Museum aan de Stroom met kinderen (MAS) – Review

Tijdens een weekendje Antwerpen bezochten wij het Museum aan de Stroom (ook wel MAS genoemd). Wij waren daar met onze drie kinderen in de leeftijd van 1,5, 3 en 5 jaar. In deze blog deel ik onze indrukken van het Museum aan de Stroom met kinderen.

Het gebouw van het MAS is 10 verdiepingen hoog en bevindt zich in de haven van het Eilandje in Antwerpen. Voor het MAS is een fijn plein, waar veel gespeeld en geskatet wordt. Daarnaast is een leuk speeltuintje te vinden. Je kunt gratis het gebouw MAS betreden, maar voor toegang tot het museum betaal je entreekosten.

Antwerpen met kinderen-koffie-hotspot-museum-statiion-trein-mas
Tiende verdieping MAS

Ons bezoek aan Museum aan de Stroom met kinderen

Het museum aan de Stroom bestaat uit verschillende verdiepingen. Steeds ga je met een roltrap naar een volgende verdieping. Vanaf iedere verdieping heb je een mooi uitzicht over Antwerpen van verschillende kanten. Het bezoeken van de tiende verdieping van het MAS is een aanrader, je hebt vanaf daar een prachtig uitzicht over Antwerpen.

Als je met kinderen in de leeftijd tot 5 t/m 12 gaat, is het leuk om de ‘Kapitein Massimiliaan en de Vliegende Hollander’- speurtocht mee te vragen. Wij volgen de speurtocht van de Kapitein en laten ons per verdieping door het museum leiden. De eerste verdieping bestaat uit toiletten, die je verder in het museum niet meer vindt. Doe er je voordeel mee.

Op iedere verdieping van het MAS vind je een gedeelte waar je eventjes neer kan ploffen en waar kinderen een boekje kunnen lezen, heel fijn voor kindjes!

MAS met kids

Wat is er te doen in het museum met kinderen?

Verdieping 2

Volgens onze speurtocht bevinden zich op verdieping twee allerlei schatten. Dat laten onze kinderen zich geen twee keer zeggen. We gaan op zoek! We trekken lades open en er blinkt en glimt van alles. Van kronen en  zwaarden, tot munten. De speren en zwaarden maken grote indruk op de kinderen. In de hal van de tweede verdieping vind je een sporenruimte. Hier kun je allerlei materialen aanraken en voelen. De kinderen konden raden wat het was. Van papier, tot hout, tot glas.

Verdieping 3

Deze verdieping werd tijdens ons bezoek verbouwd, helaas zijn we hier dus niet geweest. Volgens de speurtocht is het thema hier de ontstaansgeschiedenis van Antwerpen.

Museum Antwerpen met kids

Verdieping 4

We gaan op zoek naar een medaillon, die we nodig hebben voor onze speurtocht. Het valt niet mee, maar uiteindelijk bleek dat we met onze neus hadden gezocht en onze voeten hadden moeten volgen. Ik ga jullie natuurlijk niet verklappen waar je de medaillon kan vinden.

Indrukwekkend is de binnenkomst van verdieping 4. Het is vrij donker en allerlei beelden vliegen voorbij op grote televisies over machtsvertoon in de wereld. Onze kinderen vinden het een beetje spannend. We vinden hier verschillende kunstwerken, die gemaakt werden ter ere van lokale leiders.

Verdieping 5

Op deze verdieping wordt de expeditie Antwerpen à la carte tentoongesteld. Zelf vond ik dit een super leuke expeditie. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld aan rijst of koffiebonen ruiken en om dan te raden wat het is. We zien schilderijen van voedsel en er zijn interactieve tafels, waar de kinderen kunnen inzoomen op de stad en kunnen luisteren naar verhalen.

Verdieping 6

Antwerpen staat bekend om z’n grote haven en dat is precies het thema van deze verdieping. Ontelbare miniatuurboten staan opgesteld. Mees is helemaal blij met alle ‘botuh’ die hij ziet. Heel leuk om op deze verdieping je eigen flessenpost te maken. Er liggen een aantal flessen met onze boodschappen nu aangespoeld op het ‘strand’ in het MAS.

MAS

Verdieping 7

Leven en dood staan op deze verdieping centraal. Schrik niet als je binnenkomt, het is pikkedonker. Onze kinderen liepen ineens wat tandjes harder… Vanuit verschillende stromingen worden visies vormgegeven over leven en dood. Mythes rondom de dood en het leven worden vanuit verschillende filosofische ideeën vertelt. Wij hebben deze verdieping maar kort bezocht, iets te spannend voor onze kleintjes.

Verdieping 8

Op de laatste verdieping van het MAS vinden we een grote collectie van kunst over de connecties tussen mens en goden en geesten. Het klinkt een beetje ingewikkeld, maar wat we zien is leuk en interessant. Zo zien we mensen met dierenkoppen. We zien offers en vruchtbaarheidsrituelen. Het zegt onze kids nog niet zoveel, maar ze vinden de beelden grappig om te zien.

Is Museum aan de Stroom met kinderen een aanrader?

We hebben het ontzettend leuk gehad in dit museum en alle kinderen hadden het naar hun zin. De speurtocht zorgde ervoor dat de kids geboeid bleven. Zeker de oudste (5 jaar) vond het museum fantastisch. Voor onze middelste (3 jaar) was het museum ook erg leuk, alleen ze begreep het net wat minder goed. Onze jongste (1,5 jaar) was erg blij met de zitzakken en de boekjes. Wij zouden zeker nog een keer teruggaan naar dit kindvriendelijke museum in Antwerpen.

Vergeet niet om na de 8 verdiepingen van het Museum aan de Stroom naar de tiende verdieping te gaan voor een fantastisch uitzicht. Helemaal beneden bij de entree kunnen de kids nog een kleinigheidje ophalen omdat ze zo’n goede speurpiraat zijn geworden.

Bekijk alle info op de website.

Lees ook de tips voor kindvriendelijke musea in België

Museum aan de Stroom met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën