Omgeving Antwerpen met kinderen | 11x Uitjes

Op stedentrip naar Antwerpen met kinderen is een van onze favoriete dagjes uit en weekendjes weg. De stad is zo ontzettend leuk, er zijn veel toffe kinderactiviteiten en restaurants. In dit artikelen delen wij de leuke tips voor familieactiviteiten in Antwerpen en we geven ideeën voor daguitstappen in de omgeving.

Antwerpen is de een van de leukste steden van België. Er is een mooi oud centrum en er zijn veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants. Er is zoveel te doen dat een dagje Antwerpen met kids al snel als iets te kort aanvoelt. Een weekend Antwerpen met gezin raden wij absoluut aan!

Weekend naar Antwerpen met kinderen

Antwerpen bereikbaarheid

Antwerpen is goed bereikbaar met de auto en de trein. Kom je vanuit Nederland, koop dat tickets via NSInternational. Reistijd Amsterdam – Antwerpen 1.48 uur met Intercity Brussel.

Familiehotels Antwerpen

In Antwerpen zijn er veel kindvriendelijke hotels met familiekamers, soms ook met zwembad. Enkele tips daarvoor zijn:

 • Leonardo Hotel heeft een fantastische ligging: in een historisch gebouw in de Diamantwijk, op 50 meter van het centraal station van Antwerpen en de winkelstraat Keyserlei. Er zijn studio’s voor gezinnen.
 • Radisson BLU Astrid Hotel ligt in het hart van de Diamantwijk, tegenover het centraal station van Antwerpen en de dierentuin. Er is een wellnesscentrum met een binnenzwembad.

Parkeren

Langs de Scheldekaaien en in het Zuid zijn gratis parkeerterreinen, onder andere aan de Sint-michielskaai en op het plein van de gedempte Zuiderdokken.

Antwerpen met kinderen verkennen

In Antwerpen met kinderen kan je veel lopend bereiken, de stad is niet al te groot. Een andere optie is om een fiets te huren, bijvoorbeeld online via Bajabikes (met kinderfietsen en kinderzitjes), zodat je je fietsend kan verplaatsen.

Er is ook een Hop On bus tour in Antwerpen, als je de stedentrip gemakkelijk wilt houden.

Omgeving Antwerpen met kinderen

Arboretum Kalmthout

Naar dit mooie wandelgebied, vergelijkbaar met een botanische tuin, gaat Marilyn graag met haar gezin. Er zijn veel mooie wandelpaden, ook is er een bijenmuseum bij. De Taverne is ook een bezoek waard. Tevens is er een parcours ‘wandelen over bomen’, dit is een 50 meter land stammenpad. 

Arboretum Kalmthout ligt op wandelafstand van het station Kalmthout, en is bereikbaar vanaf Antwerpen Centraal. Lees over wat er nog meer te doen is in Kalmthout met kinderen en omgeving.

kindermuseum Kalmthout
Suske en Wiske museum

Suske en Wiske Museum

Ook in Kalmthout vind je het leuke Suske en Wiske Museum, een heel leuk kindermuseum. Zeker een uitstap waard als je zoekt naar kinderactiviteiten in Antwerpen en omgeving. In dit museum voeren de kinderen allerlei opdrachten uit, in verschillende kamers. Het is heel interactief en je bent er ongeveer 2 uur zoet.

Kinderboerderij Rivierenhof

Een kleine kinderboerderij aan de Turnhoutsebaan in Deurne. Deze is gratis toegankelijk. Naast wat dieren bekijken kan je ook rondlopen in de moestuin en er is een klein speelbos! Open van zondag tot en met donderdag van 1 – 5.

Neem vanaf Antwerpen Centraal bij het tramstation tram 8 richting Zuid-Schotensesteenweg. Uitstappen bij Deurne Venneborg.

Binnenspeeltuin den Deugeniet

Binnenspeeltuin den Deugniet is een enorme speeltuin met zowel een binnen- als een buitengedeelte. Voor kinderen tot en met 3 jaar is er een apart gedeelte. Heel veel speelplezier in Antwerpen met kinderen!

