Tongeren met kinderen | Tips voor uitjes

Wat doe je in Tongeren met kinderen? Anke was twee dagen in deze stad in de Belgische provincie Limburg met haar gezin. Hier lees je al haar tips voor een bezoek aan de stad Tongeren!

Vanaf 15 voor Christus ontwikkelde Tongeren zich als een Gallo-Romeinse burgernederzetting. Vanaf dan speelde ze een belangrijke rol in de geschiedenis van de Lage Landen. Tongeren is “de eerste stad” van België en gebruikt zijn Romeins verleden als troef. Tongeren ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Antwerpen en op ruim twee uur rijden vanaf Utrecht. In deze blog deelt ze hun ervaringen.

Tongeren met kinderen

In de stad zijn er verschillende overblijfselen uit de Gallo- Romeinse tijd terug te vinden. Bijvoorbeeld de Moerenpoort en de Romeinse omwallingen. Doorheen de stad kan je de Mijlpaalroute volgen. Er zijn drie routes door het stadscentrum. Je moet enkel de gekleurde M (rood, blauw of groen) op de grond volgen om de route te wandelen. Meer info kan je vinden en vragen bij Toerisme Tongeren.

Mijlpaalroute Tongeren
Mijlpaalroute Tongeren
Gallo-Romeins Museum

Gallo-Romeins Museum

Tongeren telt verschillende musea, waarvan het Provinciaal Gallo-Romeins Museum waarschijnlijk het bekendste is. Dit museum is gevestigd in het centrum van de stad. Het museum stelt in de vaste tentoonstelling meer dan 2000 objecten van de prehistorie tot aan het einde van de Romeinse tijd tentoon.

Het museum is zo goed neergezet dat we al snel wisten dat we tijd tekort zouden komen in slechts een dagdeel. Onze kinderen waren van begin tot eind geboeid. Door middel van films, maquettes en levensechte figuren brengen zij het verleden tot leven. Voor je de vaste tentoonstelling binnengaat neem je een audiogids die je in verschillende talen kan instellen.

Bij elk van de objecten vind je uitleg en kan je via de audiogids nog meer informatie bekomen. Hier kan je kiezen tussen de kinder- of volwassenversie, of je gebruikt deze door elkaar heen. De kinderversie is leuk en boeiend verteld.

Voor een bezoek in Tongeren met kinderen is er een speurtocht door het museum “De waaier van Ward”. De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Doorheen het museum moet je op zoek gaan naar 10 voorwerpen. In de waaier vind je van elk voorwerp 3 foto’s terug, slechts 1 foto is de juiste. Je moet een heel goede speurneus zijn wil je deze opdracht tot een goed einde brengen.

Gallo-Romeins Museum

Teseum

Op 2 minuutjes wandelen van het Gallo-Romeins museum tref je het Teseum, zeker ook een aanrader tijdens een bezoek aan Tongeren met kinderen. Het Teseum vind je in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en herbergt één van de grootse en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen. Het Teseum is onderverdeeld in twee onderdelen: de Schatkamer en de Archeologische Site.

Servaas, een misdienaar, neemt de kinderen (vanaf 6 jaar) mee op reddingstocht door de Schatkamer. De opdracht: vind de kostbare kunstobjecten die je wil redden als er brand zou uitbreken. Servaas leidt de kinderen rond met behulp van een Ipod, door middel van foto’s te nemen verzamelen ze de voor hen belangrijke schatten. Aan het einde kan je je schat doorsturen en zo er thuis nog lang van nagenieten. Bovendien ontvang je je eigen schatkist waarin je de geredde schatten kan bewaren.

Teseum met kinderen

Tine en Max nemen de kinderen mee naar de Archeologische site, die gelegen is onder de basiliek. Als kinderen van de archeologen die daar alles hebben opgegraven leiden zij de kinderen rond. Wat je daar aantreft is ongelooflijk. Restanten van oude kerken, de muren en funderingen van de eerste bouwwerken. Op je Ipod krijg je een kaart die de weg wijst. Wanneer je aangekomen bent op de juiste plaats geven Max en Tine aan de hand van verhalen en filmpjes je meer informatie.

Bekijk de openingstijden voor een bezoek in Tongeren met kinderen op de website.

restaurant Intermezzo

Restaurant Intermezzo

Na al dat wandelen honger gekregen? Dan kunnen wij restaurant Intermezzo aanraden. Intermezzo is gelegen op de Grote Markt in Tongeren, heel centraal dus. Super vriendelijke bediening, in een klein gezellig restaurant. Wij aten een pasta, de kinderen kozen voor spaghetti en curryworst met frietjes.

Hebben de kinderen zin in een lekker ijsje? Kies dan bijvoorbeeld voor Basilica Ice of IJscasino. En behoefte aan goede koffie? Dan mag je Me Gusta Coffee & Sweets toch niet missen.

Tongeren met kinderen

Weekend in Tongeren met kinderen

We hebben echt genoten van de twee dagen in Tongeren met kinderen. Het is een hele leuke stad waar ontzettend veel te doen is voor gezinnen. De musea vielen ook goed in de smaak en die zijn zeker aan te raden om eens te bezoeken met de familie.

De stad heeft een leuke combinatie van actief, in de vorm van zoektochten, wandelen en musea en cultureel: met de link naar de vroegere tijden. Tevens is het centrum van de stad mooi en kom je op veel plekken leuke cafés tegen.

Tongeren

Er is natuurlijk nog meer te doen dan wat wij deden. Dit zijn andere tips voor kinderactiviteiten in Tongeren:

  • In Stadspark De Motten tref je een leuke speeltuin.
  • De Moerenpoort, de middeleeuwse stadspoort van Tongeren die bewaard is gebleven, bezoek je gratis. Leuk eraan voor kids is dat er een spelletjes- en geurenparcours is uitgezet.
  • Bij slecht weer ga je naar de Activ binnenspeeltuin of je duikt in het warme water van Eburons Dome.
  • Is het dan mooi weer? Dan ga je naar het Pliniuspark waar je een speeltuintje treft en er is ook een groot buitenzwembad.

Overnachten in Tongeren met kinderen

B&B De Dubbelmolen wordt omgeven door een tuin en biedt ruime suites met meerdere slaapkamers en gratis WiFi in een historische watermolen. Er is een speelplaats voor de kleintjes.

Le petit béguinage is een vakantiehuis met 2 slaapkamers op een mooi historische plek in Tongeren.

Meer Belgisch Limburg met kinderen? Lees dan over Genk en de stad Hasselt.

Carnaval in Tongeren
Carnaval in Tongeren
Tongeren met kinderen
historie

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën