Ieper met kinderen | 9x Kinderuitjes

Wat is er te doen in Ieper met kinderen? Wij delen enkele leuke tips voor deze stad in de Westhoek van België! Het is een stad met voor ieder wat wils, met musea en mooie wandelgebieden.

Het is een belangrijke en ook historische stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad helemaal vernield en daarna is Ieper opnieuw opgebouwd. Bezienswaardigheden die je niet wilt missen zijn onder andere de Menenpoort en de Grote Markt. Wij delen wat je er doet met het gezin!

Doen in Ieper met kinderen

Wil je Ieper met kinderen op een originele manier ontdekken, dan kan dat bijvoorbeeld met de Kattenjacht zoektocht. Deze start aan de Grote Markt in Ieper en je koopt de tocht bij de Dienst Toerisme. Er zijn meerdere zoektochten, bekijk ze hier!

Flanders Fields Museum

Het Flanders Fields Museum is een oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhalle. Blogger Eva ging hierheen en schreef onder meer:

“Op zondag 19 juli 2020 trokken wij naar Ieper. Een mooie dag, een mooie stad, maar 106 jaar geleden was deze plek het toneel van de Eerste Wereldoorlog. De stad werd sedertdien grotendeels heropgebouwd. Ook de lakenhallen deelden toen in de klappen en de heropbouw werd in 1967 voltooid.

In deze lakenhallen bevinden zich nu twee musea. Sedert 2018 het Yper Museum, met informatie over 11 eeuwen Ieper en de Westhoek, en al 22 jaar het In Flanders Fields, gewijd aan de oorlogsomstandigheden.

Bij de balie ontvang je geen tickets, maar wel een polsbandje met ingebouwde chip. Deze armband opent de poortjes en geeft je toegang tot informatie over bepaalde personen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Welke personen jij ziet is afhankelijk van jouw profiel. De kinderen volgden jongens en meisjes van hun leeftijd, terwijl er bij ons meer informatie kwam over personen met onze ouderdom. Op een bepaald moment las ik het verhaal van Adolf Hitler en zijn aandeel in de Eerste Wereldoorlog.  Hiermee wordt de beleving van het museum, en vooral de verhalen, reëler. 

Lakenhallen Ieper

Werkboekje voor kids

Ons kinderen kregen elk een werkboekje mee van het In Flanders Fields Museum. Ze hebben er bij dit bezoek aan dit museum in Ieper met kinderen weinig aandacht aan besteed. Er zijn twee versies: Ule voor kinderen van rond 12 jaar en Dre’s droommuseum voor kinderen van rond de 10 jaar. De filmpjes duurden wat te lang om de aandacht van de kinderen er echt bij te houden.

Er zijn een aantal schuiven waarin voorwerpen liggen en panelen met affiches in die je zelf kan draaien. Ook zijn er zuilen waar je via een gleuf naar een beeldscherm kan kijken. In het profiel van de zuil kan je trouwens ook een gezichtsprofiel herkennen. Deze gleuven staan op verschillende hoogte. Zo is het ook voor kinderen mogelijk om naar het scherm te kijken. 

De tafel met de oorlogsprogressie op het terrein maakt de oorlogssituaties heel zichtbaar en met een beetje uitleg en duiding over de kleurtjes en de troepen kan je daarop heel makkelijk de tijdslijn volgen. Een beetje verderop staan een paar loopgraven nagebouwd, al kunnen deze uiteraard niet tippen aan de ervaring van een echte loopgraaf. 

In Flanders Fields

Beklimming van het Belfort

Halfweg het parcours in het In Flanders Fields Museum, startten we via het toegangspoortje van het belfort en ons polsbandje aan de beklimming van 231 trappen van het Belfort. Onderweg zagen we de klokken van de beiaard en bovenaan gekomen konden we genieten van de omgeving van Ieper. Dankzij borden kan je ook de omliggende bergen lokaliseren. 

Je stapt op een smal loopbrugje net langs de flanken van de toren, best indrukwekkend. De trappen naar boven en beneden kruisen elkaar niet, wat in deze tijden (en eigenlijk altijd) een groot voordeel is. Die torentrapjes kunnen behoorlijk smal zijn.

Terugblik op ons bezoek

Met je kinderen meer leren over de Eerste Wereldoorlog zal echter op andere plaatsen meer indrukken nalaten dan in dit museum in Ieper met kinderen. Het concept was wel heel interactief is opgesteld. De meningen over het bezoek aan dit In Flanders Fields Museum waren in ons gezin verdeeld.

Na ons bezoek aan het museum kochten we nog een aandenken in de museumshop: onze kinderen drinken dit jaar uit een soldatenbeker op hun scoutskamp. We sloten de namiddag af op het binnenplein. Het nuttige aan het aangename koppelen, heten ze dat. Je vindt meer info via de website.

Westhoek met kids bezoeken in België

Yper Museum

Een ander museum in de stad is het Yper Museum. De kinderen krijgen hier een ‘kattenpootarmband’. Hiermee activeren ze de interactieve schermen en dan kiezen ze vervolgens zelf de moeilijkheidsgraad van de spelletjes. De jongste kids gaan met de kattenpoot op zoek naar de negen verstopte katjes in het museum.

Daarnaast kan je met het boekje ‘Op ontdekking in het Yper Museum’ door het museum heengaan met de kids. Er zijn allerlei opties als stickers plakken, tekenen, digitale spelletjes en doe-opdrachtjes.

Astrolab Iris

Het Astrolab Iris is elke woensdag- en zondagnamiddag geopend van 14.30  tot 17.30. Dit is gratis toegankelijk. Het is een Volkssterrenwacht gevestigd in het Provinciaal Domein De Palingbeek.

Bellewaerde

Een van de uitstappen bij Ieper waar de kids zeker enthousiast van worden is Bellewaerde. Het is een park met achtbanen én apen, een wildwaterbaan én wilde dieren. Dit is een groen park waar het aangenaam wandelen is met een leuke mix van attracties en dieren. Een park voor jong en oud.

Bellewaerde

Naast het pretpark kan je in Ieper met kinderen ook naar het Bellewaerde Aquapark gaan! Dit is een tof waterpark voor het hele gezin en er zijn attracties voor jong en oud. In de peuterzone Bambino Beach kunnen kleinere kinderen zich volop uitleven en bij de speelzones Junior Explorer en Aqua Fort zijn er ook plaatsen waar het water laag staat. 

  • Let op, het reserveren van tickets moet momenteel nog steeds online! Kinderen jonger dan 12 jaar moeten begeleid worden door een volwassene.

Crossen door de bossen

Crossen door de bossen‘ is een fietstocht voor gezinnen. Je komt langs bezienswaardigheden tegen uit de Eerste Wereldoorlog. Maar op de weg is ook een speeltuin. De route is zo’n 30 kilometer lang.

Lakenhallen Ieper

Provinciedomein De Palingbeek

Lekker naar buiten tijdens je bezoek aan Ieper met kinderen, dat kan bij het Provinciedomein De Palingbeek. Dit domein is vrij toegankelijk op de wandelpaden van zonsopgang tot zonsondergang. Loop je langs de ligweiden in De Palingbeek dan kom je bij het speelplein en het speelbos.

Bij het Bezoekerscentrum kan je terecht voor informatie over dit gebied en voor de gezinszoektocht ‘Zit er een vliegend konijn in het domein?’. Daarnaast is er de gezinszoektocht ‘Op Vleermuizensafari in de Palingbeek’. Je gaat op pad met een vleermuizenzakje met daarin een doeboekje met opdrachten, weetjes en een wandelkaart met route.

Kindvriendelijke restaurants Ieper

Waar zit je goed in Ieper met kinderen? Dit zijn enkele tips:

  • Pacific Eiland is kindvriendelijk met een speelplein en binnenspeelkamer met tv, kinderstoelen en een ververstafel. Leuk is het ook, want het ligt in het water. Gelegen langs de historische vestingsroute en het is enkel te bereiken via een idyllisch brugje. Je kan er een roeibootje huren!
  • Mimi’s is een gezellig koffiehuis in het centrum van de stad.
  • Milk ’n sugar is voor koffie met wat zoets.
  • Voor gezonde fastfood kan je terecht bij Maona.

Overnachten in Ieper met kinderen

Waar overnacht je als je langer in Ieper wilt verblijven met het gezin?

Holiday Home Ipericus ligt op 2 minuten lopen van de Grote Markt.

Novotel Ieper Centrum heeft familiekamers en wordt beoordeeld met een 9,5.

Combineer je bezoek aan Ieper met kinderen met:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën