Westhoek met kinderen | 10x Daguitstappen

De Westhoek ligt bij Diksmuide, Ieper en Veurne. Wat er te doen is in de Westhoek met kinderen? Wij gingen op onderzoek uit en delen een aantal toffe daguitstappen. Voor een dagje uit, weekendje weg of tripje met de hele familie.

In Nederland is de Westhoek lang niet zo bekend als bijvoorbeeld een verblijf in de Ardennen (de Belgische Ardennen doelde ik op, niet te verwarren met het nabije gebied de Vlaamse Ardennen). En dat is jammer, want het is een gebied met heuvels, steden, bossen en polders. Daarnaast zijn er veel leuke uitjes voor gezinnen mogelijk. Ter inspiratie delen wij daarom een aantal leuke daguitstappen in deze Vlaamse regio.

Doen in de Westhoek Met Kinderen

Kabelbaan Cordoba

De Kabelbaan Cordoba bezoeken, als die geopend is, is eigenlijk een must als je in de Westhoek op pad bent met het gezin. Het is een unieke attractie in Vlaanderen. Deze kabelbaan, gebouwd in 1957, verbindt de Vidaigneberg en de Baneberg. Tijdens het ritje heb je uitzicht over het Heuvelland en de wijngaarden.

  • Let wel op de beperkte openingstijden, houd hiervoor de site in de gaten.

Bellewaerde

In de Westhoek kan je de mooie natuur in, maar voor kinderen is attractiepark Bellewaerde waarschijnlijk een echt goede reden om ze te overtuigen van een weekendje weg. In dit pretpark in de buurt van Ieper zijn er achtbanen én apen, een wildwaterbaan én wilde dieren. Daarmee is het een dagje uit voor jong en oud.

In dit pretpark zijn de attracties verspreid oer de zeven verschillende gebieden: Canada, India, Kidspark, Savanne, Jungle, Far West en Mexico. Vanwege de mix tussen dierenpark en attracties is het een heel afwisselende daguitstap.

't Ganzengoed
WESTTOER t Ganzengoed 2019 © JAN D’HONDT ATELJE

De Zonnegloed

Wil je naar een dierenpark zonder attracties, dan kan je naar De Zonnegloed gaan. Bijzonder aan dit dierenpark is dat zij geredde dieren opvangen, momenteel zijn dat zo’n 400 in- & uitheemse wilde dieren. Met een bezoek ondersteun je hun doel om de dieren te redden. De in- & uitheemse wilde dieren in nood kunnen hier definitief terecht. Bij de entree zijn er twee speelplein, waarvan een overdekt is. Daarnaast zijn er in het park ook nog andere speeltuinen.

Kasteel Beauvoorde

Het Kasteel Beauvoorde bezoek je vanwege de mooie kasteelinterieurs en de prachtige parkomgeving. Zowel het kasteel als het park is aan te raden voor jong en oud. Bij het bezoekerscentrum is een terras. Voor de kinderen is er een speelkoer. Ook kan je (hoort bij de entreeprijs) nog Kubb, Petanque of cricket spelen.

Bakkerijmuseum in Veurne

Het Bakkerijmuseum heeft allerlei leuke activiteiten voor gezinnen. Ben je in de Westhoek met kinderen op pad, dan ga je hierheen voor een gezinszoektocht. Voor kleuters is er een doe-opdrachten parcours met Tom Poes. Daarnaast zijn er bakworkshops voor kinderen of leer brood bakken met het hele gezin.

En Veurne is een stad vol monumenten. Wil je deze verkennen, dan kan je de Stadswandelroute lopen van zo’n 4,5 kilometer.

De Kinderbrouwerij

De Kinderbrouwerij vind je in de gerestaureerde brouwerij in Reningelst. In deze familiekroeg kan je allerlei volksspelen en andere gezelschapsspelletjes spelen. Ondertussen kan jij de bieren proeven en voor de kinderen zijn er voldoende andere dranken en ijsjes. Buiten, in de zomermaanden, spelen de kinderen in de weide of op het klauterparcours. Vanaf de Kinderbrouwerij start er een zoektocht, wandeltocht en fietstocht voor kinderen!

Natuurgebied de Blankaart

Dit grote natuurgebied ligt tussen Oost-Vleteren en Diksmuide. In het Blankaartmoeras en langs de Blankaartvijver zijn er kindvriendelijke fietstochten en wandelingen uitgezet. Via plankenpaden wandel je naar vogelkijkhutten. Je kan het gebied verkennen met een fluisterboot.

Vlakbij het bezoekerscentrum ligt er een speelzone met wilgenhutten en bij het onthaal kan je voor € 1,00 een zoektocht aanschaffen. Het bezoekerscentrum is gevestigd in het Blankaartkasteel.

