11x Vlaamse Ardennen met kinderen (Uitjes!)

0

Op een gezinsvakantie in België? Denk dan ook eens aan een vakantie in de Vlaamse Ardennen met kinderen! Wij delen waarom je hierheen gaat en wat er in dit gebied te doen is.

De Vlaamse Ardennen zijn een stuk minder bekend dan de Belgische Ardennen in Wallonië. Het is een heuvelachtig gebied in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. De hoogte van dit gebied ligt tussen de 5 en 150 meter. Het omvat het gebied rondom Ronse, Geraardsbergen en Oudenaarde. Dit gebied ligt onder Gent en Aalst, in de omgeving van de Leiestreek en het Scheldeland.

De Vlaamse Ardennen is een gebied waar je mooie wandelingen kan maken door de natuur. Er zijn allerlei wandelroutes uitgedacht en er zijn drie complete wandelnetwerken. Ideaal als je met je gezin een actieve vakantie wilt, niet te ver van huis in een gebied dat niet overloopt van de toeristen.

Vakantie in de Vlaamse Ardennen met kinderen

Kluisbos

De eerste tip voor een daguitstap in dit gebied komt van blogger Marilyn. Zij bezocht het Kluisbos regelmatig. Dit is het grootste bos van de regio en het ligt direct op de taalgrens! Je bent op de top van de Kluisberg (141 meter). Met de kinderen wandel je eerst de Kluisbos route van 6 kilometer en daarna ga je door naar de speelzone.

The 7 Summits en het Outsider Cablepark

Dit avonturenpark heeft een heel breed aanbod en is daarom leuk voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Je kan er klimmen, er is een blotevoetenpad een waterskikabelbaan. Er is een taverne en een rooftopbar: kortom, een heerlijke plek voor een daguitstap met het gezin!

Provinciaal domein De Gavers

Domein de Gavers ligt bij Geraardsbergen en biedt een hoop activiteiten voor het hele gezin. Zo is er een omheinde speeltuin met allerlei leuke
spel- en klautermogelijkheden, deze is gratis toegankelijk. Ook is er een gratis toegankelijk speelbos.

Op het domein in de Vlaamse Ardennen is er een zwembad met binnen- en buitenbad. Er is hier onder andere een plons- en ploeterbad voor kleuters, glijbaan, 25-meterbad met 6 banen en nstructiebad met beweegbare bodem.

Voor kinderen vanaf zes jaar is er het WOW waterpark. In een afgesloten zwemzone zijn er allerlei opblaasbare attracties. Met slecht weer kan je alsnog naar binnen met een wetsuit.

Rondom de Gaverplas is er een wandelroute uitgezet van 3,5 kilometer met 10 doe-opdrachten voor kinderen.

Muziekbos in Ronse

Bezoek ook de kindvriendelijke stad Ronse. Na een wandeling door de stad kan je door naar het Muziekbos. Hier wandel je en er zijn twee speelzones. Vlakbij het bos is er de IJsmolenhoeve met terras. Hier kan je terecht voor hartige en zoete gerechten maar je kan ook uitdaging vinden in het avonturenpark, er is een speeltuin en een kinderboerderij.

Wandelen langs de Zwalmbeek

Wil je wandelen in de Vlaamse Ardennen met kinderen, dan is de kindvriendelijke wandelroute ‘Wandelen langs de Zwalmbeek’ van ruim 5 kilometer misschien een goed idee. Deze route start aan de Zwalmmolen. Er staat hier een waterspeeltoestel, waarmee kinderen spelenderwijs leren hoe de stroming van een rivier een molen kan laten draaien.

Op deze site staan 5 tips voor wandelroutes in de Vlaamse Ardennen die zeker geschikt zijn voor gezinnen.

Kaaihoeve

De Kaaihoeve is een natuureducatief centrum bij het wandelnetwerk Zwalmvallei. Leuk hier is de natuurtuin met een speelzone. Er is hier een blotevoetenpad, fotozoektocht, natuurlijke muziekinstrumenten en je kan een reuzegrote mikado spelen. Gratis toegankelijk!

Domein de Ghellinck

Het Domein de Ghellinck is een mooi natuurpark in de Vlaamse Ardennen. Combineer een wandeling met een bezoek aan het koetshuis. Hier zit je prettig op het terras en voor de kinderen is er een voetbalveld en er zijn speeltoestellen.

Overnachten in de Vlaamse Ardennen met kinderen

Blijf je langer dan een dag in deze regio? Dan zijn deze accommodaties aan te raden voor gezinnen:

  • Theodoor is een penthouse appartement in het centrum van Ronse. Er zijn 2 slaapkamers, keuken met een vaatwasser en een magnetron, wasmachine en badkamer.
  • Hotond Sporthotel in Kluisbergen biedt familiekamers inclusief ontbijt. Er is een bar en een terras.
  • B&B Molen Ter Walle in Geraardsbergen is gevestigd in een gerenoveerde 15e-eeuwse watermolen. Je verblijft in een kamer voor vier personen en het ontbijt is inbegrepen.

Verder lezen? Lees dan onze tips voor een vakantie in België of bekijk de ideeën voor een gezinsvakantie in Europa!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.