Technopolis met kinderen in Mechelen | Onze review!

In de kerstvakantie stond er een dagje Technopolis op het programma. In dit doe-centrum waar wetenschap en technologie centraal staan, kunnen nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) zich urenlang amuseren met allerlei opstellingen en proefjes. Ik deel hoe wij het Technopolis met kinderen ervaren hebben.

Omdat we met ons zessen (twee vriendinnen & vier kinderen) niet in één auto pasten, kozen we voor het openbaar vervoer vanuit Antwerpen. De trein, dat is een avontuur op zich. We stonden netjes op tijd op het perron, maar onze trein bleek niet te rijden – er lag een omgewaaide boom op de sporen. Met een uur vertraging arriveerden we rond 11.30u dan toch in Technopolis.

Ons bezoek aan Technopolis met kinderen

Aan de ingang vonden we al snel een handige plattegrond. Technopolis telt twee verdiepingen en is onderverdeeld in verschillende zones. Op de bovenverdieping liepen de kinderen enthousiast van de ene opstelling naar de andere.

Het spijkerbed werd uitgetest – ook door de mama’s – maar niet door de jongste dochter want ze vond het te eng. Daarna werd er met zeepsop geëxperimenteerd: niet eng, wel leuk!

Mechelen met kinderen - Technopolis

Niet veel later ontdekten de meisjes het Atelier, een creatieve ruimte op de benedenverdieping. Even aanschuiven en toen waren ze al aan de beurt. Uit vier activiteiten kozen ze “een kaart knutselen”.

Het bleek niet zomaar een kaart te zijn. Ze gingen aan de slag met karton, stiften, geleidende inkt – daar had ik nog nooit van gehoord – en een lampje. Het lukte: het lampje in de kerstboom ging branden als er een batterij tegen de stam van de kerstboom werd gehouden. Cool en leerrijk tegelijk!

LAB in Technopolis


De jongens waren intussen met z’n tweeën op pad tijdens het bezoek aan Technopolis met kinderen. In de vliegtuigsimulator waanden ze zich heel even een piloot en daarna was het dolle pret in de hoofdschotel, een opstelling die gebruik maakt van optische illusies.

Het ritje door de Grand Canyon, op de virtual reality fiets, viel ook in de smaak. Net als de rolstoelrace.

mechelen kids

Het LAB in het Technopolis

Na een tussenstop in Megabyte, het restaurant van Technopolis, trokken we met z’n allen naar het LAB. Kinderen vanaf 8 jaar mogen hier een echte labojas aantrekken om als kleine wetenschapper spannende scheikundeproeven uit te voeren. Even aanschuiven, maar wel de moeite!

De jongste dochter (8 jaar) mocht zout en zand van elkaar scheiden tijdens ons bezoek aan Technopolis met kinderen en deed daarna nog een tweede proefje om te onderzoeken of zwart een kleur is. Interessant!

De oudsten (11 jaar) mochten gekleurde glibberwormen maken. Dit vonden ze geweldig, zeker toen ze hoorden dat die wormen ook mee naar huis mochten. Het leuke is dat de kinderen in het LAB alles zelf mogen doen, aan de hand van een gedetailleerd stappenplan. Je kiest gewoon een plekje aan één van de tafels en je kan starten.

Mechelen kids


We liepen nog wat rond op de benedenverdieping en pikten nog een demo mee over kettingreacties. Als je wilt weten hoe je met een lintmeter een raket kan lanceren, dan is dit een aanrader. De jongste dochter begon al meteen te dromen van haar eigen kettingreactie en hoe ze die thuis ging bouwen.

In Technopolis valt nog veel meer te beleven (fietsen op een kabel op 5 meter hoogte, een aparte zone voor 4- tot 8-jarigen, wetenschapsshows,…) maar dat zal voor een andere keer zijn. We hebben niet alle opstellingen, demo’s en shows kunnen bekijken omdat we om 16u30 de bus naar het station wilden halen.

Technopolis met kinderen: een aanrader!

Wij zijn van 11 tot half 5 in het Technopolis geweest en hadden nog niet alles gedaan. Ook vonden de kinderen het de hele tijd ontzettend leuk. Voor mij (als koukleim) was het enkele minpunt de koude luchtstromen die je hier en daar voelt passeren. Er waren een aantal opstellingen die niet werkten, maar daar hebben we weinig last van gehad. De leukste opstellingen werkten wél!

Ik zal afsluiten met de woorden van de jongste dochter (8 jaar). Ze verveelde zich in de trein en vroeg een balpen en een papieren zakdoekje om een verslag te kunnen schrijven:
• Leuke shows
• Coole dingen om te doen
• Je kan er vrienden en vriendinnen leren kennen (als je een vriendje meeneemt)
• Mama’s mogen mee (JOEPIE!)
• Leuk uitstapje als je op reis bent of als je er zin in “heeft”

Kortom: Technopolis met kinderen bezoeken is wat ons betreft een enorme aanrader!

Praktische info: zie de website van het Technopolis
Lees ook: Doen in Mechelen met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën