Kindvriendelijke wandelingen in België | 20x tips

Geregeld zeggen wij het: wandelen in het weekend met het gezin is zo plezant. Maar wat zijn nou leuke, kindvriendelijke wandelingen in België? Wij delen een aantal leuke tips!

Mis jij een tip op de onderstaande lijst of voor uitstapjes? Deel dan je tip voor een wandeling met het gezin in de reacties.

Kindvriendelijke wandelingen in België | Vlaanderen

Hechtelt-Eksel

Een leuk ommetje van 2,5 kilometer, dus ook geschikt voor de kleinsten. Deze route bij Hechtelt-Eksel komt langs tien houten dieren, waar de kinderen naar op zoek mogen gaan. Onderweg kunnen ze ook allerlei opdrachten uitvoeren. Bekijk de info op de website.

Ook in Hechtelt-Eksel is de Vallei van de Zwarte Beek. 1500 hectare aan prachtige natuur, met een aantal korte (en natuurlijk ook langere) wandelingen. Leuk is bijvoorbeeld het speels bosleerpad van 5 kilometer. Wij krijgen alvast zin om de wandelschoenen aan te trekken!

Bourgoyen-Ossemeersen

Niet ver van het centrum van kindvriendelijk Gent ligt het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Leuk voor kinderen is de Boeboeksrugzak, die haal je bij het bezoekerscentrum. Zo kunnen ze onderweg allerlei opdrachten uitvoeren.

Aan de rand van het natuurgebied, bij groenzone Malpertuus, zijn er speelheuvels en kunnen kinderen spelen met water in de grachten.

Kabouterpad met kinderen

Kabouterpad bij Lanaken

Vanaf de kinderboerderij bij Domein Pietersheim in Lanaken start het Kabouterpad. In 3 kilometer (of 40.000 kaboutervoetjes) wandel je langs allerlei natuurspelletjes zoals knutselen aan de grote familieboomstam, koken in de broodoven en muziek maken met kabouterinstrumenten. Onderweg kom je ook langs het kabouterhuisje.

Berenwandeling in Heusden

Aan het aan Het Berenhuis in Heusden-Zolder start de Berenwandeling. Deze route is 2,5 kilometer lang. Volg de berensporen zodat je niet verdwaalt. Onderweg kom je 13 bordjes met vertelpunten tegen. Ook voer je allerlei opdrachten uit. Bekijk alle info op de website.

kindvriendelijke wandelingen in België

Speuren in de bossen bij Ieper

In de bossen rondom Ieper en ook bij Poperinge, in de Westhoek, zijn diverse speurtochten uitgezet voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Deze zijn zeker tof en staan daarom bij de kindvriendelijke wandelingen in België.

Weet je het antwoord op alle vragen, dan los jij het mysterie op! De speurtochten zijn tussen de 2 en 3 kilometer, en een beschrijving haal je bij provinciale bezoekerscentra De Blankaart te Woumen en De Palingbeek te Zillebek. Bekijk de info op de website.

Voelsprietenpad

Een wandeling van 1 of 2 kilometer over Kasteeldomein Nieuwenhoven waarbij al je zintuigen worden gestimuleerd. Je wandelt vanaf het café naar de bloementuin, vijvers, weides en het bos. Onderweg worden alle zintuigen geprikkeld en ook kom je langs alpaca’s! Open vanaf maart tot en met november, zie alle informatie op de website.

Zoeken naar het Kabouterdorp in Lommel

Er zijn in Lommel twee leuke opties om avontuurlijk te wandelen met kinderen. De ene is een buggyvriendelijke wandeling van 2,3 kilometer en de ander is een avonturentocht van 6,2 kilometer. Bij allebei de wandelingen ga je op zoek naar een mysterieus kabouterdorp. Deze wandelingen starten bij Jachthaven De Meerpaal, kijk voor info op de website.

Habay-la-Neuve

Hiervoor ben je echt wel een dagje zoet. Deze wandeling vanaf Habay-la-Neuve loopt in het zuiden van België, tegen de grens met Luxemburg. De route is 9 kilometer en voert je naar de vijvers van Châtelet. Onderweg kom je onder andere langs het Kasteel van Pont Oye. Bekijk de informatie op de website.

Sterrentocht

In Scherpenheuvel, een zevenhoekige stad, is er voor kinderen een sterrentocht uitgezet. Kinderen gaan op zoek naar de zeven tegels en bij iedere tegel kunnen ze een opdracht uitvoeren. Haal de folder gratis bij de Dienst Toerisme. Zeker een van de leuke kindvriendelijke wandelingen in België.

