiteraard terecht voor heerlijk, huisgemaakt ijs maar er is meer. Zo kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin, je kan meer te weten komen over het boerenleven en er is een maisdoolhof.

Natuurlijk moesten wij het maisdoolhof testen. De kinderen waren al dagenlang enthousiast hierover. Met zijn vieren liepen we erin, op zoek naar de raadsels en opdrachten. Al vrij snel rende iedereen een kant op en ruim een uur later hadden we dan de (hopelijk) juiste oplossing gevonden. Want voor de gelukkige winnaar wachten leuke prijzen!

Speeltuin Loenhout
Speeltuin bij het Boerenijsje

Kindvriendelijk restaurant Schaliënhuis

Het Schaliënhuis is een restaurant / taverne met leuke speeltuin! Er is een speciale kindermenukaart: een toffe plek voor een lunch of een diner met het gezin. Pluspunt: speeltuin is permanent overdekt met zonnescherm wat erg meegenomen is in een hete zomer.

Fietstocht door Wuustwezel

Een leuke fietstocht met kinderen in Wuustwezel is deze route. Dit is een route van 23 kilometer langs verschillende boerderijen. Hier en daar staan infoborden om iets bij te leren over de hedendaagse landbouw.

Bloemencorso Wuustwezel
Bloemencorso Wuustwezel

Bloemencorso

Groot evenement in Wuustwezel en zeker ook een aanrader voor kinderen is het Bloemencorso. Dit is een stoet van kleine tot grote (tot héél grote) bloemenwagens die versierd zijn met miljoenen dahlia’s. Een spektakel! Elk jaar vindt dit plaats op de tweede zondag van september.

Een overzicht van alle toeristische activiteiten in Wuustwezel vind je op deze pagina. Dit overzicht wordt jaarlijks vernieuwd.

Activiteiten rondom Essen en Kalmthout met kinderen

Het gebied rondom Kapellen, Wuustwezel, Essen, Brasschaat en Kalmthout met kinderen verder verkennen? Er is hier nog veel meer te doen. Dit zijn een aantal andere tips voor kinderactiviteiten.

Kooldriespark in Brecht

Voordat we naar het Boerenijsje gingen wilden we een stuk wandelen. Vlakbij vonden we het Kooldriespark, in Brecht. Dit was een verrassend stuk natuur, met veel diversiteit. Zo kom je er meertjes, bos en heide tegen. Er zijn uitgezette wandelroutes om te volgen, wij combineerden de rode met de gele route. De routes zijn niet verhard en ik raad het meenemen van een wandelwagen af. Goede schoenen zijn aan te raden.

Binnenspeeltuin Den Deugniet

Is het een regenachtige dag? Dan is de binnenspeeltuin Den Deugniet in Ekeren. zeker een leuke optie om naartoe te gaan. Maar ook op mooie dagen is dit een aanrader, want buiten is er een grote speeltuin. Er zijn goed beschouwd drie delen: de afgebakende peutertuin, de indoorattracties en de buitenspeeltuin.

Den Deugniet

Hoogstraten met kinderen bezoeken

#1 Een leuke daguitstap vind je in de omgeving, in Hoogstraten, een buurgemeente van Wuustwezel. Je vindt hier Recreatiedomein De Mosten. Hier is een zwemvijver met speeltuin en op het terrein is sinds kort ook een klimpark.

#2 Ook in Hoogstraten is er een ijssalon met huisgemaakt hoeveijs, De Bouwhoeve. Je kan er ook boerengolf spelen tussen de koeien.

#3 Andere leuke tips voor Hoogstraten met kinderen vind je op deze site van de gemeente Hoogstraten.

Uitjes in Essen met kinderen

Bosrust in Essen

Van iedereen die we het vroegen kregen we te horen dat we naar De Bosrust moesten: een restaurant met een enorme speeltuin, minigolf en een maisdoolhof. Nadat we waren indoor skydiven in Roosendaal reden we naar dit restaurant.

En inderdaad, de speeltuin is echt enorm. Hieronder op de foto zie je een deel van de speeltuin. Wij zaten rustig op het terras terwijl de kinderen rond renden, ideaal.

Bosrust Essen met kids

Karrenmuseum in Essen

In het Karrenmuseum in Essen kan je, aan de hand van meer dan 300 voertuigen, de geschiedenis van het ongemotoriseerde transport ontdekken. 

Het Karrenmuseum is heel leuk om met de kinderen te doen, niet alleen om de collectie te bekijken: juist ook om interactief te beleven. En vaak vinden grootouders het ook fijn om verhalen te kunnen vertellen over ‘hun tijd’, dus het is zeker een aanrader voor de hele familie.

Naast de grote collectie karren en koetsen herbergen zij een aantal ambachten die we leven blijven inblazen door regelmatig toonmomenten en workshops te organiseren. Denk hierbij aan onze smidse, touwslagerij, zagerij, imkerij, waar onze vakmannen regelmatig aan het werk te zien zijn.

Robotland in Essen

De derde tip voor een uitje in Essen is het leuke Robotland. Dit is een technologie- en funpark waar je op een educatieve, maar speelse wijze kennismaken met de meest innovatieve transport- en robottechnieken. Kruip in de cockpit van een vliegtuig, fiets in VR in allerlei virtuele werelden, vlieg met een drone: het is hier vooral interactief. Dit is leuk voor alle leven en met name voor kinderen vanaf een jaar of 5-6 tot zo’n 14 jaar.

Vakantie in het gebied rondom Kalmthout met kinderen

In het gebied boven Antwerpen valt heel veel te doen voor gezinnen. Deze regio rondom Kalmthout met kinderen bezoeken raden wij zeker aan. Dit gebied op de Antwerpse Kempen is divers. Zo zijn er veel restaurants met speeltuinen, natuurgebieden en leuke musea. Voldoende afwisseling voor een mooie vakantie in België met kinderen!

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.