De Spelerij – Uitvinderij met kinderen

Buiten (de Spelerij) kan er naar hartenlust ontdekkend worden gespeeld op de fantasierijke speelplekken en speeltoestellen. Binnen (de Uitvinderij) kun je in de werkplaats verschillende kunstwerken maken. Hoe leuk is de Spelerij-Uitvinderij met kinderen? Blogger Alyt ging hierheen met haar gezin en deelt hun ervaringen.

De Spelerij-Uitvinderij met kinderen bezoeken in Gelderland is geschikt voor kids vanaf 4 jaar. Er is een buiten gedeelte en een binnen gedeelte. We liepen het park op en zagen kleurrijke en kunstzinnige speeltoestellen en speelplekken. Nog nooit eerder hebben we zoiets gezien. Je kon door rioolbuizen lopen, je schaduw vangen, mechanismen in werking zetten, over autobanden lopen die geluid maken, in een monorail zitten. De meiden waren door het dolle heen en wisten niet waar ze moesten beginnen.

De Spelerij-Uitvinderij met kinderen

De Spelerij is gemaakt door kunstenaar Jos Spanbroek die van gerecyclede materialen bijzondere creaties heeft gemaakt. Het is een grote verwonderwereld, waar je je de hele dag kunt vermaken.

In een “hol” zagen ze een podiumpje. We moesten gaan zitten en kregen spontaan een optreden. Bovenop een uitkijktoren (de meiden vonden het een boomhut) konden de meiden het park goed overzien.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen
Spelerij-Uitvinderij met kinderen

Met z’n vieren zetten we een soort labyrint voor voetballen in werking, dit deden we al fietsend. Met z’n vieren konden we de ballen van de ene naar de andere kant verplaatsen. Ook waren er drie verschillende monorails. Aan de rails hingen bakjes (waarop autobanden waren gemonteerd) waar de kinderen op konden zitten. Al duwende konden ze een rondje maken/zweven. De papa’s en mama’s kunnen de handen uit de mouwen steken!

Op een bouwplaats bij de Spelerij – Uitvinderij kon je kratjes stapelen m.b.v. kraantjes. Er was een skelterparcours en tunneltjes en andere bouwwerken waar je doorheen of overheen kon lopen, een doolhof en een waterpartij.

Het allerleukste was de rolletjesglijbaan. Via schuimrolletjes gleed je naar beneden en dit is ook prima te doen voor de ouders.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen

Stokbrood bakken

Buiten (overdekt) gingen we om 13:00 stokbrood bakken.  Je haalt een stok met deeg bij een van de medewerkers op en zoekt een plekje aan een van de lange baktafels. In de tafel zit een spiraal die verwarmd wordt. Na zo’n 5 minuten is je stokbroodje klaar. Je kunt je stokbroodje beleggen met hagelslag, vruchtenhagel of jam. Tegen betaling beleg je je stokbroodje met knakworst of kaas. Daarnaast staat er limonade klaar.

De stok lever je weer in en bij de kassa kun je weer een nieuwe stok met deeg ophalen. Wat vonden de meiden dit leuk! Bij de picknicktafels eet je je broodje op en bij sommige tafels lagen fleecedekentjes op de banken, lekker warm voor in de winter. Bij het broodjes bakken kun je ook glutenvrije broodjes en (suikervrij) beleg van tevoren reserveren.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen

De Uitvinderij

Dit Uitvinderij is een grote, overdekte werkplaats waar kinderen hun eigen kunstwerken maken. Dit deel van de Spelerij – Uitvinderij deed ons denken aan het oude technieklokaal van de middelbare school. De jassen konden we aan de kapstokken hangen.  Er is ook een groot toiletgebouw aanwezig met ook een uitgang naar de Spelerij.

We begonnen met de uitleg, die twee keer per uur plaatsvindt. Er werd verteld wat je allemaal kon maken, waar de materialen lagen en waar de apparaten/machines stonden.  De machines kun je aandoen met een knop of voetpedaal. De kunstwerken die klaar zijn leg je in een kast, zodat je je handen weer vrij hebt.

We begonnen met het uitsnijden van een figuur uit piepschuim. Van de materiaaltafel pakten we een stuk piepschuim. Aan de wand hingen diverse houten omtrekmodellen, die je ook kunt gebruiken voor het figuurzagen (muzieknoot, auto, paard etc).

Nadat we de omtrek erop hadden staan, gingen we naar de machine die het figuur kon uitsnijden. De hete draad zaagde zo door het piepschuim heen. Onze oudste meid (8 jaar) kon dit vrijwel zelfstandig doen. Onze jongste meid (6 jaar) hebben we wel geholpen.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen

Figuurzagen bij de Spelerij – Uitvinderij

Daarna wilden ze gaan figuurzagen, omtrekmodel uitzoeken en op naar de figuurzaagmachine. We hebben toen wel geholpen. Je kan als je wil je kunstwerken ook kleuren of verven. Een masker maken hoort ook tot de mogelijkheden. Je start bij de verftrommel om een verfspetterschilderij te maken. Het papier leg je op de bodem van de trommel. Drie kleuren verfflessen hangen erboven.  Met een draai aan de hendel komt de trommel in beweging en als je in de fles verf knijpt, krijg  je de mooiste spetters op het papier.

Het papier doe je vervolgens in de magnetron en met een druk op de knop droogt ie het papier in mum van tijd. Je kunt het papier als schilderij meenemen of je gaat naar de machine die er een masker uitdrukt. Je kiest dan uit verschillende vormen zoals een kroontje, masker met snor of bril.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen

Daarnaast kun je een piratenboot, boekje of naamplaatje maken en plexiglas bewerken tot sleutelhanger. Ook staan er boormachines, is er schuurpapier en kun je in het midden van de Uitvinderij in de waterpartij je zelfgemaakte bootje testen.

Vanaf 10 jaar mag je metaal bewerken en puntlassen. Omdat onze meiden deze leeftijd nog niet hebben, hebben we dit niet gedaan. We zagen een jongen trots lopen met een kandelaar die hijzelf had gemaakt van metaal.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen, een aanrader?

We hebben ons de hele dag ontzettend vermaakt in dit park. Het is zo anders dan andere parken. Fantasievol, lekker de handen uit de mouwen steken, ontdekken en spelen. De meiden vonden de rolletjesglijbaan het allerleukst en wij als ouders vonden de Uitvinderij het leukst! Dit park is leuk voor het hele gezin en geschikt voor kinderfeestjes, schoolreisjes en bedrijfsuitjes.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen

Praktische informatie Spelerij-Uitvinderij met kinderen

Parkeren is gratis. Je mag je eigen eten en drinken meenemen. maar er is ook een restaurant. En wat ook heel fijn is, is dat het park rookvrij is. En als je boordjes wilt bakken betaal je bovenop de entreeprijs. Op een vast tijdstip kun je één uur onbeperkt stokbroodjes bakken.

Spelerij-Uitvinderij met kinderen
Spelerij-Uitvinderij met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.