De Smokkelroute

De naam is met “de smokkelroute” alvast spannend. Bij de Strijbeekse Heide loopt deze route, waarbij je steeds de Nederlandse grens passeert. Er zijn routes tussen de 3 en 8 kilometer. Je kan onder andere starten bij een pannenkoekenhuis. Bekijk de info op de website.

planetenwandeling Hoge Kempen met kinderen

Planetenwandeling Hoge Kempen

Ga je bijvoorbeeld naar Genk met kinderen, dan is de planetenwandeling bij Cosmodrome bij de Hoge Kempen zeker een goed idee. En ook daarnaast is deze wandeling echt een toffe in de kindvriendelijke wandelingen in België.

Via een route van 1,5 kilometer kom je het een en ander te weten over de planeten. Bij het bezoekerscentrum is een grote, gratis speeltuin. Als je langer wilt wandelen dan zijn er nog veel andere routes.

Beestig bomenpad Kelchterhoef
Beestig bomenpad Kelchterhoef

Beestige Bomenpad Kelchterhoef

Een super toffe wandeling van ruim 2 kilometer in Belgisch Limburg. Op het Beestige Bomenpad kom je allerlei opdrachten tegen. Of speel Twister en wandel over de vlonders. Zeker een aanrader.

Averegten

Blogger Marilyn bezocht tijdens de tweede lockdown vanwege Corona het natuurgebied Averegten. Het is een prachtig park, met grote speeltuin, takeaway bar, klimparcours, kinderboerderij (nu wel even gesloten met Corona) en paar leuke gratis activiteiten. Denk aan een zoals bomenwandeling, herfstbingo en een fotozoektocht. Echt een mooie plek om wat uur door te brengen!

Mastenbos in Kapellen

Ander mooi uitje en een leuke optie voor een van de kindvriendelijke wandelingen in België in de omgeving van Antwerpen is het Mastenbos in Kappellen. Hier wandel je het Loopgravenpad (niet volledig geschikt voor kinderwagens). Er ligt hier nog een onvermoede erfgoedschat: een zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917 met talrijke bunkers. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken met het gezin!

Natuurgebied De Gavers

Door het natuurgebied De Gavers is er een route van vijf kilometer uitgezet. Leuk is dat je echt in de natuur bent en allerlei vogels ziet. Daarnaast kan je in de zomer zwemmen in de openluchtvijver. Ook is er hier een speeltuin.

Kabouterpad Ursel

In het Drongengoedbos in Ursel is er een kabouterpad voor de kindjes. Onderweg kom je langs kabouterhuisjes. Er is ook een langere route en in het gebied is er een speeltuin.

De Beemden Landen

Het natuurgebied “de Beemden” is ongeveer 6,5 ha groot en dit is het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars. Op de oever van de Molenbeek is voor de kinderen een toffe waterspeelplaats gemaakt, met stapstenen, touwenpad en steltenpad. Er is een taverne en een speeltuin nabij. In Landen is er bijvoorbeeld de Viking wandelzoektocht van 3,5 kilometer, vanaf het toerismekantoor.

Natuur- en kunstleerpad Heppenbach

Bij Heppenbach is er een natuurpad van zo’n 2,5 kilometer. Onderweg zijn er diverse natuurbelevingen waarmee de kinderen allerlei elementen van de natuur ontdekken.

Turnhouts Vennengebied

Bij de stad Turnhout ligt een Vennengebied waar je allerlei water- en weidevogels kan spotten. Vanaf het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve vertrekken er diverse wandelingen, van ongeveer 2 tot ruim 11 kilometer. Vlakbij de hoeve is er een speelbos.

Kindvriendelijke wandelingen in België | Wallonië

Natuurpark Chlorophylle

Natuurpark Chlorophylle ligt in de Belgische Ardennen. Er zijn hier allerlei toffe dingen. Zo is er een ontdekkingsparcours van 200 meter in de toppen van de bomen en er is een een educatief pad van 2 kilometer met informatiebordjes in het Frans en het Nederlands. Daarnaast vind je er een speelweide met speeltuigen en diverse houten attracties. Ook is er in de omgeving een wandeling uitgezet. Let je goed op dan kan je dieren tegenkomen als damherten.

De Feeënvallei

De wandelroute van De Feeënvallei start bij de Brasserie d’Achouffe. Deze route is net iets langer dan 5 kilometer. Volg voor deze route de bewegwijzering met blauwe achtergrond met witte horizontale rechthoek.

Pad van het Vreemde

Ook het Pad van het Vreemde is een kindvriendelijke wandeling in België van 5 kilometer. Je vertrekt aan het Huis van het Pays des Collines. Elk jaar verfraaien nieuwe werken deze unieke wandeling, waardoor er een permanente openluchttentoonstelling ontstaat. Volg hiervoor de bewegwijzering van de borden met het oranje vierkant.

Heb jij nog een toffe tip voor kindvriendelijke wandelingen in België, laat die dan zeker even achter in de reacties. 

wandelen België

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën