GENK met kinderen | 9x Leukste uitjes

Op stedentrip met het gezin? In Genk met kinderen is genoeg te doen voor een dagje uit of een langere trip. Marilyn was er met haar gezin en deelt haar tips!

Op het einde van de zomervakantie genoten wij met de kinderen van een verlengd weekend Hasselt en Genk. Wij trokken naar een AirBnb in de buitenrand van Hasselt. Dat werd onze uitvalsbasis voor drie verkenningsdagen in de Belgische Kempen. De fun begon voor de kinderen al vroeg in de ochtend want dan mochten ze van de gastvrouw de paarden voeren en de hond knuffelen. Een betere start konden we ons niet wensen.

Doen in Genk met kinderen

C-Mine

De C- Mine is een prachtige site waar heel veel te beleven valt. Het hoogtepunt is een bezoek aan de mijn en dat kan je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld op eigen houtje met een audioset, maar voor jonge kinderen is dat niet zo interessant. Zij kunnen al spelenderwijs de mijn verkennen aan de hand van de zoektocht van Cyriel de Krekel.

We begonnen met een bezoek aan de mijn. Aan de hand van een audioset kon je op eigen houtje de mijn verkennen. Voor kleinere kinderen is dit niet boeiend genoeg, dus zij mochten ineens de zoektocht van Cyriel de Krekel uitproberen. Ze kregen hiervoor een buikgordel aan met allerlei detectivespulletjes. Gewapend met een opdrachtenboekje en zaklamp doken zij mee de mijn in. Al spelenderwijs beleefden we zo de geschiedenis van de mijn.

C-mine met kinderen

Het eerste gedeelte van de expeditie was ondergronds, het tweede gedeelte mocht je je beenspieren bovenhalen want dan moest je trappen lopen. Eindeloze trappen leidden je naar de top van de mijnschacht waar je een mooi zicht kreeg op het C-mine domein en omstreken.

Op het einde van de expeditie kon je dan ook nog een virtual reality beleving doen. Dat is standaard inbegrepen in je inkomticket en wel eens de moeite waard om de mijn te beleven door de ogen van een mijnwerker. Ze raden dit aan vanaf 8, maar er was niks engs aan. Onze dochters van 6 vonden dit heel leuk om te doen. (Website)

C-mine met kinderen

Domein Kattevennen met Cosmodrome

Kattevennen is de Genkse toegangspoort tot Nationaal Park Hoge Kempen. De nadruk ligt op het ontdekken van de cosmos, maar daarnaast kan je er ook wandelen, fietsen, midgetgolfen en paardrijden.

Wij bezochten Cosmodrome, een 360 graden filmzaal waar verschillende natuurfilms draaien. Deze films zijn voor verschillende leeftijden geschikt. In deze mooie koepel spelen ze verschillende films voor diverse leeftijdscategorieën. Je kan op voorhand checken welke films er spelen en jezelf alvast verzekeren van een plaatsje. We kozen voor de POLARIS show en werden ondergedompeld in de avonturen van een pinguïn en ijsbeer. De film was op een heerlijk speelse wijze educatief.

Genk Cosmodrome

Daarna hebben we de rest van de expo “Oerknal” bezocht tijdens ons dagje weg in Genk met kinderen. De kinderen kregen een opdrachtenblad en konden zo de expo verkennen. Hier werd je nog meer ondergedompeld in de kosmos en alles wat erbij hoort. We sloten ons bezoek af bij speeltuin de Speelplaneet waar de kids nog even lekker konden ravotten.

planetenwandeling Hoge Kempen met kinderen

Planetenwandeling

Vanaf het Cosmodrome start de planetenwandeling, een route van zo’n 1,5 kilometer. Onderweg leer je het een en ander over de planeten in het zonnestelsel. Aan het eind kan je omdraaien, of je wandelt de groene route verder. Dan kom je na (in totaal) 4,6 kilometer weer uit bij Cosmodrome en het bezoekerscentrum. Langere wandelingen kunnen ook na de planetenwandeling gecombineerd, volg dan de blauwe borden.

Cosmodrome met kinderen

Domein Bokrijk

En het museum Bokrijk mag je absoluut niet overslaan tijdens een dagje uit in Genk met kinderen. Sterker nog, dit uitje is op zich al een dagtrip waard. In het deel waarvoor je entree betaalt is een Openluchtmuseum. Het gratis deel bestaat uit het Arboretum, de Openluchtspeeltuin en heel wat wandel- en fietsroutes.

Tijdens ons bezoek aan Bokrijk kregen we een primeur: het waterfietspad werd door Time Magazine uitgeroepen tot één van de 100 mooiste bestemmingen van de wereld.

Wij begonnen de dag in de omgeving van Genk met kinderen met een bezoek aan het openluchtmuseum. Dit gaat over de gebruiken en tradities in België. Het terrein staat vol met authentieke huisjes uit de regio’s Oost- en West-Vlaanderen, Kempen, Haspengouw en de sixties. Ieder huisje heeft een eigen verhaal.

Daarnaast is er een speelterrein met enorme speelschuur, goed voor heel wat plezier. Ook kan je daar workshops volgen als potten bakken en linnentassen bedrukken. Met één dag Bokrijk heb je eigenlijk al te weinig tijd om alles te zien!(

Bokrijk museum

Meer kinderactiviteiten in Genk met kinderen

Regent het of willen de kinderen zich even lekker uitleven? Binnenspeeltuin ‘t Speelmijntje biedt voldoende attracties voor heel lang speelplezier. Hier kunnen kinderen van 1 tot en met 13 jaar indoor spelen in de veilige overdekte binnenspeeltuinen. Voor kinderen zijn er glijbanen, ballenbakken, trampolines, voetbalkooien, Spider Towers, AirMountains, raceauto’s, Lasergame Arena’s en meer. Ben je met dreumes of peuter, dan kunnen de kinderen terecht in de aparte peuterzone.

  • Bij Karting Genk leerde Max Verstappen racen! Geschikt voor kinderen vanaf 1.25 m.
  • Bezoek ook het Nationaal Park Hoge Kempen en het Heempark!
  • Iets verderop is de Kelchterhoef ook een heel mooi natuurgebied om te verkennen met het gezin. Hier zijn ook speeltuinen en restaurants.

Overnachten in Genk met kinderen

Overnachten in Genk met kids? Dit zijn een aantal aanraders:

  • Centraal verblijven in Genk in een appartement? Kies dan voor Esplanada Studios, inclusief gratis toegang tot de spa.
  • En het M Hotel ligt dan weer prachtig aan een meer in het stadspark met daarnaast een winkelcentrum.

Wij vonden Genk met kinderen bezoeken verrassend leuk! Er is zoveel te doen en zien voor kinderen en ouders. Zeker een aanrader om eens een dag of langer heen te gaan. 

Verder lezen?
Dit doe je in Hasselt met kids
Of bezoek Bilzen met het gezin of het nabij gelegen Tongeren
De Hoge Venen zijn prachtig

Bokrijk
Bokrijk

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën