GELDERLAND met kinderen | 21x gezinsuitjes

Een dagje uit, weekendje weg of kindervakantie in Gelderland? Wij delen de leukste tips voor deze provincie. Van de beste kinderuitjes tot vakanties in Gelderland met kinderen: het staat allemaal in deze blog.

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie heeft historische steden, landelijke dorpjes en het bekende Nationaal Park De Hoge Veluwe. Je kan in deze provincie eindeloos wandelen en fietsen én er zijn veel toffe kinderuitjes. Wij delen al onze tips voor Gelderland!

Leukste Kinderuitjes | Gelderland met kinderen

A. Vogel Tuinen

Eerste tip voor een dagje uit in Gelderland is een bezoek aan de A. Vogel Tuinen, je kan hier gratis naar binnen. Deze tuinen liggen in de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg, bij ’t Harde en Elburg. Er zijn allerlei kruidenvelden en er is een Blotevoetenpad. Kinderen kunnen spelen in de Speeldernis.

Kasteel Doornenburg

Het Kasteel Doornenburg is een echt familiekasteel. Het binnenplein van het kasteel is vrij toegankelijk en de hoofdburcht en andere ruimten bezoek je samen met een gids of zelf met een audiotour. Een rondleiding door het kasteel is heel leuk, voor kinderen alleen al vanwege de vele gangen en trappen. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat het kasteel niet toegankelijk is voor minder validen, rolstoelen en kinderwagens.

In de directe omgeving is er een speeltuin en er zijn prachtige wandel- en fietsroutes, in het gebied van de Rijn, Waal en Linge.

Fort Pannerden

Dit fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de status van Unesco Werelderfgoed. Het Fort Pannerden ligt verborgen onder de aarde en is vijf verdiepingen hoog.

Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de Expeditie Pannerden. Op een rommelzolder in Doornenburg is een uniform uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Willem was in Fort Pannerden gelegerd en heeft tijdens zijn verblijf iets verstopt. Kunnen jullie vinden wat hij heeft verstopt?

Ben je met kinderen vanaf 12 jaar, dan is er de real-life game ‘Elements’. Dit is een escape room waarbij je ruimte na ruimte probeert te openen. Dit kan in groepen van minimaal 4 tot maximaal 6 personen

Gelderland met kinderen

Slot Loevestein

En ook het Slot Loevestein is leuk als uitje met kinderen in Gelderland. In het slot, de voorburcht en het soldatendorp is van alles te beleven. Je ontdekt hier het een en ander over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie.

Dwaal door de muurtrappen, wandel over de vestingwallen en test je conditie op het klimparcours. En met je persoonlijke sleutel ga je op pad en activeer je verhalen van vroegere bewoners en kun je van alles beleven.

Burgers’ Zoo

En dan een heel ander uitje in Gelderland met kinderen: Burgers’ Zoo. Dit is een ruim opgezet dierenpark. Het park is opgedeeld in diverse gebieden. In het safarideel zie je bijvoorbeeld neushoorns, zebra’s en giraffen. Die hebben daar een hele grote vlakte waarin ze vrij rond kunnen lopen.

En in de Mangrove vliegen heel veel vlinders met mooie kleuren rond. De Mangrove heeft een oppervlakte van 3000 vierkante meter en er zijn ook zeekoeien, wenkkrabben, vlinders, vogels en vissen. Onderweg kom je door het park allerlei speeltuinen tegen.

Klimbos Veluwe

Het Klimbos Veluwe is een tof en actief uitje op de Veluwe. Dit klimbos ligt in stadspark Berg & Bos in Apeldoorn, vlakbij de Apenheul. In dit klimbos zijn 10 routes voor jong en oud, met een tokkelroute, moeilijke overgangen, grote netten, een vrije val en een bungee. Kinderen vanaf 6 jaar mogen al klimmen.

Gelderland met kinderen

Avonturenpad Erve Brooks

Het Avonturenpad Erve Brooks is een wandeling van anderhalf uur. Dit is natuurlijk niet zomaar een wandeling, want je gaat klimmen, rennen, trekken, duwen en springen. En door goed samenwerken gaat het allemaal wat makkelijker. Achteraf kan je een pannenkoek eten in het restaurant.

Julianatoren

Het pretpark Julianatoren is een overzichtelijk pretpark voor kids tot een jaar of 12. Er is in het park een mix van Attracties en Speeltoestellen. Daarnaast vind je achteraan het Picknickbos; met veel zitjes en picknicktafels afgewisseld met speeltoestellen in het bos. Het Park opent om 10:30 en sluit om 17:00u. Dit is voldoende tijd om het park goed te ontdekken.

Bezoekerscentrum Nunspeet – Veluwe

Het Bezoekerscentrum Nunspeet ligt aan de rand van de noordkant van de Veluwe. Dit centrum ligt direct aan het Veluwetransferium in Nunspeet, wat het de ‘poort naar de natuur’ maakt. Binnen is er onder andere een expositie, de toegang tot de expositie is € 2,50 per persoon. Hiermee krijg je toegang tot de expositie, buitenruimte en de kabouterhut.

Voor gezinnen is er rondom dit centrum onder andere:

 • Kabouterpad
 • Hulpboswachterspad
 • Elektrische Fat max step verhuur
 • GPS schatzoeken
 • Geocache GPS puzzeltocht
 • Wandelroutes

Megapret

En Megapret is een uitgebreid speelparadijs is de plek waar kinderen de hele dag kunnen spelen. Er is veel: van een binnenspeeltuin tot een buitenspeeltuin en van midgetgolf tot een waterspeeltuin.

Binnenpret is de ruim 1500 m2 grote indoor speeltuin en Buitenpret is de ruim 20.000 m2 grote buitenspeeltuin met een verkeersparkje en talloze speeltoestellen.

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum Arnhem

Het Openluchtmuseum Arnhem leent zich goed voor een dagje uit in Gelderland met kinderen. De eerste blikvanger als je binnenkomt is de tram, stap in en bekijk vanuit de tram wat er allemaal te doen is in het Openluchtmuseum.

Op het kindererf kunnen kinderen klusjes doen op de boerderij. Zoals koeien melken, water pompen en emmers dragen met een juk, net als vroeger. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen leren handboogschieten.

Naast Herberg de Hanekamp, waar je oud-Hollandse pannenkoeken kunt bestellen, is een grote speeltuin.

Airborne museum

Ook het Airborne museum is een museum in Gelderland om naartoe te gaan met kinderen. Het Airborne museum vertelt de geschiedenis van de voorbereiding en uitvoer van operatie ‘Market Garden’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 hoopten de geallieerden een einde te maken aan de oorlog met de operatie Market Garden.

Het verhaal zelf is indrukwekkend en het wordt in het museum in stappen verteld. In tekst, maar ook in filmbeelden, foto’s en nagebootste taferelen in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem. Er zijn verhalen te beluisteren van veteranen en getuigen. Voor kinderen is het bijvoorbeeld bijzonder om op een beeldscherm zelf een parachute op de juiste bestemming te laten landen.

Posbank

De Posbank is een prachtig stuk natuur in Gelderland. Tijdens een vakantie op de Veluwe, bij Landal Coldenhove, verbleven we heel dichtbij de Posbank. De Posbank ligt bij Rhenen en het is een heuvelachtig landschap, tot wel 90 meter hoog. Dit gebied ligt in het Nationaal Park De Veluwezoom.

Het bezoekerscentrum (Heuvenseweg 5a in Rheden) is een mooi startpunt. Zo is er voor kinderen de zwijnenkuil, waarin de kinderen ravottende zwijnen mogen zijn. Naast de brasserie is er een leuke speeltuin. En vlakbij de schaapskooi, bij de groene wandelroute, een klim- en klauterpad.

Nationale Park De Hoge Veluwe

En natuurlijk mag een bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe niet missen in het overzicht met tips voor Gelderland met kinderen. Dit is een groot natuurgebied met bossen en zandvlaktes en een indrukwekkend kunst museum: het Kröller-Müller museum. 

Je kan door het park wandelen en fietsen. Extra leuk voor gezinnen is dat je bijna* het gehele jaar door met the Nature Game op de iPad het park mag ontdekken. Nature Game is gelukkig meer dan alleen een iPad. Het is een spel dat heel goed in elkaar zit, bijzonder mooi is vormgegeven met een leuke afwisseling tussen opdrachten en verhalen. Doordat het spel ook echt jouw locatie volgt door het park voelt het heel persoonlijk.

De entreeprijs voor Nationaal Park de Hoge Veluwe geeft je toegang tot het park en het Museonder. Voor the Nature Game wordt een extra bedrag in rekening gebracht. Reserveren is aan te raden omdat je in een specifiek tijdslot het spel speelt. 

Amusementspark Tivoli

Het Amusementspark Tivoli ligt tegen de stad Nijmegen aan. Dit park ligt aan de rand van het plaatsje Berg en Dal en is qua grootte te vergelijken met bijvoorbeeld Julianatoren. Het park heeft meer dan 30 attracties. Deze zijn geschikt voor hele kleine kinderen tot zeker een jaar of 8 – 10. Voor de kleinere kinderen is er ook genoeg te doen. De mooie speeltuin is voor alle leeftijden leuk! Binnen is ook nog een (goed gekoelde) binnenspeeltuin om te klimmen en te spelen. Je krijgt hier qua attracties echt waar voor je geld en de entree is een stuk lager dan bijvoorbeeld de toegang tot de Efteling of pretpark Walibi.

Tivoli

Het Land van Jan Klaassen

En dan het Land van Jan Klaassen bij Doetinchem. In Het Land van Jan Klaassen spelen en ontdekken jonge kinderen vrijuit. Er is een buiten- en binnenspeeltuin. Ook is hier het grootste poppentheater van Nederland.

De indoorspeeltuin is 2000 m2 groot met zweefauto’s, luchtglijbaan en een trein door de goudmijn. Ook mag je gaan griezelen in het spookhuis, verdwalen in het doolhof en klimmen op de klimwand.

En de buitenspeeltuin van 30.000 m2 ligt midden in de natuur en heeft meer dan 60 speeltoestellen. Er zijn glijbanen, schommels, fietsjes en springkussens. Op het piratenschip klim je als een echte piraat, er zijn airtrampolines en maak een treinreis door het kabouterdorp. 

Dolfinarium

Het Dolfinarium is onder velen wel bekend als een van de uitjes in Gelderland met kinderen. Dit is het grootste zeezoogdierenpark van Europa met onder andere dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen, zeehonden, roggen en haaien. Er zijn 9 unieke shows en voorstellingen en allerlei speeltuinen. Achter in het Roggenrif vind je de Haaibaai. Bekijk de eieren van verschillende haaien en roggen en ontdek de oudste haaiensoorten ter wereld! Als naar beneden daalt in de onderwaterruimte ‘Onder Odiezee’ van het Dolfinarium is het echt alsof je zelf diep in de zee duikt. Hier zie je de dieren van dichtbij.

Tussen mei en september is Waterpret geopend, met 7 verschillende, snelle waterglijbanen. Ook kan je wandelen naar het strand bij Harderwijk voor een duik in het Veluwemeer. Verder zijn er vier speeltuinen op het park.

Spelerij

Spelerij – De Uitvinderij

Onze blogger Alyt was een dagje uit naar de Spelerij – De Uitvinderij met haar kids! Er is een buitengedeelte en een binnengedeelte. Buiten (de Spelerij) kan er gespeeld worden op de fantasierijke speelplekken en speeltoestellen. Binnen (de Uitvinderij) kun je in de werkplaats verschillende kunstwerken maken.

Dit kinderuitje is zo anders dan andere parken. Fantasievol, lekker de handen uit de mouwen steken, ontdekken en spelen.

Watermuseum

Watermuseum

Een ander museum is het Watermuseum in de stad Arnhem. Het doel van dit museum is om bezoekers bewust maken van iets wij hier in Nederland heel normaal zijn gaan vinden: dat er altijd zoet water is.

Het is een echt doe-museum, door het doen van spelletjes, proefjes en puzzels leer je alles over ons drinkwater en het watergebruik in Nederland. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen ook nog aan de slag als een echte professor (met witte laboratorium jas) in het Water-lab. Hier kunnen ze allerlei experimenten doen met water.

Het museum is mooi opgezet en het is echt interactief. Er zijn echt zoveel leuke proefjes te doen, je bent hier zo een paar uur zoet.

Schateiland

Als laatste tip voor de kinderuitjes raden we Schateiland aan, een grote binnenspeeltuin. Schateiland Zeumeren is het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland (ruim 5500 m2). Deze grote speeltuin is verdeeld in drie hoeken. Bij de ingang staat het grote schip met daaronder de kapiteinshut. Dit is het educatieve stuk en daar leren de kinderen het een en ander over het piratenleven. Tegenover het schip, naast de ingang, staan de vissershut, de peuterspeelhoek en het zeemansgevecht.

 Er is zoveel te doen, in een enorme hal, dat je er heel wat uren zoet bent. Absoluut een aanrader om eens te bezoeken met het gezin. 

Schateiland

KINDERVAKANTIES – Gelderland met kinderen

Hieronder delen we tips voor campings, kindvriendelijke vakantieparken en hotels voor een vakantie in Gelderland.

 • Stayokay Apeldoorn is ideaal voor een betaalbaar weekendje weg met gezin. Dit is een sfeervol hostel aan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Er is een speeltuin en er zijn privékamers t/m 6 personen (incl. badkamer).
 • Vakantiepark Miggelenberg ligt in Hoenderloo. Hier stap je vanaf het terras voor je accommodatie zo het bos in. Voor de kinderen is er het avonturenhof, een speellandschap met een spannend eiland of op de minigolfbaan. Ook is er het overdekte zwembad en een dierenweide.
Gelderland met kinderen
Vakantiepark Miggelenberg

Kindercampings in Gelderland met kinderen

Net als de vele vakantieparken, zijn er ook veel toffe kindercampings in Gelderland. Wij delen onze TOP 7 campings, waar wij zelf ook een vakantie of weekendje weg zouden boeken. Vakantiepark Ackersate wordt ook wel gezien als mooiste vakantiepark/kindercamping op de Veluwe. Dit is een 5-sterren camping op de Veluwe met binnen- en buitenzwembad met glijbanen.

Je kan hier kamperen en je hebt een ruime keuze aan kampeerplaatsen. Ook kan je kiezen voor het huren van een chalet of bungalow. Daarnaast is er glamping: verblijf in een safaritent of een tentvilla voor maximaal 6 personen. 

 • Kamperen
 • Glamping
 • Bungalows

Leuk ook is de watervallei, een speel- en doestrand met een kabelbaan, glijbaan, waterpompen en zandtakels.

 • Buitenbad en een binnenbad met glijbanen
 • Sportvelden, speeltuinen en een springkussen
 • Trampolinepark
 • Binnenspeeltuin
 • Dierenweide

Twee Bruggen

2. De camping Twee Bruggen ligt middenin het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit is een 5-sterren camping met alle faciliteiten die je mag verwachten op een topcamping in Nederland. Er zijn zwembaden met glijbanen, een grote zandspeeltuin, een bowlingbaan, minigolfbaan, enthousiaste animatie en verschillende eetgelegenheden. Het geheel vernieuwde zwembadcomplex bestaat uit een binnen- en (verwarmd) buitenzwembad en 4 lange glijbanen! Er is een apart kinderbad met waterspeeltoestellen.

 • Ruime kampeerplekken
 • Volledig ingerichte vakantiehuisjes
 • Kinderboerderij en speeltuin

Dat waren ze, alle tips voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Gelderland met kinderen. Lees ook de tips voor wat je doet in Zutphen en Culemborg, Noord-Holland en Friesland.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën