Vlaamse Ardennen met kinderen | Leuke uitjes

Op een gezinsvakantie in België? Denk dan ook eens aan een vakantie in de Vlaamse Ardennen met kinderen! Wij delen waarom je hierheen gaat en wat er in dit gebied te doen is.

De Vlaamse Ardennen zijn een stuk minder bekend dan de Belgische Ardennen in Wallonië. Het is een heuvelachtig gebied in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. De hoogte van dit gebied ligt tussen de 5 en 150 meter. Het omvat het gebied rondom Ronse, Geraardsbergen en Oudenaarde. Dit gebied ligt onder Gent en Aalst, in de omgeving van de Leiestreek en het Scheldeland.

De Vlaamse Ardennen is een gebied waar je mooie wandelingen kan maken door de natuur. Er zijn allerlei wandelroutes uitgedacht en er zijn drie complete wandelnetwerken. Ideaal als je met je gezin een actieve vakantie wilt, niet te ver van huis in een gebied dat niet overloopt van de toeristen.

Vakantie in de Vlaamse Ardennen met kinderen

Kluisbos

De eerste tip voor een daguitstap in dit gebied komt van blogger Marilyn. Zij bezocht het Kluisbos regelmatig. Dit is het grootste bos van de regio en het ligt direct op de taalgrens! Je bent op de top van de Kluisberg (141 meter). Met de kinderen wandel je eerst de Kluisbos route van 6 kilometer en daarna ga je door naar de speelzone.

The 7 Summits en het Outsider Cablepark

Dit avonturenpark heeft een heel breed aanbod en is daarom leuk voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Je kan er klimmen, er is een blotevoetenpad een waterskikabelbaan. Er is een taverne en een rooftopbar: kortom, een heerlijke plek voor een daguitstap met het gezin!

Provinciaal domein De Gavers

Het Domein de Gavers ligt bij Geraardsbergen en biedt een hoop activiteiten voor het hele gezin. Zo is er een omheinde speeltuin met allerlei leuke spel- en klautermogelijkheden, deze is gratis toegankelijk. Ook is er een gratis toegankelijk speelbos. Rondom de Gaverplas is er een wandelroute uitgezet van 3,5 kilometer met 10 doe-opdrachten voor kinderen.

Op het domein in de Vlaamse Ardennen is er een zwembad met binnen- en buitenbad. Er is hier onder andere een plons- en ploeterbad voor kleuters, glijbaan, 25-meterbad met 6 banen en nstructiebad met beweegbare bodem. Voor kinderen vanaf zes jaar is er het WOW waterpark. In een afgesloten zwemzone zijn er allerlei opblaasbare attracties. Met slecht weer kan je alsnog naar binnen met een wetsuit.

Muziekbos in Ronse

Bezoek ook de kindvriendelijke stad Ronse. Na een wandeling door de stad kan je door naar het Muziekbos. Hier wandel je en er zijn twee speelzones. Vlakbij het bos is er de IJsmolenhoeve met terras. Hier kan je terecht voor hartige en zoete gerechten maar je kan ook uitdaging vinden in het avonturenpark, er is een speeltuin en een kinderboerderij.

Wandelen langs de Zwalmbeek in de Vlaamse Ardennen

Wil je wandelen in de Vlaamse Ardennen met kinderen, dan is de kindvriendelijke wandelroute ‘Wandelen langs de Zwalmbeek’ van ruim 5 kilometer misschien een goed idee. Deze route start aan de Zwalmmolen. Er staat hier een waterspeeltoestel, waarmee kinderen spelenderwijs leren hoe de stroming van een rivier een molen kan laten draaien.

  • De Kaaihoeve is een natuureducatief centrum bij het wandelnetwerk Zwalmvallei. Leuk hier is de natuurtuin met een speelzone. Er is hier een blotevoetenpad, fotozoektocht, natuurlijke muziekinstrumenten en je kan een reuzegrote mikado spelen. Gratis toegankelijk!
  • Het Domein de Ghellinck is een mooi natuurpark in de Vlaamse Ardennen. Combineer een wandeling met een bezoek aan het koetshuis. Hier zit je prettig op het terras en voor de kinderen is er een voetbalveld en er zijn speeltoestellen.

Doen in Ronse | Vlaamse Ardennen met kinderen

Ronse ligt in het zuiden van België, in de buurt van de grens met Frankrijk en om de hoek van de stad Kortrijk. Het is een stad met een rijk textielverleden, art nouveau, art deco en een Romaanse crypte.

Start je bezoek aan de stad in het Belevingscentrum, bij de Dienst toerisme. Hier ontdek je de stad via een kaart op een groot en interactief scherm en met een VR-bril op zie de stad vanaf hoogte. Buiten kan je over de omgeving uitkijken. Toegang tot dit centrum is gratis en mocht je alle activiteiten doen dan ben je zo een uurtje zoet. Bij de Dienst Toerisme haal je tijdens je bezoek aan Ronse met kinderen de kaart van de stadswandeling, waarbij groot en klein op zoek gaan naar een geheim letterwoord! Deze route is 3,5 kilometer en je kan de route ook hier downloaden.

Crypte van de St.-Hermesbasiliek

Een van de mooiste gebouwen van de stad is de crypte van de St.-Hermesbasiliek. Deze crypte was tijdens de Middeleeuwen een bedevaartsoord. Een aantal onderdelen, zoals de waterput, de verborgen grafkamer, en de badkamer voor geesteszieken kan je nog steeds bekijken.

Met kinderen vanaf een jaar of 7 kan je normaal gezien (in 2021 niet vanwege een verbouwing) op ontdekking gaan. Tijdens het ‘t Creepy Crypte spel leren de kinderen spelenderwijs over de crypte en Sint-Hermes.

De IJsmolenhoeve

Leuke daguitstap in de Vlaamse Ardennen is een bezoek aan de IJsmolenhoeve. Hier is van alles te doen! Laten we beginnen met de Restro, met een kaart met zoete en hartige gerechten. Daarnaast is er een kinderboerderij, speeltuin en een avonturenpark waar kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen klimmen. Er is een big swing, klimmuur en er zijn highropes.

  • De IJsmolenhoeve ligt vlakbij het Muziekbos. Je bezoekt hier de Geuzentoren (onder begeleiding), er zijn houten speeltoestellen bij de ingang en er zijn twee speelzones aangelegd. De ene is voor kinderen tot 12 jaar, de andere voor kinderen vanaf 12 jaar.

Must – Museum voor textiel

Op zoek naar wat cultuur tijdens je bezoek aan Ronse met kinderen? Dan ga je naar het Must, het Museum voor textiel. Het museum is gevestigd in de oude Cambier-Robette textielfabriek. Je ontdekt hier veel over textiel en in de de weverij zie je een overzicht van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000. Er staan hier veertig werkende getouwen.

B&B Molen Ter Walle

Overnachten in de Vlaamse Ardennen met kinderen

Blijf je langer dan een dag in deze regio? Dan zijn deze accommodaties aan te raden voor gezinnen:

  • Theodoor is een penthouse appartement in het centrum van Ronse. Er zijn 2 slaapkamers, keuken met een vaatwasser en een magnetron, wasmachine en badkamer.
  • B&B Molen Ter Walle in Geraardsbergen is gevestigd in een gerenoveerde 15e-eeuwse watermolen. Je verblijft in een kamer voor vier personen en het ontbijt is inbegrepen.

Verder lezen? Lees dan onze tips voor een vakantie in België of bekijk de ideeën voor een gezinsvakantie in Europa!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën