15x NIJMEGEN met kinderen | Uitjes + Speeltuinen

Op zoek naar een leuke stad voor een dagje uit of stedentrip? Dan is Nijmegen misschien wel wat je zoekt! In en rondom deze stad zijn er veel leuke uitjes en andere activiteiten. Wat er te doen is in Nijmegen met kinderen lees je in deze blog. Er staan onder andere tips voor kinderactiviteiten, restaurants en kindvriendelijke accommodaties in en rondom deze stad.

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Leuk is dat deze historische stad wordt omgeven door natuur, denk aan de heuvels bij Groesbeek, de Betuwe en het Land van Maas en Waal. En ook is hier veel te doen voor gezinnen, tijdens een dagje weg of een stedentrip in Nederland!

TIP voor gezinnen! Wil je Nijmegen op een leuke manier ontdekken, wandel dan het Europad, dit is een speurtocht door het centrum van Nijmegen. Onderweg los je puzzels op en verken je de stad. Aan het einde van de route, na het oplossen van de puzzels, kun je een schat ophalen bij het rode kruis op de kaart! De speurtocht van 3,5 kilometer is gratis op te halen bij de Citystore Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. De Citystore is het startpunt van de speurtocht.

Speeltuinen in Nijmegen met kinderen

In Nijmegen zijn er een aantal leuke speeltuinen. Dit zijn een aantal tips voor binnen- en buitenspeeltuinen.

  1. Chimpie Champ is een overdekte speeltuin voor kinderen tot en met 12 jaar.
  2. Pret Inn is een binnenspeeltuin op een minuut of 15 rijden van Nijmegen.
  3. Speeltuin Brakkefort is ook een leuke buitenspeeltuin.
  4. Speeleiland Zandziebar is een natuurlijke speelplek.

Jumpsquare

De Jumpsquare Nijmegen is een indoor trampolinepark. Een trampolinepark is veel meer dan een paar trampolines naast elkaar. Vermaak je met een groot variatie aan verschillende soorten attracties die gegarandeerd staan voor uren jumpplezier! Spring hoger en vlieg verder vanaf de Waterfall Trampoline. Deze trampoline is speciaal ontworpen om je gemakkelijk richting de Foam Pit of de BigAirBag® te leiden.

Een sprong in het diepe wagen, zonder je zorgen te maken over je landing? Dat kan met de Airbag! Dit is hét ultieme landingskussen. Dit kussen is compleet gevuld met verticale luchtkamers die continue gevuld worden met lucht. 

Speciaal voor kids van 2 t/m 5 jaar is er de Mini Jump op zaterdag en zondagochtend van 10 tot 11 uur. Tijdens de Mini Jump uren moet een ouder/begeleider (18+ jaar) meegaan. De zaal is dan volledig beschikbaar voor peuters en kleuters, zodat zij veilig kunnen springen.

Funzone

Deze indoor speeltuin heeft verschillende speelpleinen en is geschikt voor gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar. Voor de ouders is er een ruim horecaterras met uitgebreide menukaart, gratis Wi-Fi en zicht op de spelende kinderen. 

Dit speelparadijs heeft verschillende leuke attracties, spellen, speelpleinen met elk hun eigen thema. De mascottes Okke & Pi maken er voor iedereen een leuke dag van. Voor de allerkleinsten is er een speciale peuterhoek 

Leemkuil

Speeltuin de Leemkuil ligt in het Mariënbosch en is de grootste buitenspeeltuin van de stad. Hier kan je onder andere schommelen, klimmen en glijden. Verder is er het Oosterse speelkasteel en of stap in voor een ritje met de trein. Ook is er het Romeinse speelgebied, waar een bijzonder fort staat.

Prett Inn

Bij indoor speeltuin Pret Inn zijn er allerlei attracties en uitdagende spelelementen. De Snowglider van bijna zestien meter is favoriet bij veel kinderen en ook is er de leuke (bijna) twintig meter lange familieglijbaan. Daarnaast zijn er onder meer trampolines, ballenschieters en een voetbalveldje.

Nijmegen met kinderen | Actieve uitjes voor gezin

Kabouterroute

Een actief uitje in de omgeving van Nijmegen met kinderen is de Kabouterroute. Dit is een ontdekkingstocht van 2 kilometer. Tijdens de route zoeken de kids naar kabouters in het bos. De kabouters zijn verstopt in paddenstoelen en in de oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’.

Landerij De Park

Landerij De Park ligt in Elst. Dit is een centrum voor natuurbeleving met allerlei elementen. Zo is er een kinderboerderij, de natuurspeelplaats, het waterrad, en het struinpad. Ook is er een doolhof. Bekijk wat er allemaal te doen is op de website.

Goffertpark met kinderboerderij de Goffert

Een fijn stadspark om te bezoeken als je in Nijmegen met kinderen bent is het Goffertpark. Hier vind je ook de Kinderboerderij de Goffert, een rosarium, openluchtzwembad de Goffert met daarnaast een skatepark.

Sanadome Hotel & Spa

Met kinderen vanaf 8 jaar kan je naar het Sanadome Hotel & Spa Nijmegen gaan. Ideaal voor een dagje luxe en relaxen, alhoewel je er ook gemakkelijk kan overnachten (deze opties)! Er zijn hier prachtige thermenfaciliteiten van 2500 m2. Zo is er een groot thermaal binnenbad, groot thermaal buitenbad 33°C, 340 m2 whirlpools met zuurstof- en koolzuurtoevoeging, kruidenwhirlpools, zoutwaterbad, warm waterbaden, mintkamer, stoomkamer, zonnenhemels en een zonneweide.

Dit thermaal water komt uiteraard eigen bronnen, dit zijn een zoetwaterbron en een thermaal zoutwaterbron. Het Thermenlandschap is dagelijks geopend van 09.00-23.30 uur. Badkleding is verplicht, badslippers wordt geadviseerd.

stedentrip Nederland

Strandjes en zwemmen

  • Bij Recreatiegebied De Gouden Ham bij Appeltern is er een heel lang zandstrand.
  • Recreatiegebied Berendonck heeft een zandstrand en een speeltuin.

Nijmegen met kinderen | Leukste wandelroutes

Rondom Nijmegen is er prachtige natuur en daar kan je natuurlijk goed wandelen. Naast het eerder genoemde Kabouterpad voor kleine kinderen, zijn er ook tal van mooie wandelroutes voor gezinnen met wat oudere kinderen.

#1 Het Zeegsepad is een klompenpad van 6 kilometer in Ressen in Park Lingezegen.

#2 Ook de Bos en Heideroute is een route van 6 kilometer. Je wandelt door de mooiste stukken van Heumensoord in het zuidelijke stuk van Nijmegen! Volg de rode pijlen en wandel langs prachtige heidevelden.

#3 Een kortere route, van 3.5 kilometer, is het ommetje ‘Westermeerwijk’. Deze route start in Berg en Dal, een bosgebied dat onderdeel is van de ruim 150.000 jaar geleden gevormde stuwwal.

#4 Een langere route is het Romeinse Limespad van 10 kilometer. De route volgt de Limesweg langs de Neder-Germaanse Limes, de grens van het vroegere Romeinse Rijk.

#5 Of kies voor de 5 kilometer lange wandelroute Landgoed Mookerheide! Je wandelt door bossen, langs heidevelden en misschien kom je onder weg Schotse Hooglanders tegen. 

Indoor uitjes Nijmegen met kinderen

#1 Grip Klimcentrum Nijmegen is uiteraard een indoor klimcentrum. Als de kinderen onder de 16 jaar zijn, moet er een volwassene mee klimmen.

#2 Jumpsquare Nijmegen is een groot trampolinepark. Er zijn allerlei opties voor kinderen vanaf 6 jaar. En voor de kids van 2 t/m 5 jaar zijn er speciale mini jump uren.

#3 Bij de Beachfabriek Nijmegen kan je indoor beachsporten proberen! Er zijn allerlei opties, waaronder voor beachvolleybal, footvolley en beachtennis. Zijn er kleine kinderen mee? Voor hen is er een zandbak.

#4 Planet Awesome biedt allerlei gave activiteiten voor gezinnen. Zo kan je kiezen uit karten, bowlen, Glow in the Dark golf, lasergamen, VR Escape Rooms en arcade. 

#5 Waalhalla Centrum is een leuk indoor skatecentrum.

Uitjes Nijmegen met kinderen | Kindvriendelijke musea

In en rondom Nijmegen zijn er een aantal leuke en vooral ook kindvriendelijke musea! Ideaal voor een daguitstap naar deze stad, als uitje wanneer het regent of voor tijdens een stedentrip.

Museum het Valkhof

Het Archeolab van Museum Het Valkhof is erg leuk voor kinderen. Hier kom je te weten wat er gebeurt na een opgraving. Je helpt puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Jij mag kijken welke scherven bij elkaar passen en welke materialen het zijn.

Afrika museum

In het Afrika museum in Berg en Dal is er een binnen- en een buitengedeelte. In het grote binnengedeelte zijn er tentoonstellingen. Buiten zijn er Afrikaanse woningen, workshops, speurtochten en er is een speeltuin. Neem schone kleding mee!

MuZIEum

Hoe ervaar je het leven als je blind bent? Blogger Anouk beleefde het in het MuZIEum. Op verschillende manieren ervaar je wat er gebeurt als je niet kunt zien, maar als je je andere zintuigen wel kunt gebruiken. Ga op pad in het pikkedonker of zie Nijmegen door een andere bril. Anouk wandelde “blind” door Nijmegen en dit was een intense ervaring voor haar, maar wel een die gelijk ook veel respect afdwingt voor de mensen voor wie dit de realiteit is.

Vrijheidsmuseum

Nog een museum bij Nijmegen dat de moeite waard is voor een bezoek met kinderen: het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens de Tweede Wereldoorlog: Market Garden en Veritable. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht. Er zijn geregeld kinderactiviteiten.

Anatomisch museum

Het Museum voor Anatomie en Pathologie vind je het studiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen. Door middel van een speurtocht (op papier of via een app) maak je samen met je kind een reis door het lichaam. Verder zijn er onder andere preparaten en embryo’s te zien.

De Bastei centrum voor natuur en cultuurhistorie

In De Bastei leer je over het leven in, om en aan de rivier. Je gaat op ontdekking in de kazematten, de kanonsgang en de toren en onderweg ervaar je hoe het leven 2000 jaar geleden was. Je ziet onder meer Romeinse muurresten, een stukje van kasteel Valkhof en de overblijfselen van de bastei zelf. Leuk voor de kinderen is dat er speurtochten zijn voor jong en oud.

Restaurants in Nijmegen met kinderen

Waar ga je eten met de kinderen in Nijmegen? Dit zijn enkele tips!

#1 Strandpaviljoen Dushi ligt in recreatiegebied Mookerplas en heeft een eigen strandje.

#2 Stroom Lent. Dit restaurant is gevestigd in het oude waterpompstation. Met een speelhoekje en het restaurant grenst Speelbos Sprokkelbos Lent.

#3 Strandclub Watergoed ligt aan het water. Er zijn diverse watersporten mogelijk, je kan quadrijden en klimmen in het klimpark.

Doen rondom Nijmegen met kinderen

Amusementspark Tivoli 

Wil je je bezoek aan Nijmegen combineren met een leuk pretpark, dan is Amusementspark Tivoli een aanrader. Het park ligt aan de rand van het plaatsje Berg en Dal en is qua grootte te vergelijken met bijvoorbeeld Julianatoren. Het park heeft meer dan 30 attracties. Deze zijn geschikt voor hele kleine kinderen tot kids van zeker een jaar of 8!

Pannenkoekenhuis De Duivelsberg ligt op 5 minuutjes rijden en is absoluut de moeite waard. Midden in het bos en je geniet er van de heerlijke pannenkoeken! 

Appeltern Adventure Gardens

Op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Nijmegen liggen de Appeltern Adventure Gardens, Europees grootste tuininspiratiepark. Er zijn hier ruim 200 modeltuinen, allemaal met een eigen sfeer en stijl. Dat is misschien niet zo heel leuk voor de kinderen, maar er is meer! Als ze weten dat er ‘Het Ontdekkingseiland’ is, gaan ze misschien wel mee. Dit is een 3 hectare groot speeleiland met natuurlijk spelmaterialen en de speurtocht met Kabouter Kas. Verder zijn er horecagelegenheden en meerdere terrassen.

Dijkmagazijn

Langs de Waal bij Bemmel ligt een klein huisje, dit is het Dijkmagazijn. Dit uitje is perfect voor kinderen die gek zijn van dieren en veel te weten willen komen over verschillende dieren. Hier staan zo’n honderd opgezette vogels en dieren. Verder zijn er insecten als vlinders, libellen en kevers. Verder kan je in een glazen bijenkast het leven van bijen volgen. Ook zijn er een aantal aquaria, leuke doe-opdrachten en je kan verschillende films over de beestjes uit de buurt zien.

Mind Mysterie

Met de kinderen bezochten wij Mind Mysterie in Horst, Noord-Limburg. Ook al bestaat dit uitje pas een aantal jaar, het stond al meerdere keren in de top 3 van leukste uitje van Limburg! Het is een pretpark, maar dan niet op de klassieke manier. Hier sta je in en huis dat op z’n kop staat, je wordt voor de gek gehouden door optische illusies en er zijn andere vreemde gewaarwordingen.

Toverland

Leuk pretpark in de buurt van Nijmegen met kinderen is Toverland, dit ligt wel op een uur rijden dus het is echt een daguitstap als je langer in Nijmegen bent. Er zijn niet alleen achtbanen, maar er is ook een tovershow in Port Laguna. Verder is er onder meer een zweefmolen, rups, treintje, cakewalk en nog meer vind je in het overdekte deel. Daarnaast zijn er nog verschillende waterspeelplaatsen, kletterparcours en speeltoestellen.

ZooParc Overloon

Een mooie dierentuin ten zuiden van Nijmegen is het ZooParc Overloon. In ZooParc Overloon vind je voornamelijk zoogdieren. Ze hebben zo’n 45 soorten waaronder de koning der dieren: de leeuw. Naast de zoogdieren zijn er ook een aantal reptielen en diverse soorten vogels. oor de kinderen hebben ze trails aangelegd en zo kunnen de kinderen op acrobatische wijze meewandelen naast het gewone pad.

Het park biedt naast de dierentuin ook nog andere activiteiten aan. Zo is er een leuke kinderboerderij waar je de dieren ook echt kan aaien. Er is een grote speeltuin met heel wat leuke toestellen. Verder is er ook een groot springkussen waar de kinderen het zand uit hun kleren kunnen springen.

In Overloon kan je ook naar het Oorlogsmuseum Overloon gaan, zeer interessant voor gezinnen met kinderen vanaf een jaar of 8. Dit is een van de 52 meest kindvriendelijke musea van Nederland: “Het Oorlogsmuseum Overloon valt bij de inspecteurs bijzonder in de smaak, omdat je kan beleven hoe het in de oorlog was en er heel veel voertuigen zijn.”

Ouwehands Dierenpark

Het Ouwehands Dierenpark is een prachtige dierentuin met allerlei soorten dieren. Zo zijn er ijsberen en reuzenpanda’s. Ga met de kinderen ook naar de overdekte speeljungle RavotAapia, Europa’s grootste overdekte speeljungle, en de Expeditie Berenbos. Er is de Gorilla Adventure, deze wordt gescheiden door een kloof van elf meter hoog. En door een tunnel van tachtig meter maak je kennis met de geluiden uit het oerwoud. In het Berenbos leven bruine beren, die vroeger mishandeld zijn. Samen met de wolven leven ze op een groot bosperceel met een waterval, rotsen en een vijver.

Overnachten Nijmegen met kinderen

Hotels

Waar je overnacht in Nijmegen? Dit zijn een aantal tips:

#1 Hotel de Prince ligt in het centrum van de stad, ideaal als je kiest voor een stedentrip!

#2 Hotel Nimma heeft een zonneterras. Je verblijft in een appartement met een slaapkamer.

Vakantieparken rondom Nijmegen met kinderen

#1 Of verblijf bij Center Pars Heijderbos tijdens een weekendje weg of een vakantie met gezin! Dit park met subtropisch zwembad ligt in het noorden van Limburg, in de omgeving van Nijmegen. Het leuke vakantiepark ligt in een bosrijke vallei, met een indoor jungle-speelparadijs. Er zijn accommodaties voor 2 tot 12 personen, in de bossen of aan het water.

#2 EuroParcs De Kraaijenbergse Plassen ligt in het natuurgebied de Kraaijenbergse Plassen en er is dus heel wat water. Je kan er gaan varen en ook is er een zandstrand. Verder kan je wandelen en fietsen in het natuurgebied Land van Cuijk.

  • Speeltuin
  • Zandstrand
  • Varen

Dat waren onze tips voor Nijmegen met kinderen, lees ook wat je doet in Arnhem met gezin!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.