Hoeve ter Kerst
WESTTOER Hoeve Ter Kerst 2019 © JAN D’HONDT ATELJE

Pacific Island

Het restaurant ‘Pacific Eiland‘ in het water bij Ieper. Je bereikt dit domein via een bruggetje. Tof is dat je echt in het groen zit, terwijl je op slechts 300 meter van het station bent. Je kan er een van de 10 roeibootjes huren en het water opgaan.

Er zijn drie zonneterrassen. Daarnaast is het super kindvriendelijk. Er is een speelplein en een binnenspeelkamer met tv. Tevens zijn er kinderstoelen, kindergerechten en er is een ververstafel.

Fietstochten door de Westhoek met kinderen

Als je wilt fietsen met het gezin, dan is de Westhoek daar uitstekend geschikt voor. Speciaal voor gezinnen met kinderen zijn er een aantal kindvriendelijke fietsroutes ontwikkeld. Deze fietstochten zijn echt op kindermaat gemaakt. Ze starten op diverse plekken in de Westhoek. Mocht je geen fietsen meegenomen hebben, deze kan je op verschillende plekken huren. Met de Westhoek KD figuurtjes ‘Jaek en Nink’ ga je op pad via de zeshoekige bordjes. Deze routes voor met de kinderen zijn tussen de 17 en de 30 kilometer lang.

  • Ga je liever wandelen, dan kan dat ook perfect in de Westhoek met het gezin. Er zijn Westhoek KD tochten uitgezet door steden en bossen. Ook kan je verschillende zoektochten doen. Met kindjes vanaf een jaar of 8 wandel je in De Panne de leuke gezinszoektocht Citygame Rosalie.

Speelboerderij ‘t Ganzengoed

Deze speelboerderij biedt heeft ontzettend veel leuke speelmogelijkheden binnen en buiten. Zo kan je in de zomer in de grote (maïs)doolhoven speuren en reuzenganzenbord spelen. Verder is er onder andere minigolf, een springkasteel, boerderijdieren en de pitpat. Is het slechter weer, dan ga je de loods in waar het vol ligt met volksspelen en spelletjes. 

Let op: omdat ze deze locatie kleinschalig en overzichtelijk willen houden, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren.

Speel- en leerboerderij ‘Hoeve Ter Kerst’

Ook leuk is het om de Westhoeke met kinderen een bezoek te brengen aan de Speel- en leerboerderij Hoeve Ter Kerst. Op de boerderij en in het aangrenzende domein zijn er vele activiteiten mogelijk. Zo zijn er veel  boerderijdieren, het speelplein, het voetbalveld, teugelen, gratis zoektochten en wandelingen in het bos Ter Kerst. In het eetcafé kan je onder andere terecht voor een ijsje, wafel of pannenkoek.

Westhoek met kinderen
WESTTOER recreatie 2020 © Jan DHondt Ateljé

Plopsaqua in De Panne

Een bekendere uitstap in de Westhoek met gezin is Plopsa. Een uitstap naar Plopsaqua De Panne is tof voor jong en oud. Met meerdere zwembaden en glijbanen kunnen de waterratten hier urenlang hun gang gaan!

Yper Museum

Het Yper Museum heeft een familieparcours op maat en een opdrachtenboekje voor kinderen. Met een speciale ‘kattenpootarmband’ kunnen de kindjes de interactieve schermen activeren. Vervolgens kiezen ze zelf wat de moeilijkheidsgraad van de spelletjes is. De allerkleinsten gaan op zoek naar de negen verstopte katjes in het museum. Vinden ze daarmee alle muntjes, dan krijgen ze een cadeautje.

In Flanders Fields Museum

Blogger Eva bezocht het In Flanders Fields Museum met haar gezin. Het museum staat geheel in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Dit is op een interactieve manier gedaan en de kinderen krijgen een werkboekje mee.

Overnachten in de Westhoek met kinderen

Je leest het al: in deze Vlaamse regio is ontzettend veel te doen. Natuurlijk is het een heerlijke plek voor een daguitstap, maar maak er gerust een weekend weg of een vakantie van. Dit zijn dan aanraders om te overnachten met het gezin:

Hotel Ambrosia ligt in het hart van de stad Ieper. Je verblijft in een kamer voor vier personen.

Holiday Suites Nieuwpoort – Nieuwpoort wordt wel gezien als de parel langs de Belgische kust. Op het strand is er een speeldorp voor de kinderen. De vakantieverblijven hebben verschillende groottes. Je kan kiezen voor verblijven van 2 tot en met personen, dus ook met een groot gezin kan je hier verblijven. Iedere accommodatie heeft een volledig uitgeruste keuken, een woonkamer met flatscreen televisie en een balkon.

Verder lezen? Eerder deelden wij onder andere tips voor Poperinge, Roeselare en Kortrijk.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën