Turnhout met kinderen | 7x Uitjes!

Wat is er te doen in Turnhout met het gezin, deze stad die vlakbij de Nederlandse grens ligt? Tot bijna 1800 hoorde Turnhout bij Noord-Brabant, in Nederland. Sindsdien is het een Belgische stad. De stad ligt vlakbij de Nederlandse steden Breda en Tilburg. Blogger Lynn was onlangs met haar dochter in Turnhout. In deze blog deelt zij, samen met de andere Belgische bloggers, haar tips voor activiteiten in Turnhout met kinderen.

Wil je de stad te voet verkennen, dan is verdwalen haast niet meer mogelijk. Er is een nieuwe wegwijzer, een combinatie van een stadsplan met -wandeling. Hiermee kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De wandeling is of 4 kilometer (perfect te doen met kinderen) of je breidt deze uit naar 7,7 kilometer.

Turnhout is een ontzettend leuke stad om doorheen te wandelen. Maar kinderen hebben niet altijd evenveel zin om te wandelen. Nu is er een zoektocht door de stad uitgezet. De toeristische wandeling haal je gratis bij het toerismebureau. Voor € 4, – krijg je een boek van de Turnhoutse speelkaarten mee. Hierin staan allerlei opdrachten. Dit is geschikt voor kinderen van 6 – 12 jaar.

Turnhout met kinderen bezoeken

Museum van de speelkaart

In dit museum leer je van alles over de Speelkaart en de techniek erachter. Er zijn ook drukpersen en grafische apparatuur, dit wordt een aantal keer per maand gedemonstreerd. Voor de kinderen is er het Speelkaartenlab, waarin er allerlei apps en spelletjes te doen zijn. Maar ook kan je je verkleden en je kan selfies maken! Regelmatig zijn er jeugdateliers, waarin kinderen kunnen knutselen. Zeker een bezoek waard tijdens een dagje Turnhout met kinderen.

Poppenzaal

In het poppentheater zijn vanaf september tot en met mei optredens, speciaal voor kinderen. Soms is het echt een poppentheater, soms is het muziek en dans. Iedere voorstelling is heel afwisselend en de optredens duren ongeveer anderhalf uur, met een pauze inbegrepen. Bekijk het programma voor de voorstellingen.

Kleuterstad Turnhout

Bijzonder aan deze binnenspeeltuin is dat deze toegankelijk is voor kinderen van maximaal 7 jaar, net zoals sommige andere uitjes met kleuters. Lynn was bij deze binnenspeeltuin met haar dochter van 4. Voor ik begin moet ik bekennen dat ik fan ben van binnenspeeltuinen. Nee, niet van die grote, luidruchtige binnenspeeltuinen. Kleine, compacte en rustige binnenspeeltuinen vind ik heel leuk om op te zoeken met mijn kleuter. Kleuterstad was dan gelukkig van die rustige categorie.

Kleuterstad

Kleuterstad te Turnhout is heel goed te bereiken. Er is veel parkeerplaats aan de voorkant, waardoor je dadelijk een parkeerplaats hebt. De binnenspeeltuin is gelegen op de bovenste verdiep. De deur er naar toe is speciaal aangepast, zodat er geen enkel kind kan ‘ontsnappen’. Dit gaf mij als (over)bezorgde ouder direct een veilig gevoel tijdens een dagje weg in Turnhout met kinderen.

Mijn dochter was direct verkocht. Deze binnenspeeltuin in Turnhout is niet heel groot. Ook is het gesplitst in 2 delen. Een deel is bijna helemaal bevangen door een redelijk groot klimparadijs en springkasteel. Het tweede deel heeft ook een redelijk groot klimparadijs. Eronder van die fietsjes die zelf rijden als je er op gaat zitten, die in een klein verkeerspark rondrijden. Zeer leuk om te zien als ouder! Er is ook een speelhoek voorzien voor kindjes van 0 tot 2 jaar, zodat de kleinere kindjes gescheiden worden van de iets drukkere kleuters.

Daarnaast is er ook een leuke keuken met accessoires in Kleuterstad. Wat heel leuk was om te zien: er waren een paar van die automatische attracties die altijd bij de supermarkt staan. Normaal moet je daar dan een euro betalen. Hier kunnen ze er onbeperkt op, wat mijn dochter dan ook heeft gedaan. (Website)

Stadsboerderij in Turnhout met kinderen

In het park Heizijdse Velden is dit een ontmoetingsplek. Zo kan je er dieren kijken maar er is ook een natuurspeeltuin! Zeker leuk als je in Turnhout met kinderen bent.

Turnhouts Vennengebied

Zin om meer te wandelen met kinderen en dan echt de natuur in? Bij Turnhout kan je heerlijk wandelen in het vennengebied. Dit gebied is 200 hectare groot en bestaat uit heide, vennen en grasland. Ook zijn er zeldzame planten te zien. Bij bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve is een handig overzicht van wandelroutes. Bijvoorbeeld de Koeivenwandeling van nog geen 3 kilometer. Op de terugweg kom je langs het speelbos.

En bij de Klein Engelandhoeve, is een speelbos aangelegd. Er zijn allerlei natuurlijke speelelementen. Ook ten zuiden van de stad is een speelbos, in het Raadsherenpark. (Website)

  • Vlakbij Turnhout bezoek je de Kabouterberg. Blogger Anke was onlangs in Kasterlee met kinderen op bezoek bij de kabouters, en dat was echt een aanrader!
De Baalse Hei

Turnhout met kinderen | Overnachten

Wil je langer in Turnhout en omgeving verblijven? Dan zijn dit enkele tips waarbij je met het gezin in één kamer kan overnachten:

B&B De Joker ligt op 5 minuten rijden van de Oude Markt. Je verblijft in een grote kamer met eigen slaapkamer. Hierin staat een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden.

Of naar een vakantiepark? Vakantiepark De Baalse Hei biedt kampeerplaatsen, glamping & accommodaties. Het park ligt vlakbij Turnhout, op de Antwerpse Kempen, bij een uniek en uitgestrekt natuurgebied. Met speeltuin, zwemvijver, visvijver en animatie.

Meer lezen na deze tips over Turnhout met kinderen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën