Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen | 7x Uitjes

0

Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen bezoeken, dat is echt een aanrader. Het is een natuurgebied in Belgisch Limburg met meer dan 12 000 hectare bos en heide. Vanuit de toegangspoorten word je op pad geholpen. En wij delen per toegangspoort wat er te doen is voor gezinnen.

Tijdens vakanties in de omgeving van Genk en Hasselt verkenden zowel Marilyn als Karlien met gezin het Nationaal Park. Hieronder delen wij onze indrukken en tips!

Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen bezoeken

In het gebied tussen Maasmechelen, Zutendaal, Genk en Lanaken zijn meer dan 50 lusvormige wandelingen van 3 km tot 14 km uitgezet. Hierbij kom je langs de mooiste plekken in het park. Het makkelijkste is om in te stappen aan de toegangspoorten of onthaalpunten.

Connecterra

Connecterra is de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In het bezoekersonthaal vind je alle relevante info. Een van de hoogtepunten hier is het beklimmen van de schachtbok van de voormalige mijn van Eisden. Vanaf 12 meter heb je prachtig zicht op de omgeving. Daarnaast zijn er drie terrils toegankelijk. Vanaf het bezoekersonthaal wandel je via de bordjes naar het panorama van de lange terril.

Bij het bezoekersonthaal is een leuke speeltuin voor de kinderen, je houdt ze vanaf het terras in de gaten. Deze toegangspoort is vlakbij Maasmechelen gevestigd. Overnachten doe je bijvoorbeeld bij het Terhills hotel.

Pietersheim

Toen Marilyn in Lanaken was, bezochten zij het startpunt Pietersheim. Op dit domein vind je een 12e eeuwse waterburcht, een kinderboerderij met speeltuin, een kleinveestal en een Kabouterpad. Daarnaast zijn er 8 bewegwijzerde wandellussen.

Bij de kinderboerderij start het 3 kilometer lange Kabouterpad waarbij je verschillende natuurspelletjes tegenkomt. Zo kunnen kinderen knutselen aan de grote familieboomstam, een boom knuffelen, koken in de grote broodoven en soeppot, muziek maken met echte kabouterinstrumenten.

Overnacht bijvoorbeeld bij Eurotel Lanaken, in een familiekamer. Er is een overdekt zwembad in het hotel.

Nationaal Park Hoge Kempen
Pietersheim

Kattevennen

Een toegangspoort waar Marilyn en Karlien allebei waren in Nationaal Park Hoge Kempen is de toegangspoort Kattevennen, met de Cosmodrome. Deze poort is vanaf station Genk goed toegankelijk!

Hier kan je leren over de sterren en daarnaast kan je in dit gebied wandelen, fietsen, paardrijden, minigolfen en in de speeltuin spelen. Het wandelgebied Kattevennen heeft 6 wandellussen. Wij wandelden het Stenenpad en het Planetenpad.

Mechelse Heide

De Mechelse Heide is een perfecte toegangspoort als je wilt wandelen door het Nationaal Park Hoge Kempen. Daarnaast is er hier sinds kort het Beestige Boelbos. Daarnaast is er het Zandloperpad, een speelduin en een waterpoel met waterspel en een klimboom.

Duinengordel

Bij toegangspoort Duinengordel vind je de Oudsberg: met 85 meter de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Er zijn vier onthaalplekken voor een bezoek aan dit gebied.

Reden dat wij de Duinengordel noemen is vanwege het grootste speelbos van Vlaanderen dat je hier vindt. Het Joekelbos bestaat uit spelelementen, houten dieren, een speelduin met water en schuilhutten.

planetenwandeling Hoge Kempen met kinderen
Planetenwandeling Hoge Kempen met kinderen

Tips voor kindvriendelijke wandelingen

  • Planetenpad bij Kattevennen.
  • Het drie kilometer lange blotevoetenpad bij de Lieteberg.
  • Kabouterpad bij Pietersheim.

Overnachten Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen

#1 Glampingresort Hoge Kempen biedt mogelijkheden voor glamping in België en ligr op een aantal kilometer afstand van het Europlanetarium Genk. Je overnacht in een van de chalets, tenten of een stacaravan. Bij het resort is een restaurant, een seizoensgebonden buitenzwembad, een bar en een tuin. 

#2 Leuke tip voor overnachten bij Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen is Landal Mooi Zutendaal. Dit vakantiepark grenst aan het Nationaal Park. Op het park is er zowel een overdekt als een openluchtzwembad. Daarnaast is er een indoorspeelplaats, er zijn speeltuinen en er is een Kids Club. Je verblijft in een van de vrijstaande villa’s, bungalows of chalets.

Bekijk hier alle informatie over de toegangspoorten en activiteiten.

Meer lezen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.