Luik met kinderen | 11x Uitjes en zoektochten

Luik is een Belgische stad, net over de grens met Nederland en vlakbij Duitsland. Het is een niet al te bekende stad voor een stedentrip, maar een bezoek aan Luik blijkt juist verrassend leuk te zijn. Wat doe je in Luik met kinderen? Nicole was er met haar gezin en deelt haar tips voor deze Belgische stad.

Luik ligt op nog geen half uur rijden van Maastricht, dichtbij Nederland. Mede doordat men er Frans spreekt voelt het echter verder weg. Op weg naar onze bungalow in de Belgische Ardennen komen we langs Luik en besluiten we hier eens rond te kijken. We vertrekken extra vroeg van huis zodat we ruim de tijd hebben om deze Belgische stad te verkennen.

En onze conclusie is al snel gemaakt tijdens dit dagje uit in België: Luik is leuk! De stad is erg leuk als je een dagje uit wilt in België, maar ook voor een stedentrip dichtbij huis zit je hier goed. Het is een bijzondere stad met leuke kinderactiviteiten en gave musea. Wij hebben een heerlijke dag gehad in Luik met kinderen. Er is veel te zien en te doen waar zowel ouders als kinderen blij van worden. Wij hadden het geluk dat het prachtig weer was tijdens ons bezoek. Maar ook als het weer tegenzit is er genoeg te beleven in Luik. Wij komen zeker nog een keer terug!

Stedentrip Luik met kinderen

De stad is op het eerste gezicht niet een hele grote schoonheid. Er staat nog redelijk wat lelijke hoogbouw en het autoverkeer lijkt overal vrij baan te hebben. Zelfs in de oude stad. Maar als je de stad een kans geeft zie je de charme, want die is er absoluut! En dat maakt wat mij betreft Luik extra leuk. De stad heeft nog een rauw randje en misschien wel mede daardoor wordt de stad nog niet overlopen door toeristen. Hoe verken je Luik tijdens een stedentrip met gezin? Er zijn allerlei opties, dit zijn een aantal aanraders als je met kinderen op stap bent.

Geocachen in Luik met kinderen – Om kinderen geïnteresseerd te krijgen in een (stads)wandeling maak ik graag gebruik van Geocache. Deze moderne manier van schat zoeken kun je zo goed als overal ter wereld doen, ook in Luik. Aan de voet van de Montagne de Bueren vonden wij er een, en zelfs in een van de mooie steegjes van de Horse Château is er een verstopt!

Zoektochten Luik – Via het toerismebureau van de stad zijn er allerlei opties voor leuke zoektochten door Luik met kinderen. Ga bijvoorbeeld op pad met de app Aventures Liège! Met deze app kun je de stad doorkruisen en tegelijkertijd de mysteries van deze dynamische stad en zijn historische stadscentrum ontdekken. Onderweg los je tijdens de zoektocht onder andere puzzels op. Ontdek de app in de App Store en Play Store.

Luik met kind
Paleis van de Prins-bisschoppen

Pendelboot

Of ontdek Luik met de pendelboot! Dit is een handige manier om de bekende wijken van Luik te ontdekken. En niet alleen dat, het is ook een favoriet vervoermiddel voor de Luikenaren zelf. Er zijn 5 haltes op locaties vanaf Pont de Fragnée (Guillemins-station) tot en met Coronmeuse. Zo kan je de binnenstad ontdekken, Grand Curtius en Museum La Boverie met het gelijknamige park. Ideaal, want de bezienswaardigheden in de stad liggen best ver uit elkaar. De boot vaart niet het hele jaar en er zijn familietickets beschikbaar. Hier lees je alle informatie!

stedentrip België gezin
Wandeling over de hellingen van de Citadel

Bezienswaardigheden Luik met kinderen

De oude stad van Luik is compact en makkelijk te bewandelen, ideaal dus tijdens een stedentrip Luik met kinderen.

Aan het grote Lambertusplein kun kun je niet om het grote Paleis van de Prins-Bischoppen heen. Het paleis is niet open voor publiek, maar je kunt er wel even binnenwandelen om de galerij te bewonderen. En het Place de Marche even verderop is de plek om een terrasje te pakken. Maar vergeet niet om de mooie Perron fontein te bewonderen.

Wandel je door de Rue Horse Château, dan kom je langs een heleboel mooie gevels. Zoals de rode gevel van de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk. Iets verderop zie je een aantal kleine poorten tussen de gevels. Als je onder deze poortjes doorloopt stap je de kleine steegjes van de stad in. Vroeger woonden hier de armen van de stad, tegenwoordig zijn het kleine groene oases in hartje stad. Sommige steegjes lopen dood, andere sluiten weer aan op een een andere steeg die je terugbrengt naar de hoofdstraat.

  • Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Luik met kinderen is om het station Liège Guillemins te gaan bekijken, deze is ontworpen door de architect Santiago Calatrava. Hier stopt de trein naar Parijs.

Kathedraal

Wil je wat cultuur toevoegen aan je bezoek aan Luik? Dan raad ik aan om de kathedraal Saint-Paul te bezoeken. Deze is groot en prachtig en je kinderen zijn er misschien ook wel van onder de indruk! Naast het ‘gewone’ glas in lood, heeft deze kerk ook twee andere kunstenaars gevraagd om glas in lood te maken. En dat levert een bijzondere combinatie op van moderne ramen, met daaronder nog het oude glas in lood. 

Expo van Luik

Op het station van de Hogesnelheidstrein (ongeveer een half uur lopen vanuit het centrum) is de Expo van Luik. Het station zelf is trouwens ook het bekijken waard. Het is ontworpen door dezelfde architect als het bekende Paleis van de Kunsten in Valencia. Tijdens mijn bezoek was er in de Expo van Luik een tentoonstelling over Toetanchamon (tot 31 mei 2020 open). Bij binnenkomst krijg je een audiotour, die beschikbaar is in verschillende talen, waaronder het Nederlands.

De ontdekker van het graf, Howard Carter, neemt je tijdens deze tour mee door zijn ontdekking. Al wandelend door de tentoonstelling vertelt hij over de voorbereidingen van de opgraving in Egypte, de ontdekking zelf en het bekijken en reconstrueren van alle stukken die ze in het graf vonden. Dat was een proces van jaren, waarmee ze stapje voor stapje meer te weten zijn gekomen over de geschiedenis van het oude Egypte.

Je wandelt langs tekenen, (soms originele, vaak replica’s) stukken uit het graf, langs de sarcofaag enz. Het geeft een levendig beeld van deze enorme ontdekking. Erg leuk om te doen, en ook hier waren veel kinderen. 

stadscentrum stedentrip
Place du Marche

Activiteiten Luik met kinderen

Montagne de Bueren

Aan de Rue Horse Château vind je ook de opgang naar de Montagne de Bueren. Als je de 374 treden van deze trappen beklimt heb je eenmaal boven een geweldig uitzicht over de stad. Zeker doen als je in Luik met kinderen bent. En een goed gevoel over jezelf: je hebt toch maar mooi even dat hele eind naar boven geklommen.

Bij het toeristenbureau van Luik in een oude vleeshal op het Quai de la Goffe aan de Maas kun je een aantal brochures ophalen met wandelingen door de stad. Wij hebben de groene wandeling over de hellingen van de Citadel gedaan. Vanaf de start onderaan de Montagne de Bueren loop je over trappen, door het begijnhof, onder poortjes door en achter oude panden langs naar de groene hevels van de stad. Onderweg zien we leuke doorkijkjes en nisjes met mariabeelden en zelfs een tuinkabouter.

stedentrip Luik met kind
Weer een geocache gevonden

En dan ineens sta je in een park met uitzicht op de stad en kun je kastanjes zoeken en eekhoorns spotten. Op de mooie zonnige herfstdag dat wij er waren was het gezellig druk in het park en zaten studenten op de muren te genieten van het herfstzonnetje. In het Parc de la Citadelle is er een leuke speeltuin voor de kinderen.

Verspreid over de stad loop je regelmatig tegen mooi beschilderde gevels aan, in de oude stad vind je in de straat Pierreuse een paar hele mooie murals.

Extra tips

Als je in Luik bent en je hebt behoefte aan wat rust, dan is de botanische tuin een leuke plek om heen te gaan. Deze botanische tuin is gebouwd in 1840 en er is veel te zien.

De binnenspeeltuin KidiKids in Luik is top voor kinderen tot en met 12 jaar. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar is er een aparte, afgesloten ruimte. En de oudere kinderen kunnen in de grote ruimte gaan klimmen, glijden en springen. Er zijn trampolines, rodelbanen en een springkasteel. Ook is er een cafetaria met snacks, warme en koude dranken.

Recreatiecentrum

Zoek je een indoor uitje in Luik, dan is een bezoek aan Funly een aanrader. In dit grote recreatiecentrum zijn er tal van leuke opties, waaronder:

  • Minigolf met 18 holes
  • Lasergame in het thema Star Wars, dit is in een ruimte met eenoppervlakte van 450 m2
  • Word een spion in de Laser Maze en probeer de missie te voltooien.

En als je in Luik met kinderen bent op zondag

  • Op zondag in Luik kun je niet om de la Batte markt heen. Over een lengte van twee km vind je deze markt langs de oevers van de rivier de Maas.
  • In oktober en november vind je aan Boulevard Avroy de Luikse kermis, een van de grootse kermissen van België.
  • Aan het eind van het jaar kun je op het Place du Marche en op de Place Saint Lambert het Village de Noel bezoeken, een kerstmarkt met een rodelbaan en reuzenrad.
stedentrip Luik met kinderen
Streetart

Musea in Luik met kinderen

Als je in Luik met kinderen bent dan is het een aanrader om een museum in te stappen. Bijvoorbeeld een van deze:

Aquarium Museum

In het Aquarium Museum vind je niet alleen aquaria vol met vissen, er zijn ook veel mooie skeletten te bewonderen. Zoals het grote skelet van de baardwalvis, dit geraamte is maar liefst 18 meter lang! In de aquaria zijn allerlei vissen te bewonderen. van kleine haaien tot aan zeepaardjes en ‘nemo’ visjes. Het aquarium bestaat uit twee grote zalen en is niet enorm groot, waardoor het goed te combineren is met het Huis van de wetenschap. (Website)

Huis van de Wetenschap (Wetenschapsmuseum Luik)

In hetzelfde gebouw als het Aquarium Museum vind je ook het Huis van de Wetenschap, geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. De nadruk ligt in dit museum op ontdekken. Je kunt hier allerlei proefjes doen, en er zijn bijvoorbeeld hologrammen en posters die op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Nieuwsgierige kinderen kunnen hier hun hart ophalen. Het museum geeft Nederlandstalige bezoekers wel een extra uitdaging, omdat de toelichtingen in het Frans zijn. 

Archeoforum

Centraal in de oude stad onder het Lambertus plein staat het Archeoforum. Dit is een archeologisch museum waar kinderen met een iPad op avontuur mogen tussen de opgravingen van de oude stad. Het museum is gebouwd rondom de restanten van onder meer Romeinse bouwwerken. De rondleiding voor de kinderen is echt op kindermaat, waarbij ze onderweg allerlei raadsel kunnen oplossen.

La Boverie

La Boverie is het bekendste museum van Luik. Er is een vaste tentoonstelling van schilderijen en beelden, met uiteenlopende thema’s. Zo hangen er religieuze schilderijen, en verderop juist kunst van Karel Appel. Het museum werkt samen met het Louvre in Parijs. Op zondagmiddag was het hier erg druk! Er stonden rijen voor de kassa’s, met vooral veel gezinnen met jonge kinderen. Ik denk dat dit komt door de tijdelijke tentoonstelling ‘Hyperrealism Sculpture’ (die nog tot 3 mei 2020 te bekijken is).  

Dit museum ligt in een mooi aangelegd stadspark, tijdens een wandeling door dit park heb je op verschillende plekken uitzichten op de stad. Je komt langs water, bruggen en trappen. Daarnaast is er een speeltuin en een restaurant.

La cité miroir

La cité miroir is een museum in een voormalig zwembad, midden in de stad. Het bestaat uit verschillende ruimtes, waarbij de tijdelijke tentoonstelling bijvoorbeeld in het kleine zwembad was. Dus een leeg zwembad, met op de bodem en langs de kant objecten om te bekijken. 

Ik bezocht daar ook de vaste tentoonstelling ‘Dit nooit meer’ over het ontstaan en het leven in nazikampen. Je wordt door de verteller door verschillende ruimtes geleid, waarbij alleen het onderdeel waarover gesproken wordt verlicht is. verder is de ruimte donker.

Deze tentoonstelling trekt je echt de ervaring in, zo stap je bijvoorbeeld in een veekar terwijl er verteld wordt over de reis naar de concentratiekampen. Heel indrukwekkend. Deze tentoonstelling kun je in het Frans en in het Nederlands volgen.

Voor jonge kinderen lijkt het mij te heftig, mijn zoon van 10 zou dit niet willen volgen (al is het alleen al omdat het zo donker is). Voor oudere kinderen is het denk ik juist wel geschikt, omdat het verhaal levendig wordt verteld en je je steeds verplaatst. 

Préhistomuseum

Het Préhistomuseum en de grot ligt net ten zuidwesten van Luik, in een Natura 2000 reservaat. In de zomermaanden wordt dit museum omgetoverd in een prehistorisch landbouwersdorp. Daarbij is er een blotevoetenpad in het bos, breng een bezoek aan de grot, ga naar het plantendoolhof en ontdek de twee jachtparcours!

Met de ‘Visit pass’ kun je onder andere deze musea bekijken. Je koopt deze pas bij het VVV kantoor in het centrum (18 euro), waarmee je toegang hebt tot in totaal 16 musea. 

uit eten stedentrip Belgie
Une Gaufrette Saperlipopette

Kindvriendelijke restaurants Luik

In Luik is er geen gebrek aan lokale specialiteiten en dit zijn een aantal aanraders als je in Luik met kinderen bent.

Bij veel restaurants staan de bekende Luikse boulets op het menu. Dit zijn kleine gehaktballen in een stroperige saus met friet: goed voor een heerlijke lunch. En waar kun je nu beter een echte Luikse wafel proberen dan in Luik?

Une Gaufrette Saperlipopette is allang geen geheim adresje meer. In de Rue des Mineurs staat altijd wel een rij voor dit piepkleine zaakje waar ze heerlijke zoete baksels verkopen.

Kijk ook eens binnen bij de bakker schuin aan de overkant, hier zie je hoe de wafels en de broden de hele dag door gebakken worden. En laat je niet afschrikken door de rij, er wordt tijdens het wachten regelmatig iets lekkers uitgedeeld.

Achter een mooie gevel op het Place du Marche vind je Friterie du Perron waar ze misschien wel de lekkerste friet van Luik verkopen. Het is een klein eenvoudig zaakje met een bovenverdieping waar je kunt zitten met uitzicht op het Place du Marche.

Naar Luik met kinderen

Luik bereik je snel en gemakkelijk met de auto, maar ook met de trein ben je er vrij snel. Bekijk hier de aanbiedingen van NS International: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. Een enkele reis boek je al vanaf € 18, – en kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis met je mee. Dat is een goedkoop begin van een stedentrip met kinderen.

Familiehotel in Luik met kinderen

Waar verblijf je als je in Luik met kinderen bent? Wij delen een aantal tips voor kindvriendelijke accommodatie in deze stad!

Ramada Plaza Liège City Center: je verblijft in een familiekamer. Dit is een klassiek hotel dat is gevestigd in een 17e-eeuws voormalig klooster.

Een andere optie is het Liège Youth Hostel, dit ligt op 500 meter van het centrum van de stad. Je verblijft in een kamer voor vier personen, met eigen badkamer.

Lees ook:

Luik kinderen stedentrip
Montagne de Bueren

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën