21x GELDERLAND met kinderen (Gezinsuitjes!)

0

Een dagje uit, weekendje weg of kindervakantie in Gelderland? Wij delen de leukste tips voor deze provincie. Van de beste kinderuitjes tot vakanties in Gelderland met kinderen: het staat allemaal in deze blog.

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie heeft historische steden, landelijke dorpjes en het bekende Nationaal Park De Hoge Veluwe. Je kan in deze provincie eindeloos wandelen en fietsen én er zijn veel toffe kinderuitjes. Wij delen al onze tips voor Gelderland!

21x Kinderuitjes | Gelderland met kinderen

A. Vogel Tuinen

Eerste tip voor een dagje uit in Gelderland is een bezoek aan de A. Vogel Tuinen. Dit ligt in de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg. Er zijn allerlei kruidenvelden en er is een Blotevoetenpad. Kinderen kunnen spelen in de Speeldernis.

Kasteel Doornenburg

Het Kasteel Doornenburg is een echt familiekasteel. Het binnenplein van het kasteel is vrij toegankelijk en de hoofdburcht en andere ruimten bezoek je samen met een gids.

In de directe omgeving is er een speeltuin en er zijn prachtige wandel- en fietsroutes, in het gebied van de Rijn, Waal en Linge.

Fort Pannerden

Dit fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de status van Unesco Werelderfgoed. Het Fort Pannerden ligt verborgen onder de aarde en is vijf verdiepingen hoog.

Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de Expeditie Pannerden. Op een rommelzolder in Doornenburg is een uniform uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Willem was in Fort Pannerden gelegerd en heeft tijdens zijn verblijf iets verstopt. Kunnen jullie vinden wat hij heeft verstopt?

Gelderland met kinderen

Slot Loevestein

En ook het Slot Loevestein is leuk als uitje met kinderen in Gelderland. In het slot, de voorburcht en het soldatendorp is van alles te beleven. Je ontdekt hier het een en ander over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie.

Dwaal door de muurtrappen, wandel over de vestingwallen en test je conditie op het klimparcours. En met je persoonlijke sleutel ga je op pad en activeer je verhalen van vroegere bewoners en kun je van alles beleven.

Burgers’ Zoo

En dan een heel ander uitje in Gelderland met kinderen: Burgers’ Zoo. Dit is een ruim opgezet dierenpark. Het park is opgedeeld in diverse gebieden. In het safarideel zie je bijvoorbeeld neushoorns, zebra’s en giraffen. Die hebben daar een hele grote vlakte waarin ze vrij rond kunnen lopen.

En in de Mangrove vliegen heel veel vlinders met mooie kleuren rond. De Mangrove heeft een oppervlakte van 3000 vierkante meter en er zijn ook zeekoeien, wenkkrabben, vlinders, vogels en vissen. Onderweg kom je door het park allerlei speeltuinen tegen.

Klimbos Veluwe

Het Klimbos Veluwe is een tof en actief uitje op de Veluwe. Dit klimbos ligt in stadspark Berg & Bos in Apeldoorn, vlakbij de Apenheul. In dit klimbos zijn 10 routes voor jong en oud, met een tokkelroute, moeilijke overgangen, grote netten, een vrije val en een bungee. Kinderen vanaf 6 jaar mogen al klimmen.

Gelderland met kinderen

Avonturenpad Erve Brooks

Het Avonturenpad Erve Brooks is een wandeling van anderhalf uur. Dit is natuurlijk niet zomaar een wandeling, want je gaat klimmen, rennen, trekken, duwen en springen. En door goed samenwerken gaat het allemaal wat makkelijker. Achteraf kan je een pannenkoek eten in het restaurant.

Julianatoren

Het pretpark Julianatoren is een overzichtelijk pretpark voor kids tot een jaar of 12. Er is in het park een mix van Attracties en Speeltoestellen. Daarnaast vind je achteraan het Picknickbos; met veel zitjes en picknicktafels afgewisseld met speeltoestellen in het bos. Het Park opent om 10:30 en sluit om 17:00u. Dit is voldoende tijd om het park goed te ontdekken.

Bezoekerscentrum Nunspeet – Veluwe

Het Bezoekerscentrum Nunspeet ligt aan de rand van de noordkant van de Veluwe. Dit centrum ligt direct aan het Veluwetransferium in Nunspeet, wat het de ‘poort naar de natuur’ maakt. Binnen is er onder andere een expositie, de toegang tot de expositie is € 2,50 per persoon. Hiermee krijg je toegang tot de expositie, buitenruimte en de kabouterhut.

Voor gezinnen is er rondom dit centrum onder andere:

 • Kabouterpad
 • Hulpboswachterspad
 • Elektrische Fat max step verhuur
 • GPS schatzoeken
 • Geocache GPS puzzeltocht
 • Wandelroutes

Megapret

Megapret is een uitgebreid speelparadijs is de plek waar kinderen de hele dag kunnen spelen. Er is veel: van een binnenspeeltuin tot een buitenspeeltuin en van midgetgolf tot een waterspeeltuin.

Binnenpret is de ruim 1500 m2 grote indoor speeltuin en Buitenpret is de ruim 20.000 m2 grote buitenspeeltuin met een verkeersparkje en talloze speeltoestellen.

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum Arnhem

Het Openluchtmuseum Arnhem leent zich goed voor een dagje uit in Gelderland met kinderen. De eerste blikvanger als je binnenkomt is de tram, stap in en bekijk vanuit de tram wat er allemaal te doen is in het Openluchtmuseum.

Op het kindererf kunnen kinderen klusjes doen op de boerderij. Zoals koeien melken, water pompen en emmers dragen met een juk, net als vroeger. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen leren handboogschieten.

Naast Herberg de Hanekamp, waar je oud-Hollandse pannenkoeken kunt bestellen, is een grote speeltuin.

Airborne museum

Ook het Airborne museum is een museum in Gelderland om naartoe te gaan met kinderen. Het Airborne museum vertelt de geschiedenis van de voorbereiding en uitvoer van operatie ‘Market Garden’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 hoopten de geallieerden een einde te maken aan de oorlog met de operatie Market Garden.

Het verhaal zelf is indrukwekkend en het wordt in het museum in stappen verteld. In tekst, maar ook in filmbeelden, foto’s en nagebootste taferelen in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem. Er zijn verhalen te beluisteren van veteranen en getuigen. Voor kinderen is het bijvoorbeeld bijzonder om op een beeldscherm zelf een parachute op de juiste bestemming te laten landen.

Posbank

De Posbank is een prachtig stuk natuur in Gelderland. Tijdens een vakantie op de Veluwe, bij Landal Coldenhove*, verbleven we heel dichtbij de Posbank. De Posbank ligt bij Rhenen en het is een heuvelachtig landschap, tot wel 90 meter hoog. Dit gebied ligt in het Nationaal Park De Veluwezoom.

Het bezoekerscentrum (Heuvenseweg 5a in Rheden) is een mooi startpunt. Zo is er voor kinderen de zwijnenkuil, waarin de kinderen ravottende zwijnen mogen zijn. Naast de brasserie is er een leuke speeltuin. En vlakbij de schaapskooi, bij de groene wandelroute, een klim- en klauterpad.

Nationale Park De Hoge Veluwe

En natuurlijk mag een bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe niet missen in het overzicht met tips voor Gelderland met kinderen. Dit is een groot natuurgebied met bossen en zandvlaktes en een indrukwekkend kunst museum: het Kröller-Müller museum. 

Je kan door het park wandelen en fietsen. Extra leuk voor gezinnen is dat je bijna* het gehele jaar door met the Nature Game op de iPad het park mag ontdekken. Nature Game is gelukkig meer dan alleen een iPad. Het is een spel dat heel goed in elkaar zit, bijzonder mooi is vormgegeven met een leuke afwisseling tussen opdrachten en verhalen. Doordat het spel ook echt jouw locatie volgt door het park voelt het heel persoonlijk.

De entreeprijs voor Nationaal Park de Hoge Veluwe geeft je toegang tot het park en het Museonder. Voor the Nature Game wordt een extra bedrag in rekening gebracht. Reserveren is aan te raden omdat je in een specifiek tijdslot het spel speelt. 

Amusementspark Tivoli

Het Amusementspark Tivoli ligt tegen de stad Nijmegen aan. Dit park ligt aan de rand van het plaatsje Berg en Dal en is qua grootte te vergelijken met bijvoorbeeld Julianatoren. Het park heeft meer dan 30 attracties. Deze zijn geschikt voor hele kleine kinderen tot zeker een jaar of 8 – 10. Voor de kleinere kinderen is er ook genoeg te doen. De mooie speeltuin is voor alle leeftijden leuk! Binnen is ook nog een (goed gekoelde) binnenspeeltuin om te klimmen en te spelen. Je krijgt hier qua attracties echt waar voor je geld en de entree is een stuk lager dan bijvoorbeeld de toegang tot de Efteling of pretpark Walibi.

Tivoli

Het Land van Jan Klaassen

En dan het Land van Jan Klaassen bij Doetinchem. In Het Land van Jan Klaassen spelen en ontdekken jonge kinderen vrijuit. Er is een buiten- en binnenspeeltuin. Ook is hier het grootste poppentheater van Nederland.

De indoorspeeltuin is 2000 m2 groot met zweefauto’s, luchtglijbaan en een trein door de goudmijn. Ook mag je gaan griezelen in het spookhuis, verdwalen in het doolhof en klimmen op de klimwand.

En de buitenspeeltuin van 30.000 m2 ligt midden in de natuur en heeft meer dan 60 speeltoestellen. Er zijn glijbanen, schommels, fietsjes en springkussens. Op het piratenschip klim je als een echte piraat, er zijn airtrampolines en maak een treinreis door het kabouterdorp. 

Dolfinarium

Het Dolfinarium is onder velen wel bekend als een van de uitjes in Gelderland met kinderen. Dit is het grootste zeezoogdierenpark van Europa met onder andere dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen, zeehonden, roggen en haaien. Er zijn 9 unieke shows en voorstellingen en allerlei speeltuinen. Achter in het Roggenrif vind je de Haaibaai. Bekijk de eieren van verschillende haaien en roggen en ontdek de oudste haaiensoorten ter wereld! Als naar beneden daalt in de onderwaterruimte ‘Onder Odiezee’ van het Dolfinarium is het echt alsof je zelf diep in de zee duikt. Hier zie je de dieren van dichtbij.

Tussen mei en september is Waterpret geopend, met 7 verschillende, snelle waterglijbanen. Ook kan je wandelen naar het strand bij Harderwijk voor een duik in het Veluwemeer. Verder zijn er vier speeltuinen op het park.

Spelerij

Spelerij – De Uitvinderij

Onze blogger Alyt was een dagje uit naar de Spelerij – De Uitvinderij met haar kids! Er is een buitengedeelte en een binnengedeelte. Buiten (de Spelerij) kan er gespeeld worden op de fantasierijke speelplekken en speeltoestellen. Binnen (de Uitvinderij) kun je in de werkplaats verschillende kunstwerken maken.

Dit kinderuitje is zo anders dan andere parken. Fantasievol, lekker de handen uit de mouwen steken, ontdekken en spelen.

CODA Museum

Wil je naar een kunstmuseum, dan kan je naar het CODA Museum gaan in Apeldoorn. Het CODA Museum is een museum met wisselende tentoonstellingen met onder andere moderne, beeldende kunst en hedendaagse mode- en kunstenaarssieraden van (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars. 

Watermuseum

Watermuseum

Een ander museum is het Watermuseum in de stad Arnhem. Het doel van dit museum is om bezoekers bewust maken van iets wij hier in Nederland heel normaal zijn gaan vinden: dat er altijd zoet water is.

Het is een echt doe-museum, door het doen van spelletjes, proefjes en puzzels leer je alles over ons drinkwater en het watergebruik in Nederland. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen ook nog aan de slag als een echte professor (met witte laboratorium jas) in het Water-lab. Hier kunnen ze allerlei experimenten doen met water.

Het museum is mooi opgezet en het is echt interactief. Er zijn echt zoveel leuke proefjes te doen, je bent hier zo een paar uur zoet.

Schateiland

Als laatste tip voor de kinderuitjes raden we Schateiland aan, een grote binnenspeeltuin. Schateiland Zeumeren is het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland (ruim 5500 m2). Deze grote speeltuin is verdeeld in drie hoeken. Bij de ingang staat het grote schip met daaronder de kapiteinshut. Dit is het educatieve stuk en daar leren de kinderen het een en ander over het piratenleven. Tegenover het schip, naast de ingang, staan de vissershut, de peuterspeelhoek en het zeemansgevecht.

 Er is zoveel te doen, in een enorme hal, dat je er heel wat uren zoet bent. Absoluut een aanrader om eens te bezoeken met het gezin. 

Schateiland

KINDERVAKANTIES – TOP 3 Gelderland met kinderen

Hieronder delen we tips voor campings, kindvriendelijke vakantieparken en hotels voor een vakantie in Gelderland. Dat zijn er nogal wat, dus eerst geven we gewoon even onze TOP 3!

#1 Vakantiepark Coldenhove – Een tof vakantiepark waar wij een weekend waren met de familie. Er zijn speeltuinen, een indoor playground en een overdekt zwembad.

#2 Stayokay Apeldoorn is ideaal voor een betaalbaar weekendje weg met gezin. Dit is een sfeervol hostel aan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Er is een speeltuin en er zijn privékamers t/m 6 personen (incl. badkamer).

#3 Vakantiepark Eiland van Maurik – een 5* familievakantiepark. Verblijf in een van de leuke vakantiehuisjes aan het water, gezellige groepsaccommodaties of een glamping Safaritent. Er is een overdekt zwembad met waterspeeltuin en twee glijbanen. Ook is er een grote recreatieplas mét jachthaven. In de indoor speeltuin met klimwand, luchtkussens en speelautomaten kunnen de kids eindeloos spelen en er zijn ook andere speeltuinen. Ook voor tieners zijn er verschillende activiteiten, waaronder een hoge klimwand en een speciaal jeugdhonk.

7x Kindvriendelijke vakantieparken | Gelderland met kinderen

Er zijn in Gelderland ontzettend veel toffe en kindvriendelijke vakantieparken. We delen een TOP 7, om het wat overzichtelijk te houden.

#1 Vakantiepark Coldenhove (onze review) is een leuk vakantiepark op de Veluwe, tussen de wildroosters. Er zijn speeltuinen, een indoor playground en een overdekt zwembad. Het ligt bij het Nationaal Park Veluwezoom.

#2 Vakantiepark Miggelenberg ligt in Hoenderloo. Hier stap je vanaf het terras voor je accommodatie zo het bos in. Voor de kinderen is er het avonturenhof, een speellandschap met een spannend eiland of op de minigolfbaan. Ook is er het overdekte zwembad en een dierenweide.

#3 Vakantiepark Rabbit Hill is ook een fijn vakantiepark van Landal in Gelderland. Dit ruim opgezette vakantiepark ligt midden op de Veluwe. Er is een overdekt zwembad en indoorspeelparadijs. In de zomer is er het openluchtzwembad, met peuterbad voor de kleintjes. Voor de sportieve parkbezoekers is er een tafeltennistafel, tennisbaan, Sports Arena en een tokkelbaan (onder begeleiding).

#4 De Veluwse Hoevegaerde heeft rietgedekte hoeves en knusse bungalows. Er is:

 • Kinderboerderij
 • Buitenbad
 • Overdekt zwembad
 • Jeu de boules
 • Luchttrampoline
 • Minigolf
 • Speeltuin

#5 Bospark De Schaapskooi ligt middenin de natuur van de Veluwe:

 • Overdekt zwembad
 • Peuter-/ kleuterbad
 • Indoor speeltuin
 • Kids Club in juli en augustus
 • Speeltuinen

#6 Recreatiepark ‘t Gelloo in Ede is een familiepark op de Veluwe:

 • Vakantiehuizen en kampeerplaatsen
 • Indoor speeltuin
 • Diverse sport- en speelvelden
 • Binnen- en buitenzwembad

#7 Resort Veluwe is een vakantiepark op de Veluwe bij het plaatsje Garderen. Het vakantiepark heeft een groot aanbod aan faciliteiten en grenst aan het Klimbos Garderen en het prachtige Speulderbos. 

 • Kidsclub
 • Toppe Bob
 • Animatieteam
 • Gameroom
 • Buitenzwembad (verwarmd)
 • Binnenzwembad (verwarmd)

7x Kindercampings | Gelderland met kinderen

Net als de vele vakantieparken, zijn er ook veel toffe kindercampings in Gelderland. Wij delen onze TOP 7 campings, waar wij zelf ook een vakantie of weekendje weg zouden boeken.

Ackersate

#1 Vakantiepark Ackersate wordt ook wel gezien als mooiste vakantiepark/kindercamping op de Veluwe. Dit is een 5-sterren camping op de Veluwe met binnen- en buitenzwembad met glijbanen.

Je kan hier kamperen en je hebt een ruime keuze aan kampeerplaatsen. Ook kan je kiezen voor het huren van een chalet of bungalow. Daarnaast is er glamping: verblijf in een safaritent of een tentvilla voor maximaal 6 personen. 

 • Kamperen
 • Glamping
 • Bungalows

Leuk ook is de watervallei, een speel- en doestrand met een kabelbaan, glijbaan, waterpompen en zandtakels.

 • Buitenbad
 • Binnenbad met glijbanen
 • Sportvelden,
 • Speeltuinen en een springkussen
 • Animatie
 • Trampolinepark
 • Watervallei
 • Binnenspeeltuin
 • Dierenweide

Boshoek

#2 De Boshoek heeft een ruim aanbod aan vakantiehuizen, glampingaccommodaties, kampeerplaatsen, hotelkamers en groepsaccommodaties. Er is veel speelgelegenheid, restaurant en verschillende sportmogelijkheden.

 • Speeltuinen
 • Buitenbad
 • Animatie
 • Racelounge met 6 professionele racesims. 

De Twee Bruggen

#3 De camping Twee Bruggen ligt middenin het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit is een 5-sterren camping met alle faciliteiten die je mag verwachten op een topcamping in Nederland.

 • Ruime kampeerplekken
 • Volledig ingerichte vakantiehuisjes
 • Uitstekende faciliteiten

Er zijn zwembaden met glijbanen, een grote zandspeeltuin, een bowlingbaan, minigolfbaan, enthousiaste animatie en verschillende eetgelegenheden.

Het geheel vernieuwde zwembadcomplex bestaat uit een binnen- en (verwarmd) buitenzwembad en 4 lange glijbanen! Er is een apart kinderbad met waterspeeltoestellen.

 • Kinderboerderij
 • Speeltuin
 • Minigolf
 • Pannaveldje
 • Sportveld
 • Springkussens

Landgoed Volenbeek

#4 Ook kan je in Gelderland met kinderen overnachten bij de boer via Boerenbed. Neem bijvoorbeeld Landgoed Volenbeek in het Gelderse Ermelo. Op deze melkveehouderij lopen ongeveer 75 koeien rond.

Je overnacht in een van de tenthuisjes. Er is:

 • Kalfjes
 • Knuffelschuur
 • Bosrijk gebied
 • Trampoline

Hoeve De Pippert in de Betuwe

#5 Een andere optie voor een boerderijvakantie in Gelderland is Hoeve De Pippert in de Betuwe. Op dit grootschalige melkveebedrijf wonen ongeveer 180 koeien en 130 stuks jongvee. Ook hier verblijf je in tenthuisjes, er zijn zelfs opties met hottub. Ook heb je altijd een privédouche.

De Jutberg

#6 Bij De Jutberg ben je op je plek voor een heerlijke gezinsvakantie midden in het bos! Deze kindercamping in Gelderland ligt op de Veluwezoom, vlakbij de mooie Posbank. Je kan hier kamperen en er zijn verschillende accommodaties te huur!

Tijdens de reguliere schoolvakanties staat het animatieteam klaar. Kinderen kunnen meedoen met knutselen en aan één van de spannende avondspellen of een avondactiviteit als een playbackshow, moonlightzwemmen, spelshow of pyjamafeest.

 • Verschillende speeltuinen
 • Overdekt zwembad met schuifbaar dak
 • Trampoline
 • Sportvelden
 • In de buurt van Hanzesteden

Comfortcamping De Bosgraaf

#7 En als laatste de tip voor de Comfortcamping De Bosgraaf. Dit is een gemoedelijke familiecamping middenin een bosrijk natuurgebied.

 • 100 kampeerplaatsen met privé sanitair
 • Huuraccommodaties en Glamping
 • Eetcafé de Bosgraaf met snackbar, terras en een grote speeltuin met sportveld

Ook is glamping mogelijk, dat kan in de Rangerlodge. Dit is een compleet ingerichte 8-persoons lodge tent, ruim en sfeervol ingericht. Op de eerste verdieping boven het terras kunnen kinderen slapen. Hiernaast is ook een leuk speelnet waar de kinderen kunnen spelen.

In de zomermaanden er is het verwarmde buitenzwembad met 30 meter lange glijbaan en een apart kinderbad. Ook is er een grote omheinde buitenspeeltuin en er zijn sportvelden.

 • Reuze schommel
 • Verschillende glijbanen
 • Piratenschip
 • Waterelement
 • Airtrampoline
 • Voetbalveld
 • Volleybalnet waar je ook kunt badmintonnen
 • Jeu de boule baan
 • Allround tennisbaan 

Hotels met familiekamer | Gelderland met kinderen

#1 Wij verbleven op de Veluwe in het hotel Bilderberg, dit is onlangs gerenoveerd. Er zijn restaurants, een wellness, indoor zwembad en je kan er fietsen huren. In het hotel zijn er drie comfort kamers, gewone hotelkamers, twee hotelsuites met dakterras en een luxe familiesuite. (boek hier)

#2 Blogger Nicole verbleef in een van de familiekamers van hotel Speulderbos. Hier kan je wandelen in het bos, zwemmen in het binnenbad en in de avond lekker eten in het restaurant. Voor kinderen tot en met 11 jaar is overnachting en ontbijt gratis.

#3 Fletcher Hotel Landgoed Avegoor ligt in de bossen van de Veluwe en was ooit een koninklijke residentie. Er zijn smaakvol ingerichte kamers, een binnenzwembad en een sauna. Verblijven kan in familiekamers.

#4 Hotel de Boshoek ligt in Voorthuizen en heeft een restaurant, een bar, een tuin en gratis WiFi. Verblijven kan in familiekamers en er is een kinderspeelplaats. Verder is er een binnenbad, een spacentrum en een kinderclub.

#5 Fruitpark Hotel & Spa heeft luxe familiesuites en een speeltuin. Ook is er een restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een fitnesscentrum en een bar. Verder is er een binnenzwembad en een tuin.

Dat waren ze, alle tips voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Gelderland met kinderen. Lees ook de tips voor wat je doet in Zutphen en Culemborg, Noord-Holland en Friesland.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.