Aalst met kinderen + Scheldeland | 11x uitjes

Als je de Belgen vraagt waaraan ze denken als ze Aalst horen dan zegt iedereen “Carnaval”. Aalst is dan ook dé carnavalsstad van België. Maar valt er nog iets meer te beleven in Aalst? Hoe leuk Aalst is met kinderen deel ik in deze blog.

Toen Karlien een tijdje geleden vroeg welke Belgische stad ik graag eens in de spotlight wilde zetten, kwam Aalst naar boven. In Aalst valt er veel te ontdekken, maar door de jaarlijkse carnavalsgekte vergeet men vaak dat de stad meer te bieden heeft.

Aalst staat ook bekende als Oilsjt, de ajuinenstad. De spotnaam ‘ajuin’ vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw toen in Aalst en omstreken de uienteelt enorm floreerde. ‘Ajoin’  in het Aalsters is voor de Aalstenaar een ware erenaam!

Aalst met kinderen

Aalst is gelegen in de mooie Denderstreek tussen de steden Gent en Brussel. De stad telt ruim 85.000 inwoners en is de op één na grootste stad van Oost-Vlaanderen. Er komen ook heel wat beroemde mensen uit Aalst zoals de romanschrijver Louis Paul Boon en priester Daens. Beide figuren hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van België.

Aalst met kinderen

Doen in Aalst met kinderen

Het Toeristisch Infokantoor is gelegen aan de Hopmarkt. Voor parkeerplaats moet je niet ver zoeken want onder de Hopmarkt heb je een grote betaalparking. Na een hartelijke ontvangst kregen we leuke tips over wat we konden doen in Aalst op een druilerige dag. We besloten om te starten met de 360° film. Dit is een doorlopende film die je gratis kan bekijken in het infokantoor. In exact 7 minuten word je helemaal verliefd op Aalst.

Toeristisch Infokantoor

Na het zien van de film wil je de stad absoluut gaan verkennen. Je kan dat op eigen houtje doen of aan de hand van een uitgestippelde route. Voor slechts een paar euro kan je een handige wandelkaart of kinderzoektocht aanschaffen.

Voor gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn deze zoektochten van ongeveer 4 km ideaal. Het is immers een perfecte combinatie van een mooie sightseeing-toer en leuke weetjes over de stad. Er zijn 3 verschillende kinderzoektochten. Iedere zoektocht is geïnspireerd op een welbepaalde Aalsterse held.

stedelijk museum Aalst
Aalst Museum

‘t Gasthuys – Stedelijk museum Aalst

De Hopmarkt ligt centraal in Aalst en vanuit het Toeristisch Infokantoor wandel je in nog geen 10 minuten naar het Stedelijk Museum van Aalst. Dit is een super leuk museum dat verscholen ligt in een prachtig oud kloosterpand, het Gasthuys. Op het eerste zicht lijkt het niet zo groot, maar vergis je niet! Dit museum herbergt een schat aan informatie.

Als gezin kan je het museum best verkennen aan de hand van een zoektocht. Momenteel zijn er 2 leuke zoektochten voorhanden. Het Kindermuseumparcours voor speelse kinderen tussen 4 en 7 jaar en ‘DNAalst’ voor kinderen die al goed kunnen lezen van 6 tot 12 jaar. De kleintjes kruipen met hun zoektocht in de huid van 2 nonnen die vroeger in het pand leefden/werkten en beleven zo de gekste avonturen. Onze tweelingmeisjes zijn 6,5 jaar en ze vonden het geweldig.

stedelijk museum Aalst

DNAalst is ook een supergave zoektocht. De kinderen worden hier omgetoverd tot wetenschapper en gewapend met labojas en wetenschapskoffer gaan ze het DNA van Aalst ontdekken. Deze zoektocht vraagt veel leeswerk en geduld, dus even kijken of je kind dit wel aankan.

Vooral de opstart van de zoektocht is moeilijk, maar éénmaal je weet hoe het werkt ben je vertrokken. Ook hier weer een heerlijke mix van leren en spelen. De oudste dochter van 8 vond het geweldig! Praktische informatie over het Stedelijk Museum van Aalst vind je hier.

stedelijk museum Aalst

Rollerland Aalst

De indoor attractie Rollerland is een indoor kinderspeeltuin/rolschaatsbaan in Aalst met kinderen die meer en meer aandacht trekt. In België heerst er namelijk een rolschaatshype sinds de meiden van K3 reclame maken voor rolschaatsen. Maar eigenlijk is rolschaatsen altijd ‘in’ geweest. In mijn jeugdjaren heb ik ook uren op mijn rolschaatsen doorgebracht.

Rollerland is hét plezantste land! Een zin die je geregeld zal horen van je kinderen na een bezoekje aan deze rolschaatsbaan.

Een bezoekje aan Rollerland is voor kinderen een leuke uitstap. Voor slechts 5 euro kan je kind daar een dagje plezier beleven. Je krijgt hiervoor toegang tot zowel de indoorspeeltuin als de skatepiste. Je kan je eigen skates meebrengen of je huurt een paar voor 4 euro. Kinderen onder de 75 cm mogen gratis binnen.

Rollerland met kinderen Aalst

Vooral voor gezinnen met kinderen met uiteenlopende leeftijden is Rollerland erg leuk omdat je de combinatie hebt van speeltuin en skatepiste. Onze meisjes hebben niet omgekeken naar de speeltuin, ze waren 100% gefocust op de skatepiste.

De tweelingmeisjes hadden al af en toe eens thuis gerolschaatst, maar ze konden het eigenlijk nog niet zo goed. Na een kwartiertje vallen en opstaan in Rollerland in Aalst met kinderen waren ze definitief vertrokken. De oudste ging als een pro de piste op en skate als een gek rondjes. Ze genoot duidelijk van de muziek en discolights.

Rollerland met kinderen Aalst

Als ouder kan je vanaf je tafeltje de apenkuren van je kinderen aanschouwen terwijl je lekker geniet van een drankje en hapje.

Rollerland is écht het plezantste land voor kinderen. Wekelijks zeuren ze om nog een keertje terug te gaan. Klein puntje van kritiek: Rollerland ligt in een gezellig oud pand maar oogt binnenin niet zo fris. De toiletten zijn niet verzorgd en overal ligt troep op de grond. Mocht de binnenkant wat netter zijn dan wordt het nog plezanter.

Rollerland met kinderen Aalst

Overige kinderactiviteiten in Aalst

En er is nog zoveel meer te doen, zeker op zonnige dagen. Geniet van de gezellige binnenstad van Aalst met leuke winkels en lekkere restaurantjes of breng een bezoekje aan het Stadspark. Een aantal ideeën voor Aalst met kinderen:

  • Bezoek het Belfort. Dit Belfort staat sinds 1999 op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Op bepaalde dagen opent het Belfort zijn deuren en kan je een kijkje nemen achter de schermen.
  • In de buitenrand van Aalst is er een brandweermuseum met een unieke collectie aan brandweermateriaal. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

In de Denderstreek kan je ook heerlijk fietsen en wandelen. Zo heb je onder andere de wandelpaden in de Faluintjesstreek en de Welle- en Kapellemeersen.

Scheldeland – Omgeving Aalst met kinderen

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

Recreatiedomein De Schorre is een 75 hectare groot provinciaal recreatiedomein. Er is hier veel te beleven, met onder andere waterfietsen en minigolfen. Ook zijn er binnen- en buiten speeltuin te vinden. Leuk is het blotevoetenpad van bijna een kilometer lengte. Er is een korte Tunnelwandeling van 4 kilometer en in het ‘Magisch Trollenbos’ leven allerlei trollen.

Water- en uitkijktoren

Deze uitkijktoren in Rumst is gratis toegankelijk en het is een toffe daguitstap in Scheldeland met kinderen. Op 40 meter hoogte heb je een panoramisch zicht over de streek em de kleiwinning van steenbakkerij Wienerberger.

Buggenhoutbos

Wandelen kan in het Buggenhoutbos bij Buggenhout. Een gebied van 190 hectare met grote bomen en veel rust. Er is hier een route van 8 kilometer, op het wandelnetwerk Brabantse Kouters. In het bos is een arboretum en speelnatuur.

Aalst bezienswaardigheden

Beversafari in Blaasveldbroek

In Blaasveldbroek, provincie Antwerpen, kan je met behulp van een GPS-toestel een zoektocht ondernemen naar beversporen, een beverburcht en een bevereiland. Tof om te doen als je in het weekend in Scheldeland met kinderen bent. Daarbij is er een museumpje waar je van alles kan leren over de bever. Tussen half april en eind oktober kan je op zondagmiddag tussen 14.00 en 15.00 op safari gaan. Reserveren kan via Natuurgidsenbroekgebieden@gmail.com.

Bij Broek de Naeyer in Klein-Willebroek kan je op de zoektocht ‘Otters en bevers op het spoor’. Zowel mogelijk voor kinderen tot 12 jaar als voor kinderen vanaf 12 jaar.

Bij het onthaalcentrum is een speelnatuurzone voor kinderen ontwikkeld.


Gentbrugse Meersen

De Gentbrugse Meersen, uiteraard vlakbij het mooie Gent, is een groot natuurgebied. De slogan ‘Voor ieder wat wilds’ doet zijn naam eer aan, want hier kan je gewoon van de paden af. Leuk om te doen hier is het blotevoetenpad wandelen. Daarnaast zijn er ook met schoenenroutes van 5 – 7 kilometer. Daarnaast is er in dit gebied speelnatuur en een grote buitenspeeltuin.

Met Witje door Dendermonde

Andere tip is om een naar de stad Dendermonde af te reizen. Een leuke zoektocht door deze stad is de zoektocht Met Witje op ontdekking. Je gaat met het Dendermonds konijn mee op stap door zijn stad. Via allerlei opdrachtjes en vragen ontdek je met de familie de leuke plekjes en interessante gebouwen. Deze zoektocht is geschikt voor kinderen 5 tot 12 jaar.

Overnachten in Aalst met kinderen

Hotel Royal Astrid heeft familiekamers, is gevestigd in een herenhuis uit 1838 en ligt aan het Keizersplein, op 200 meter van het centrale marktplein van Aalst.

Befour is een B&B met familiekamers, een gemeenschappelijke lounge, een terras en een bar.

Verder lezen na dit artikel over Aalst met kinderen? Bekijk onze tips voor Brugge!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën