Kinderactiviteiten Maastricht | 11x kinderuitjes (Tip!)

0

Maastricht is zo’n mooie en prettige stad om in rond te lopen en ook een hele kidsproof stad. Voor ons, Noord-Hollanders, voelt het al een beetje als buitenland vanwege de heuvelachtige omgeving in Zuid-Limburg. Maar wat doe je als je in Maastricht bent met de familie, wat zijn de leuke kidsproof uitjes Maastricht? Afgelopen jaar was blogger Eva met haar kinderen in Maastricht. Ook blogger Karlien was er in de zomer met haar gezin. Wij verzamelden onze beste tips voor kinderactiviteiten in Maastricht, nadat we meerdere keren een dagje in deze stad waren.

Als wij naar het zuiden rijden, of dat nu Luxemburg of Zwitserland is, stoppen wij standaard in kidsproof Maastricht als we de kans hebben. Het is een stad met zoveel leuke bezienswaardigheden, restaurantjes, uitzichten, cultuur en kinderactiviteiten. Iedere keer zijn we weer blij als we in de stad zijn.

Kinderactiviteiten Maastricht – Stad met kinderen ontdekken

#1 Ga mee met een stadswandeling door Maastricht met kind, ga naar de grotten van de stad op een speciale grottentour voor kids van van 3 t/m 8 jaar of verken de stad aan de hand van een speurtocht.

#2 Er is ook deze speciale fietstocht door Maastricht voor gezinnen.  Tijdens de naar Maastricht met kinderen fietstour beleef je de stad op een unieke manier met je eigen gezin. Een lokale gids neemt jullie mee langs de leukste bezienswaardigheden van de stad en vertelt daarbij een interessant verhaal. In een klein groepje fiets je door de gezellige oude straatjes van de stad. Er zijn speciale kinderfietsen en kinderzitjes aanwezig waardoor het voor iedereen leuk fietsen is.

#3 Of ga net als blogger Eva en haar kinderen mee met een rondvaart. Jullie varen onder de oude Sint Servaasbrug door, zien het raketvormige Bonnefantenmuseum, komen langs de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Gouvernementsgebouw. En al gauw zijn we bij de Sint-Pietersberg en zitten we midden in het groen.

#4 Wil je Maastricht ontdekken maar heb je niet al teveel tijd of zijn de kinderen moe? Stap dan in een Amerikaanse schoolbus en ga op City Tour door de stad met Stiphout. In minder dan een uur zie je heel veel van de stad.

Bezienswaardigheden Maastricht met kinderen

Ga voor bezienswaardigheden in Maastricht tijdens een dagje weg bijvoorbeeld naar het Jekerkwartier en het Stokstraatkwartier, waar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Helpoort (oudste stadspoort van Nederland) staan. En loop dat ook een stuk over de oude stadsmuur. Hier kan je klimmen op de grote kanonnen en tuur voorzichtig over de rand van de muur naar beneden.

Oude Dominicanenkerk

En een van onze favoriete plekken voor een kidsproof tussenstop, koffie of een taartje is de Oude Dominicanenkerk in Maastricht. Hierin is een boekwinkel met kinderhoek gevestigd, waar de kinderen een boekje mogen uitkiezen. Ondertussen drinken wij koffie en eten een taartje bij de koffiebar in de kerk.

kinderactiviteiten in Maastricht

Basiliek

Met kinderen naar een basiliek tijdens een stedentrip Maastricht? Ik wilde even zelf binnenkijken maar de kinderen wandelden toch mee. En ze waren zo enthousiast dat we alles gezien hebben van de basiliek en de schatkamer! We waren in de Sint Servaas basiliek, die wordt gezien als een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht.

Deze basiliek is heeft een van de rijkste schatkamers van Europa! Misschien niet een van de eerste kinderactiviteiten in Maastricht waar je aan denkt tijdens een stedentrip, maar zeker wel een aanrader. Het verhaal over de collectie start al in de vierde eeuw. In die tijd nam Servaas de kerkschat mee vanuit Tongeren.

Daarna wandelden we naar buiten en we liepen een mooie tuin binnen. We dachten dat het een hofje was, maar het bleek de tuin van John Dautzenberg, de deken van Maastricht. Een bijzonder aardige man die ons nog wat meer kon vertellen over de basiliek en Maastricht.

Toren beklimmen

De Sint Janskerk heeft een rode toren. En die rode toren, die kan je beklimmen tijdens een bezoek aan kidsproof Maastricht. Johan klom omhoog met onze kinderen, ik bleef veilig beneden. Het uitzicht over de stad en de omgeving schijnt dan wel echt de moeite waard te zijn!

Kinderactiviteiten Maastricht

Kindergrottentocht

Het eerste kidsproof uitje in Maastricht dat we aanraden is de Kindergrottentocht. Wij gingen met de boot naar de Grotten, waar je ook met de kids terecht kan. Er is (of misschien was, dat is niet helemaal duidelijk) namelijk een kindergrottentocht. We wandelen met een gids, en ook gewapend met lampjes, het donkere gangenstelsel in. Het is een beetje spannend en vooral heel interessant. De gids voegt met de verhalen echt wat toe! Ook voor ouders is het leerzaam, deze leuke optie van kinderactiviteiten in Maastricht.

kindergrottentocht Maastricht

Stadswallen

Je combineert het Natuurhistorisch museum gemakkelijk met een wandeling over de stadswallen. Vanaf de stadsmuur heb je mooi uitzicht over de stad en het stadspark. Wij liepen hier op een mooie herfstdag en vonden het echt leuk om te doen.

Vanaf de stadsmuur keken wij uit op het kunstwerk in de voormalige Berenkuil, met een giraf. Onderaan de muur kwamen we bordjes van Natuurgluren van Tapijn tegen, lees daar meer over via deze site.

Boerderij Daalhoeve

Een ander kidsproof uitje in Maastricht met speeltuin is een bezoek aan de boerderij Daalhoeve, in het westen van de stad in de wijk Daalhof. Je ziet hier dieren als alpaca’s, capibara’s, kippen, kameel, lama’s, geiten, stokstaartjes, konijnen, een ezel, pony en eenden. Bij de Koojstal kan je wat te eten en drinken halen, er is een achterterras en zitweide bij de speeltuin. In de boerderijwinkel haal je verse, huisgemaakte en streekgebonden producten en groenten.

Villa Kanjel

Bij Villa Kanjel kunnen de kinderen spelen in de grote speeltuin, terwijl jij op het terras zit. Ideaal om bij te komen van al die leuke bezienswaardigheden en kinderactiviteiten in Maastricht. Deze plek ligt op 2 minuten lopen vanaf station Maastricht Noord en je kan er gemakkelijk parkeren. Voor de kinderen is er een kindermenu en natuurlijk de enorme speeltuin met glijbanen, klimmen, klauteren en schommels.

Stadspark – Kinderactiviteiten in Maastricht

In het Stadspark van Maastricht kan je wandelen, picknicken en de eeuwenoude stadsmuren beklimmen. Hier vind je ook de Berenkuil, een plek waar inderdaad beren hebben geleefd. Dat duurde maar even en daarna werd de Berenkuil op een kunstzinnige manier ingericht. Er zijn beelden van een liggende giraf en een meisje. Ook is er een beeld van een beer.

En als je richting het centrum wandelt dan kom je bij het dierenpark. Dit is in 2018 gerenoveerd en hier leven (binnenkort weer) hertjes en andere dieren.

Fun Valley Maastricht

Bij Fun Valley Maastricht is er echt heel veel te doen. Een dagticket (Fun ticket) van Fun Valley Maastricht biedt toegang tot het gehele park met veel faciliteiten, entertainment, eet- en drinkmogelijkheden.

Zo is er een strand. Er zijn verschillende speeltoestellen op de ligweides, er is een kinderbadje en er zijn waterspeeltoestellen aan de waterrand. Je kan er waterfietsen, stand up paddle board, kano’ s of kajaks huren.

In de binnenspeeltuin kunnen kinderen tot 13 jaar klimmen, klauteren, kruipen en glijden. De binnenspeeltuin is een overdekt speelparadijs voor kinderen. De buitenspeeltuin is omheind waardoor er geen directe toegang naar het water is.

Of ga met je kinderen op een speurtocht in het Avonturenbos ‘Het Goudbeekje’. Zoek de verloren goudstaven van kapitein Funs en los het mysterie op! Dit is een interactieve speurtocht met puzzels en raadsels die je leiden naar de goudstaven. De speurtocht in kidsproof Maastricht is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

  • Vanaf 1 september 2023 zijn er speciale peuterochtenden. Kom je met dreumes of peuter spelen in de binnen- of buitenspeeltuin en ga je voor 12 uur naar huis? Dan betaal je € 5,50 per kind!

Kidsproof Maastricht – Indoor uitjes

Jumpsquare – kidsproof Maastricht indoor

Een van de leuke indoor kinderactiviteiten in Maastricht is gaan springen bij Jumpsquare. Een trampolinepark is veel meer dan een paar trampolines naast elkaar. Vermaak je met een groot variatie aan verschillende soorten attracties. Met de Valo Jump neem je bijvoorbeeld fysiek deel aan een computerspel en krijg je dus tegelijkertijd een échte work-out.

En tijdens de Mini Jump is de hele Jump Arena speciaal gereserveerd voor alle kids van 2 t/m 5 jaar. Samen met de ouders of begeleiders kunnen peuters en kleuters dan springen, rollen en vallen zonder dat de grote jumpers ze in de weg staan.

The Game Box

Een andere leuke tip voor indoor kinderactiviteiten in Maastricht is een bezoek aan The Game Box. Deze arcadehal ligt in het hart van de Maastrichtse wijk Wyck. Met de handige PLAYCARD speel je de 50 leuke en nieuwe games, maar je kan ook bijvoorbeeld kiezen voor 1 uur onbeperkt spelen. Ben je met kinderen onder de 12 jaar? Dan is er het Little Gamer Arrangement. Op die manier kunnen de kids tegen een gereduceerd tarief kennismaken met de soms lastige spellen.

Leuke kinderfilms bij Lumière

In de Lumière Cinema worden er voor de kleine filmliefhebbers de mooiste familie- en kinderfilms gespeeld. In de herfstvakantie organiseren ze jaarlijks het kinderfilmfestival Filmblik met een programma vol met films en leuke, leerzame workshops over film. En in het café is een speelhoek voor de kids.

Escape room bij Olround Maastricht

Bij Olround kan je eten, drinken en bowlen. Daarnaast is er ook een leuke escape room die geschikt is voor gezinnen. In het cellencomplex stellen 32 cellen jullie fysieke, technische en tactische skills op de proef. Elke cel heeft een eigen opdracht en moeilijkheidsgraad. Je kunt de cellen zo vaak spelen als je wilt of je gaat door naar een andere cel. Elk team krijgt één persoonlijke sleutel waarmee zij de cel kunnen openen. De tijd start wanneer je de eerste cel opent.

  • Er zijn familietickets voor groepen met 2 volwassenen en 2 kinderen tot 12 jaar.

Lego bij The Brickroom

Een bijzonder uitje in kidsproof Maastricht is bouwen met Lego bij The Brickroom. Hier krijg je verschillende challenges van de Brickmaster. Met de duizenden bricks en bergen minifigs maken jullie allerlei bouwwerken! Bouw je eigen fantasiewereld, een ruimtevaartstation of een replica van de Taj Mahal. Wil je zelf vrij spelen met de duizenden blokjes, poppetjes en accessoires? Ook dat kan!

Geusseltbad

Een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht is om te gaan zwemmen in het Geusseltbad. Er zijn diverse binnenbaden en in de zomermaanden ga je naar het buitenbad met ligweide. Binnen zijn er kleurrijke kinderbaden, een recreatiebad en een extra brede glijbaan.

Kinderactiviteiten Maastricht – Musea

Natuurhistorisch museum

Ontzettend tof ook in Maastricht is het Natuurhistorisch Museum, dit museum ligt in het hart van het centrum van de stad. Hier leer je alles over de natuur om je heen, zowel nu als in vroegere tijden. Zo zie je er fossielen en vissen.

Eva schreef onder meer: “Tijdens de grottentocht hoorden we over de mosasaurus, hier konden we met eigen ogen zien hoe groot die was. Ook hoorden we het verhaal over de Franse hoek, waar in de 18eeuw drie boerenfamilies onderdoken met hun dieren. We bewonderen houtskooltekeningen op de muur, zien hoe goed witlof groeit onder de grond. Bij het museum is ook een mooie tuin. Toen wij er waren was er een expositie over bijen.”

Bonnefantenmuseum

Kunst kijken met kinderen? Voor ons is dat een dikke JA, maar onze kinderen zijn dan ook gek op kunstmusea. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is zeker leuk als je graag naar een kunstmuseum gaat. In het museum worden voor de kids workshops georganiseerd, ook is er bijvoorbeeld een spel waarmee je door het museum gaat en een kijk- en doeboekje. Zie alle info voor families op deze site.

Museum van illusies

Een heel ander soort museum is het Museum van illusies. Het is een interactief museum waarbij je ontdekt hoe de illusies werken, je kan er allerlei dingen proberen in de speelkamer en natuurlijk kan je er gave foto’s maken. Ook is er een Vortex-tunnel, naar voren stappen door een draaiende cilinder blijkt een grote uitdaging, er is de Gedraaide kamer en een Oneindige kamer.

Museum aan het Vrijthof 

Centraal in Maastricht ligt Museum aan het Vrijthof, een museum over hedendaagse kunst. Het is een heel toegankelijke plek waar ook voor kids voldoende wordt georganiseerd. Leuk als je een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht zoekt.

stedentrip kinderactiviteiten in Maastricht

Kinderactiviteiten Maastricht | Speeltuinen

Natuurspeeltuin de Mergelhoof

Vlakbij de Sint Pietersberg ligt de mooie speeltuin De Mergelhoof. Er zijn speeltoestellen voor kids van alle leeftijden en in de zomer is er een ondiep zwembad. Daarnaast is er een klein barretje waar je een ijsje haalt.

Binnenspeeltuinen Maastricht

Regent het en zoek je een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht? Wellicht is een binnenspeeltuin een goede optie. Je kan naar Binnenspeeltuin Ballorig Maastricht in Eijsden of Monkey Town in Lanaken.

Frontenpark

Het Frontenpark is een groot, nieuw stadspark. Dit park legt de verbinding tussen de vestingwerken van de Hoge en Lage Fronten. Even tot rust komen kan tijdens een wandeling van 3 kilometer door mooie flora en fauna én cultureel erfgoed van de stad. De wandelroute haal je gratis af bij het Maastricht Visitor Center (Dinghuis, Kleine Staat 1) en bij de ondernemers in het Sphinxkwartier, Bassin, Het Radium en de Boschstraat.

kinderactiviteiten in Maastricht

Sint Pietersberg | Kinderactiviteiten Maastricht

Als je op een stedentrip bent in Maastricht met gezin, dan mag een bezoek aan de Sint Pietersberg eigenlijk niet missen. Ok, voor iedere buitenlander is het een heuvel, maar in Nederland zou het toch bijna een berg zijn. Het stuk ligt tussen Maastricht en België en is ontzettend mooi. Met zeldzame kalkhellingen waar je de oehoe kan zien vliegen. Op de kop van de berg ligt het Fort Sint Pieter. Je kan naar boven wandelen, wij kozen ervoor om de auto te parkeren bij het fort.

Fort op de Sint Pietersberg

Wij waren in de herfstvakantie bij het fort en je kon er op dat moment niet in. Evengoed vonden we het tof om een rondje om dit fort te wandelen.

Tijdens een rondleiding door Fort Sint Pieter ga je even terug in de tijd. Dit uitje is vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7/8. Met een gids stap je het fort binnen en je krijgt uitleg over een aantal onderdelen van het fort. Onder andere de kanonnen, schietgaten en waterput.

ENCI-groeve

Vanaf het fort wandel je in een minuut of 10 – 15 naar de ENCI-groeve. Onderweg genoten wij al van de mooie uitzichten op de heuvellandschap. Vervolgens bereik je de oude kalksteengroeve. Hier is er een uitzichtplatform aan de Luikerweg en daarnaast kan je via de trap in de ENCI-groeve afdalen. In de groeve kan je mooi rondwandelen. Er zijn ook nog plekken waar je wat kan drinken (let op de openingstijden!): Bistro Hoffmanni en Châlet D’n Observant.

Aan de Lage Kanaaldijk 117 is er een infocentrum, bij het Châlet d’n Observant. Je kan een rondleiding door het terrein boeken met gids of een van de gratis wandelroutes door het gebied meenemen. Op het buitenterras is een audiozuil. Druk op de pomp en luister naar verhaal over de cementbereiding. 

Wandelroutes

Rondom de Sint Pieter kan je prachtig wandelen. Er zijn allerlei routes aangegeven. Van Natuurmonumenten is er een route van 5 kilometer en een route van 10 kilometer. De NS-wandeling start bij het station van Maastricht en die komt ook hier langs, die is 9 kilometer en de langere route is 14 kilometer.

Eten in Maastricht met kinderen

#1 Niet ver van de grotten, aan de rand van het Stadspark, ligt het Tapijnterrein. Hier was vroeger de militaire kazerne. En op datzelfde terrein is nu Brasserie Tapijn gevestigd. De brasserie zit in de oude manschappenkantine en dat zie je terug in de aankleding. Buiten is een fijn terras en kinderen zijn zeer welkom bij Tapijn. Er is een speciale lunch- en dinerkaart voor kinderen, de brasserie is lekker ruim opgezet en er is ook een hoek waar kinderen fijn kunnen spelen en buiten zijn er schommels.

#2 Voor vlaai ga je bijvoorbeeld naar de De Bisschopsmolen. Bestel bijvoorbeeld de appel-notenvlaai of kruisbessenvlaai.

#3 Chalet Bergrust bij de Sint Pietersberg. Deze ligt direct naast het fort en de parkeerplaats. Met vlaai, speciaal bieren, broodjes en een prachtig uitzicht over de stad.

#4 Dwaze herder – restaurant met kindermenu in Gronsveld aan de Slakweg 5. Dit is gevestigd op een landgoed met terrassen, gratis speeltuin, dierentuin en binnenspeeltuin. Ook is er een 26-meter hoge toren om te beklimmen.

#5 Grand-Café Buitengoed Slavante ligt op de oosthelling van de Sint Pietersberg. Er is een beschutte speeltuin met een wip, 2 schommels, een glijbaan, het huisje van Thor, 2 wipkippen en een boomstamparcours. 

#6 Ook bij Coffeelovers komen we graag voor koffie, taart en lunch. Bij de Annex op Plein 1992 is een speelhoek.

#7 En Restobar MAMA staat goed aangeschreven. Er worden hier soms pizza workshops gegeven voor kinderen en buiten zijn er speeltoestellen.

Kindvriendelijk Maastricht – Hotels

De kinderactiviteiten in Maastricht kan je in een dag bekijken, maar een langer verblijf is absoluut aan te raden. Dit zijn een aantal kindvriendelijke accommodaties in Maastricht:

#1 Het Teaching Hotel is een mooie plek om te overnachten met het gezin. Blogger Eva verbleef er in een van de familiekamers met schommel en hangmat. Het hotel is gevestigd in een kasteel en je verblijft op een minuut of 10 van het centrum van de stad.

#2 Wij verbleven een nachtje bij het Kaboom Hotel, tegenover het centraal station. Er zijn hier verschillende soorten (familie)kamers en de aankleding is hip. Prima hotel voor je stedentrip, er is ook een terras in het hotel. Ik raad aan om zonder ontbijt te boeken; in de straat ernaast zitten super veel leuke ontbijtplekken. Je kan binnendoor naar het Douwe Egberts-café lopen, daar maakte ik enthousiast gebruik van in de ochtend.

#3 En dan een nog wat luxer designhotel, waar je familiekamers hebt. Dat is het Townhouse en dit hotel is bekroond met het eco-certificaat Planeet Care.

#4 Het EasyHotel Maastricht City Centre is een 2-sterrenhotel. De accommodatie ligt in het stadscentrum van Maastricht.

Hostels Maastricht met kinderen

Een hostel is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar de hostels van Stayokay zijn echt perfect voor gezinnen. Er is een speelruimte, je verblijft in een grote kamer met eigen badkamer en vaak is er buiten een speeltuin. Stayokay Hostel ligt aan de de Maas, op slechts 5 minuten wandelen van het centrum.

Kinderactiviteiten Maastricht | Vakantieparken

#1 Een verblijf bij het Dormio Resort is een grote aanrader, zeker als je wat langer naar Zuid-Limburg op vakantie wilt gaan. Vanaf het park sta je binnen 10 minuten met de fiets op het gezellige Vrijthof. Op het park is er animatie, een speeltuin en een binnenzwembad met kinderspeelbad en een glijbaan. je verblijft in een vakantiewoning of je boekt een hotelkamer.

  • In het Limburgse heuvellandschap
  • Op slechts 10 minuten fietsen van het Vrijthof
  • Luxe spa-wellnesscentrum en wellnesswoningen

#2 Residence Valkenburg is een vakantiepark tussen Maastricht en Valkenburg. Op dit park is er een verwarmd buitenzwembad en er zijn speeltuinen. Wil je extra luxe overnachten, kies dan voor een verblijf in een welness huisje! Dit vakantiepark ligt in het prachtige Geuldal, met volop wandelmogelijkheden.

Doen rondom Maastricht met kinderen

Wat te doen in Maastricht met kinderen? Als dit niet voldoende tips zijn voor kinderactiviteiten in Maastricht, delen we nog wat extra tips voor net buiten de stad.

Valkenburg

Een van de bekendste plekken in Zuid-Limburg is wellicht Valkenburg. Valkenburg ligt in het sprookjesachtige Heuvelland en tijdens de decembermaand verandert het in een kerststadje. Met lichtjes, kerstbomen en engelen.

En neem de skilift hier vooral ook de heuvel op en ga daar rodelen met je kinderen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar mogen tuben. Daarnaast kan je er grotten ontdekken, paintballen, minigolf, lasergamen, tokkelen en rodelen. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over Valkenburg. Er zijn twee cafés. Hier heb je ook het Sprookjesbos. Doorheen het park vind je de diverse sprookjes terug in bijpassende huisjes. De sprookjes worden uitgebeeld en als de kinderen op een knop duwen dan hoor je ook het verhaal. Je vindt er ook een paar zoals een mini schommelschip, een carrousel en een mini-zweefmolen.

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen. Ga op de Kasteelruïne terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Met een ticket kan je en de kasteelruïne en de grotten bezoeken.

Vlakbij het centrum van Valkenburg, in het Geulpark, is een natuurspeeltuin! De kinderen kunnen hier lekker ravotten, spelen met water en zand en er zijn twee waterpompen.

Natuurgebied Meerssenerbroek

Wij waren een dagdeel in de omgeving van het natuurgebied Meerssenerbroek. Hier vind je kindvriendelijk restaurant De Nachtegaal, met een enorme speeltuin. Daarnaast zijn er diverse wandelingen uitgezet, die starten bij het restaurant. Afsluiten doe je natuurlijk op het terras.

Domein Pietersheim

Net over de grens in Lanaken vind je Domein Pietersheim. Dit is een kinderboerderij en deze staat bekend als een van de leukste kindvriendelijke uitjes in Belgisch Limburg. Ook is deze plek een toegangspoort tot Nationaal Park De Hoge Kempen. Dubbele reden om hierheen te gaan. Beide uitjes zijn gratis toegankelijk. Naast de kinderboerderij is er het Huis van Lotte en Giel. Hier kon je een aantal inheemse konijnen- en kippenrassen bewonderen.

Bij de kinderboerderij start het 3 kilometer lange Kabouterpad dat je langs verschillende natuurspelletjes leidt. Hier kunnen kinderen knutselen aan de grote familieboomstam, een boom knuffelen, koken in de grote broodoven en soeppot, muziek maken met echte kabouterinstrumenten.

En daarnaast is er een grote speeltuin, als de kinderen hun energie nog kwijt willen na alle andere activiteiten!

Kasteel Hoensbroek

Leuk om te bezoeken is Kasteel Hoensbroek. Bijzonder is dat dit het enige museumkasteel in Limburg is. Voor kids is het ook boeiend: je volgt op de tablet de familiefilm CODE M. Hiermee ontdek je de geheimen van het kasteel. Tijdens de tour kom je langs de vele kasteelgangen, torenkamers, kasteelvertrekken en slaapkamers.

Drielandenpunt, Vaals

Wij vonden het heel leuk om het Drielandenpunt in Vaals met de kinderen te ontdekken. Er is in dit gebied zoveel meer te doen dan “alleen” in drie landen te staan. Zo zijn er speeltuinen, terrasjes, er is een groot doolhof en je kan er wandelen.

Tijdens een bezoek aan het Drielandenpunt met kinderen kom je ook bij het hoogste punt van Nederland (322,7 meter). Wij wonen boven Amsterdam, onder zeeniveau op een plek waar het land vlak is. Je kijkt over de weilanden uit. Wij wandelden hier ook een natuurbelevingsroute met de kinderen toen we er tijdens de herfstvakantie 2021 waren. Door middel van de bordjes met een das wandel je de route. Onderweg kom je langs allerlei speel-elementen. De routes starten bij de Wilhelminatoren, vlakbij het grenspunt van de drie landen kan je de route ook oppikken. Er zijn routes van 1,9, 2,4 en 4,4 kilometer.

Gaia Zoo

Wil je een dagje op pad? Ga dan naar de Gaia Zoo in Kerkrade. Dit is een heel mooi vormgegeven dierentuin waar je uren zoet bent. Het valt direct op dat het park ontzettend mooi vormgegeven is. Er is veel groen, de paden zijn afwisselend en op veel plekken zijn leuke doorkijkjes.

Natuurlijk zijn er in GaiaZOO diverse plekken om te spelen. Bij de ingang zit een grote waterspeeltuin, heerlijk met warm weer. Bij het grote restaurant is een speeltuin waar wij een tijd zaten. Ook is er een indoor speeltuin: DinoDome. Buiten is er JungleTour, met loopbruggen.

Discovery Museum

Een andere tip in Kerkrade is om naar het Discovery Museum te gaan. Dit museum staat in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Je duikt in het verleden en je ervaart en leert hoe de toekomst eruit kan zien. Hier kan je aan de slag in de Science Labs, op onderzoek uit over gezondheid en maatschappij in de Expeditie en ervaren hoe het is om een astronaut te zijn in het Aarde theater.

Het museum is veelal digitaal en interactief. Je kan dingen doen, proberen, ontdekken, zien en maken. Er zijn opties voor jong en oud. Wij zijn er een middag geweest en dat was eigenlijk te kort om het museum goed te ontdekken. 

Oorlogsmuseum Eyewitness

In Beek, net ten noorden van Maastricht, kan je terecht in het Oorlogsmuseum Eyewitness. Dit is een super interessant museum over de Tweede Wereldoorlog, waarin ook kinderen op een informatieve manier het een en ander leren.

Lees ook:

Leuke uitjes in Zuid-Limburg
Doen in Venlo met kinderen
Kindvriendelijke musea in Rotterdam

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.