Vanaf Antwerpen Centraal is deze speeltuin per bus bereikbaar. Qua ligging is de binnenspeeltuin goed te combineren met het Spoorfietsen!

gezinsuitstap Antwerpen

Zilvermeer

Het Zilvermeer is een recreatiedomein waar je op mooie dagen de hele dag doorbrengt. Er is een zwemvijver met glijbanen. Maar ook is er een grote speeltuin en je kan er mooie wandelingen maken.

Het Zilvermeer bereik je vanuit Antwerpen als je de trein neemt naar Mol. Daar stap je over op bus 1 richting Rauw.

Melkerij Peerdsbos

Melkerij Peerdsbos is een favoriet bij blogger Marilyn in de omgeving van Antwerpen met kinderen. Dit is één van de historische cafés van Antwerpen, met een leuke speeltuin erbij. Het ligt vlakbij Antwerpen en is dus goed te combineren met de kinderactiviteiten in Antwerpen.

In de winter super gezellig met een jeneverhut, chocomel en vuurtjes. Ook speel je er minigolf en het ligt middenin een groot bos.

Spoorfietsen Kempens landschap
Spoorfietsen

Spoorfietsen

In het Kempens Landschap, direct boven Antwerpen, kan je over het spoor fietsen met je gezin of de hele familie. De start is bij het voormalige militaire kamp van Kapellen en je fietst naar Brasschaat. Hoe leuk dit is lees je in de blog van Anke over haar ervaringen met het Spoorfietsen bij Antwerpen.

Megaspeelstad

Marilyn was bij de Megaspeelstad met haar gezin en omschrijft het als een superleuk betaalbaar kinderpretpark. Zowel binnen als buiten is er enorm veel ruimte om te spelen.

Ideaal is dat deze speeltuin ook per OV vanuit Antwerpen met kinderen te bereiken is, dus ook als je Antwerpen per trein bezoekt voor een weekend kan je hierheen. Lees de review over Megaspeelstad.

De Schorre

In de Rupelstreek, tussen Antwerpen en Mechelen in, ligt recreatiedomein De Schorre. Het is een groot park met volop sport- en speelmogelijkheden. Een speeltuin en brasserie is er, maar ook een binnenspeeltuin. Daarnaast is er een vijver waar je kan kajakken en waterfietsen. Natuurlijk kan je hier ook goed wandelen en er is een aantal maanden per jaar een blotevoetenpad geopend. 

Het station van Boom bereik je vanaf Antwerpen per trein. Neem dan bus 182 of 295 richting Antwerpen tot halte De Schorre.

Hidrodoe

Vorig jaar trok Marilyn naar Hidrodoe met haar gezin. Dit museum gaat geheel over water, binnen en buiten zijn er allerlei elementen. Leuk is ook dat je daarna direct het bos in kan wandelen. Bijvoorbeeld de waterwandeling van 4 kilometer.

Hidrodoe in Herentals is per trein te bereiken. Dan is het nog 2 kilometer wandelen, of reserveer op voorhand een belbus.

Stadsbrouwerij De Koninck – Kinderactiviteiten in Antwerpen

Gezinsuitstappen rondom Antwerpen met kinderen die dan ook heel leuk voor ouders zijn? Stadsbrouwerij De Koninck is uiteraard fantastisch voor ouders die wel een Bolleke lusten.

Maar ook voor kinderen is het hier tof. De tour is interactief en audiovisueel, er zijn veel filmpjes te zien en ook aantal dingen te doen. Daarom is het vaak ook zeker leuk voor kinderen om de experience te bezoeken. Je bereikt de brouwerij zowel vanaf Centraal als station Berchem vlot.

Stampe & Vertongen Museum 

Vooral voor de luchtvaart fans is het Stampe & Vertongen Museum een aanrader. Het is een klein museum dat volledig is gewijd aan de luchtvaart. De enthousiaste vrijwilligers leggen je graag het een en ander uit. Op het terras zit je bij mooi weer heerlijk.

Gelegen bij de luchthaven van Deurne, waardoor ook een tour over achter de schermen bij luchthaven eraan toegevoegd kan worden.

Bobbejaanland

Wel even rijden vanuit Antwerpen, zo’n 45 minuten, maar het pretpark Bobbejaanland mag toch niet missen in dit overzicht. Met veel attracties, sommige voor de echte waaghalzen en een aantal geschikt voor jonge kinderen.

Wat doen in omgeving Antwerpen met kinderen?

Bezienswaardigheden Antwerpen met kinderen

Er zijn in Antwerpen veel mooie bezienswaardigheden. Enkele tips om te bezoeken tijdens een weekendje Antwerpen met gezin:

 • De Grote Markt met gildehuizen uit de zestiende en zeventiende eeuw.
 • Het Begijnhof, met een aantal kleine straatjes, Sint-Catharinakerk en een binnenplaats.
 • Centraal station: prachtig gebouw!
 • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met meerdere werken van Rubens.
 • Het Steen
 • Sint-Pauluskerk
 • Plantentuin

Dierentuin Antwerpen

De Zoo van Antwerpen is een van de oudste dierentuinen van de wereld en is gelukkig net als vele ander dierentuinen met z’n tijd mee gegaan met steeds mooiere verblijven met meer ruimte voor de dieren.

Het is nu een mooi vormgegeven park met bijna overal het fraaie uitzicht op de koepel van het Centraal Station. Er zijn diverse mogelijkheden om hoger te klimmen en de dieren van bovenaf te bekijken. Zo kun je bij de olifanten via klimtouwen (maar ook gewoon via de trap) een verhoogd plateau opklauteren om de dieren goed te bekijken. Ook zijn er speeltuinen in de dierentuin.

PAKT

Wat mij tof lijkt om te bezoeken tijdens een citytrip Antwerpen met kinderen is PAKT. Dit is een initiatief van creatieve ondernemers en boeren bij het Groen Kwartier. Het doel is om meer groen te creëren in de stad. Er zijn zo’n 30 ondernemers, met onder andere een koffiebar en pizzeria. Tof voor gezinnen is de groene binnenplein en speeltuin!

Antwerpen met kinderen

Het Steen

Het recent vernieuwde Steen is een perfect startpunt voor een bezoek aan Antwerpen met kinderen. In het Visitor Center vind je alle tips voor wandelingen en gezinsuitjes. Ook kan je in het gebouw naar The Antwerp Story, hier ontdekken jullie het verhaal van Antwerpen. Vanaf het dakterras kijk je uit over de stad.

‘t Steen is de oude burcht en ligt op oever van de Schelde. Dit is in de dertiende eeuw gebouwd en is daarom het oudste gebouw op de Antwerpse kade. Jarenlang was dit een gevangenis, daarna werd het een museum.

Plopsa Station Antwerpen

Plopsa Station Antwerpen is een indoorpretpark en is gevestigd op een bijzondere plek: in het Centraal Station van Antwerpen. Je kan hier je favoriete stripfiguren en studio-100 helden zien. Daarnaast zijn er veel toffe attracties in een park van vier verdiepingen.

Zo zijn er de Vliegende Fietsen, Maya’s Speeltuin en Storm op Zee. Ook is er de Wickie’s Valtoren, Lucky Luke Express, Jommekes Carrousel en het Smurfendorp. Tickets koop je online met korting!

Strand van Sint-Anneke

Leuke tip voor de zomermaanden in Antwerpen met kinderen is om naar het strand van Sint-Anneke te gaan, met een mooie blik op Antwerpen en een zandstrandje. Vlakbij is het Sint-Anna bos en je kan naar het openluchtzwembad De Molen gaan.

Binnenactiviteiten Antwerpen met kinderen

Er zijn ontzettend veel toffe indoor activiteiten te doen in en rondom Antwerpen met kinderen. Enkele tips daarvoor zijn:

 • Museum het MAS
 • Rubenshuis
 • Chocolate Nation
 • Plopsa Station Antwerpen
 • Megaspeelstad
 • Binnenspeeltuin den Deugeniet

Dat waren onze tips voor Antwerpen met kinderen en de omgeving. Lees ook onze tips voor kinderactiviteiten in deze stad.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën