Hoge Veluwe + Nature Game – Review met kids

Midden op de Veluwe vind je het prachtige Nationale Park De Hoge Veluwe in de provincie Gelderland. Nationaal Park De Hoge Veluwe met kinderen bezoeken: is dat leuk? En wat is er te doen? Nicole was er met haar gezin en deelt hun indrukken.

We waren een dagje uit naar een groot natuurgebied met bossen en zandvlaktes, maar ook met het indrukwekkende kunstmuseum Kröller-Müller museum. Wij bezochten het Nationaal Park de Hoge Veluwe tijdens ons weekendje Veluwe in Bilderberg hotel t Speulderbos.

Nationaal Park De Hoge Veluwe met kinderen

Voor families met kinderen worden er in het Nationale Park regelmatig activiteiten georganiseerd, zeker tijdens de schoolvakanties. Bijna* het gehele jaar door kun je met the Nature Game op de iPad het park ontdekken. Wij zijn het gaan testen!

  • Tussen 1 september en 1 oktober worden de rustgebieden in het Park vanwege de bronst uitgebreid. Hierdoor is The Nature Game in deze periode niet beschikbaar.

Op pad met the Nature Game

Bij het bezoekerscentrum halen we de iPad op, voor de zekerheid krijgen we er een powerbank bij zodat we niet midden in het spel zonder batterij komen te zitten. Ondanks de duidelijke uitleg lopen we als we het bezoekerscentrum verlaten toch straal langs de startsteen heen, we moeten er duidelijk nog even inkomen. Maar als we de startsteen eenmaal gevonden hebben gaan we als een speer. Het spel is duidelijk in de instructies, en als je even twijfelt dan is er nog een kaart die we mee gekregen hebben om te raadplegen.

the Nature Game in NP de Hoge Veluwe

Het museum van Helene Kröller-Müller

Als we op start drukken worden we gelijk het mooi vormgegeven spel ingezogen. The Nature Game vertelt over het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum, een museum dat Helene Kröller-Müller liet ontwerpen door niemand minder dan Berlage en dat haar grote persoonlijke kunstcollectie zou gaan herbergen.

Helene en haar man Anton waren sinds begin van de vorige eeuw eigenaar van landgoed de Hoge Veluwe, waar zij kwamen om te jagen en van de natuur te genieten.

Virtueel door het museum
Virtueel door het museum

Het Mysterie van Het Nooit Gebouwde Museum

Wij volgen de aanwijzingen van het spel, laten het hoofdpad achter ons en wandelen het bos in. The Nature Game geeft ons herhaaldelijk opdrachten, we lossen kleine puzzels op, luisteren naar verteller Mika die van zijn opa hoort over het Mysterie van Het Nooit Gebouwde Museum en we zien Helene Kröller-Müller tot leven komen in korte films.

Het verhaal zit zo goed in elkaar dat ik bijna verbaasd ben als we aan de voet van de heuvel ook echt oude genummerde stenen vinden.

Dit verhaal op de Hoge Veluwe bestaat niet alleen virtueel in het spel, er is echt een Nooit Gebouwd Museum. We kunnen de bewijzen ervan gewoon aanraken! Helemaal groen uitgeslagen van de mos liggen ze tussen de gevallen bladeren als blijvend bewijs dat dit museum er ooit echt zou komen. Niet veel verderop vinden we nog veel indrukwekkendere getuigen.

Twee metershoge stenen muren staan als een poort tussen het bos en de grote zandvlakte. We klimmen op de muren en kijken uit over de grote zandvlakte. Dit zou ooit de entree van het museum worden, maar door de crisis liep het helaas allemaal anders. Toch krijgen we een beeld van het museum, met de Nature Game stappen we virtueel door het museum en zien we via het scherm welk prachtige kunstwerken hier zouden komen te hangen.

Bij het laatste onderdeel van het spel zijn we weer terug in de natuur en moeten we sporen van dieren herkennen, helaas heeft het spel hier wat moeite en na een paar verwoede pogingen stoppen we en vervolgen we de route terug naar het bezoekerscentrum. Als we daar hierover vertellen, blijkt het een vaker voorkomend probleem.

NP de Hoge Veluwe

Als we de iPad weer ingeleverd hebben bij het bezoekerscentrum stappen we nog even het natuurmuseum Museonder in. Dit museum over de natuur in Nederland ligt voor een groot deel onder de grond van het bezoekerscentrum. Je wandelt er onder de wortels van een grote boom door en krijgt hiermee letterlijk een kijkje onder de grond.

Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe

Het grote museum is er nooit gekomen, Helene Kröller-Müller was door de crisis genoodzaakt haar kunstcollectie over te doen aan de Nederlandse staat. Maar wel met de toezegging dat de staat een museum zou bouwen om de collectie voor het publiek te kunnen tentoonstellen.

Dat museum kwam er en staat er nog steeds: het huidige Kröller-Müller Museum. Hier kun je uiteenlopende werken bewonderen van bijvoorbeeld Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Voor kinderen is er een dobbel- of speurspel te krijgen in het museum. Maar gewoon rondrennen of picknicken in de beeldentuin kan natuurlijk ook.

zelf schilderen in het Kröller-Müller museum
Zelf schilderen in het Kröller-Müller museum

Onze ervaring met the Nature Game

Het was niet moeilijk om zoonlief enthousiast te krijgen voor een uitstapje naar de Hoge Veluwe, zodra het woord iPad viel luisterde hij al bijna niet meer naar de rest van het verhaal. Maar de Nature Game is gelukkig meer dan alleen een iPad. Het is een spel dat heel goed in elkaar zit, bijzonder mooi is vormgegeven met een leuke afwisseling tussen opdrachten en verhalen. Doordat het spel ook echt jouw locatie volgt door het park voelt het heel persoonlijk.

En door het vinden van de tastbare restanten van het Nooit Gebouwde Museum midden in het bos voelden we ons ook echt even een klein beetje echt op ontdekkingsreis.

op de witte fietsen door het park1

Praktisch info de Hoge Veluwe

De entreeprijs voor Nationaal Park de Hoge Veluwe geeft je toegang tot het park en het Museonder. Voor the Nature Game wordt een extra bedrag in rekening gebracht. Reserveren is aan te raden omdat je in een specifiek tijdslot het spel speelt. De wandeling met the Nature Game duurt ongeveer 1,5 uur.

Je kunt er voor kiezen om je auto bij het bezoekerscentrum te parkeren, of je laat de auto achter bij een van de drie ingangen van het Nationale Park en stapt hier op een van de gratis witte fietsen. Deze fietsen kun je overal in het park achterlaten. Er zijn ook kinderfietsen en bijna alle fietsen voor volwassenen hebben een kinderzitje.

Check de website van Nationaal Park de Hoge Veluwe om te zien wat er nog meer te doen is voor gezinnen met kinderen. Meer informatie over the Nature Game vind je hier.

Lees ook: doen op De Veluwe met kinderen

op de witte fietsen door het park1

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën