33x Kindvriendelijke musea in België

0

De bloggers van Reistipsmetkids ontdekken graag musea met het gezin. Maar wat zijn nou de leuke, kindvriendelijke musea in België? Wij zetten onze tips voor een cultureel dagje uit op een rij.

Hieronder staan allerlei leuke tips voor musea in België. Weet jij een leuk museum in Vlaanderen of Wallonië dat niet op deze lijst staat, geef je tip dan aan ons door. Lees ook de lijst van uitstapjes in België die we aanraden.

Kindvriendelijke musea in België | Brussel

Kindermuseum Brussel

Het kindermuseum in Brussel heeft net de tentoonstelling “Vleugels om te vliegen” geopend. In zes stappen leren de kinderen meer over zichzelf en de wereld om zich heen. Een Kindermuseum hoort natuurlijk thuis in een rijtje met kindvriendelijke musea in België.

Mini-Europe

Blogger Lynn ontdekte Mini-Europe. De naam zegt het al, hier reis je in een aantal uur door heel Europa heen. Je ontdekt de mooiste plekken van dit continent terwijl je gewoon in België bent. Het is heel leuk om je kinderen op een speelse manier wat te leren over België. En daarnaast is het natuurlijk een feest van herkenning.

MOOF – Stripmuseum

In het MOOF in hoofdstad Brussel zie je een verzameling figuurtjes van Belgische strips. Combineer je bezoek met het volgen van de stripmurenroute.

Natural Sciences Brussels

Het museum van Natuurwetenschappen in Brussel is zeer geliefd en een van de leukste misschien wel van de kindvriendelijke musea in België. Er is superveel te ontdekken, en de ruimtes over dino’s zijn razend populair.

Blogger Lynn was er met haar dochter. Zij waren zo enthousiast over het enorme museum dat ze van plan zijn om meerdere keren per jaar terug te keren. Lees haar review. 

Kindermuseum Brussel

Kindvriendelijke musea in België | Antwerpen en de Kempen

Hidrodoe

Marilyn en haar gezin trokken naar museum Hidrodoe, een leerzaam museum over het water. Hier leer je op een speelse manier welke rol water speelt in het leven. In de zomer is er een buitenspeelplaats. In de winter is er binnen meer dan genoeg leuks te doen! Denk aan mega zeepbellen en een draaikolk maken.

Ook de locatie in Herentals, diep in de Belgische Kempen, is top. Je kan je bezoek aan het museum gemakkelijk combineren met een mooie wandeling. Lees de gehele review over Hidrodoe met kinderen.

MAS

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen is natuurlijk bekend vanwege de mooie uitzichten. Maar ook het MAS bezoeken is een aanrader! Een heel leuk museum in het centrum van de stad. Er zijn diverse verdiepingen en op iedere verdieping is een andere tentoonstelling en zijn er andere dingen om te doen voor de kinderen. Lees de recensie!

Red Star Line museum

In Antwerpen is het Red Star Line museum ook een aanrader. Dit museum is vernoemd naar de rederij die aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw de overtochten van Antwerpen naar Amerika verzorgde.

Het entreekaartje dat je koopt is je derde klasse ticket aan boord. Dan volg je een route naar het nieuwe land. De kinderen krijgen een koffer vol opdrachten mee. Zeker weten een aanrader volgens blogger Nicole, ze deelt haar ervaringen in de blog over Antwerpen met kinderen.

Rubenshuis

De laatste van deze lijst in Antwerpen is het Rubenshuis. De familie Rubens woonde heel lang geleden midden in Antwerpen. De vader van het gezin maakte veel kunstwerken. In dit grote huis mag je zelf een belangrijk kunstenaar zijn. Door middel van spelletjes, raadsels en weetjes ontdekken kinderen dit museum.

Suske en Wiske Kindermuseum

In Kalmthout vind je het Suske en Wiske Kindermuseum. Tijdens het programma van 2 uur ontdekken kinderen (voornamelijk van 8 – 12 jaar oud, maar voor mijn kids van 5 en 7 ook al leuk) het museum. Spelenderwijs leren de kinderen over de wereld van de strip, via een interactieve Striptoer. Wij waren er en vonden dit museum ontzettend leuk. We zouden zo nog eens gaan.

Kindvriendelijke musea België | Gent

Huis van Alijn

In Gent bezoek je het Huis van Alijn. In dit huis ontdek je hoe het dagelijks leven in de loop der jaren veranderd is. Leuk voor kinderen (vanaf 4 jaar) is dat dit museum ontzettend interactief is.

S.M.A.K.

In Gent vind je ook het S.M.A.K. Een museum vol met hedendaagse kunst dat de verbeelding prikkelt. Kinderen vanaf zes jaar kunnen een doeboekje invullen. Hierdoor worden ze uitgedaagd om nog net wat beter te kijken.

STAM – Stadsmuseum Gent

We blijven nog even in Gent. Het STAM is absoluut een aanrader als het gaat om kindvriendelijke musea in België.

Kurt was er met zijn twee zoons en vertelt hier onder andere over: “De geschiedenis van Gent is op zich boeiend genoeg, maar wordt op een zeer leuke en toegankelijke manier naar de kinderen vertaald.” Een uur of drie ben je in dit museum waarschijnlijk wel zoet.

Aalst museum
Stedelijk museum Aalst

Kindvriendelijke musea België | Langs de kust

Abdijmuseum Ten Duinen

In De Panne vind je het Abdijmuseum Ten Duinen. Met een VR-bril dwaal je rond door de eeuwenoude gangen. Ook de grote beelden van de monniken vonden de kinderen interessant. Combineer bijvoorbeeld met een heerlijke strandwandeling.

Rariteitenkabinet ’t Krekelhof

Dit museum ’t Krekelhof in Koksijde is een bizar ambachtenmuseum en rariteitenkabinet. Je maakt hier spelenderwijs, en op bijzondere manier, kennis met de tijd van voor de oorlog.

Natuurhistorisch Museum Museos

In Koksijde vind het het Natuurhistorisch museum Museos. Hier leer je heel wat dingen over dieren. Leuk is dat er ook voor jonge kinderen speciale activiteiten zijn.

Kindvriendelijke musea in België | Brugge

Volkskundemuseum

Hoe was het om kind te zijn in de jaren 1930 – 1960? Je ontdekt het in dit museum in Brugge. Ook zijn er 17de-eeuwse eenkamerwoningen waarin je bijvoorbeeld een klas, een hoedenmakerij, een apotheek, een suikerbakkerij, een kruidenier en een authentiek slaapkamerinterieur kan zien. Is het mooi weer, dan kan je buiten spelletjes van vroeger spelen.

Frietmuseum

Ook het Frietmuseum vind je in Brugge. Dus na het spelen van spelletjes van vroeger bij het Volkskundemuseum, kan je alles over friet ontdekken. Het museum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van Brugge.

Historium

Hoe was het om in Brugge te wonen in 1435? Je maakt een dag in deze stad in die tijd mee in dit museum op de lijst van kindvriendelijke musea in België. En dat is ontzettend leuk en interactief. Het thema van die tijd is doorgevoerd in alle elementen in het museum: ook in de geur bijvoorbeeld.

Aan het eind van je bezoek krijg je nog een VR ervaring mee, Historium is echt een beleving!

Kindvriendelijke musea in België | Vlaanderen

’t Gasthuys – Stedelijk museum Aalst

’t Gasthuys van Aalst is het stedelijk museum in de stad. En dat is veel leuker dan je wellicht denkt vanwege de naam. Er zijn twee zoektochten, voor de jongere en voor de oudere kinderen. Die zijn zo leuk en interactief opgezet dat je hier gerust een heel dagdeel voor kan uittrekken. Lees over ons bezoek aan het Stedelijk museum Aalst.

Technopolis

Blogger Vero trok erop uit met haar kinderen en bezocht Technopolis in Mechelen. Dit is een echt doe-museum waar wetenschap en techniek centraal staat. Er is meer dan voldoende te doen om je een dag te vermaken. Lees de uitgebreide review.

Villa Verbeelding

In Hasselt, vlakbij het station, vind je het leuke museum Villa Verbeelding. Volgens Marilyn is de naam Verbeelding treffend: je valt van de ene verbazing in de andere, op een hele creatieve manier. Absoluut een aanrader als je naar Hasselt met kinderen gaat.

Openluchtmuseum Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk, in Genk, is een museum waar je met gemak een hele dag doorbrengt. Of wel twee dagen. Zo leuk dat deze wel op de lijst van kindvriendelijke musea in België moet komen.

Het gedeelte waarvoor je entree betaalt is het Openluchtmuseum. Het gratis stuk bestaat uit het Arboretum, de Openluchtspeeltuin en wandel- en fietsroutes. Met workshops, spelen, ontdekken en zien breng je hier superveel tijd door. Absoluut een aanrader.

Africa Museum Tervuren

Het Africa Museum opende de deuren weer in december 2018, na een jarenlange renovatie. Dit museum is gratis toegankelijk voor kinderen tot en met 18 jaar en zelfs in het restaurant is aan kinderen gedacht. Zodra de deuren geopend zijn nemen wij een kijkje!

Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum in Veurne is zeker kindvriendelijk en staat niet voor niets in deze lijst van kindvriendelijke musea in België. Ze richten zich voornamelijk op kinderen van 4 – 12 jaar. Speciaal voor kleuters is er een doe-parcours uitgezet. Voor het hele gezin is er een zoektocht door het museum. En natuurlijk kan je hier ook gaan bakken!

M-Museum Leuven

Het M-Museum in Leuven staat boordevol kunst en creativiteit. Dit museum ontdek je door middel van doe-opdrachten tussen de kunstwerken, workshops en gezinsactiviteiten. En niet enkel binnen is er veel te beleven, ook buiten in de tuin en in de museumspelstraat is heel wat te doen.

Blogger Marilyn was er onlangs met haar gezin en roemde de kindvriendelijkheid van dit museum.

Gasthuismuseum

We kwamen het Gasthuismuseum tegen toen we een blog schreven over Mol en Geel met kinderen. En het klonk zo leuk dat we het wel in dit overzicht moeten zetten! Dit museum gaat over authentieke wereld van het oude Geelse Gasthuis, in een goed bewaarde kloostersite.

Er zijn hier veel toffe dingen voor de kids bedacht. Met het Verdacht overlijden ga jij op zoek naar het antwoord op het raadsel. Is er een moord gepleegd en zo ja, wie heeft dat gedaan en waarom? Daarnaast is er ook de Smartphonegame ‘Dimpna, de machtige madam’ en er is een fotozoektocht!

Kasteel van Gaasbeek

Dwaal rond in een echt kasteel en ontdek de kamers. Ook is er een museum waarin tentoonstellingen te zien zijn. Is het een mooie dag, dan moet je ook zeker het park en de museumtuin in. (website)

Museum aan de IJzer

In Diksmuide staat een grote toren, de ijzertoren, waarin een museum gevestigd is. Dit museum staat in het teken van de boodschap “nooit meer oorlog”. Je beklimt de gehele toren tijdens je bezoek.

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum in Mechelen kan ook echt niet ontbreken in het overzicht van kindvriendelijke musea in België. Nu is er een tentoonstelling bezig over het LEGO blokje. Maar ook de rest van het museum is natuurlijk hartstikke kindvriendelijk.

Kindvriendelijke musea België | Wallonië

Aquarium-Museum in Luik

In dit museum leer je van alles over de onderwaterwereld en de dierenwereld. Een perfecte plek om heen te gaan dus als je kinderen van dieren houden. Lees onze tips voor Luik met kinderen.

Mini-Europa

MOT

Het MOT, het museum voor de oudere technieken, in Grimbergen is een echt doe-museum. We houden van actieve en interactieve musea en daarom staat deze op de lijst van kindvriendelijke musea in België.

Kom je een sticker met een groen handje tegen, dan mag je aan de slag. Inclusief kindertentoonstelling en speelzolder! Voor kinderen vanaf 3 jaar is er een speurtocht uitgezet.

Gallo-Romeins Museum

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren kom je in aanraking met het verre verleden. Wanneer waren de eerste tekenen van leven? Hoe is de mens ontstaan en hoe ontwikkelde de mens zich? Het is een interactief museum waar je je gerust uren vermaakt.

Museum voor het Openbaar Vervoer

In Luik vind je dit Museum voor het Openbaar Vervoer waar een gezinskaartje slechts € 11, – kost. Dit museum gaat over het Openbaar Vervoer en er zijn heel wat vervoersmiddelen te ontdekken. Er is een doe-boekje, maar dat is wel enkel in het Frans beschikbaar.

Pass

In het Pass in Frameries ben je de hele dag bezig met ontdekken. Actief ontdekken, maar ook bijvoorbeeld door het kijken van films en het spelen in de grote buitenspeeltuin. Je leert hier technologie en wetenschap begrijpen.

Dertig tips voor kindvriendelijke musea in België. Maar er zijn vast nog zoveel leuke musea voor gezinnen in België, wat zijn jouw tips? 

Lees ook de tips voor uitjes in de kerstvakantie in België of bekijk de leuke en interactieve musea in België en Nederland.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.