Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen | 7x Uitjes

Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen bezoeken, dat is echt een aanrader. Het is een natuurgebied in Belgisch Limburg met meer dan 12 000 hectare bos en heide. Vanuit de toegangspoorten word je op pad geholpen. En wij delen per toegangspoort wat er te doen is voor gezinnen.

Tijdens vakanties in de omgeving van Genk en Hasselt verkenden zowel Marilyn als Karlien met gezin het Nationaal Park. Hieronder delen wij onze indrukken en tips!

Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen bezoeken

In het gebied tussen Maasmechelen, Zutendaal, Genk en Lanaken zijn meer dan 50 lusvormige wandelingen van 3 km tot 14 km uitgezet. Hierbij kom je langs de mooiste plekken in het park. Het makkelijkste is om in te stappen aan de toegangspoorten of onthaalpunten.

Terhills

Terhills is de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In het bezoekersonthaal vind je alle relevante info. Een van de hoogtepunten hier is het beklimmen van de schachtbok van de voormalige mijn van Eisden. Vanaf 12 meter heb je prachtig zicht op de omgeving. Daarnaast zijn er drie terrils toegankelijk. Vanaf het bezoekersonthaal wandel je via de bordjes naar het panorama van de lange terril.

Bij het bezoekersonthaal is een leuke speeltuin voor de kinderen, je houdt ze vanaf het terras in de gaten. Deze toegangspoort is vlakbij Maasmechelen gevestigd.

landgoed Pietersheim

Pietersheim

Toen Marilyn in Lanaken was, bezochten zij het startpunt Pietersheim. De kinderen brachten eerst bij deze daguitstap in Lanaken met kinderen een bezoekje aan de knuffelweide van de kinderboerderij. Hier stal een erg nieuwsgierige ezel de show. Hij was de bodyguard van het domein en besnuffelde iedere bezoeker. Kinderwagens waren zijn favoriete snack! Ook de geitjes waren bengeltjes want als ze de kans zagen dan probeerden ze aan je haar te knabbelen. De kids vonden het hilarisch allemaal.

Naast de kinderboerderij bekeken we ook even het Huis van Lotte en Giel. Hier kon je een aantal inheemse konijnen- en kippenrassen bewonderen.

Na het knuffelen was het tijd om wat energie te verbranden in de grote speeltuin in Lanaken met kinderen. Mama en papa konden dan even genieten van wat rust in het bijhorende restaurant. Na een lekker diner gingen we dan terug op pad, op Kabouterpad.

Lanaken met kind

Bij de kinderboerderij start het 3 kilometer lange Kabouterpad dat je langs verschillende natuurspelletjes leidt. Hier kunnen kinderen knutselen aan de grote familieboomstam, een boom knuffelen, koken in de grote broodoven en soeppot, muziek maken met echte kabouterinstrumenten.

Kortom, op het domein Pietersheim in Lanaken met kinderen valt er dus veel te beleven. En als je nog tijd over hebt dan kan je daar ook nog fietsen huren of wandelen in het mooie landschap.

Helaas kwamen we hier niet meer aan toe, maar in Lanaken met kinderen is ook Happy kids te bezoeken. Dit is een creatieve binnenspeeltuin met speelgedeelte en ontdekgedeelte. In het ontdekgedeelte kan je allerlei proeven doen. In het spelgedeelte kan je per onderdeel punten verzamelen.

Kattevennen

Een toegangspoort waar Marilyn en Karlien allebei waren in Nationaal Park Hoge Kempen is de toegangspoort Kattevennen, met de Cosmodrome. Deze poort is vanaf station Genk goed toegankelijk!

Hier kan je leren over de sterren en daarnaast kan je in dit gebied wandelen, fietsen, paardrijden, minigolfen en in de speeltuin spelen. Het wandelgebied Kattevennen heeft 6 wandellussen. Wij wandelden het Stenenpad en het Planetenpad.

Mechelse Heide

De Mechelse Heide is een perfecte toegangspoort als je wilt wandelen door het Nationaal Park Hoge Kempen. Daarnaast is er hier sinds kort het Beestige Boelbos. Daarnaast is er het Zandloperpad, een speelduin en een waterpoel met waterspel en een klimboom.

Toegangspoort Kattevennen
Kattevennen

Duinengordel

Bij toegangspoort Duinengordel vind je de Oudsberg: met 85 meter de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Er zijn vier onthaalplekken voor een bezoek aan dit gebied.

Reden dat wij de Duinengordel noemen is vanwege het grootste speelbos van Vlaanderen dat je hier vindt. Het Joekelbos bestaat uit spelelementen, houten dieren, een speelduin met water en schuilhutten.

planetenwandeling Hoge Kempen met kinderen
Planetenwandeling Hoge Kempen met kinderen

Tips voor kindvriendelijke wandelingen

  • Planetenpad bij Kattevennen.
  • Het drie kilometer lange blotevoetenpad bij de Lieteberg.
  • Kabouterpad bij Pietersheim.
Landal Mooi Zutendaal

Overnachten Nationaal Park Hoge Kempen met kinderen

Leuke tip voor overnachten is Landal Mooi Zutendaal. Dit vakantiepark grenst aan het Nationaal Park. Op het park is er zowel een overdekt als een openluchtzwembad. Daarnaast is er een indoorspeelplaats, er zijn speeltuinen en er is een Kids Club. Je verblijft in een van de vrijstaande villa’s, bungalows of chalets.

Meer lezen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën