Kindvriendelijke wandelingen in België | 10 tips

0

Geregeld zeggen wij het: wandelen in het weekend met het gezin is zo plezant. Maar wat zijn nou leuke, kindvriendelijke wandelingen in België? Wij delen een aantal leuke tips!

Mis jij een tip op de onderstaande lijst of voor uitstapjes? Deel dan je tip voor een wandeling met het gezin in de reacties.

Avontuurlijke kindvriendelijke wandelingen in België

1. Bosbewonersroute

Een leuk ommetje van 2,5 kilometer, dus ook geschikt voor de kleinsten. Deze route bij Hechtelt-Eksel komt langs tien houten dieren, waar de kinderen naar op zoek mogen gaan. Onderweg kunnen ze ook allerlei opdrachten uitvoeren. Bekijk de info op de website.

Ook in Hechtelt-Eksel is de Vallei van de Zwarte Beek. 1500 hectare aan prachtige natuur, met een aantal korte (en natuurlijk ook langere) wandelingen. Leuk is bijvoorbeeld het speels bosleerpad van 5 kilometer. Wij krijgen alvast zin om de wandelschoenen aan te trekken!

2. Bourgoyen-Ossemeersen

Niet ver van het centrum van kindvriendelijk Gent ligt het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Leuk voor kinderen is de Boeboeksrugzak, die haal je bij het bezoekerscentrum. Zo kunnen ze onderweg allerlei opdrachten uitvoeren.

Aan de rand van het natuurgebied, bij groenzone Malpertuus, zijn er speelheuvels en kunnen kinderen spelen met water in de grachten.

Kabouterpad met kinderen

3. Kabouterpad bij Lanaken

Vanaf de kinderboerderij bij Domein Pietersheim in Lanaken start het Kabouterpad. In 3 kilometer (of 40.000 kaboutervoetjes) wandel je langs allerlei natuurspelletjes zoals knutselen aan de grote familieboomstam, koken in de broodoven en muziek maken met kabouterinstrumenten. Onderweg kom je ook langs het kabouterhuisje.

4. Berenwandeling in Heusden

Aan het aan Het Berenhuis in Heusden- Zolder start de Berenwandeling. Deze route is 2,5 kilometer lang. Volg de berensporen zodat je niet verdwaalt. Onderweg kom je 13 bordjes met vertelpunten tegen. Ook voer je allerlei opdrachten uit. Bekijk alle info op de website.

kindvriendelijke wandelingen in België

5. Speuren in de bossen bij Ieper

In de bossen rondom Ieper, de Westhoek, zijn diverse speurtochten uitgezet voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Deze zijn zeker tof en staan daarom bij de kindvriendelijke wandelingen in België.

Weet je het antwoord op alle vragen, dan los jij het mysterie op! De speurtochten zijn tussen de 2 en 3 kilometer, en een beschrijving haal je bij provinciale bezoekerscentra De Blankaart te Woumen en De Palingbeek te Zillebek. Bekijk de info op de website.

6. Voelsprietenpad

Een wandeling van 1 of 2 kilometer over Kasteeldomein Nieuwenhoven waarbij al je zintuigen worden gestimuleerd. Je wandelt vanaf het café naar de bloementuin, vijvers, weides en het bos. Onderweg worden alle zintuigen geprikkeld en ook kom je langs alpaca’s! Open vanaf maart tot en met november, zie alle informatie op de website.

7. Zoeken naar het Kabouterdorp in Lommel

Er zijn in Lommel twee leuke opties om avontuurlijk te wandelen met kinderen. De ene is een buggyvriendelijke wandeling van 2,3 kilometer en de ander is een avonturentocht van 6,2 kilometer. Bij allebei de wandelingen ga je op zoek naar een mysterieus kabouterdorp. Deze wandelingen starten bij Jachthaven De Meerpaal, kijk voor info op de website.

kindvriendelijke wandelingen in België

8. Habay-la-Neuve

Hiervoor ben je echt wel een dagje zoet. Deze wandeling vanaf Habay-la-Neuve loopt in het zuiden van België, tegen de grens met Luxemburg. De route is 9 kilometer en voert je naar de vijvers van Châtelet. Onderweg kom je onder andere langs het Kasteel van Pont Oye. Bekijk de informatie op de website.

9. Sterrentocht

In Scherpenheuvel, een zevenhoekige stad, is er voor kinderen een sterrentocht uitgezet. Kinderen gaan op zoek naar de zeven tegels en bij iedere tegel kunnen ze een opdracht uitvoeren. Haal de folder gratis bij de Dienst Toerisme. Zeker een van de leuke kindvriendelijke wandelingen in België.

10. De Smokkelroute

De naam is met “de smokkelroute” alvast spannend. Bij de Strijbeekse Heide loopt deze route, waarbij je steeds de Nederlandse grens passeert. Er zijn routes tussen de 3 en 8 kilometer. Je kan onder andere starten bij een pannenkoekenhuis. Bekijk de info op de website.

planetenwandeling Hoge Kempen met kinderen

11. Planetenwandeling Hoge Kempen

Ga je bijvoorbeeld naar Genk met kinderen, dan is de planetenwandeling bij Cosmodrome bij de Hoge Kempen zeker een goed idee. Via een route van 1,5 kilometer kom je het een en ander te weten over de planeten. Bij het bezoekerscentrum is een grote, gratis speeltuin. Als je langer wilt wandelen dan zijn er langere routes.

Beestig bomenpad Kelchterhoef
Beestig bomenpad Kelchterhoef

12. Beestige Bomenpad Kelchterhoef

Een super toffe wandeling van ruim 2 kilometer in Belgisch Limburg. Op het Beestige Bomenpad kom je allerlei opdrachten tegen. Of speel Twister en wandel over de vlonders. Zeker een aanrader.

Heb jij nog een toffe tip voor kindvriendelijke wandelingen in België, laat die dan zeker even achter in de reacties. 

wandelen België

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.