Belgische Kempen met kinderen | 11x Kinderuitjes

Wat doe je op de Belgische Kempen met kinderen? De Belgische bloggers van Restipsmetkids delen hun tips voor kinderactiviteiten.

De Kempen is een gebied dat in zowel Nederland als België ligt. Het grootste stuk van dit gebied ligt in België. Je vindt er veel natuurgebieden, dus wandelen en fietsen kan fantastisch. Daarnaast is er het een en ander mogelijk op cultureel vlak. Het is daarmee een mooie regio voor een daguitstap in de natuur of juist een weekend weg of vakantie met de kinderen! Onderin dit artikel delen we een aantal tips voor kindvriendelijk overnachten op de Kempen.

Leukste activiteiten op de Belgische Kempen met kinderen

Spoorfietsen

Blogger Anke ging onlangs spoorfietsen met haar gezin door het Kempens landschap. Een unieke ervaring om met het gezin over het spoor te fietsen. Na een uur kom je aan bij Spoor Noord, met restaurant en speeltuin.

Ben je uitgerust dan stap je weer op de fiets terug over het spoor, dwars door het prachtige landschap. Lees hoe zij het spoorfietsen beleefden.

Spoorfietsen met gezin

Hidrodoe

Marilyn was met haar gezin bij Hidrodoe, een kindvriendelijk museum in het teken van water. Diep verscholen in het Peertsbos kan je hier allerlei leuke proefjes doen. Combineer je bezoek ook zeker met wandelen of fietsen door het bos!

Naargelang de leeftijd, kan je je bezoek aan dit leuke museum wat aanpassen. De kleinste kinderen (< 7 jaar) vinden het vooral leuk om in het water te ploeteren met hun handen en om allerlei eenvoudige proefjes uit te voeren. Gezien ze vrij kunnen rondlopen en hun “eigen baas” zijn, kunnen ze dit wel een tijdje volhouden. Op een bord staat dat je overal aan MOET komen, dat is nu eens een ideaal taakje voor kids.

Een leuke extra tijdens het bezoek aan Hidrodoe met kinderen is de 4D filmzaal. Aan de balie kan je zien wanneer welke film speelt en dan kan je je ineens naar de filmzaal begeven

Sla ook recreatiedomein Herentals niet over. Hier is een grote speeltuin waar je enkel in juli en augustus toegang voor betaalt. Lees wat je doet in Herentals met kinderen!

Hidrodoe met kinderen
Hidrodoe

Groendomein De Averegten

En ook het groendomein De Averegten biedt voldoende voor een leuke gezinsuitstap. Zo is er natuurspeeltuin Hobbeldonk, ideaal om je lekker uit te leven. En er is nu ook een grote speeltuin voor de kids. De Averegten is met 5 verschillende wandelpaden een wandeldomein bij uitstek. Je vindt er ook een route speciaal voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en joggers.

Zilvermeer

Strand, speeltuin, zwemvijver met glijbanen: het Zilvermeer biedt alles voor een dagje uit. Maar ook een weekend weg of langere vakantie is hier mogelijk, want er is een kampeerterrein.

Keiheuvel

De Keiheuvel in de Belgische Kempen met kinderen biedt zoveel dat je er eigenlijk aan een dag niet genoeg hebt. In het hart van de Kempen vind je onder andere een grote speeltuin, een zwembad en de wandelroute van het jaar.

 • Avontuurlijke speeltuin
 • Openluchtzwembaden
 • Kinderboerderij
 • Minigolf
 • Gocart parcours
 • Trampoline

Gelukkig kan je er ook langer blijven, want avontuurlijk overnachten in een trekkershut is mogelijk of kies voor een verblijf in een van de twee gloednieuwe safaritenten!

Bobbejaanland

De Belgische Kempen met kinderen is niet enkel veel prachtige natuur. Ook attractiepark Bobbejaanland met het gezin bezoeken is erg leuk. Bloggers Marilyn en Anke waren hier onlangs met het hele gezin en zij hebben zich een hele dag goed vermaakt.

Bobbejaanland

Totterpad bij het Grote Netewoud

Het Totterpad bij het Grote Netewoud is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 3 – 12 jaar. Een route van 2 kilometer met heel veel afwisseling. Bezoekerscentrum Grote Netewoud is het startpunt van de wandeling.

Recreatiedomein De Mosten

In de Belgische Kempen met kinderen zijn er veel uitstappen in het groen mogelijk. Zo ook bij het leuke Recreatiedomein De Mosten! In dit recreatiegebied, goed bereikbaar met een ligging tussen Breda en Antwerpen, er is onder andere een zwemvijver met speeltuin en een minigolf. Hier kan je gratis beachvolleybal, basketbal, badminton of tafeltennis spelen. Ook is er het Goodlife Cablepark waar je kan wakeboarden, waterskiën of kneeboarden, het klimpark De Mosten en het Treehouse waar je iets kan eten en/of drinken. In de omliggende bossen zijn er wandel- en fietsroutes. 

Stoerparcours

Houden jouw kinderen wel van wat uitdaging, dan is dit de perfecte activiteit voor een gezinsuitstap. Een route van 4 kilometer langs zes verschillende belevenisspeeltuigen. De start hiervan is in Herselt. Een andere leuke tip is het Pagadderpad, een beweegpad dat start aan de Sas4-Toren te Dessel.

 • Ook op het water is veel te beleven in de Belgische Kempen met kinderen. Er is een overzicht gemaakt van wat al te doen, denk aan kajakken, suppen en ‘gewoon’ varen.
Kasterlee met kinderen
Kabouterberg

Kabouterberg te Kasterlee

Toen blogger Anke een dag naar Kasterlee met gezin ging, kwamen er veel positieve reacties. De Kabouterberg was wel een van de leukste uitjes in België voor gezinnen met jonge kinderen. Tijdens de dagvertelling gaan de kinderen op zoek naar de kabouters, ze horen verhalen en ze zingen samen. Echt een aanrader!

Leuke dorpen en steden in de Belgische Kempen met kinderen

In de Belgische Kempen met kinderen kan je ook allerlei leuke dorpen en steden bezoeken!

 • Zo hebben we de leukste tips voor Lier met kinderen en hierboven noemden we al het gezellige Kasterlee.
 • Denk ook eens aan Turnhout met de leuke musea.
 • Verder vind je in dit gebied ook de leuke steden als Genk, Hasselt, Lanaken, Peer, Geel, Bilzen en Tongeren!

Vossenstrekenapp

Een aanrader is de Vossenstrekenapp, een gratis wandelapp voor avontuurlijke kinderen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Favoriet van het Kempens Landschap is die van de Merode.

Deze wandeling vertrekt bij afspanning Den Eik, waar je altijd welkom bent voor een gezellig terrasje of culinair verwenmomentje. Van april tot oktober kan je hier ook testen hoe het voelt om op echte klompen te wandelen op het klompenpad. Dit pad slingert door het bos en verwelkomt elk jaar duizenden kinderen en volwassenen.

We moeten het Pagadderpad natuurlijk toch ook nog even noemen in deze lijst met tips voor de Belgische Kempen met kinderen. Dit is een zeer avontuurlijk pad dat kinderen op allerlei manier uitdaagt om in beweging te komen.

Kindvriendelijke musea in de Belgische Kempen

Ook zijn er heel veel leuke musea te bezoeken in deze regio. Een aantal aanraders:

 • Gallo-Romeins museum in Tongeren
 • C-Mine in Genk
 • Villa de Verbeelding in Hasselt

Belgische Kempen met kinderen – overnachten

Overnachten in dit gebied? Dit zijn een aantal van onze kindvriendelijke aanraders:

Vakantiepark Kempense meren is een heerlijke uitvalsbasis voor gezinnen.

 • Subtropisch zwembad met glijbaan, wildwaterbaan en golfslagbad.
 • Indoor kinderspeeltuin van 70 m²
 • Gelegen aan een meer met zandstrand en op 2 km van het Zilvermeer.

Centerparcs Erperheide is een heerlijk park met een mooi zwembad. Dit ligt middenin De Kempen. Buiten staat je pony klaar voor de Pony Vakantie, binnen wacht úren vermaak in de speelwereld, dit is echt een super plek voor een weekendje weg of vakantie met het gezin. Het ligt vlakbij natuurgebied Bosland.

 • Aqua Mundo met 3 glijbanen, een waterspeeltuin en wildwaterbaan
 • Educatief spelen in het Kids Verkeerspark
 • Speelplezier in indoor speelwereld BALUBA

Wat zijn jouw tips voor de Belgische Kempen met kinderen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën