Kindvriendelijke musea in België | 30 Tips

0

De bloggers van Reistipsmetkids ontdekken graag musea met het gezin. Maar wat zijn nou de leuke, kindvriendelijke musea in België? Wij zetten onze tips voor een cultureel dagje uit op een rij.

Tips voor kindvriendelijke musea in België

1. Kindermuseum

Het kindermuseum heeft net de tentoonstelling “Vleugels om te vliegen” geopend. In zes stappen leren de kinderen meer over zichzelf en de wereld om zich heen. Een Kindermuseum hoort natuurlijk thuis in een rijtje met kindvriendelijke musea in België.

2. Hidrodoe

Marilyn en haar gezin trokken naar museum Hidrodoe, een leerzaam museum over het water. Hier leer je op een speelse manier welke rol water speelt in het leven. In de zomer is er een buitenspeelplaats. In de winter is er binnen meer dan genoeg leuks te doen! Denk aan mega zeepbellen en een draaikolk maken.

Ook de locatie in Herentals, diep in de Belgische Kempen, is top. Je kan je bezoek aan het museum gemakkelijk combineren met een mooie wandeling. Lees de gehele review over Hidrodoe met kinderen.

Hidrodoe met kinderen
Hidrodoe

3. Technopolis

Blogger Vero trok erop uit met haar kinderen en bezocht Technopolis in Mechelen. Dit is een echt doe-museum waar wetenschap en techniek centraal staat. Er is meer dan voldoende te doen om je een dag te vermaken. Lees de uitgebreide review.

4. MAS

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen is natuurlijk bekend vanwege de mooie uitzichten. Maar ook het MAS bezoeken is een aanrader! Een heel leuk museum in het centrum van de stad. Lees de recensie!

Villa Verbeelding met kinderen
Villa Verbeelding

5. Villa Verbeelding

In Hasselt, vlakbij het station, vind je het leuke museum Villa Verbeelding. Volgens Marilyn is de naam Verbeelding treffend: je valt van de ene verbazing in de andere. Absoluut een aanrader als je naar Hasselt met kinderen gaat.

6. Openluchtmuseum Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk, in Genk, is een museum waar je met gemak een hele dag doorbrengt. Het gedeelte waarvoor je entree betaalt is het Openluchtmuseum. Het gratis stuk bestaat uit het Arboretum, de Openluchtspeeltuin en wandel- en fietsroutes. Met workshops, spelen, ontdekken en zien breng je hier superveel tijd door. Absoluut een aanrader.

7. Red Star Line museum

In Antwerpen is het Red Star Line museum ook een aanrader. Dit museum is vernoemd naar de rederij die aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw de overtochten van Antwerpen naar Amerika verzorgde.

Het entreekaartje dat je koopt is je derde klasse ticket aan boord. Dan volg je een route naar het nieuwe land. De kinderen krijgen een koffer vol opdrachten mee. Zeker weten een aanrader volgens blogger Nicole.

8. Rubenshuis

De laatste van deze lijst in Antwerpen is het Rubenshuis. De familie Rubens woonde heel lang geleden midden in Antwerpen. De vader van het gezin maakte veel kunstwerken. In dit grote huis mag je zelf een belangrijk kunstenaar zijn. Door middel van spelletjes, raadsels en weetjes ontdekken kinderen dit museum.

9. Natural sciences Brussels

Het museum van Natuurwetenschappen in Brussel is zeer geliefd. Er is superveel te ontdekken, en de ruimtes over dino’s zijn razend populair.

Blogger Lynn brengt zeer binnenkort een bezoek af aan dit museum met haar dochter, dan volgt onze review.

10. Abdijmuseum Ten Duinen

In De Panne vind je het Abdijmuseum Ten Duinen. Met een VR-bril dwaal je rond door de eeuwenoude gangen. Ook de grote beelden van de monniken vonden de kinderen interessant. Combineer bijvoorbeeld met een heerlijke strandwandeling.

11. Natuurhistorisch Museum Museos

In Koksijde vind het het Natuurhistorisch museum Museos. Hier leer je heel wat dingen over dieren. Leuk is dat er ook voor jonge kinderen speciale activiteiten zijn.

12. Huis van Alijn

In Gent bezoek je het Huis van Alijn. In dit huis ontdek je hoe het dagelijks leven in de loop der jaren veranderd is. Leuk voor kinderen (vanaf 4 jaar) is dat dit museum ontzettend interactief is.

13. S.M.A.K.

In Gent vind je ook het S.M.A.K. Een museum vol met hedendaagse kunst dat de verbeelding prikkelt. Kinderen vanaf zes jaar kunnen een doeboekje invullen. Hierdoor worden ze uitgedaagd om nog net wat beter te kijken.

14. Africa Museum

Het Africa Museum opent de deuren weer in december 2018 na een jarenlange renovatie. Dit museum is gratis toegankelijk voor kinderen tot en met 18 jaar en zelfs in het restaurant is aan kinderen gedacht. Zodra de deuren geopend zijn nemen wij een kijkje!

15. Museum Leuven

Het M in Leuven staat boordevol kunst en creativiteit. Dit museum ontdek je door middel van doe-opdrachten tussen de kunstwerken, workshops en gezinsactiviteiten. En niet enkel binnen is er veel te beleven, ook buiten in de tuin en in de museumspelstraat is heel wat te doen.

16. Museum aan de IJzer

In Diksmuide staat een grote toren, de ijzertoren, waarin een museum gevestigd is. Dit museum staat in het teken van de boodschap “nooit meer oorlog”. Je beklimt de gehele toren tijdens je bezoek.

17. Aquarium-Museum in Luik

In dit museum leer je van alles over de onderwaterwereld en de dierenwereld. Een perfecte plek om heen te gaan dus als je kinderen van dieren houden.

18. Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum in Mechelen kan ook echt niet ontbreken in het overzicht van kindvriendelijke musea in België. Nu is er een tentoonstelling bezig over het LEGO blokje. Maar ook de rest van het museum is natuurlijk hartstikke kindvriendelijk.

19. Mini-Europe

Blogger Lynn ontdekt binnenkort Mini-Europe. De naam zegt het al, hier reis je in een aantal uur door heel Europa heen. Je ontdekt de mooiste plekken van dit continent terwijl je gewoon in België bent.

20. MOT

Het MOT, het museum voor de oudere technieken, in Grimbergen is een echt doe-museum. Kom je een sticker met een groen handje tegen, dan mag je aan de slag. Inclusief kindertentoonstelling en speelzolder! Voor kinderen vanaf 3 jaar is er een speurtocht uitgezet.

21. Gallo-Romeins Museum

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren kom je in aanraking met het verre verleden. Wanneer waren de eerste tekenen van leven? Hoe is de mens ontstaan en hoe ontwikkelde de mens zich? Het is een interactief museum waar je je gerust uren vermaakt.

22. Museum voor het Openbaar Vervoer

In Luik vind je dit museum waar een gezinskaartje slechts € 11, – kost. Dit museum gaat over het Openbaar Vervoer en er zijn heel wat vervoersmiddelen te ontdekken. Er is een doe-boekje, maar dat is wel enkel in het Frans beschikbaar.

23. Kasteel van Gaasbeek

Dwaal rond in een echt kasteel en ontdek de kamers. Ook is er een museum waarin tentoonstellingen te zien zijn. Is het een mooie dag, dan moet je ook zeker het park en de museumtuin in.

24. Rariteitenkabinet ‘t Krekelhof

Dit museum ‘t Krekelhof in Koksijde is een bizar ambachtenmuseum en rariteitenkabinet. Je maakt hier spelenderwijs, en op bijzondere manier, kennis met de tijd van voor de oorlog.

25. MOOF – Stripmuseum

In het MOOF zie je een verzameling figuurtjes van Belgische strips. Combineer je bezoek met het volgen van de stripmurenroute.

26. Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum in Veurne is zeker kindvriendelijk. Ze richten zich voornamelijk op kinderen van 4 – 12 jaar. Speciaal voor kleuters is er een doe-parcours uitgezet. Voor het hele gezin is er een zoektocht door het museum. En natuurlijk kan je hier ook gaan bakken!

27. Pass

In het Pass in Frameries ben je de hele dag bezig met ontdekken. Actief ontdekken, maar ook bijvoorbeeld door het kijken van films en het spelen in de grote buitenspeeltuin. Je leert hier technologie en wetenschap begrijpen.

28. Suske en Wiske Kindermuseum

In Kalmthout vind je het Suske en Wiske Kindermuseum. Tijdens het basisprogramma van 3 uur ontdekken kinderen (voornamelijk van 8 – 12 jaar oud) het museum. Spelenderwijs leren de kinderen over de wereld van de strip.

29. Volkskundemuseum

Hoe was het om kind te zijn in de jaren 1930 – 1960? Je ontdekt het in het museum in Brugge. Ook zijn er 17de-eeuwse eenkamerwoningen waarin je bijvoorbeeld een klas, een hoedenmakerij, een apotheek, een suikerbakkerij, een kruidenier en een authentiek slaapkamerinterieur kan zien. Is het mooi weer, dan kan je buiten spelletjes van vroeger spelen.

30. Frietmuseum

Ook het Frietmuseum vind je in Brugge. Dus na het spelen van spelletjes van vroeger bij het Volkskundemuseum, kan je alles over friet ontdekken. Het museum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van Brugge.

Dertig tips voor kindvriendelijke musea in België. Maar er zijn vast nog zoveel leuke musea voor gezinnen in België, wat zijn jouw tips? 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.